Спад в замърсяването на въздуха с тежки метали отчитат в Европа за последните 6 години

Спад в замърсяването на въздуха с тежки метали отчитат в Европа за последните 6 години

© Надежда Чипева, КапиталЗамърсяването с тежки метали от големи промишлени инсталации на територията на Европа е намаляло бързо за последните шест години – с 39% в периода от 2010 до 2016 г.


Това е едно от заключенията в нов доклад на Европейската агенция по околна среда за емисиите на тежки метали от големите индустриални инсталации в Европа. Изследването използва нови данни от Европейския регистър за изпускането и преноса на замърсители (E-PRTR).


Едва 18 инсталации от общо 978 са отговорни за над половината от замърсяването с тежки метали в Европа за 2016 г. Натискът върху околната среда се оценява с помощта на агрегирания екотоксичен подход. Значително по-малко на брой от големите промишлени инсталации са докладвали тези вещества в сравнение с предишни години.
Комбинираното производство и преработка на метали са причина за 59% от замърсяването през 2016 г. Тежките метали обичайно присъстват в горивните газове, отделяни от процесите на нагряване и топене, свързани с тези дейности. Топлоелектрическите централи са отговорни за още 20% от замърсяването през 2016 г. Други замърсяващи дейности са подземни минни операции, рафинерии за нефт и газ, съоръжения за производство на стъкло и химически производствени съоръжения.


Проучването, публикувано днес, се фокусира върху докладваните емисии във въздуха и водата на тежки метали: арсен (As), кадмий (Cd), хром (Cr), мед (Cu), олово (Pb), живак (Hg) и цинк (Zn). Тежките метали се освобождават от редица промишлени и други източници. Те могат да навредят на растенията, животните и хората в резултат на дългосрочно излагане или често излагане на високи концентрации във въздуха, водата или почвата. Индикаторът за ЕИП Емисиите на тежки метали предоставят допълнителни данни за емисиите във въздуха от индустриалните съоръжения на Европа.Най-голям екологичен отпечатък имат големи металообработващи обекти, електроцентрали или клъстери на съоръжения с относително малки индивидуални емисии. Сред тях са:


– AcelorMittal Полша, близо до Катовице, Полша (преработка на метална руда);
– Atlantic Copper, S.L.U. в Испания (производство на цветни метали);
– група от инсталации в Лунен, близо до Дортмунд, Германия (четири електроцентрали и съоръжение за производство и преработка на метали);
– Norddeutsche Affinerie AG в Хамбург, Германия (производство на цветни метали);
– група от инсталации около Глогоу, Полша (множество заводи за производство и обработка на метали, както и подземни мини);
– Агиос Димитриос близо до Птолемаида, Гърция.


Тежките метали във водите на Европа


Общо 2585 инсталации докладват за изхвърляне на тежки метали във водни обекти в цяла Европа през 2016 г. Свързаното с това замърсяване е намаляло с 34% от 2010 г. насам, докато броят на инсталации, докладващи за отделяне на вредни вещества във водите, се е увеличил с 5%.


Следните дейности отделят тежки метали директно във водата:
- минните дейности, които представляват 19% отзамърсяването на околната среда през 2016 г. Мината Бор в Сърбия беше най-големият източник;
- интензивната аквакултура (14% от налягането), например в Шотландия и крайбрежието на Норвегия. Както медта, така и цинкът се използват за обработка на мрежи и клетки;
– секторът на енергийните доставки (6% от замърсяването), включително проучването на нефт и газ в Северно море, както и отделни електроцентрали.


След многогодишни усилия и инвестиции в инфраструктурата за пречистване на градските отпадъчни води в Европа, много индустрии сега разчитат на градските пречиствателни станции за пречистване на отпадъчни води. Рекултивацията на тежки метали в градските отпадъчни води обаче не е основната цел на тези централи. В резултат на това пречиствателните станции за отпадъчни води са отговорни за почти половината от замърсяването през 2016 г.


  Ключови думи към статията:

  Коментари (4)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на danvan
   danvan
   Рейтинг: 662 Неутрално

   Много добре. Логично е, все по малко мръсни производства остават в ЕС... И в това отношение не сме като другите за съжеление.

   Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
  2. 2 Профил на Voiko
   Voiko
   Рейтинг: 960 Неутрално

   Това е добре. И все пак замърсяването е значително. Когато в България вали от циклон, зародил се над Атлантическия океан и преминал над Великобритания и Германия, твърде често дъждовете са киселинни, но това никой не го отчита.

  3. 3 Профил на rainbou1
   rainbou1
   Рейтинг: 1073 Разстроено

   Осираме си единствения дом, ден след ден...

  4. 4 Профил на Иво
   Иво
   Рейтинг: 4271 Весело

   Добра новина! 🏞️

   "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
  С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK