Местните власти да се борят с мръсния въздух и през лятото, настояват от екоминистерството

Местните власти да се борят с мръсния въздух и през лятото, настояват от екоминистерството

© Николай ДойчиновМинистерството на околната среда и водите призова местните власти на общините с опасно мръсен въздух да прилагат ефективни мерки за справяне с проблема и през летния сезон.


Зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков е изпратил писмо до кметовете на общини с проблемен въздух. В него ековедомството призовава за стриктно изпълнение на предвидените в общинските програми мерки за намаляване на нивата на фини прахови частици (ФПЧ10) и поддържането на ниско ниво там, където е постигнато съответствие, се казва в съобщение на страницата на МОСВ.


Министерството настоява за мерки, приложими през летния сезон: редовно измиване на основните пътни артерии, благоустройство на крайпътните и междублоковите пространства, озеленяване на свободните площи, поддържане в добро състояние на пътната настилка, както и контрол на строителните дейности на територията на общината.
Според решението на Съда на ЕС в Люксембург България не е спазила нормите за фини прахови частици на територията на страната. "Като се има предвид, че по данните от мониторинга и анализа на общинските програми битовото отопление е основен източник на емисии на фини прахови частици, считаме


за недопустимо превишенията им през летния сезон",


се казва в писмото с указания до кметовете.


Важно за изпълнение на мерките от програмите срещу мръсния въздух е създаването на организация за последващ контрол, подчертават от МОСВ и цитират изискванията на чл. 41, ал. 2 от Наредба №12, в който се казва, че за нормите за серен диоксид, азотен диоксид, фини прахови частици (ФПЧ10), олово, бензен, въглероден оксид и озон във въздуха контролът по изпълнението на програмите (по чл. 27 от Закона за чистотата на въздуха) се осъществява от общинските органи, съгласувано със съответната екоинспекция.


"Предвид сериозността на проблема министерството разчита на добро сътрудничество и конструктивни действия от страна на общините и на РИОСВ за навременно и ефективно изпълнение на заложените в програмите мерки за намаляване нивата на замърсителите в атмосферния въздух", пишат в съобщението си от МОСВ.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Ми няма да стане докато циганки вървят с метли и вдигат прах, вместо да минават машини и да събират пясъка и прахоляка. До не говорим, че общините нямат грам желание да асфалтират стотиците километри улици по новите квартали, където къщите никнат като гъби след дъжд, а инфраструктура на практика няма десетки години.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 2. 2 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1317 Весело

  Забранете Дизеловите КАМИОНИ!
  Забранете Дизеловите ТРАКТОРИ и КОМБАЙНИ!
  Забранете Вятърът да вдига прахоляк от ПОЛЕТО!
  Забранете Мотоциклетите и мотопедите!
  Забранети Пътностроителните машини!
  :)
  !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK