Брюксел въвежда нови правила и амбициозни цели за отпадъците

Брюксел въвежда нови правила и амбициозни цели за отпадъците

© dobrichОт днес започва "Зелената седмица" на ЕС за 2018 г. – най-голямото събитие в Европа, посветено на политиката в областта на околната среда. Тя ще продължи до 25 май и тази година ще постави темата за изграждането на по-зелени градове.


На втория ден от инициативата ЕС ще приеме нови правила за управлението на отпадъците, включително по-амбициозни цели за рециклиране на битовите отпадъци и намаляване на количеството депонирани отпадъци.


Правилата, които ще направят европейската система за управление на отпадъците най-добрата в света, поставят като цел рециклирането на 55% от всички битови отпадъци до 2025 г., на 60% до 2030 г. и на 65% до 2035 г. Друга цел е да се гарантира, че до 2035 г. само 10% или по-малко от битовите отпадъци ще бъдат депонирани на сметища. Разделното събиране на биологичните отпадъци ще стане задължително до 2035 г. Тези правила ще помогнат на градовете да ограничат отпадъците си, да постигнат по-добри резултати в рециклирането и да намерят нови начини за използване на вещите, насърчавайки ги да изградят кръгова икономика.
Градовете ще поведат промяната


Екологичният натиск върху градовете става все по-осезаем – очаква се до 2020 г. 80% от европейците да живеят в градски зони.


От планове за постигане на въглеродна неутралност до устойчиво градско планиране много градове като европейските зелени столици и градовете, отличени с награда Green Leaf, намират начини да се справят с тези предизвикателства. ЕС подкрепя промените, които те въвеждат, чрез правила, инструменти и финансиране.


"Зелената седмица" 2018 г. е повод да разберем как да направим промяната възможна.


Какво прави ЕС


"Зелената седмица" на ЕС ще покаже как ЕС работи за градовете и гражданите чрез събития из цяла Европа и голяма конференция в Брюксел. Седмицата ще започне официално на 21 май в Утрехт (Холандия) и ще завърши на 25 май в Мадрид (Испания). Срещата на високо равнище на ЕС за зелените градове ще се проведе в Брюксел от 22 до 24 май.


Един от акцентите на дебатите ще бъде как правилата на ЕС относно отпадъците, водата и въздуха могат да бъдат приложени по-ефективно, включително чрез Европейската програма за градовете. Някои от партньорствата в рамките на програмата за градовете като "Кръгова икономика", "Градска мобилност" и "Качество на въздуха" са насочени конкретно към решаване на проблемите на околната среда. Друг от акцентите на десетките тематични заседания ще бъде как устойчивото развитие да залегне в основата на градското планиране.


За да подпомогне градовете в разработването на устойчиви градски стратегии, "Зелената седмица" ще представи новия инструмент Green City, който позволява на градовете да оценят екологичната си ефективност и да я сравнят с тази на други градове. Този инструмент е извор на информация за "зелени" и устойчиви решения за градско планиране.


На 23 май вечерта ще бъдат обявени наградите LIFE, с които ще бъдат отличени най-иновативните, вдъхновяващи и ефективни проекти по програма LIFE в сферата на опазването на природата, околната среда и действията в областта на климата.

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2347 Весело

  Диктат. Друго си е да метнеш гумите в реката.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4535 Неутрално

  Ние можем да им покажем как се унищожава един зален град като София за последните 10 години "компетентно" управление.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на julius
  julius
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Пречупването на мисленето в източната част на Европа ще е дълъг и труден процес. Някои хора все още си изхвърлят боклука от терасата, а искат да имат стандарта на живот на хора, които имат по 7-8 различни торби за боклук (стъкло, метал, хартия, органичен...) От Словения насам всичко вече е в една торба за боклук. А нерядко даже и извън нея. :)

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4535 Неутрално

  До коментар [#3] от "Julius":

  Когато е в торба си е постижение. Но и ГЕРБ излъгаха хората с разделното събиране. А хората помнят и си отмъщават по някакъв безумен начин. в същото време Инспекторатът не си гледа работата и често се занимава със съвсем различни от чистотата проблеми.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Единната европейска политика в областта на управлението на отпадъците е важна, защото ние очевидно нямаме воля да се справим и ще се задушим в собствените си боклуци!
  Дано външната регулация ни вразуми и дисциплинира.
  До там сме се докарали!!!

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4535 Разстроено

  До коментар [#5] от "selqnin":

  Колкото се прави нещо за въздуха , водата и чистотата на улиците.Надявай се.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на Miloslav Antonov
  Miloslav Antonov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  И нищо за пластмасата? Трябва да има данък пластмаса за всички компании, които произвеждат и пакетират продуктите си с нея, които да отиват за почистването и рециклирането на вече такава и да се забрани еднократната употреба.

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4535 Неутрално

  До коментар [#7] от "Miloslav Antonov":

  По-просто е да е забрани производството и използването им. Иначе ще стане като с цигарите и алкохола.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Абе нещата са прости.
  Дайте някаква стойност в изкупуването на отпадъци и да видите как всички ще се втурнат да рециклират.
  Ни пластмаса ще има по улиците, ни стъкла, ни хартия.
  Ама не може някой дето кара Бугати да иска хората да му вършат безплатно работата.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 10. 10 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Това е пътя и по-добре е от сега да се подготвяме за промените.
  И в момента има хора, които имат доста екологични поведение, въпроса е това да се поощрява и да се разпространява, тъй като тук не става дума за партийни различия - всички пием вода, дишаме въздух и живеем в една среда - каквато си я правим, такава ще бъде.

 11. 11 Профил на matiz
  matiz
  Рейтинг: 224 Неутрално

  До коментар [#3] от "Julius":

  Да така е, и за стъклото имам три торби бяло, зелено, кафяво, хартия и картон по отделно, РЕТ, метал, био, останалите пластмаси, текстил...дотук са десет. Веднъж в седмицата ги закарвам в Müllzentrum напълно доброволно и осъзнато

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK