Рециклирането на кенове ще е новото "голямо предизвикателство" за бизнеса

Рециклирането на кенове ще е новото "голямо предизвикателство" за бизнеса


Разделното събиране и рециклирането на алуминиевите опаковки или т.нар кенчета е новото голямо предизвикателство за бизнеса и организациите за оползотворяване на отпадъците. Това съобщи изпълнителният директор на "Екопак България" Тодор Бургуджиев по време на отчета за дейността на организацията за 2017 г. И представянето на новите цели за 2018 г.


Досега алуминят се събираше заедно с другите метални опаковки, но според новоприетите регламенти на Европейския съюз кеновете ще трябва да се събират и да се рециклира отделно. До момента такава цел не е била поставяна. Според пакета "Кръгова икономика" новата цел е до 2030 г. страните-членки да събират и рециклират 85% от този вид опаковки.


Причината за тази борба конкретно с алуминия е големият ръст в потреблението на кенове за последните години в Европа. Ако не се отделя обаче, този материал пречи на рециклирането на другите метали в металургичните предприятия. Иначе той е лесно рециклируем като материал.
"Това е огромно предизвикателство за бизнеса, на практика означава всеки продаден кен да бъде събран разделно и рециклиран. Ако не постигнем тези амбициозни цели, следват много строги санкции от страна на Европейската комисия, които ще плащаме ние като данъкоплатци", обясни Бургуджиев.
Той обясни за "Дневник", че Екопак ще се опита да постигне зададените нови европейски цели за кеновете чрез въвеждане на специални магнитни устройства по лентите за разделно събиране на отпадъците, които ще отделят механично алуминиевите отпадъци. Освен това от Екопак смятат да изкупуват алуминий от пунктовете за вторични суровини.


Срещу депозитната система


Запитан дали въвеждането на т.нар. депозитна система (машини в магазините, в които се връщат кенове срещу заплащане) би улеснила събирането на алуминий, Бургуджиев заяви, че Екопак е категорчино против тази система. Според него, депозитната система е несъвместима с въведената практика за разделно събиране на отпадъците в България и предразполага към злоупотреби.


Според него предложенията на ЕК за намаляване на продажбата на пластмасови изделия за еднократна употреба, замяната на пластмасовите опаковки с рециклируеми или биоразградими материали и въвеждането на екодизайн в опаковките, ще доведат до значително намаляване замърсяването.


През септември Екопак ще открие в София нова вискотехнологична инсталация за сортиране само на пластмаса и хартия, която ще отделя алуминия механично. Тя ще се намира до гара Искър.


Капацитетът й за сортиране ще е 20 хил. тона годишно, а инвестицията за изграждането й възлиза на 1,2 млн. лв. Инсталацията ще може да отделя RDF, но отпадъкът няма да се изгаря в столицата, а в циментови заводи, където при темепература от 2000 градуса по Целзий, за се избегне замърсяване на въздуха. Там ще бъде изграден и информационно-образователен център.


През 2017 г. "Екопак България" е събрала и рециклирала 96 209, 96 т отпадъци от опаковки. Това е 61,25% от декларираните от производителите количества опаковки на българския пазар. Определената от МОСВ цел е била 60%.

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  За кен ясно а за барби.
  Едно време кена беше кутийка, толкова ме дразни думата кен...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 3. 3 Профил на briton
  briton
  Рейтинг: 379 Неутрално

  Депозитната система е супер. Стимулира връщането на отпадъци в много групи хора независимо от дохода им. То и сега има депозитна система между другото, но само за бирени бутилки.
  Не ме учудва, че този е против. Депозитната система ще вземе от хляба на рециклиращите компании.

  Бойко е зависим
 4. 4 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4561 Неутрално

  До коментар [#3] от "briton":

  Точно! Екопак се обявяват против практика, която успешно работи в САЩ от над 30 години! Разбирам ги - не искат да плащат за кенчетата!

 5. 5 Профил на antons73
  antons73
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Ама разбира се! Защо да има депозитна система, като ще изяжда хляба на търтеи като този!!! Иначе после глобите ще ги плащат данъкоплатците, не идиотите, дето не искат по-добра система за събиране и рециклиране.... Аз предлагам, ако има глоби, заради не постигане на заложените цели да се плащат от фирмите, отговарящи за рециклиране. Зашото и в момента има такса за събиране на отпадъци, включена в продукта... Защо не си изпълняват задълженията за събиране и рфециклиране тогава????

 6. 6 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4561 Неутрално

  Ако въобще някакъв отпадък се рициклира в България, основна заслуга за това имат клошарите, а не тези фирми, които само събират продуктова такса! Законът за т. нар. продуктова такса влезе в сила поне преди 10 години. Какво направиха Екопак и Екобулпак със събраните такси? Имат ли поне една инсталация за поне сортиране (а не рециклиране) на някакъв вид отпадък?

 7. 7 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2043 Весело

  Бургуджиев, бургуджии...Този май следва родовите традиции.
  " Според него, депозитната система е несъвместима с въведената практика за разделно събиране на отпадъците в България и предразполага към злоупотреби."
  Друго си е да ти плащат, за да събираш отпадъци.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  Тоя умник може ли да ми каже какви точно ще са тези магнити , които отделят алуминия ? Аман от ....... !!!
  Освен това Роми и клошари от години събират кенчетата разделно заради цената като компресират всяко с настъпване. Все пак това е цветен метал и се изкопува като такъв от пунктовете.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 489 Неутрално

  "Запитан дали въвеждането на т.нар. депозитна система (машини в магазините, в които се връщат кенове срещу заплащане) би улеснила събирането на алуминий, Бургуджиев заяви, че Екопак е категорчино против тази система."

  Никой управляващ не мисли за мотивиране и стимулиране на обикновения потребител

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 10. 10 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1026 Любопитно

  В статията е споменато, че щели да монтират магнити по лентите с отпадъка, за отделянето на алуминия от скраба. Само да спомена, че алуминият е цветен метал и не се хваща с магнит, както и медта, цинка, бронза и т. н. Ама то капацитетите на "Дневник" откъде да знаят тези елементарни неща от живота...

 11. 11 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Не виждам проблем. Герберастите ще турят некоя инсталация да ги горят, с евросредства и ще ни кажат, че е супер технология.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 12. 12 Профил на Ganchev U
  Ganchev U
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#6] от "vassilun":

  Имат! :-) Скъпи коли! Така се "сортират от боклука"...

  G.
 13. 13 Профил на Ganchev U
  Ganchev U
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#3] от "briton":

  Ама хляб, я! Че и доста ядене и пиене покрай него!

  G.
 14. 14 Профил на arax
  arax
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Тая шушумига от снимката е нормално да не иска да изкупува кенчетата. За справка държавите от белия свят към които България не принадлежи. Депозитна система в действие
  https://en.wikipedia.org/wiki/Container_deposit_legislation #Germany

 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Весело

  До коментар [#13] от "Ganchevu":

  особено видимо второто.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#1] от "DDR":

  И мен! Да не говорим, че изобщо не се произнася ''кЕн'', а по-скоро ''кАн''.

 17. 17 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 273 Разстроено

  Некои хора изкараха много пари и не им стигнаха!

 18. 18 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Изпълнителният директор на "Екопак България" Тодор Бургуджиев е против депозитната система защото тя е "е несъвместима с въведената практика за разделно събиране на отпадъците в България и предразполага към злоупотреби". Как предразполга към злоупотреби? Може би депозитната система в Германия за връщане на пластмасовите бутилки също предразполага към злоупотреби и е несъвместима с практиката за разделно събиране. Макар че според мен функционира успешно и осигурява реално връщане и рециклиране на голяма част от бутилките, примерно над 90%. Какви ли конкретни аргументи вместо общите приказки в стил партиен секретар от времето на комунизма би изложил господинът другар? Има икономически основания да се страхува. Без негово участие наистина ще се осъществява връщане и реално разделно събиране на много голяма част от алуминиевите опаковки от бира и безалкохолни напитки, наричани и кенове. Каква ли е ефективността на "въведената практика за разделно събиране на отпадъците в България"?

 19. 19 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Много лесно се преодолява това ''предизвикателство'' - спира се употребата на вредните алуминиеви кутии и се прави връщане към стъклото.

 20. 20 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 355 Неутрално

  Преди 10-тина години в щатите видях една машинка за смачкване на can-ове...
  Човекът си ги мачкаше и събираше. Като събереше един чувал - в багажника и в близкия цинтър за рециклиране.

 21. 21 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4561 Неутрално

  До коментар [#20] от "tie_interceptor":

  На всеки саn, продаван в САЩ има посочена изкупна цена (различна за различните щати). Дори се преследва от закона, ако изнасяш много cans от щат с по-ниска изкупна цена в щат с по-висока. Не е престъпление, но е административно нарушение, ако събираш cans в Индиана и ги продаваш в Илиной.

 22. 22 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4561 Неутрално

  До коментар [#19] от "princess_x":

  Алуминиевите сутии не са вредни! Целта е да се рециклира алуминия.

 23. 23 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 355 Неутрално

  До коментар [#21] от "vassilun":

  Може тогава да е била друга системата... Или в този щат да е друго...
  За пълни или празни can-ове важи това правило?

 24. 24 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4561 Неутрално

  До коментар [#23] от "tie_interceptor":

  За празни, разбира се - такива, които се продават за рециклиране. И никой няма да направи проблем, ако имаш 10 броя в колата си, но ако си напълнил пикапа със смачкани хиляди, то глобата не ти мърда.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  то няма разделно сметосъбиране, те за кеновете се загрижили.

 26. 26 Профил на Kir4oKirov
  Kir4oKirov
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Това с машините (около магазините) за връщане на депозита за опаковката е принципно добра идея. С дефект: Нормално семейство (тате и мама работят, децата посещават училище) си изхвърлят отпадъците на излизане от къщи сутрин. И ме кефи да гледам как децата вкарват в определените контейнери за разделно изхвърляне ДО КЪЩИТЕ ИМ пластмасови бутилки, стъклени опаковки и алуминиеви кутийки кен'чета). А пазаруването се прави привечер, на връщане от работа.

  Резултатът: Ами семейството не получава обратно еврак или два платен депозит за оставените в контейнерите опаковки. Явно им е по удобно. А че клошарите "крадят" тези опаковки от контейнерите и ги продават на фирмите за рециклиране...Кое му е лошото? Освен боклука разпръснат от клошара като се рови в контейнера?

  Аааа, сетих се-фирмите плащат за нещо което биха получили безплатно, в един идеален свят? Ами в реалния живот такива неща се случват, не всеки бизнес'план е успешно реализиран. Фирмите да се опитат да прокарат закон че пълния депозит се плаща до 10 опаковки (реална ежедневна консумация на семейство). За бИрачи на отпадъци-само 20-30% от депозита!

  trol
 27. 27 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  До коментар [#20] от "tie_interceptor":

  Виждал съм такава, във Франция... Хижата Тет Руз, под Монблан. Елементарна лостова система. Търсил съм в България. Няма....
  Много полезно приспособление. Добре, че се посетих.... Имам приятели в Париж. Ще ги помоля, да потърсят и да ми я изпратят.

  Бивш tww09306483.
 28. 28 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  До коментар [#25] от "Роси":

  Какво е наред, в държавата управлявана от човек, дето е учил в милиционерско училище.....?! :)

  Бивш tww09306483.
 29. 29 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Депозитната система ли е несъвместима с въведената практика или обратно?
  Или защото е ясна, отчетна и плаща без врътки.

 30. 30 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4561 Неутрално

  До коментар [#26] от "Kir4oKirov":

  Не трябва да има такова розделение - за събирачи да е 20-30%! Ако Вие нямате интерес да връщате празните cans, то някой може да го прави вместо Вас и да изкара някой лев!

 31. 31 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4561 Неутрално

  Тези фирми (Екопак и подобните и) са абсолютно безполезни! С какво са допринесли за разделно събиране и рециклиране на отпадъци? С нищо! Събират пари от всеки производител (ние плащаме, защото продуктовата такса е включена в цената), а не допринасят с почти нищо за разделно събиране и рециклиране. Сложиха в София едни жълти и зелени контейнери, които събират веднъж в седмицата, но никой не знае къде извозват хартия, пластмаса и стъкло.

 32. 32 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  До коментар [#31] от "vassilun":

  И то не в целия град. често всички контейнери се смесват в камионите при опразването. Намериха си една ниша на вземане на пари без никаква реална дейност.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 33. 33 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4561 Неутрално

  До коментар [#32] от "КМЕТ В СЯНКА":

  В Изток контейнерите си ги събират те. Веднъж седмично. Каквото е останало след най-големите радетели на разделното събиране - клошарите. Но пък къде ги извозват, нямам идея! Аз събирам хартия с месеци, пакетирам я и я оставям до жълтата кофа. Така улеснявам клошарите. Капачките от бутилките с вода ги събират портиерите на блока и ги предават те, а самите бутилки отиват в жълтите кофи. Идея нямам какво става след това.

 34. 34 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  До коментар [#33] от "vassilun":

  От терасата имамотлична видимост(говоря за центъра) и добре виждам какво става в каросериите на камионите. предполагам ги карат в завода за сортиране( дано да е така).
  Има обаче и една друга голяма лъжа на ГЕРБ - когато се въвеждаше разделното събиране обещаха да намалят такса смет на живущите. Не го изпълниха и хората ги наказаха като започнаха да саботират разделното събиране.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 35. 35 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  Ако въобще някакъв отпадък се рициклира в България, основна заслуга за това имат клошарите, а не тези фирми, които само събират продуктова такса!
  —цитат от коментар 6 на vassilun

  Аз събирам в отделни чували хартиените отпадъци и пластмасовите бутилки, като се напълни чувала и видя циганин им ги давам. По-добре да си изкарват по честен начин прехраната отколкото да ровят боклуците и крадат. А сега почвам да слагам и кенчетата след като ще им плащат за тях. В кофата единствено хранителните отпадъци.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 36. 36 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Кмете, като не разбираш някои работи защо се изказваш въобще. Има конвейрни който докато вибрират ПИД тях се създава въртящо се електромагнитно поле което кара алуминиевите парчета да подскачат и да бъдат уловени/разделени в този момент. До коментар [#34] от "КМЕТ В СЯНКА":

 37. 37 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  В Швеция,(а и в цялото скандинавие) във всеки по-голям хипермаркет, има машина с 3 отвора за 3те различни видове кенчета. Поставяш кенчета, натискаш бутон и ти изплюва едно като касова бележка, която се ползва вместо пари. Всеки пази кенчетата, понеже това са пари. За да го изхъврлиш трябвада си пиян, да си далече от хипермаркет или нещо друго извънредно и така се рециклират почти всичките кенчета

  15.02.1989 - 07.02.2018
 38. 38 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  До коментар [#36] от "aussie":

  Явно , многоуважаеми, не сте си научили уроците по магнетизъм. Бихте ли ни обяснили малко по-подробно та и ние да се образоваме за този уникален вид магнетизъм, действащ на цветен метал и то само на един от цветните метали.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 39. 39 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Отделното събиране на алуминиеви кенчета е отдавна прието в САЩ и там се разчита на добрата воля на хората, а не на някакво заплащане.

 40. 40 Профил на kokoto2
  kokoto2
  Рейтинг: 461 Неутрално

  алуминиеви кенчета почти не останаха. Повечето вече са желязни.

  Пишете грамотно на кирилица! Shift + ь = ѝ
 41. 41 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 385 Неутрално

  До коментар [#38] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Това че алуминият и не реагира като желязото с магнит, не означава че не взаимодействат въобще. Ефектът на Ленц може да се използва за отделяне на алуминиевите отпадъци.

 42. 42 Профил на Kir4oKirov
  Kir4oKirov
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Отделното събиране на алуминиеви кенчета е отдавна прието в САЩ и там се разчита на добрата воля на хората, а не на някакво заплащане.
  —цитат от коментар 39 на proza


  Не е точно така. Там са научени от малки че една кутийка струва 5 сента като я върнеш, и много деца си докарват джобни с това. В по голямите градове бездомните вършат тази работа-събират кутийките от кошчетата за боклук по улуците и ги препродават за рециклиране.

  trol
 43. 43 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Любопитно

  До коментар [#41] от "truly":

  Този не беше ли някакъв руснак ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 44. 44 Профил на Kir4oKirov
  Kir4oKirov
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#26] от "Kir4oKirov":Не трябва да има такова розделение - за събирачи да е 20-30%! Ако Вие нямате интерес да връщате празните cans, то някой може да го прави вместо Вас и да изкара някой лев!
  —цитат от коментар 30 на vassilun  Тези фирми (Екопак и подобните и) са абсолютно безполезни! С какво са допринесли за разделно събиране и рециклиране на отпадъци? С нищо! Събират пари от всеки производител (ние плащаме, защото продуктовата такса е включена в цената), а не допринасят с почти нищо за разделно събиране и рециклиране. Сложиха в София едни жълти и зелени контейнери, които събират веднъж в седмицата, но никой не знае къде извозват хартия, пластмаса и стъкло.
  —цитат от коментар 31 на vassilun


  Ти май не живееш постоянно в България, та ти е простено. Това не важи за онзи дървен философ, кмета, на всяка манджа марудия и все герб му е виновен. Па и ЛЪЖЕ! Който живее в центъра на София е виждал поне две неща:
  1. Кофите за разделно събиране на отадъци (цветните) се събират от камиони различни от тези събиращи битовите отпадъци (тенекиените).

  2. Двата вида кофи (тенекиените и цветните) са коренно различни една от друга, и камион с устройство да дига и празни цветните кофи НЕ МОЖЕ да направи същото с тенекиените.

  Моля обърнете внимание на втория факт, като сте в София. Достатъчно умен сте да си извадите заключенията дали отпадъците от различните кофи се смесват още при събирането им. Както твърди форумнния търчилъжи антигербераст.

  Какво става след събирането им Вие НЕ ЗНАЕТЕ! Но имате исконното право да твърдите че Екопак и подобните не вършат никаква работа.

  Екопак (и моделът за разделно събиране) НЕ СА българистанска измишльотина с цел "да се усвоят едни пари", те са копирани от "гнилия запад". А там този модел работи, повече или по малко. Защото там хората имат друг манталитет! И са възпитавани от малки, и превъзпитавани през джоба като пораснат, и т.н., да спазват определени правила. И (ТУК Е ОГРОМНАТА РАЗЛИКА) са санкционирани ЯКО като не ги спазват.

  За това там всеки марширува 20-50-100 и повече метра да си хвърли разпределения домашен боклук в ПРАВИЛНАТА кофа (или до супера да получи "пари" за кенчета и стъклени бутилки). Щото гепят ли го да сбърка, почват санкции. А в България някои хора ги мързи да си разделят в къщи стъклените и пластмасови бутилки в две торбички и да ги хвърлят в цветните кофи на 5-10-50 м' от тенекиените, и хвърлят всичко заедно с хранителните отпадъци. БЕЗНАКАЗАНО! А после идват "бИрачите" и почват да вадят нужното им, разпръсквайки останалия боклук. Балканска идилия!

  trol
 45. 45 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 385 Неутрално

  До коментар [#43] от "КМЕТ В СЯНКА":

  И какво значение има това? Или просто се опитваш да отклониш темата и въпросът защо се правиш на всезнайко?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK