В деня на "Натура 2000": Мрежата все още не е добре позната в Европа

В деня на "Натура 2000": Мрежата все още не е добре позната в Европа

© Димитър Градинаров, КоалицияЕвропейският ден на екологична мрежа "Натура 2000", който се отбелязва днес – 21 май, цели да привлече вниманието към необходимостта от опазването на природните местообитания и на биоразнообразието в тях. За това напомнят от екокоалиция "За да остане природа в България".


Мрежата от защитени зони има 26-годишна история със своите екологични, социални и икономически ползи, но същността ѝ все още не е достатъчно добре позната на голяма част от населението в Европа, смятат еколозите. Според тях именно тази липса на осведоменост е един от главните проблеми за нейното ефективно опазване.


Какво е "Натура 2000"


"Натура 2000" е общоевропейска мрежа от защитени зони, която цели да осигури дългосрочно оцеляване на най-ценните и застрашени видове и местообитания за Европа в съответствие с основните международни договорености в областта на опазването на околната среда и биологичното разнообразие. Целта на тази екологична мрежа е да поддържа биологичното разнообразие съвместно с устойчивото регионално развитие, включително в икономически, социален и културен контекст.
В деня на "Натура 2000": Мрежата все още не е добре позната в Европа

© Димитър Градинаров, Коалиция


Местата, попадащи в екологичната мрежа, се определят в съответствие с две основни за опазването на околната среда директиви на Европейския съюз – Директивата за хабитатите и Директивата за птиците.


В момента европейската мрежа "Натура 2000" включва над 27 300 защитени зони, заемащи общо повече от 18% от територията на 28 европейски държави.


Националната мрежа "Натура 2000" в България обхваща 114 зони за опазване на дивите птици и 228 зони за опазване на местообитанията и видове, различни от птиците. Общо нашата мрежа обхваща 33.8% от територията на страната, с което се стремим да опазим биологичното разнообразие за настоящите и бъдещите поколения.


Проблемите с мрежа "Натура 2000"


Основните проблеми, пред които сме изправени във връзка с прилагането на "Натура 2000", са, първо, недостиг на специализирана администрация за управление на защитените зони.


Налице са и редица липси: на заповеди за обявяване, липса на пълна транспозиция на изискванията на директивите в националното законодателство, липса на адекватна защита срещу заплахи (включително инвестиционни проекти или лоши земеделски практики, насърчавани с европейски фондове), лесни процедури за смяна ползването на земята и недостатъчен капацитет за оценка и мониторинг на планове за развитие на територията на зоните, изброяват природозащитниците.


връх Мальовица

© Росен Василев, Коалиция

връх Мальовица


Призив за Рила буфер


От коалицията напомнят, че в края на април тази година Европейският съд осъди България отново за неспазване на европейското природозащитно законодателство за това, че не е обявила цялото орнитологично важно място"Рила", обхващащо Рила планина, за защитена зона от "Натура 2000" и не е класифицирала най-подходящите по брой и площ територии за опазването на видове птици според Директивата за птиците.


От "За да остане природа в България" призовават българското правителство да предприеме спешни мерки за включването на тази територия в "Натура 2000".

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 577 Гневно

  Пишман министъра на МОСВ с кодовото име "Дреме ми НаТура" много добре ги разбира зоните и е измислил начин да се погрижи за тях - ще ги премахне всички до една, за да може да развие районите и поминъка на "местните" олигарси.
  Отделно от това се случва следното:
  Докато пускаме незаконните безумия, строени от близки до ГЕРБ, като къщата на „Вичо“ „Хидрострой“ на брега на морето и кръчмата на Пепи Лашов – авера на Бойко Борисов баш на пясъка на плажа на Кабакум, Цветан Цветанов и ГЕРБ пробутват изменения в закона, който ще узакони всички незаконни строителства, както ще узакони незаконното чрез изработването на нови ПУП.

  ГЕРБ са внесли проект за изменение на ЗУТ, който възстановява „узаконяването“ на незаконни строежи, включително чрез изработване на „подробни устройствени планове за узаконяване“.

  Проектът ни връща в нормативната уредба, действала до 1998 г., когато се направиха емблематични сгради като хотел „Дюн“ на Слънчев бряг и хотела на Косьо Самоковеца на Боровец.

  Тук може да видите проекта на ГЕРБ за изменение на ЗУТ за узаконяване на незаконното строителство, като лицето Цветан Цветанов натиска за този проект!

 2. 2 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 905 Неутрално

  "Мрежата от защитени зони има 26-годишна история..."

  Достойна наистина история, но в БГ-то докато я научат, Натура 2000 е на път да бъде заличена от неновия ликвидатор, спечелил конкурса пред Решетников, с подробен план тъкмо за унищожаването ѝ, като се започне от национален парк Пирин, най-съществената и най-неудобната за мафията част от нея....

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7286 Неутрално

  Ние тука сме фенове на бетона, не на природата.

 4. 4 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Нено е сложен да руши Натура, а не да я пази!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK