По-високи данъци за собствениците на много имоти обмислят в регионалното министерството

По-високи данъци за собствениците на много имоти обмислят в регионалното министерството

© Цветелина Белутова, КапиталИзбори 2022

По-високи данъци за собственици на много имоти обмислят да въведат от регионалното министерството. За т.нар. прогресивен данък жилищ" съобщи Фьодор Салмов - директор на дирекция "Жилищна политика" в МРРБ, при представяне на равносметката на ведомството за националната стратегия за енергийна ефективност по време на семинар от конкурса "Екообщина", организиран от френското посолство.


Прогресивният данък ще засяга собствениците на над две жилища. При първите два имота данъкът ще е нормален, а при трето, четвърто и пето жилище той ще е прогресивно по-висок. Експертите обмислят алтернативен вариант за тези собственици, в който общината да взима под наем по-високо облагани имоти, като го прави срещу данъчни облекчения и ги използва за социални нужди.


Новият данък тепърва ще се обсъжда и конкретизира във ведомството и е част от програма с ключови мерки, чрез които от МРРБ ще се стремят да върнат "справедливата цена на имотите".
Салмов коментира, че пазарът на имотите с днешна дата е непрозрачен и ведомството ще стимулира развитие на пазара за наемане на жилища като начин да се върне справедлива цена на имотите.


28% от жилищата в страната стоят празни


В момента има постоянно покачване на незаетите жилища, обясни проблема Фьодор Салмов. Около 28% от жилищата в страната стоят празни и неизползвани – това се равнява на между 700 и 800 хил. празни жилища, което е значителен процент.


Ще бъде създаден и специално обособен фонд, в който ще се събират средствата от тези ключови мерки. Обмисля се и създаването на жилищен портал, в който онлайн да има пълната информация за цени и оферти на пазара на имоти.


До 2050 г. - изцяло обновен жилищен фонд в България


Амбициите на МРРБ са до 2050 г. жилищният фонд в цялата страна да бъде напълно обновен така, че сградите да са енергийно ефективни и конструктивно устойчиви. Това залагат в плана си от министерството, обясни Салмов.


Сградите са на първо място по енергийно потребление, изпреварвайки транспорта. Преодоляването на енергийната зависимост и все по-нарастващото потребление на енергия събраха над 60 представители на общините в сградата на Френския институт.


През следващите 12 години целта на МРРБ е да постигнат устойчиво изграждане на жилища, които да са безопасни, енергийно ефективни, достъпни и конструктивно устойчиви.


По-високи данъци за собствениците на много имоти обмислят в регионалното министерството

© "Екообщина"


Валентин Йовев, зам.-министър на регионалното развитие, обобщи направеното от ведомството по енергийната ефективност, като подчерта, че тя е водещ приоритет на министерството през последните години.


Като домакин на събитието посланикът на Франция Н. пр. Ерик Льобедел подчерта, че проектите в областта на енергийната ефективност, осъществени от българските общини, са изключително успешни. "Именно местните власти са най-подходящите за предприемане на ефективни действия за справяне с климатичните промени", подчерта той.


Оливия дьо Малвил - координатор на FLAME (Федерация на местните агенции по енергия и климат), също се спря на ролята на общините в успеха на политиките за енергийна ефективност и промяната на общественото мнение в тази посока. По думите й най-добър ефект се постига чрез мобилизиране на всички заинтересовани страни, стимулиране търсенето на проекти за енергийно обновление от страна на частните лица, насърчаване на банковия сектор и привличане на публично финансиране. Като заключение Малвил потвърди, че благодарение на общата работа с общините, местните агенции по енергия и климат във Франция са успели да постигнат положителен резултат в борбата с климатичните промени, изчерпването на енергийните ресурси и енергийната зависимост.


Според френската законодателна рамка Законът за енергийния преход за зелен растеж от 17 август 2015 г. е заложил няколко важни цели за трайна промяна, свързана с околната среда и енергийната ефективност. До 2030 г. трябва да се постигне намаляване с 40% на емисиите на газове с парников ефект в сравнение с 1990 г. и с 30% на потреблението на енергия от горива.


Местните власти в Южен Бретан постигат това, залагайки енергийната ефективност и климата като фактор във всяка една от дейностите си. Приоритетни програми са намаляването на енергийното потребление от уличното осветление, осъществяване на енергиен одит на обществени, търговски и частни сгради, замяна на електрическите конвекторни уреди за отопление с по-ефективни такива. Направена е и изолация на подпокривните пространства на обществени сгради. Проучват се и възможностите за отопление с биомаса и дървен материал. Това разказа Жан-Пол Оше, председател на Местната агенция по енергия в Южен Бретан, делегиран съветник по енергийните въпроси на Агломерация Лориан и общински съветник в град Лориан.


Всички общини могат да подават кандидатури за участие и в петте категории за тазгодишното издание на "Екообщина". Крайният срок за изпращане на попълнените въпросници е 31 юли 2018 г. Следващият семинар, част от инициативата "Екообщина", е посветен на устойчивото управление на публичните пространства, който ще се проведе на 29 май 2018 г. в сградата на Френския институт в България.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK