Къдроглавите пеликани в Персина очакват своите малки

Къдроглавите пеликани в Персина очакват своите малки

© БДЗПЗа трета поредна година къдроглавите пеликани, които гнездят върху дървена платформа в блатото Песчина в природен парк "Персина", очакват своите малки. Към момента гнездящите двойки пеликани са общо девет.


Това са установили по време на редовните си наблюдения експерти на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и ДПП "Персина" – гр. Белене.


Тази колония на къдроглави пеликани е най-късно гнездящата в Европа.
Новосформираната колония птици мътят, което за специалистите е добър знак за успех и през този размножителен сезон. Вече са се появили и първите розови пеликани, които могат да направят опит за гнездене.


През 2016 г. за пръв път от 60 години насам бе сформирана нова гнездова колония на защитения къдроглав пеликан в България, като дотогава единственото място, където птиците се разможаваха успешно у нас беше езерото Сребърна.


Колония пеликани в Персина

© БДЗП

Колония пеликани в Персина


През зимния сезон бе извършен основен ремонт на платформите за гнездене на пеликаните на остров Персин. Построена е и нова наколна дървена платформа на мястото на стара и разрушена такава. Във възстановителната работа се включиха служителите на парка и доброволци от БДЗП. Поддържането на платформите за пеликани е част от планираните дейности на Дирекция на Природен парк "Персина".


Дейността по възстановяването на вида се изпълнява от Дирекцията на парка, съвместно с Българско дружество за защита на птиците. Състоянието на пеликановата колонията в Поддържан резерват "Персински блата" се следи ежеседмично.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK