"Свали маската на София": медици обявиха акция срещу смога

Академик д-р Богдан Петрунов се включва в кампнията за по-чист въздух в София

© Милена Коцева, сдружение

Академик д-р Богдан Петрунов се включва в кампнията за по-чист въздух в СофияГрупа лекари и медицински експерти ще дават гласност и видимост на проблема с мръсния въздух в София и България като цяло. Те застават с името и професионализма си зад данни и доказателства за негативния ефект на смога върху здравето на хората. Това е и целта на нова инициатива за по-чист въздух "София без маска", с която столицата на България се присъединява към глобалната кампания "Unmask my city" (или "Свали маската на моя град").


Коалиция от деветима лекари и пациентски организации се присъедини официално днес към глобалната инициатива, която призовава за спешност в борбата за чист въздух в София. Българската столица е един от най-замърсените градове в целия Европейски съюз (ЕС), обясняват избора на града организаторите от асоциация "Въздух за здраве" .


Като част от кампанията в София преди ден се проведе и експертен форум, който наблегна на здравния ефект от мръсния въздух и данните за това на лекарското съсловие. Събитието събра здравни, медицински и пациентски организации, експерти и представители на институциите, за да обсъдят стратегии и мерки как да се повиши качеството на въздуха. Лекарското съсловие подписа меморандум на съгласие, с който официално демонстрира обединяване на здравната общност за спешно справяне с проблема с въздуха.
За кампанията сдружение "Въздух за здраве" партнира с алианс "Здраве и околна среда" (HEAL ), а локални партньори са Факултетът по обществено здраве, Българският лекарски съюз, Националната пациентска организация, Българското дружество по алергология, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, Асоциацията на студентите по медицина в България, Първа детска консултативна клиника.


д-р Симидчиев, председател на асоциацията

© Милена Коцева, сдружение

д-р Симидчиев, председател на асоциацията


Подобно на кампанията за борба с тютюнопушенето от края на 20-и век, с днешна дата лекарското съсловие предупреждава за здравните рискове от лошо качество на въздуха в градовете, обясняват организаторите, които разказаха за подобна еманципация сред медиците в Сърбия, Босна, Полша и Лондон, както и за позитивния ефект от нея.


Смогът е невидим


Все още обаче за много хора този проблем остава невидим. Редица граждани не знаят, че именно смогът е причина за над 6.5 милиона преждевременни смъртни случаи годишно. Както и че излагането на хора на вредни нива на замърсяване на въздуха увеличава риска от сърдечни заболявания, рак на белия дроб, респираторни заболявания и инсулт.


София е тринайстият град, който се присъедини към инициативата Unmask my city, чиято цел е да направи проблема видим за повече граждани на града. Затова символ на кампанията са светещи маски за лице, които променят цвета си в зависимост от степента на замърсяване на въздуха.


"Свали маската на София": медици обявиха акция срещу смога

© Милена Коцева, сдружение


Качеството на въздуха е лошо не само в столицата на България – замърсяването на въздуха води до значително въздействие в цялата страна. Изключително високата преждевременна смъртност заради смога (около 10 хил. души годишно) ни поставя на челно място сред страните членки в тази класация. Заболяванията водят до икономически загуби вследствие на намалена производителност и разходи за лечение на предизвиканите болести в размер, равен на 29.5% от брутния вътрешен продукт.


"Като белодробен експерт съм изключително загрижен за лошото качество на въздуха в София", заяви пред журанлисти д-р Александър Симидчиев, председател на изпълнителния борд на асоциация "Въздух за здраве". Замърсеният въздух може да засегне белодробното развитие при децата, да причини или влоши астма, алергии, както и ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест), което означава трайно стесняване на дихателните пътища, белодробния рак.


"Трябва да действаме сега за по-добро качество на въздуха и ще търсим незабавни краткосрочни мерки, които могат да окажат позитивен ефект върху здравето", подчертава специалистът.


Заради лошия въздух в България страната продължава да нарушава стандартите на ЕС за качество на въздуха. През 2017 г. България беше осъдена от Европейския съд за бездействие на институциите за подобряване на въздуха. Страната все още е изправена пред потенциални високи глоби.


Къде са политиците


"Здравните организации са притеснени, че българското правителство не предприема нужните стъпки за чист въздух. Докато политиците и взимащите решения обявяват, че качеството на въздуха е приоритет за настоящото председателство на ЕС, работата и действията им позволяват въздухът да се замърсява повече", коментира Влатка Маткович Пулижич, старши служител по въпросите за здравеопазване и енергетика на Алианса за здраве и околна среда.


Пулижич изрази надежда, че още повече лекари, пациенти и здравни експерти ще се присъединят към усилията за по-чист въздух и ще накарат правителството да действа.


По думите й замърсяването на въздуха е най-тревожната опасност за средата и здравето в България и ЕС. Европейската комисия даде на Европейския съд шест държави, които показват високи и постоянни нива на замърсяване на въздуха в техните градове, напомни експертът.


Какво да се прави според лекарите


Чрез инициативата "Свали маската на моя град" лекарските и пациентските групи призовават за конкретни и осезаеми решения за жителите на София и България, включващи:


– Спазване на правно обвързващите стандарти на ЕС за качеството на въздуха;
– Установяване на стандарти за качество на въздуха (гранични стойности) за PM10 и PM2.5 в съответствие с препоръките на Световната здравна организация;
- Здравните експерти да бъдат ангажирани по темата с качеството на въздуха, включително и промени на политиката, информиране на обществеността за здравните рискове в следствие на замърсяването на въздуха и да сигнализират своите пациенти, когато замърсяването надхвърля препоръките на ЕС и на СЗО;
- Да се премине от енергията от въглища към възобновяеми енергийни източници и да се насърчава енергоспестяването. Да се приоритизират проектите за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници;
– Да се насърчи употребата на системите за възобновяема енергия за отопление на домакинствата и преминаването от използването на изкопаеми горива;
– Въвеждане на строги стандарти за емисиите на превозните средства в градската среда;
– Въвеждане на принципа "замърсителят плаща" със санкции за тези, които не спазват правилата;
– Развиване на активното пътуване, включващо ходенето, карането на велосипед и развиването на устойчивия градски транспорт като гръбнак на градските транспортни политики.


Какви болести идват със смога


Излагането на замърсен въздух предизвиква сърдечни и белодробни заболявания, рак, както и редица други въздействия върху здравето; лошото качество на въздуха сега е потвърдено и като рисков фактор за затлъстяване и диабет.


Хората в градове, които вече страдат от болести (астма, ХОББ, сърдечни заболявания и други), децата и икономически ощетените са особено изложени на рисковете от вредното въздействие на замърсения въздух.


Новите разкрития правят нагледен конкретния риск за развитието на детското здраве. Скорошни изследвания са установили, че бебетата, родени от майки, които са изложени на компонент от замърсения въздух, наречен полициклични ароматни въглеводороди (PAHs), са по-застрашени от хиперактивно разстройство. Други изследвания показват, че преждевременното раждане, както и по-ниското тегло при раждане, са резултат от излагане на замърсен въздух.


Основните източници на малките замърсяващи частици (PM2.5) в България са домакинствата, изгарящи изкопаеми горива или биомаса, както и транспортът.


Производството на електричество чрез изгаряне на въглища в ТЕЦ-овете и други промишлени процеси също допринасят за замърсяването с фини прахови частици. Въглищните инсталации са отговорни за почти целия серен диоксид в страната и повечето емисии на азотни оксиди. Те допринасят за образуването на смог и киселинни дъждове.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Това е нашият живот и имаме право на живот с чист въздух !

 2. 2 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Инициативата има много оригинално име. Ще я подкрепяме, успех!

 3. 3 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Аз пък помислих, че искат да вдигат маската за корупцията в бяло.

 4. 4 Профил на ivant88
  ivant88
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Последното превишаване на нормите на ФПЧ в София е на 10 март.
  Освен това проблемът със смога не е толкова в големите градове, дори напротив - той е много по-изразен в селата.

 5. 5 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Софиянеца го е много страх да не асфалтират градинката пред блока- ама да я ползва като паркинг и да разнася калчища с колата е първи. Мийте редовно улиците....

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 6. 6 Профил на Мерудия
  Мерудия
  Рейтинг: 223 Гневно

  "инициативата Unmask my city, чиято цел е да направи проблема видим за повече граждани на града". А за кметицата и общиснките съветници кога ще стане видим? От тях зависи да вземат спешни, наистина спешни мерки , защото мръсният въздух вече можем и да го пипнем... Докараха ни дотам, е да се радваме на всеки дъжд, който поотмива част от прахоляка.. . Отдавна е ясно кои са решенията за София, но защо не се прилагат - ами няма далавера.

 7. 7 Профил на bellami
  bellami
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Ма Данчето не е спирало да мие преди дъжд и да мете преди буря :) ... Само про-форма мерки и палиативни инциативи от страна на СО. Ко праим с колите? Говореше се за четни/нечетни номера, зелени билети и тн, и пак нищо...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK