Промяната е във вашите ръце

Промяната е във вашите ръце

© Associated PressКои са нещата, които правят един град "зелен"? Парковете и зелените пространства, чистият въздух, добрият градски транспорт и велосипедните алеи, ефективната система за събиране на отпадъците, ангажираните граждани или съчетанието от всичко изброено?


Създаването на един наистина устойчив и "подготвен за бъдещето" град изисква време, визия и инвестиции. За изграждането му е необходимо участието на политиците, гражданите и бизнеса. Тазгодишната "Зелена седмица" на ЕС – най-голямото годишно събитие в Европа, посветено на политиката в областта на околната среда, което ще се проведе от 21 до 25 май – ще постави темата за изграждането на по-зелени градове. Седмицата ще покаже по какъв начин ЕС помага на градовете да се превърнат в по-добри места за живот и работа и ще представи развитието на политиките в областта на качеството на въздуха, шума, природата и биоразнообразието, управлението на отпадъците и водите.


В рамките на инициативата ще бъдат поставени няколко нови акцента в политиката в областта на околната среда. По време на "Зелената седмица" се очаква министрите на държавите от ЕС официално да одобрят нови цели за отпадъците, които да направят европейската система за управление на отпадъците най-добрата в света. Тези цели ще подпомагат градовете по пътя им към изграждането на кръгова икономика, давайки им сигурност да планират бъдещето. Съгласно новите правила държавите членки ще трябва да намалят количеството депонирани отпадъци с 10% до 2035 г. Освен изискването за рециклиране на 65% от всички битови отпадъци до 2035 г. ще бъде поставена и конкретна цел за пластмасовите опаковки: до 2030 г. най-малко 55% от тях ще трябва да се рециклират.
Правим и още една крачка напред по отношение на пластмасата – един от най-належащите екологични и икономически проблеми на нашето време. Пластмасовите отпадъци – от бутилките до чашите за кафе, от кутиите за храна до сламките – задушават океаните ни, убиват живите организми и застрашават нашето здраве. Освен това те замърсяват нашите градове и обществени места. Предстоящото законодателно предложение на Европейската комисия по отношение на боклука в морето ще допринесе за това пластмасовите отпадъци изобщо да не се превръщат в боклук и също така ще бъде от полза за градовете. Към това трябва да добавим и вече поставеното на масата предложение за актуализиране на правилата за питейната вода. Подобряването на достъпа до чешмяна вода заедно с повече прозрачност по отношение на качеството на водата ще доведе до по-високо доверие в чешмяната вода и ще намали потреблението на пластмасови бутилки за вода.


Превенцията, повторното използване и намирането на заместители са от ключово значение за справянето с бедствието, причинено от пластмасовите отпадъци. Устойчиви алтернативи съществуват, но сега те трябва да се въведат и да се използват в по-голям мащаб. Много градове и граждани правят именно това. Пример в това отношение е мрежата от около 400 европейски градове и общини, които възприемат кръгов подход към отпадъците и са поели ангажимент да не изхвърлят никакви отпадъци. Освен че предприемат действия за ограничаване на отпадъците, много градове стават и по-зелени – от планове за постигане на въглеродна неутралност до устойчиво градско планиране – като Зелените столици на ЕС и градовете, отличени с наградата Green Leaf. През последните десет години бавно, но сигурно, Европейският съюз изгражда мрежа от Европейски зелени столици. От Стокхолм и Хамбург до Нaймеген тази година и Осло следващата – семейството на устойчивите градове расте.


ЕС подкрепя градовете в усилията им да станат по-устойчиви и "зелени" не само чрез правилата, които въвежда, но и чрез осигуряването на инструменти. "Зелената седмица" на ЕС за 2018 г. ще отбележи въвеждането на нов инструмент, наречен Green City, който позволява на градовете да оценят екологичната си ефективност в 12 области, да сравнят подхода си с други градове, както и да получат съвети и препоръки за по-добри резултати. Този инструмент е извор на информация за "зелени" и устойчиви решения за градско планиране.


Ангажиментът ни е наистина сериозен: в предложението на Европейската комисия за следващия дългосрочен бюджет на ЕС сме включили действията във връзка с климата и опазването на околната среда във всички основни разходни програми, защото бюджетът на ЕС трябва да бъде двигател на устойчивото развитие. Освен това в началото на юни ще излезем и с предложение за изграждане на една още по-силна и ефективна програма LIFE ― програмата за финансиране на дейности, свързани с околната среда.


Едно нещо обаче е ясно: за да може градовете ни да станат по-устойчиви от екологична и социална гледна точка, участието на гражданите е от ключово значение. Именно градовете, разработили стратегии за подобряване на ангажирането, сътрудничеството и комуникацията с местните заинтересовани страни, успяват да превърнат плановете си за устойчиво развитие в реалност. Общото между всички градове, които успешно са въвели висококачествени устойчиви градски стратегии, като Наймеген и Любляна например, е ангажирането на гражданите. В крайна сметка именно те са тези, които трябва да живеят с решенията, взети на местно, национално и европейско равнище.


Присъединете се към нас на #EU Green Week, за да разберете и видите как да осъществим промяната. Защото промяната е във вашите ръце.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "устойчив и "подготвен за бъдещето" град" със сАветски паметници никъде няма и няма да има, просто защото в такива градове е господства коруппция, безхаберие и липса на градско планиране

  veni vidi fugi
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2343 Неутрално

  Никакви реформи в СС не са нужни! Нужно е да се изгради контролен механизъм магистратите да спазват закона! И не само те! Каква реформа може да накара един прокурор да не прави умишлени грешки или да не доразследва и да проваля дадено дело?! Всичко се свежда до контрола! И аз като приказвам, че съдиите и прокурорите, че и полицейските началници трябва да са изборни длъжности, много се противят! Ама няма друг начин за контрол! Ако не си гледаш работата, на другите избори вече няма да си магистрат! Това е! Ако се прави някаква реформа, тази е най-смислената!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6051 Неутрално

  10% намаление на отпадъците за следващият бюджетен период не звучи революционно, Ама никак :)
  Тези 10% няма как да премахнат пластмасите в океаните
  Иначе добре...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2421 Весело

  "И това ще стане, някога, но не сега" текст от една песен!
  А сега, имаме по-важни "дела"! Съсредоточете се върху тях! А после може и да боядисаме със зелена боя, всичко!😎

 5. 5 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Кои са нещата, които правят един град зелен? Едно от тях е липсата на корумпирани крадливи общинари

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 6. 6 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3814 Неутрално

  В София ангажираните граждани ги намушкват с ножове господине!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 7. 7 Профил на burgazliya
  burgazliya
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#6] от "Храбър":

  Точно! И то от метадонов пациент.
  Докога ще дрогират тези нещастници ..?!

 8. 8 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 689 Неутрално

  У нас понятието "градска среда" е непопулярно, даже по-скоро неизвестно. Имаме един ЗУТ, прекрояван много пъти и сега е 5 тома ако не се лъжа, и е прекрояван в услуга на строителите на съвременна България, и не се и спазва. Няма скоро да остане незастроена зелена площ в големите градове. Те постепенно се превръщат в едни спални, с тесни улички, задръстени с безброй коли, начупени плочки и прахоляк. Един квартал във Варна го кръстиха навремето "кунг фу"-то, защото блокчетата бяха близко едно до друго, а сега изглежда като оазис сред наблъсканите една в друга кооперации...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK