Брюксел прие нови правила срещу пластмасовите отпадъци в океаните

Брюксел прие нови правила срещу пластмасовите отпадъци в океаните

© Надежда Чипева, КапиталЕвропейската комисия предлага нови общоевропейски правила, свързани с десет пластмасови продукта за еднократна употреба, които най-често се срещат по европейските плажове и в европейските морета, както и за изгубените или изоставените риболовни уреди.


Като мотив за новите регулации от Брюксел сочат увеличаващото се все повече и повече количество на вредни пластмасови отпадъци в моретата и океаните.


Предложенията на комисията ще бъдат внесени в Европейския парламент и Съвета за приемане. От ЕК призовават останалите институции да разгледат приоритетно текстовете и да постигнат осезаеми резултати за европейците преди изборите през май 2019 г. Представената днес инициатива е в изпълнение на поетия в Европейската стратегия за пластмасите ангажимент за справяне с разточителната употреба на пластмаси и с пластмасовите отпадъци чрез законодателни действия
Пластмасовите отпадъци, за които се въвеждат новите правила, са около


70% от всички морски отпадъци.


Новите правила са пропорционални и специфични за отделните продукти и ще се прилагат различни мерки, обясняват от ЕК.


При налични алтернативи на достъпни цени ще е забранено предлагането на съответните пластмасови продукти за еднократна употреба на пазара. За продуктите без ясни алтернативи фокусът е върху ограничаването на тяхната употреба чрез национални мерки за намаляване на потреблението им, изисквания за проектирането и етикетирането и задължения за управление на отпадъците за производителите.


Благодарение на новите правила Европа ще има водеща роля в решаването на този въпрос с глобални последици, смятат законотворците.


Настоящата комисия обеща да действа мащабно по големите въпроси, а останалото да остави на държавите членки, обяснява първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, който отговаря за устойчивото развитие. "Пластмасовите отпадъци несъмнено са голям проблем и европейците трябва да действат заедно, за да се справят с него, защото в крайна сметка тези отпадъци попадат във въздуха, който дишаме, и в нашата почва, океани и храна", коментира още Тимерманс.


С днешните предложения, смята той, ще се намали предлагането на пластмасови изделия за еднократна употреба в супермаркетите чрез редица мерки. Някои от тези изделия ще бъдат забранени и заменени с по-чисти алтернативи, така че хората ще могат да продължат да използват любимите си продукти.


В световен мащаб


пластмасите са 85% от отпадъците в морето,


стигат дори до белите дробове и трапезата на хората, без да е известно все още какво е въздействието на съдържащите се във въздуха, водата и храната пластмасови микрочастици върху човешкото здраве.


"Проблемът с пластмасите задължително трябва да бъде решен и това може да доведе до нови възможности за иновации, повишаване на конкурентоспособността и създаване на работни места", смята и заместник-председателят Юрки Катайнен, отговарящ за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността. "Пластмасовите изделия за еднократна употреба не са интелигентен икономически или екологичен избор и днешните предложения ще помогнат на бизнеса и потребителите да преминат към устойчиви алтернативи", смята той.


Конкурентно предимство


Според ЕК така предприятията ще получат конкурентно предимство: наличието на единен набор от правила за целия пазар на ЕС ще послужи като стимул за европейските компании да реализират икономии от мащаба и да са по-конкурентоспособни на процъфтяващия световен пазар на устойчиви продукти. Чрез създаване на системи за повторна употреба (например депозитни схеми) компаниите могат да си осигурят стабилен източник на висококачествени материали. В други случаи стимулите за търсене на по-устойчиви решения могат да осигурят на предприятията технологично предимство пред конкурентите им в световен мащаб.


Различни мерки за различни продукти


След предприетите през 2015 г. мерки за пластмасовите торбички 72% от европейците заявяват, че вече използват по-малко такива торбички, сочи проучване на "Евробарометър".


Сега ЕС насочва вниманието си към 10 пластмасови продукта за еднократна употреба и към риболовните уреди, които заедно съставляват 70% от морските отпадъци в Европа. С новите правила ще се въведат:


Забрана за използването на пластмаса в определени продукти: когато са налични алтернативи на достъпни цени, ще бъде забранено предлагането на съответните пластмасови продукти за еднократна употреба на пазара.

  Забраната ще се отнася до пластмасовите клечки за уши, прибори за хранене, чинии, сламки, бъркалки и пръчки за балони, които ще трябва да се произвеждат изключително от по-устойчиви материали. Пластмасови съдове за напитки за еднократна употреба ще се допускат на пазара само ако техните капачки остават прикрепени към тях.


  – Намаляване на потреблението: държавите членки ще трябва да намалят използването на пластмасови съдове за хранителни продукти и пластмасови чаши. Те могат да направят това чрез определяне на национални цели за намаляване на потреблението, осигуряване на наличието на алтернативни продукти на местата за продажба или гарантиране, че пластмасови изделия за еднократна употреба не могат да се предоставят безплатно.


  Задължения за производителите: производителите ще помагат за покриването на разходите за управление на отпадъците и почистване, както и за мерки за повишаване на информираността за съдовете, опаковките и обвивките за хранителни продукти (например за чипс или бонбони), съдовете за напитки и чашите, тютюневите изделия с филтри (например цигарени фасове), мокрите кърпички, балоните и леките пластмасови торбички. Секторът също така ще получи стимули да разработва по-малко замърсяващи алтернативи за тези продукти.


  – Цели за събирането: държавите членки ще бъдат задължени да събират 90% от пластмасовите бутилки за еднократна употреба към 2025 г., например чрез депозитни системи.


  Изисквания за етикетиране: за определени продукти ще се изисква поставянето на ясни и стандартизирани етикети, върху които е посочено как трябва да бъдат изхвърлени отпадъците, какви са отрицателните екологични последици от продукта и какво е съдържанието на пластмаса в него. Това ще се прилага за дамските превръзки, мокрите кърпички и балоните.


  Мерки за повишаване на осведомеността: държавите членки ще бъдат задължени да повишават осведомеността на потребителите за отрицателните последици от изхвърлянето на пластмасови продукти за еднократна употреба и риболовни уреди, както и за наличните системи за повторна употреба и възможностите за управление на отпадъците за всички тези продукти.

   – За риболовните уреди, които са 27% от всички отпадъци по плажовете, комисията възнамерява да допълни съществуващата рамката на политиката с режими на отговорност за производителите на риболовни уреди, съдържащи пластмаса.


   Производителите ще трябва да покриват разходите за събиране на отпадъци с пристанищни приемни съоръжения и за техния превоз и третиране. Те също така ще покриват разходите за мерки за повишаване на информираността. Подробности за новите правила за риболовните уреди ще намерите тук.

   Коментари (6)
   1. Подредба: Сортирай
   1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5543 Неутрално

    Дано.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
   2. 2 Профил на galindimov
    galindimov
    Рейтинг: 227 Неутрално

    Все по-големи рестрикции и регулации. И цената на пластмасата и енергията трябва да се увеличи! Безобразие е това, което случва във водите не само на Европа, но и по света.
    Ежедневно трябва да се говори за този проблем! Особено в България, където глабалното затопляне е нещо, което се случва на други хора.

   3. 3 Профил на bellami
    bellami
    Рейтинг: 381 Неутрално

    Ама между "прие" и "предлага" има много голяма разлика .... или аз не разбрах правилно?! Иначе, дано наистина влезнат в сила! В крайна сметка, нещата завиясят от всички - предприятия, държавна регулация, култура и манталитет на самото население ... понякога добрите намерения отварят очите на хора, които до този момент не са се замисляли за последствията; а пък глобите - и джоба на някои

   4. 4 Профил на bretschneider
    bretschneider
    Рейтинг: 964 Неутрално

    Мислете следващия път преди да си купите бутлирана вода в пластмасово шише, не дай си боже Бира!!!!

   5. 5 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1232 Неутрално

    До коментар [#4] от "bretschneider":

    Хм...

    Производството и транспорта на 1 стъклена бутилка нанасят значително повече вреди на природата отколкото производството и транспорта на 1 пластмасова бутилка. Стъклената има това огромно предимство, че може да се ползва повторно. Обаче... за да се изравнят вредите/ползите трябва стъклните да се ползват повторно поне 20-тина пъти. Оставям на теб да прецениш дали 1 и съща стъклена бутилка се ползва толкова пъти повторно.

    Да, добре е да помислим следващия път преди да си купим нещо в пластмасово шише, щото отговорът никак не е очевиден.

    Дали не е по-добре да се заемем с въпросите за правилното изхвърляне и рециклирането на пластмасовите бутилки отколкото да уповаваме на съмнителни, но доре звучащи решения?

   6. 6 Профил на bretschneider
    bretschneider
    Рейтинг: 964 Неутрално

    До коментар [#5] от "areta":

    Като видях как се рециклират пластмасовите бутилки, се използват 100 пъти повече вода, от това да се измие едно стъклено шише! Ползването на пластмасови опаковки за щяло и нещяло е ташак работа!

   За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
   С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK