"Да запазим Корал" сезира министър Ангелкова заради ограничен достъп до плажа

Фейсбук страница "Да запазим Корал"

© фейсбук

Фейсбук страница "Да запазим Корал"Сдружение "Да запазим Корал" сезира министъра на туризма за ограничаване достъпа до плаж Корал. Гражданите подчертават, че става дума за извършено нарушение, което изисква налагане на наказание на поставилия ограждението на плажа, и настояват министърът да го наложи.


Става дума за оградата на частна испанска фирма, която я постави през април и още тогава провокира протести. Според министъра на околната среда Нено Димов отговорен за проверката на място е кметът на Царево Георги Лапчев. Конфликтът между инвеститори, институции и граждански сдружения как да се ползва един от най-красивите плажове е от години, но ескалира миналото лято, когато кметът на общината с представители на различни институции и няколко министри проверяваха често плажа и къмпинга.


Според природозащитници поставените в началото на летния сезон колове са върху дюни, което е забранено по закон.
В сигнала си от "Да запазим Корал" призовават министъра да разпореди проверка за ограничен свободен достъп до морски плаж Корал поради "завършено и установимо" нарушение върху територията на пясъчните дюни, намиращи се непосредствено зад плажната ивица. "Дневник" изпрати запитване до ведомството дали и кога ще направи проверка по сигнала.


Става дума за ограда от дървени колове, забити в дълбочина непосредствено в сивите и облесени дюни зад плажа, напречно свързани с преграждане от тел в цялост. Ограждението възпрепятства свободния достъп на гражданите до територия, представляваща изключителна държавна собственост, предназначена за публично ползване. Поставеното съоръжение ограничава и прави невъзможен достъпът за пешеходци или хора, използващи детски или инвалидни колички, мотивират искането си от сдружението.


Фейсбук страница "Да запазим Корал"

© "Да запазим Корал"

Фейсбук страница "Да запазим Корал"


От " Да запазим Корал" настояват на основание чл. 25, ал. 1, т. 4 от Закона за устройството на черноморското крайбрежие да бъде установено извършено ли е нарушение, налагащо наказание по смисъла на чл. 24 от същия закон. А именно физическо или юридическо лице, което ограничава свободния достъп до морски плаж или определя такси за това, се наказва с глоба. Гражданите настояват на основание чл. 22е, ал. 1, т. 1 от ЗУЧК (Министърът на туризма или оправомощени от него длъжностни лица прилагат принудителни административни мерки в случаите на: 1. ограничаване на свободния и безплатен достъп до морски плаж) да бъде наложена принудителна административна мярка на извършителя на установеното нарушение с цел незабавното му преустановяване.


Във връзка с това от сдружението изискват заповед за налагане на принудителна административна мярка и незабавно премахване на поставеното ограждение и установяване по компетентност на гореописаната фактическа обстановка и дали тя представлява и друг вид нарушение , което да породи вземане на допълнителни мерки за незабавното му преустановяване.

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 924 Гневно

  Да се иска решение от Хорсето, която е част от триглавата ламя, заедно с Ненопровода и WCиемонов, мобилизирана от Зеленият човек за доунищожаване на българската природа, е меко казано безмислено. На тези единствената им е цел е обратното на това, което трябва да вършат.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5665 Неутрално

  Много интересно кой ще отговаря ако на плажа умре човек поради липса на възможност за достъп на линейка.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Лапчев със сигурност е лапнал някаква сума от испанците. Но тук въпросът е по-сложен. Една групичка тарикати, образували гражданско сдружение, летуват всяко лято на Корал, като че ли им е бащиния. И май че този плаж не е държавна собственост, а колективна собственост на тези богопомазани господа. Всеки се прави на жертва и тегли чергата към себе си. Български тарикатлъци и простотия.

 4. 4 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Същия който отговаря ако умре човек на Вихрен или Мусала. Или предлагате да пуснем по едно шосе догоре, за да може линейките , пък и покрай тях всеки автоталибан да стигне до върха без проблем ?.
  Това е частен имот и собствтеника може да прави всичко допустимо по закон. И конкретно може да не пуска всякакви навлеци да му минава през имота и да си паркират там таралясниците. Ако на някои иска да стигне до плажа, да заобиколи имота. Или да мине пеша защото според снимката, собственика няма против да минават пеша.

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5665 Разстроено

  До коментар [#4] от "m17":

  колко гербаджийско !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  Прави са от сдружението. Какво значи частна собственост!? Откъде накъде лице ще забранява влизането в имот, защото виждате ли бил ЧАСТЕН!

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5665 Любопитно

  До коментар [#4] от "m17":

  познавате ли значението на термина сервитут ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  Осигурявам фериботна връзка на плажа с близкото Царево! Превозвам каравани, джипове, доставям храна, вода..., бързи поръчки с дронове! Народни цени, точност и коректност! Заявки и записвания във фирма "Кражби и продажби" ООД!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 9. 9 Профил на roonex
  roonex
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Всеки, който е ходил на Корал знае, че тея от сдружението са дебили. Дай да махнем всички огради от всички къмпинзи по черноморието, за да може да си ходят с караваните до плажа без пречки.

 10. 10 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  До коментар [#3] от "proza":

  ""Една групичка тарикати, образували гражданско сдружение, летуват всяко лято на Корал, като че ли им е бащиния"

  Ми върви и ти там на море бе, кой те спира?
  Омръзнало ми е разни дето ги мъзи да си извадят задника от колата и хотела, да дават наклон на останалите.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5665 Неутрално

  До коментар [#9] от "roonex":

  още един 'умник'!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на radost.petrova
  radost.petrova
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Ключовото тук е "Частен имот" - как е частна собствеността на нещо което е защитено, изключителна държавна собственост и представлява дюни, облесени пясъци. Т.е. дори не е било и не може да бъде земеделска земя или гори подлежащи на заменки. Някой някога си е позволил да заграби публична държавна собственост - земя на всички българи по която можем да се разхождаме свободно, щото нали Ботев, Левски и ала бала оня ден ... И сега други хора защитават този грабеж, щото нещото някак станало частно?!? Баста! Не става!

 13. 13 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 924 Неутрално
 14. 14 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 401 Неутрално

  До коментар [#4] от "m17":

  Ако сте толкова за спазване на закона, нека държавата се активира и разследва сделките с тези земи, които от държавна са станали общинска, а после частна собственост. Значи спахме , спахме , докато ги окрадаха, а сега изведнъж ще спазваме законът до запетаята? ПО ЗАКОН ТРЯБВА ДА ИМА ОСИГУРЕН ДОСТЪП ДО ПЛАЖА ПРЕЗ ТОЗИ ПАРЦЕЛ - чрез отчуждаване или там както си решат.

 15. 15 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 401 Неутрално

  До коментар [#6] от "svoboden":

  Частен имот наскоро минал чрез мафиотски схеми първо през държавна, а после общинска собственост, а всъщност защитени дюни дори. И въпреки всички достъп до плажа е задължителен по закон. Общината трябва да бъде наказана, че не е предприела нужните мерки.

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8675 Неутрално

  Значи вече и испанци почнаха да заграждат и да не ни допускат до собствените ни плажове.

 17. 17 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Напълно го познавам. Но няма сервитут за преминаване на хора или автомобили. Има сервитут т.е ограничение за ползване на имота предвид положена инфраструктура - подземни тръби, надземни електропроводи и т.н. Междо другото, пътищата не се строят със сервитут, строят се с изкупуване на земята. Обшината да направи ПУП на парцелите, да им изкупи имотите и да направи път. Това е единствения законен начин.

 18. 18 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Пак малоумните протестиращи анархисти!!! На табелата пише - Разрешено е преминаването само за пешеходци до плажа!!! Затова уважаеми еко-протестъри трябва да приведствате решението - до плажа ще може да се ходи само пеш, както по този начин ще се запази биоразнообразието!!!

 19. 19 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  До коментар [#14] от "Дундурук":

  Няма такова задължение, никой не е задължен да ви осигурява достъп, особенно пък с автомобил. Ако искате прехвързайте, ако искате плувайте а най-лесно е да го заобиколите. Отделно тези перцели не са плаж, нито дюни, това са земеделски земи, реституирани на някой си и после изкупени от въпросната фирма.

 20. 20 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  До коментар [#12] от "radost.petrova":

  Тази земя никога не е била публична държавна собственост, дори частна държавна собственост не е била. Това са рестотуирани ниви. Както на ва са ви върнали ниите, така и на тези хора. И не, нито Левски, нито Ботев ви е обешщавал зе ще може да си минавате където ви хрумне. През моята ЧАСТНА земя ще минете само с разрешение от съда. Очевидно и тия хора им е писнало да им паркират таралясници и са си сложили ограда.

 21. 21 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  До коментар [#12] от "radost.petrova":

  Трабва да разберете че собтвеността и ограничения за ползване са две съвсем различни неща. Това че някои има земя не му дава право да си прави каквото му хрумне а само каквото е РАЗРЕШЕНО там. И образнотот - това че една земя е държавна или общинска не значи че е обща и всеки може да си прави каквото му хрумне там.

 22. 22 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Даже и на снимката се вижда, че не само човек, но и кон може да мине до плажа! а "Дневник" защо не направи проверка на място може ли човек свободно да стигне пеш до плажа? Може ли да се стигне с детска или инвалидна количка, освен ако не наричате кемпери и каравани - детски и инвалидни колички! Снимката, която сте публикували показва нещо коренно различно от това което се твърди в статията!!! Явно толкова са зеленяасали мозъците на еко-терористите и техните медийни партньори, че не се усещат, че публикуват снимки, които им изобличават лъжите!!!

 23. 23 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 924 Неутрално

  До коментар [#20] от "m17":

  Не знам какви реституирани ниви сънуваш. Земята е била общинска...и после с няколко далавери и врътки на Димитър Николов, става собственост на Ибердрол, за много пари, като преди това същият я е купил чрез фирмата си Витатур за 7 долара квадрата. Отделно мекерето Каролев участва с Прайм Пропъртис с 50 декара там!
  „Ибердрола“ е добросъвестен купувач на 120 декара земя, която първоначално е общинска, но е приватизирана през 2002 г. от фирмата „Витатур“, свързана с кмета на Бургас Димитър Николов. Срещу обещания за инвестиции и отваряне на работни места фирмата получава терените на цена от 7$ на квадрат.

  Обещанията обаче остават само на хартия, а земята е превъртяна през няколко фирми и през 2006-2007 г. е продадена на „Ибердрола“ по 400 евро на кв/м.- показа подробно разследване публикувано в Медияпул през 2010 г.

 24. 24 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  До коментар [#12] от "radost.petrova":

  А хрумвало ли ти е, че по времето на Ботв и Левски, баш тая земя е възможно да е била пак частна? И после комунистите да са одържавили?

 25. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5665 Весело

  До коментар [#24] от "niakoi_si":

  Ама според теб комунистите от турско до днес ли управляват ? ВЕЛИК СИ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5665 Весело

  До коментар [#22] от "Anfil":

  Вие виждате ли преграден път или не на снимката ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5665 Весело

  До коментар [#21] от "m17":

  прав си - позволено е само на мутри и милиционери !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 28 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  До коментар [#23] от "SaveBG":

  Дори да приемем че всички тези клевети са верни, какво общо има това с правото на сосбтвеника да си огрази земята и да попречи на напълно незаконната практика да бъде ползвана за паркинг и сметище на всякакви къмпингари ?.

 29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5665 Весело

  До коментар [#17] от "m17":

  Това просто не е вярно. Ще е вярно само ако си покажете тескерето от Магнаурската школа.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 30. 30 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#26] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Преграден път виждаме, но не виждаме ограничен достъп на пешеходци до плажа!!! Ако имота наистина е частен то собственика може да си го огради, независимо дали минава път през него! Друг е въпроса, че общината и държавата следва да осигурят алтернативен маршрут до плажа, който не минава през частни имоти или да отчуждят и да платят на човека имота. Всичко друго биха били действия подхождащи на някой латиноамерикански държавни ръководители!!!

 31. 31 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 387 Неутрално

  До коментар [#22] от "Anfil":Вие виждате ли преграден път или не на снимката ?
  —цитат от коментар 26 на КМЕТ В СЯНКА


  А Вие показахте ли план на който има обозначен път?

  Точно там.

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 32. 32 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 924 Неутрално

  До коментар [#28] от "m17":

  Около 60-70% от от дюните са върху такива „частни“ терени и закона е ясен по отношение на строежа върху дюни! Иначе, ясно е, че „Ибердрола“ са били подучени да заградят парцела, заради ударната политика срещу Черноморието на сегашните долни същества, които пълзят по всички нива на управление. Ясно е също, че навремето са били подлъгани да закупят тези 150 декара с обещания, че всичко ще е точно и ще могат да плеснат комплекс с 5000 легла. Заради цялата тази далавера и тогавашния зам-министър на МОСВ прави следното: Заповед № РД-1030 от 11 август 2003 г. на министъра на околната среда и водите за заличаване от регистъра на защитените територии природната забележителност „Блатно кокиче“ в къмпинг „Корал“ в землището на с. Лозенец, община Царево, област Бургас.
  Основанието е: На основание чл. 42, ал. 5 във връзка с чл. 41, т. 1 и чл. 42,
  ал. 4 от Закона за защитените територии поради необратимо увреждане на
  местообитанието и изчезване популацията на блатно кокиче от находището му:

  Уви, блатното кокиче още вирее в района и в момента...

  Ето и карта с дюните:
  https://www.capital.bg/shimg/zx620_2514776.jpg

 33. 33 Профил на migo6
  migo6
  Рейтинг: 228 Неутрално

  До коментар [#16] от "Роси":

  До колкото си спомням миналата година испанците бяха глобени,защото не са си заградили имота и са допуснали незаконно настаняване на каравани и др.такива.
  След като имота е частен и след като има изискване от общината да го заградят ЗА КАКВО СТАВА ДУМА ???

 34. 34 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5665 Неутрално

  До коментар [#31] от "Онуфри":

  А признахте ли си най-после за фалшификацията ! Браво!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 35. 35 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5665 Неутрално

  До коментар [#33] от "migo6":

  Ако имаше правова държава много скоро щяхте да разберете за какво става дума.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 36. 36 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 401 Неутрално

  До коментар [#14] от "Дундурук":Няма такова задължение, никой не е задължен да ви осигурява достъп, особенно пък с автомобил
  —цитат от коментар 19 на m17


  http://www.mrrb.government.bg/bg/zakon-za-ustrojstvoto-na-chernomorskoto-krajbrejie/

  Четете бе! На 10 места е споменато. Естествено, че без автомобил. На горната снимка обаче се вижда, че отначало имаше достъп за пешеходци, но вече е преграден и той.

 37. 37 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 401 Неутрално

  До коментар [#12] от "radost.petrova":Тази земя никога не е била публична държавна собственост, дори частна държавна собственост не е била.
  —цитат от коментар 20 на m17


  Ей, МРЪСНИК, недей лъга!

  “През 2002 г. кметът на Царево продава целия парцел от 130 дка, който обгражда плажа, на частния инвеститор "Витатур инвест". След множество административни хватки, издадени на тъмно ПУП-ове, земята се оказва собственост на няколко фирми и частни лица. “

 38. 38 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Междувременно сложиха бариери и вече събират такса на Царския плаж в горичките между Градина и Златна рибка. Схемата е като на Силистар.

 39. 39 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  До коментар [#36] от "Дундурук":

  А на първата снимак вижда ли се ясно надписа че е разрешен пешеходния достъп и оставения приход в оградата ?

 40. 40 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8727 Неутрално

  Това на снимката не са дюни :)
  Виждат се големи камъни, които не могат да минат за пясък ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK