От ЮНЕСКО също настояват за екологична оценка на плана за Пирин

От ЮНЕСКО също настояват за екологична оценка на плана за Пирин

© Юлия ЛазароваЕксперти на ЮНЕСКО потвърждават редица опасения, свързани с опазването на Национален парк "Пирин" като обект на световното наследство, и настояват за извършване на пълна екологична оценка на новия план за управлението на парка, както и за отлагане на промените в настоящия план от страна на правителството.


Това се разбира от проекторешение на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО, свързано с Национален парк "Пирин", което ще бъде гласувано на годишна среща на организацията през юни 2018 г. в Бахрейн, за което съобщиха първо от коалиция "За да остане природа в България".


Причината за притесненията на ЮНЕСКО са приетите от кабинета поправки в стария план за управление на "Пирин", както и подготвяният нов план за парка – и двете процедури се извършват без екологична оценка за потенциалния ефект и опасности за околната среда в планината.
В проекта си за решение от международната организация наблягат на нуждата от екологична оценка за новия план, подкрепят решението на Върховния административен съд в тази посока и настояват за конкретизиране на документа, както и на начина на използване на водите от планината с водохващания – само за питейни нужди, а не за изкуствен сняг.


За нуждата от екологична оценка


В документа експертите на организацията призовават българското правителство да не прилага промените в сегашния план за управление на Национален парк Пирин, докато проектът за нов план не се подложи на екологична оценка. Става дума за поправките, одобрени от кабинета през декември 2017 г., които залагат разширяване на застрояването на територията на парка и на използване на водохващания, като не се уточнява категорично, че става дума само за питейни нужди.


В проекторешението се иска да се направи пълна екологична оценка на проекта за нов план за управление на Национален парк "Пирин" и се приветства решението на Върховния административен съд от май 2018 г., който отхвърли решението на министъра на околната среда да не се прави такава. "Решението на съда е добре дошло, защото екологичната оценка е възможност да се реши как точно да се гарантира защитата на изключителната универсална стойност на обекта."


Препоръчва се комитетът да потърси официално потвърждение от страната ни за действията, които ще последват след решението на съда.


Екооценката като приоритет


Препоръчва се също така комитетът да изиска от държавата уверение, че пълната екологична оценка за новия план ще бъде направена приоритетно, което включва специфична оценка на потенциалните въздействия върху парка, включително от потенциалното развитие в зоните, разположени в нейната буферна зона.


Българското правителство трябва да представи копие от екологичната оценка на плана за проверка от страна на ЮНЕСКО, когато тя бъде готова. Подготвеният нов план за управление предвижда строителство върху 12,5 пъти повече площ от Националeн парк "Пирин" спрямо сега и разрешава сечи на гори върху 60% от територията на парка.


За какво ще бъде ползвана водата на Пирин


По настоящия план за управление на Национален парк "Пирин" се отбелязва, че измененията, приети през декември 2017 г., предвиждат изграждането на водосборни съоръжения в зоната за опазване на горските екосистеми и отдих. Тъй като тези конструкции ще се извършват във вътрешността на парка, комитетът ще поиска от държавата да предостави по-подробна информация, уточняваща потенциалната им степен и въздействие и доколко тези съоръжения ще бъдат свързани с потенциалното развитие на буферната зона.


От ЮНЕСКО изразяват загриженост, че измененията предвиждат и разширяване на инфраструктурата за ски в буферната зона. Оттам припомнят, че с предишно свое решение комитетът е поискал от държавата да извърши екологична оценка за развитието на буферната зона, включително да се консултира със заинтересованите страни.


След като резултатите от екологичната оценка са налице, от решаващо значение ще е да се гарантира, че новият план за управление изчерпателно отразява всички потенциални заплахи за обекта от световно значение и ясно очертава как целите на управлението, зонирането и използването на земята в Националния парк "Пирин" ще допринесат за защитата му, пише още в проекта за решение на ЮНЕСКО.


"Планът не е рамков документ"


Планът за управление на Национален парк "Пирин" не е само рамков документ, а трябва детайлно да описва какво може да се прави в националния парк и обект на световното природно наследство на ЮНЕСКО.


Това се посочва в доклад от консултативната мисия на IUCN (Международния съюз за опазване на природата) в Национален парк "Пирин", което се проведе през март 2018 г. Мисията беше изискана от ЮНЕСКО, но е платена от българската държава.


Докладът изисква цялата визия за развитие на ски туризма да бъде залегнала в новия план за управление, който обаче трябва да е подложен на екологична оценка, представена и одобрена от ЮНЕСКО.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Тъй де, Бокова и Дайнов не е по-различно от "клекналата снимка" - https://i0.wp.com/vevesti.bg/wp-content/uploads/2016/05/PLT2016-2166.jpg

 2. 2 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Тъпо Юнеско, Вие фондове някви давате ли? Ако пара не видим от Вас, не ни трябват акълите Ви! Ние клакяме само на тези с парите, но всъщност само за пред тях, а отзаде си вършим пак бантустанските схеми.

 3. 3 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 289 Весело

  Е, Нено Димов (Цеко Минев) казва, че няма нужда от екологична оценка на плана за Пирин, тези твърдоглави - настояват.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 4. 4 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3309 Неутрално

  Пирин ми е болна тема, защото ми е любима планина.
  Личното ми мнение сърди всички, но имам правото да го подеветнайстя, както правят и другите.
  Планината не трябва да се осира, да ме прощава модераторът. Тя трябва да се ползва разумно, а такова желание няма у никоя страна. Така наречените зелени крещят срещу всяка инициатива и вярвайки, че целта оправдава средтвата, геройски лъжат, че 42% ще бъдат бетонирани, а на запад не правели така.
  Пирин е малка планина, но не е линия като крайбрежието и 42% никога няма да бъдат застроени, дори да се пусне тотално нерегламентирано застрояване. Ако сравняваме с алпийските държави, става още по-смешно, защото там от почти всяко село стърчи лифт. Ходил съм и там.
  Вярно е обаче, че при нас нещата се правят грубо, колкото да се вземат едни пари, пък каквото ще да става. Така пистите в Пирин са обект на частична ерозия, а в Австрия са наклонени зелени поляни, по които пасат крави. /Е, ако са до 2000 метра/
  Накрая искам да отбележа, че съм турист, не скиор, и на мен писти и лифтове не ми трябват. Това не значи, че мога да мисля само за себе си.

  Еретик
 5. 5 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 403 Неутрално

  До коментар [#4] от "Костадин Иванов":

  Нещо си в грешка. Пирин не е обикновенна планина, а НАЦИОНАЛЕН ПАРК, резерват с уникални характеристики, малка екосистема, част от световното наследство на Юнеско. Няма място в него за "разумно" ползване, писти и дори масов туризъм.

 6. 6 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Повече от ясно е , че стрителството в Пирин не може да обслужва интересите на определени лица.Пирин е на всеки един от нас.

 7. 7 Профил на buzanka
  buzanka
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#4] от "Костадин Иванов":Нещо си в грешка. Пирин не е обикновенна планина, а НАЦИОНАЛЕН ПАРК, резерват с уникални характеристики, малка екосистема, част от световното наследство на Юнеско. Няма място в него за "разумно" ползване, писти и дори масов туризъм.
  —цитат от коментар 5 на Дундурук


  Аз пък съм "за" разумното ползване, пистите и масовия туризъм. Като на думата "разумно" наблягам. И всичко да е съобразено законово. Но развитие да има. Не застой и караници.

  Обичам да слушам само себе си
 8. 8 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  за всеки, който поне малко разбира от финанси, е необяснимо как "държавата" и нейните срамни органи са готови на всичко (ама наистина на всичко) за да защитят интересите на цеко (или георгиу, не знам как се разви сапунката), като от това бюджетът Е НА МИНУС!

  смрад на корупция И в тази сфера!

 9. 9 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 910 Неутрално
 10. 10 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3309 Гневно

  До коментар [#5] от "Дундурук":

  Няма място в него за "разумно" ползване, писти и дори масов туризъм.
  ===========
  Като не може "разумно", значи ще е неразумно?
  Ти пък кой, си че туряш катинар на Пирин? Ако обикаляш в него като мен, ще искаш да идеш пак. Като го затворят, ние ще стоим отвънка, а ти тайничко ще влизаш?
  Или искаш да си стои затворен, дори да се запали, да не се гаси? Тогава защо ти е?

  Еретик
 11. 11 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Аз пък съм "за" разумното ползване, пистите и масовия туризъм. Като на думата "разумно" наблягам.
  —цитат от коментар 7 на buzanka


  До коментар [#10] от "Костадин Иванов":

  Не може хем това в онова, хем душата в Рая! Или едното или другото. Твърде е малка и крека екосистемата там. И най-дребното и "разумно" ползване ще унищожи резервата. Несъвместими са нещата. Примерно заложеното в плановете водовземане за вода за изкуствен сняг звучи невинно, но означава, според мен, взимане на водата на някаква част от резервата и край на екосистемата там, макар видомо да няма да се пипа нищо. И т.н..

 12. 12 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3309 Неутрално

  До коментар [#11] от "Дундурук":

  "Примерно заложеното в плановете водовземане за вода за изкуствен сняг звучи невинно, но означава, според мен, взимане на водата на някаква част от резервата и край на екосистемата там, макар видомо да няма да се пипа нищо. И т.н.."
  ==========
  Изобщо, бил ли си там?
  В момента на Бъндеришка поляна има едно синьо петънце. Оттам се взема водата за фалшивия сняг, дето го има и в Швейцария.
  Подобно езерце има и под Тофана ди Мецо в Италия, амо дето са му туриби бели камъни за разкош.
  Дори да се вземе нещо като вода от Бъндерица, то ще е смешно малко, а след стопяването ще тръгне пак по склона. Вие планина виждали ли сте, или се помпите от брошури?

  Еретик
 13. 13 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 383 Любопитно

  Фекалният ненопровод сега няма ли да излезне и да каже, че и тези са политически ангажирани и швейарите им плащат?

  Ето оригиналните документи:
  - Проекторешението на ЮНЕСКО за Пирин е на: https://whc.unesco.org/en/soc/3665
  - Докладът от мисията в Пирин на IUCN може да бъде свален от: https://whc.unesco.org/document/167994
  - Решението на ВАС да се направи пълна екологична оценка на проекта за нов план за управление на Национален план Пирин: http://www.sac.government.bg/court22.nsf/d038edcf49190344c2256b7600367606/e8c82dbb4d5b921ac225827a0034f515?OpenDocument

 14. 14 Профил на recurvirostra
  recurvirostra
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Пирин ми е болна тема, защото ми е любима планина. Личното ми мнение сърди всички, но имам правото да го подеветнайстя, както правят и другите.Планината не трябва да се осира, да ме прощава модераторът. Тя трябва да се ползва разумно, а такова желание няма у никоя страна. Така наречените зелени крещят срещу всяка инициатива и вярвайки, че целта оправдава средтвата, геройски лъжат, че 42% ще бъдат бетонирани, а на запад не правели така. Пирин е малка планина, но не е линия като крайбрежието и 42% никога няма да бъдат застроени, дори да се пусне тотално нерегламентирано застрояване. Ако сравняваме с алпийските държави, става още по-смешно, защото там от почти всяко село стърчи лифт. Ходил съм и там.Вярно е обаче, че при нас нещата се правят грубо, колкото да се вземат едни пари, пък каквото ще да става. Така пистите в Пирин са обект на частична ерозия, а в Австрия са наклонени зелени поляни, по които пасат крави. /Е, ако са до 2000 метра/Накрая искам да отбележа, че съм турист, не скиор, и на мен писти и лифтове не ми трябват. Това не значи, че мога да мисля само за себе си.
  —цитат от коментар 4 на Костадин Иванов


  Всъщност от тези 42% годни за строителство на писти са подходящи около 12-16% (височина, наклон, изложение)... Но няма как да променят плана само заради тях, така че тънко - ако мине - 42% за водохващане...

 15. 15 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#4] от "Костадин Иванов":

  То и Нено Димов, и Евдокия Манева, и Нона Караджова говореха, че лъжем, че ЮНЕСКО разрешил вторият лифт и т.н. Пък се вижда кой е лъгал. Като сте обикаляли из алпийските държави бихте ли ми припомнили в кой национален парк сте виждали лифтове и писти. Що с е отнася до осирането на планината, задавали ли сте си въпрос какво се случва с феклиите и урината от ски зоната над Банско, накъде около два това всеки ден през ски-сезона?

 16. 16 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 403 Неутрално

  До коментар [#12] от "Костадин Иванов":

  Просто не знам дали да ви отговарям на елементарните писания вече. Бил съм там, но съм и чел за новия план и водохващането. 1. Тея сини петънца не са невинни езерца, а стават на сняг, а той на токсични отрови, леещи се надолу, защото изкуствен сняг не се прави само с чиста водичка 2. Новите водохващания са за новите писти 3. Новите водохващания са и за новите строежи долу 4. С едно езерце не можеш да покриеш цяла планина с изкуствен сняг 5. Швейцарските и италианските курорти се намират в Алпите, които са 200 пъти по-големи, не са навсякъде резерват, така или иначе са урбанизирани преди хилядолетия, съвсем различен профил имат и въобще няма нищо общо 6. Тая мизерната урбанизирана, унищожена и ерозирана част аз не я обикалям, малко по-висок клас баир-будала съм от Вас и по-нагоре съм всяка година

 17. 17 Профил на obektiven_new
  obektiven_new
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Брях тия щвейцарци, и на ЮНЕСКО ли платиха :)

 18. 18 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 42 Неутрално

  Лифтове по планините трябват, а относно Пирин дори и в Европарламента беше казано, че нещата са наред, но група предубедени хора се занимават със самореализиращи се пророчества.

 19. 19 Профил на Just Бахур
  Just Бахур
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Пирин ми е болна тема, защото ми е любима планина. Личното ми мнение сърди всички, но имам правото да го подеветнайстя, както правят и другите.Планината не трябва да се осира, да ме прощава модераторът. Тя трябва да се ползва разумно, а такова желание няма у никоя страна. Така наречените зелени крещят срещу всяка инициатива и вярвайки, че целта оправдава средтвата, геройски лъжат, че 42% ще бъдат бетонирани, а на запад не правели така. Пирин е малка планина, но не е линия като крайбрежието и 42% никога няма да бъдат застроени, дори да се пусне тотално нерегламентирано застрояване. Ако сравняваме с алпийските държави, става още по-смешно, защото там от почти всяко село стърчи лифт. Ходил съм и там.Вярно е обаче, че при нас нещата се правят грубо, колкото да се вземат едни пари, пък каквото ще да става. Така пистите в Пирин са обект на частична ерозия, а в Австрия са наклонени зелени поляни, по които пасат крави. /Е, ако са до 2000 метра/Накрая искам да отбележа, че съм турист, не скиор, и на мен писти и лифтове не ми трябват. Това не значи, че мога да мисля само за себе си.
  —цитат от коментар 4 на Костадин Иванов


  Страхотно изказване и аргументи!
  Колега, и аз обичам Пирин. Да съм на Вихрен с кенче пиринско в ръка ми е като душевен оргазъм! Поздрави!

  ДА на АЕЦ Белене! Ядрената енергетика е гарант за безкарбоново бъдеще! Потомствен антикомунист!
 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5485 Неутрално

  Между другото един от ЮНЕСКО от двата сайта, които са извадени от списъка е зона край Лайпциг в Германия, заради построен мост над реката. :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7001 Неутрално

  Няма спокойствие за нашите управляващи.

 22. 22 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Ами сега - нено лъжата ли е прав или юнеско!

 23. 23 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1218 Любопитно

  Че той, Буйо отдавна знай кво ше кажи тоа Йонеску, обаче слухти и изпълнява каквото иска ЮленКО, като за комуникацията има нарочен министър...

 24. 24 Профил на schroeder
  schroeder
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Зелената прокоба тегне над Пирин...

 25. 25 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3309 Неутрално

  До коментар [#14] от "recurvirostra":

  "Но няма как да променят плана само заради тях, така че тънко - ако мине - 42% за водохващане... "
  ========
  Какъв те е проблемът тогава?

  Еретик
 26. 26 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3309 Неутрално

  До коментар [#15] от "Тома Белев":

  "задавали ли сте си въпрос какво се случва с феклиите и урината от ски зоната над Банско, накъде около два това всеки ден през ски-сезона?"
  ===========
  Белев, хората пишкат и в Аспен, и в Зьолден.

  Еретик
 27. 27 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3309 Неутрално

  До коментар [#19] от "xqv31309910":

  "Колега, и аз обичам Пирин. Да съм на Вихрен с кенче пиринско в ръка ми е като душевен оргазъм! Поздрави!"
  =========
  Благодаря! Хората ще викат в София, ние ще ходим по камъните.

  Еретик
 28. 28 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Покъртителна тишина. И след съдебното решение и сега. Къде са кмета на ЖК Банско, Валерката, Джамбазки, Каракачанов, Нено? Нали ни обясняваха нещо докато сипеха обиди и мазно се хилеха? Ама и тук гледам техните глашатаи са се скатали. След решенията за Калиакра иРила - пак мълчаха. Когато хората казваха нещо напряко на лобистките им интересни се впрягале огромен ресурс. Настройване на обществото срещу хората, които алармират за безобразията с нашата природа. Няма по новините информация, не се изреждат по тв студията мазниците. Шапки долу за всички, които пет месеца, въпреки обидите, бяха навън и дадоха гласност на тези безобразия, които се случват в България. "Файтонът" протестиращи ще Ви бърка в здравето и занапред господа лобисти.

 29. 29 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#26] от "Костадин Иванов":

  не разбрах отговора Ви. на всякъде хората отделят фекалии и урина, ама там дето питате ги пречистват. но явно нямате отговор какво се случва в любимата Ви планина.

 30. 30 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3309 Неутрално

  До коментар [#29] от "Тома Белев":

  "не разбрах отговора Ви. на всякъде хората отделят фекалии и урина, ама там дето питате ги пречистват"
  ============
  В Аспен не съм ходил, но съм видял достатъчно от Алпите. Никой не чисти или преработва торта от кравите, вие се загрижихте за два тона човешко кафяво.... И дивите животни отделят същото.
  Или от животни може, но другото е драма?

  Еретик
 31. 31 Профил на obektiven_new
  obektiven_new
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#18] от "Kamen Iliev":

  Доста по-важно е какво пише в самото решение, а не каков е казано в европарламента.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK