За случаи с отровени диви животни в Рила сигнализират еколози

За случаи с отровени диви животни в Рила сигнализират еколози

© WWF-БългарияЗа случаи на отровени диви животни в Рила предупредиха от сдружението за дива природа "Балкани" в социалната мрежа.


В края на април е бил отровен вълк, на когото екип на организацията е бил поставил GPS предавател с изследователски цели. На 100 метра от него е открита и мъртва лисица, за която също се предполага, че е отровена. В подобни случаи опасността от отровата е не само за дивите животни, но и за хората, предупреждават еколозите.


От сдружението сигнализират до отговорните институции в тези случаи - МВР, Българска агенция по безопасност по храните, Регионалната дирекция по горите и екоинспекцията в Благоевград. От проверката и работата им става ясно, че липсва протокол, според който институциите да знаят кой е отговорен в подобна ситуация и как трябва да се действа. За този сериозен проблем обяснява и Елена Цингарска от сдружението пред БНР.
"Дневник" изпрати въпроси по случая до всички отговорни институции при подобни инциденти. При предишен подобен случай с отровена цяла колония лешояди в Кресненското дефиле, проверка на "Дневник" установи, че в България няма нито един заловен виновен за отравяне на хищни животни.


Опасността за хората идва от прекия контакт с отровено животно, но има и друга заплаха, която може да е невидима за нас - тази отрова може да бъде пропита в почвата, след което да премине чрез корените на растенията и хифите на гъбите - билки и гъби, които хората след това събират. "На хората трябва да им стане ясно и най-вече на тези, които вършат подобни неща, че това е изключително важно за нас и за нашите деца, не само за животните", подчертава Елена Цингарска.


Проблемът с отровите


Използването на отровни примамки за хищници е забранено със закон, но на практика забраната не се прилага. Защото не се действа бързо и ефективно на място, за да се заловят виновните, съответно няма санкционирани и наказани.


Убиването на дивеч без разрешително или със забранени средства, както и противозаконното унищожаване на защитени видове са престъпления по Наказателния кодекс и се наказват с глоби, пробация или лишаване от свобода.


Залавянето на извършителите на тези деяния е трудно. Въпреки това правораздавателните и разследващи органи трябва да направят необходимото за установяване на виновните. Ключова роля за спазване на забраната за използване на отровни примамки имат горските стопанства и дирекциите на националните паркове, защото те разполагат с охрана на тези територии.


Всички отговорни органи могат да работят за превенцията на проблема, за разясняване на определени групи, но най-вече на местното население, за вредата и незаконността на използването на отровни примамки и произтичащите от това санкции за нарушителите.


Обикновено местните хора са наясно с тази безнаказана ситуация. Доста животновъди намират отровата като логично решаване на проблема им с вълка, са установили специалистите. Целта на животновъдите е да опазят животните си от хищници, но има други начини за това освен отровата, която е опасна за всички - електропастири и финансови компенсации от държавата при щети от вълци.


За да има реален резултат от действията на институциите, полицията трябва веднага да отиде на място, да разпита хората в региона и да предприемат разследване.

За случаи с отровени диви животни в Рила сигнализират еколози

© Reuters


Случаят с отровата в Рила


От сдружение "Балкани" разказват, че са открили животното благодарение на GPS системата, която отчита, когато животното не се движи дълго време. Техен екип е отишъл на мястото, откъдето предавателят изпраща координати и открива безжизненото тяло на вълка. Според тях от начина, по който е настъпила смъртта на животното и мястото, където е умряло животното - обширни ливади с човешко присъствие, "недвусмислено става ясно, че е погълнало отрова".


Впоследствие на 100 м от вълка откриват и лисица, за която предполагат, че също е умряла от отравяне.


След сигнала от МВР и Регионаланта дирекция по горите изпращат екипи от най-близките си подразделения и макар да си вършат работата, липсва какъвто и да е протокол за действие и за отговорностите на различните институции при такива случаи.


БАБХ обясняват, че нямат финансиране за изследване за наличие на отрови в телата на животните и определянето им. РИОСВ - Благоевград не са реагирали на сигнала на сдружението.


Екипът на "Балкани" взима проба от стомашното съдържание на вълка за изследване и смятат да информират БАБХ за резултатите.


Целта на отровните примамки


Смята се, че с отровни примамки може да се ограничи броят на хищниците в природата. Основната цел е намаляване на броя на вълците, лисиците и чакалите.


Освен че е пагубно за животните, подобно безотговорно и престъпно действие може да доведе и до смърт на човек, напомнят институциите. Ограничаването на броя на вълците, лисиците и чакалите с отровни примамки е противозаконно, неморално и неефективно.


Основната причина за почти пълното изчезването на лешоядите в България е именно масовото и безразборно ползване на отровни примамки за хищници и бракониерството.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Как може на Рила някой да слага отрова?Това е нечовешко!

 2. 2 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 943 Неутрално

  ""Дневник" изпрати въпроси по случая до всички отговорни институции при подобни инциденти. "
  Много правилно и похвално! Виновниците за такива убийства трябва да бъдат издирени и наказани. Но използвам случая да повдигна още веднъж въпроса: Не трябва ли да бъдете по-внимателни при описанията и съобщенията за места в които има възстановени обитания или поява на нови диви животни в българската природа? Не бива да се забравя , че има шизофренични, лумпенизирини или просто злонамерени хора, често остатъци от Кубадинските ловни дружинки, които вече не разполагат с раздадените им от Тошо Калашници, и сега използват отрова за задоволяване ликвидаторските инстинкти на хищническата си порода ....

 3. 3 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Месо с инжектирана отрова, кой човек ще посегне на мърша в гората за да е опасна за него?

  Пишете глупости!

 4. 4 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Голям глад. Горките животни яли отровни гъби да залъжат глада.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Месо с инжектирана отрова, кой човек ще посегне на мърша в гората за да е опасна за него?Пишете глупости!
  —цитат от коментар 3 на patrokalche

  Думай, Стьопа, думай!!! А може и да се научиш да четеш внимателно!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 7. 7 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Голям глад. Горките животни яли отровни гъби да залъжат глада.
  —цитат от коментар 4 на xali

  Ксали, ако си гладна, имам тук две кила червени гъби с бели точки! За теб няма да ми се досвидят!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 8. 8 Профил на sen
  sen
  Рейтинг: 273 Гневно

  Оххх, тия смешници еколозите били сигнализирали....Ами, ходете да ги спасявате, както се прави по света. Както направиха и обикновените хора с щъркелите през зимата

  sen
 9. 9 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2158 Разстроено

  Лоши хора, ей!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 10. 10 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Ами всъщност това правят и благодарение на тях последните години някои животински видове са възстановени.
  Но е трудно да се бориш срещу дебили.

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7290 Неутрално

  В държава с 80% дебили, какво има да се чудим.

 12. 12 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#8] от "sen":

  Кретен такъв, обикновените хора не спасиха щъркелите. Същите тия организации минаха с бус през 40 села и оставиха навсякъде, където бяха приютени щъркели, по 20-50 кг риба. В противен случай масово щяха да измрат, защото затворени в някакви къщурки от великите ти обикновени хора, нямаше да има какво да ядат - да не мислиш, че хората в Северозападна България имат пари да хвърлят за 20 кила риба? Освен това трябваше да обясняват надълго и нашироко на великите ти обикновени хора да не пипат птиците, да не ги галят, да не ги доближават, защото това ги стресира, а диви животни от стрес умират. Да не говорим за бройката птици, която взеха и излекуваха от хората, защото имаха здравословни проблеми. Същите тия организации, които спасиха лъвчетата, мечетата, конете - все големи случаи в последните няколко месеца. Да не говорим за масовото спасяване на бездомни котки и кучета, за борбата да се създаде център за рехабилитация на коне, които да се спасяват от цигани и т.н., и т.н. А ти? Ти си седиш на задника, не вършиш нищо и псуваш.
  Вземи се застреляй по-добре, вместо да говориш тъпотии в нета.

 13. 13 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3299 Неутрално

  "....липсва протокол, според който институциите да знаят кой е отговорен в подобна ситуация и как трябва да се действа...."
  "....липсва какъвто и да е протокол за действие и за отговорностите на различните институции при такива случаи....."

  Извинявайте, ама в този случай думата "протокол" май означава "предписание". Думата "протокол" на български език си има малко по-друго значение - удостоверяване на казаното или направеното. Не е хубаво да се използват безразборно чуждици когато си има утвърдени термини. Иначе се получават малко комични моменти - както по-горе - като, че ли всички се разтичали ама само проткола не написали.

 14. 14 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1225 Любопитно

  До коментар [#2] от "1_april":

  много хубав пост почти да повярвам
  вълците са обявени за вреден дивеч - може да се обстрелват целогодишно
  решете проблема с вълците и хората няма да слагат отрова

 15. 15 Профил на Animals As Leaders
  Animals As Leaders
  Рейтинг: 400 Неутрално

  До коментар [#14] от "1001":

  Заради такива като теб световната Глупост няма да стигне дъното...

 16. 16 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1225 Весело

  До коментар [#11] от "Роси":

  предполагам си от тези 80%

 17. 17 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1225 Любопитно

  До коментар [#15] от "Animals As Leaders":

  виж аки се веган ще разбера, че световната глупост копае дъното,
  но как да си оставиш 200-300 овце на вълците с които си изхранваш хляба

 18. 18 Профил на sen
  sen
  Рейтинг: 273 Неутрално

  До коментар [#8] от "sen":Кретен такъв, обикновените хора не спасиха щъркелите. Същите тия организации минаха с бус през 40 села и оставиха навсякъде, където бяха приютени щъркели, по 20-50 кг риба. В противен случай масово щяха да измрат, защото затворени в някакви къщурки от великите ти обикновени хора, нямаше да има какво да ядат - да не мислиш, че хората в Северозападна България имат пари да хвърлят за 20 кила риба? Освен това трябваше да обясняват надълго и нашироко на великите ти обикновени хора да не пипат птиците, да не ги галят, да не ги доближават, защото това ги стресира, а диви животни от стрес умират. Да не говорим за бройката птици, която взеха и излекуваха от хората, защото имаха здравословни проблеми. Същите тия организации, които спасиха лъвчетата, мечетата, конете - все големи случаи в последните няколко месеца. Да не говорим за масовото спасяване на бездомни котки и кучета, за борбата да се създаде център за рехабилитация на коне, които да се спасяват от цигани и т.н., и т.н. А ти? Ти си седиш на задника, не вършиш нищо и псуваш.Вземи се застреляй по-добре, вместо да говориш тъпотии в нета.
  —цитат от коментар 12 на Адекватно мислещ


  ха, ха...между два митинга на жълтите павета намерихте време и за животните

  sen
 19. 19 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#18] от "sen":

  Тъп трол

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK