Целта на ЕС за намаляване на депонирането до 10% е много амбициозна, смята екоминистърът Нено Димов

Целта на ЕС за намаляване на депонирането до 10% е много амбициозна, смята екоминистърът Нено Димов

© Георги КожухаровЕвропейският съюз си поставя цел за свеждане на депонирането до 10% и това е една много амбициозна цел, може да звучи дори непостижима. Това коментира министърът на екологията Нено Димов при откриването на на форума "Кръгова икономика и чисти технологии" в НДК този петък и изрази надежда българското европредседателство да завърши с много ясно послание към Европейската комисия за това в каква посока трябва да се развива законодателно кръговата икономика.


Следващата седмица като част от европейското събитие "Зелена седмица на Европа" ЕС ще приеме нови правила за управлението на отпадъците, включително по-амбициозни цели за рециклиране на битовите отпадъци и намаляване на количеството депонирани отпадъци.


Правилата, които целят да направят европейската система за управление на отпадъците най-добрата в света, поставят като цел рециклирането на 55% от всички битови отпадъци до 2025 г., на 60% до 2030 г. и на 65% до 2035 г. Друга цел е да се гарантира, че до 2035 г. само 10% или по-малко от битовите отпадъци ще бъдат депонирани на сметища. Разделното събиране на биологичните отпадъци ще стане задължително до 2035 г.
Днес Димов наблегна в изложението си на това, че човечеството много дълги години е действало по линеарен модел - суровина, продукт, отпадък, край. От съвсем скоро човечеството се опитва да промени икономиката в кръгова, където това, което казваме, че е отпадък, може да бъде в началото суровина.


По думите му основният проблем е, че много


трудно се променя мисленето, а


пътят за устойчив ефект е образованието и културата на всеки отделен човек. "Именно за това е голямото предизвикателство – не в написването на закон, не в прилагането на определена иновация, но в това как да генерираме едно мислене, че от нещо, наслагвано в продължение на хилядолетия, да минем в нещо, което ще бъде наша основа в следващите хилядолетия", смята Димов.


В същото време Димов напомни, че в природата всяко едно нещо, което е генерирано, е полезно за някой и отпадък за друг. "Тоест кръговата икономика е факт."
Димов изброи етапите на кръговата икономика, като включи


и изгарянето на отпадъци като


наблегна на това, че този подход е широко употребяван. Само преди ден Столична община гласува бюджет за изграждането на инсталация за изгаряне на отпадъци в София.


Димов припомни, че кръговата икономика стъпва на предотвратяване на отпадъците, екодизайн, който позволява максимално дълга употреба и поправка; повторна употреба - екоиновациите са насочени в това продуктът да бъде ремонтиран и използван отново; рециклирането или продуктът да е направен така, че отделните елементи лесно да се извадят и да бъдат рециклирани. "На четвърто място идва изгарянето – нещо, което в момента се използва доста широко. Едва на последно място идва идеята продуктът да бъде депониран", отбеляза министърът.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Целта на министър Ненов да бетонира Пирин, Странджа и черноморието също е амбициозна.

 2. 2 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  затова министърът ще се придържа към по-лесните си задължения - прогонване на природосъобразния туризъм за сметка на бетона, продължаване на съсипването на природата в националните и природните паркове, морската ивица и въобще навсякъде, където има приготвени пари за препиране.

 3. 3 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 871 Разстроено

  Аз се надявах, вчера да сме приключили с евроизлагациите си, а той нашия наглец , унищожителя на българската природа, неновия, "изрази надежда българското европредседателство да завърши с много ясно послание към Европейската комисия за това в каква посока трябва да се развива законодателно кръговата икономика."
  Точно този ли , назначен със специални препоръки в "Планът Решетка" за ликвидация на "Натура 2000" в България ще дава финални послания към Европа!

 4. 4 Профил на waldmeister
  waldmeister
  Рейтинг: 296 Неутрално

  На Нено Димов "еко-приоритетите" са малко по-скромни!

  waldmeister
 5. 5 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Само че преди хилядолетия отпадъка се е разграждал Димов. Спри всичко за еднократна употреба като за начало. Контрол и за опаковките във веригите. Не може за 300 грама храна да препълваме кофите с опаковки. Бутилките от минерална вода са навсякъде из природата. Кога ще си говорим и за това?

 6. 6 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1684 Разстроено

  Целта на министър Ненов да бетонира Пирин, Странджа и черноморието също е амбициозна.
  —цитат от коментар 1 на Калник


  Но доста по-реална.

  При нашата система на табелки (слагаме табелка "това еди какво си") без покритие, посочената цел наистина е недостижима за България. Виждаме какво тук се нарича "разделно събиране".
  И още: От години в ЕС депата за отпадъци се закриват, у нас режат лентички за нови.

 7. 7 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Излишно е да се коментира некомпетентно мнение

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 8. 8 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Говори за ЕС като руски мужик, сякаш ЕС е нещо чуждо за нас. Чунким законодателството на ЕС не се приема от български министри и български евродепутати заедно с колегите им от останалите 27 държави членки.

 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  "Бате к*ре, прЕведи му ън европеецО, че тука се пак сме у България. Ноу точно требе ъ му преедеш: не мое ъ очеква у Цофия същите раоти као у Париж. Ма на нео не му ли е ясно, тфа тука не са ора бе, ма тфа са цфини бе, ма на них кал, лайна, пушеци, наелони им е екстра, бе! Ма не си арчете пАрите изоущо, тфа тука неъ опраия - оно не е чоек, оно е цфинкя! Остай го ъ си дживее у лаЙната и неъ ъ дзгрЕшиш!"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK