Лекари и здравни организации се ангажираха с мерки срещу мръсния въздух

Лекари и здравни организации се ангажираха с мерки срещу мръсния въздух

© Ясен ДжабировБългарски здравни организации и експерти се обединиха публично за спешни мерки срещу замърсяването на въздуха в България. Те излязоха с общ меморандум, с който предупреждават обществото за сериозността на проблема, засягащ пряко здравето на хората.


Като се позовават на конституционното право за предотвратяване риска за здравето от неблагоприятни фактори на жизнената среда и задължението на държавата да опазва здравето на гражданите като национален приоритет, от лекарското съсловие подписаха документа с конкретни ангажименти, които поемат, както и мерки за справяне с опасното за здравето запрашаване на въздуха. Български лекарски съюз, Факултет по обществено здраве, Националната пациентска организация, Национална асоциация за профилактика на белодробни болести, Българско дружество по алергологии са част от организациите, които ще се борят срещу мръсни въздух.


Документът беше подписан от организациите по време на експертен форум, на който лекари и представители на здравни организации обсъдиха стратегии и мерки по-чист въздух в София. Събитието се организира от сдружение "Въздух за здраве" и алианс "Здраве и Околна Среда" (HEAL).


София: и сега сред най-замърсените градове в ЕС
И в момента София – наред с други български градове, е от най-замърсените градове в Европейския съюз. "Това е причината ние, здравните организации, експерти и представители на пациентските организации да не стоим безучастни, защото замърсяването на въздуха е проблeм, който касае цялото общество," заявяват в меморандума.


България плаща огромна здравна цена за високите нива на замърсяване на въздуха в урбанизираните зони. По ниво на смъртност в Европа България се нарежда назад в класацията, сред страните, които не са членове на ЕС – Сърбия, Беларус – нито една друга страна-членка не е с такива високи нива. По данни на Световната здравна организация през последните години броят на смъртни случаи в България дължащи се на високите нива на замърсяване с фини прахови частици варира между 14 000 и 18 000 души годишно, посочи в презентацията си Михаил Околийски от българското представителство на СЗО.


"Би трябвало всички да гледат през призмата на превенцията в здравните грижи, за да преодолее тази висока заболяемост в страната. Министерството на здравето в момента е Министерство на болестите – ние сме на първо място по сърдечно съдови заболявания," подчерта Околийски. Този висок процент на заболяемост се дължи най-вече най-фините прахови частици – ФПЧ 2,5, които причиняват инфаркти, сърдечни и белодробни заболявания.


Превенция и профилактика: ключова мярка


Представителите на здравните организации и институции са категорични, че една от важните мерки е засилване на превенцията и профилактиката в лекарските практики.


"По закон хората са длъжни да се явяват на профилактични прегледи, дори подлежат на глоба 50 лв. при неявяване, но тази санкция никога не е била прилагана. Това може и трявба да се промени," посочи в тази връзка д-р Галина Павлова.


Това налага засилен контрол, промени в нормативната уредба, но и съществено увеличение на финансирането за този вид лекарска грижа (в момента то е едва 3% от бюджета на здравната каса, 90% се заделя за болести). В тази посока ще е и една основните препоръки към минстърството на здравеопазването от страна на СЗО.


Лекари и здравни организации се ангажираха с мерки срещу мръсния въздух

© Мария Малцева


Според доклад на Европейската комисия от февруари 2017 г., разходите в България за здравеопазване, произтичащи от замърсяване на въздуха, са над 3 милиарда евро годишно. Редица хората са потърпевши от заболявания свързани със замърсения въздух – респираторни, сърдечносъдови, нервно-мозъчни, репродуктивни, включително, а най-засегнати са уюзвимите групи – възрастните хора и децата.


Науката доказва, че дори и малки подобрения в качеството на въздуха, особено в гъсто населените райони, водят както до измерими ползи за здравето, така и до икономически ползи. Тези предимства включват по-високo качество на живот за гражданите, които страдат по-малко от заболявания, свързани със замърсяването, по-висока производителност поради намаляването на дните в отпуск по болест, по-малко медицински разходи за обществото и други.


Здравните експерти се ангажират – чрез своята експертиза да допринасят за подобяването на ситуацията в градовете като популяризират значението на чистата околна среда за качествен начин на живот; да информират обществеността за здравните последици от замърсяването на въздуха; да разясняват на пациентите здравните рискове, които носи замърсяването на въздуха; да отчитат екологичните фактори при диагностицирането на пациентите; да партнират с местните и регионалните власти в търсенето на работещи политики за намаляване на вредните емисии.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 830 Неутрално

  все повече и повече групи граждани взеха да им "клатят стабилноста"! И няма как да е друго когато се управлява лошо - срам за една политическа партия която дойде с заявка за европейско развитие да свърши като руската марионетка орешарски...

 2. 2 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 3750 Неутрално

  До коментар [#1] от "dun":

  Така е.

  Определено са нужни драстични мерки за по-чист въздух. Само това с профилактичните прегледи не го приемам - зорлем хубост не става. Всеки си има глава на раменете и може да прецени дали и кога да се прегледа, какво и какви изследвания да си пусне (по-важните не ги покрива НЗОК).

  Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията. (моя мисъл) | Най-лесно се управлява беден и прост народ. (управленски принцип у нас в годините на прехода, а може би и от по-рано)
 3. 3 Профил на pantarea
  pantarea
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Профилактика в България няма! Аз искам профилактичен преглед според закона, а Джипито си прави майтап с искането ми

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK