Кабинетът предлага облекчения за бизнеса, свързани с екологичните оценки на проекти

Кабинетът предлага облекчения за бизнеса, свързани с екологичните оценки на проекти

© Цветелина НиколаеваОблекчения за инвестиционните бизнес намерения, свързани със задължителните процедури за оценка въздействието им върху околната среда, са заложени в промени в Закона за опазване на околната среда, предложени от правителството на заседанието тази сряда.


Поправките целят облекчаване на административната тежест за бизнеса, гласят мотивите. С промените се урежда възможност за обединена процедура при инвестиционни предложения, които подлежат едновременно на три процедури – задължителна оценка за въздействие върху околната среда, комплексно разрешително и/или доклад за безопасност. Възложителите ще имат възможност да избират дали трите процедури да вървят заедно или поотделно.


В общата процедура се събират и оценяват изискванията по трите процедури само в рамките на ОВОС. Това води до намаляване на общата продължителност два или три пъти. Общата процедура спестява разходи на инвеститорите. Намалява се и броят на изискваните документи, тъй като ще се събират по служебен път, както и срокът за издаване, преразглеждане и актуализиране на комплексните разрешителни. Същевременно при обединена процедура се гарантира, че са изпълнени изискванията за опазване на околната среда и човешкото здраве и при следващите етапи на разрешаване и експлоатация.
Намалява се също и срокът за определяне на приложимата процедура при планирани промени в работата на инсталации с издадено комплексно разрешително. Постига се облекчаване на бизнеса и насърчаване прилагането на доброволни ангажименти по опазване на околната среда чрез схемата EMAS и схемата на ЕС за екомаркировка.


Законопроектът оптимизира процеса по обществен достъп до информацията за инвестиционните предложения. Предвижда се компетентният орган да обявява предложенията на интернет страницата си и да уведомява писмено кмета на съответната община, район или кметство, който обявява инвестиционното предложение на интернет страницата си или на друго обществено място.


Във връзка с предложените промени се правят и изменения в Закона за биологичното разнообразие, Закона за управление на отпадъците, Закона за водите, Закона за чистотата на атмосферния въздух и в други нормативни актове.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  Дано зад мотива Намаляване на административната тежест не се крие идеята съмнителни проекти с висока стойност да се промушват по-бързо и по възможност без обществени обсъждания

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3681 Неутрално

  Дано зад мотива Намаляване на административната тежест не се крие идеята съмнителни проекти с висока стойност да се промушват по-бързо и по възможност без обществени обсъждания
  —цитат от коментар 1 на selqnin

  ОШфорковците така или иначе си вървят по ЗНИ и получават VIP администрация, а сега ще получат бонус -ускорени екологични оценки и разрешителни за строеж в защитените зони, до сега поне в тези схеми ходеха по тънък лед!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5495 Неутрално

  Георгиу и спонсорът му харесват това. Само слепец няма да види корупцията ! Браво ГЕРБ !!! БРАВО !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  боклучаво управление, опитващо се да узакони корупцията!

  облекченията за бизнеса по никакъв начин не могат да стават в нарушение на законодателството, но герберските юридически капацитети не могат да бъдат спряни със здрав разум!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK