Полицията разследва кой е унищожил умишлено кестените в "Лозенец"

Полицията разследва кой е унищожил умишлено кестените в "Лозенец"

© Юлия ЛазароваПолицията разследва кой е отровил умишлено трите кестена и един ясен на възраст между 60 и 80 години в квартал "Лозенец". Проверка на място е установила, че дърветата са умъртвени умишлено и изключително професионално, но все още няма виновен. Това става известно от отговор на Столичната община на запитване на "Дневник" по сигнала за умишлено умъртвените дървета.


Район "Лозенец" е изпратил официален сигнал до 4 Районно управление за разследване на случая и установяване извършителя, тъй като районната администрация няма компетенциите на разследващ орган.


Още на 22 май по сигнал на граждани е направена проверка на място от районния експерт. При проверката е установено, че на три дървета от вида "конски кестен" и един обикновен ясен на видима възраст 60 - 80 години са пробити дупки в основата на стъблото и е налята течност с неизвестно съдържание. Вследствие на манипулацията, която по думите на проверяващите е извършена изключително професионално, дърветата са увредени необратимо и са започнали да изсъхват. При проверката е съставен констативен протокол.
Акт за установяване на административно нарушение може да бъде съставен след установяване на извършителя. Глобата за подобно деяние за физическо лице е от 1000 до 5000 лв., за юридическо лице варира от 1000 до 50 000 лв.


Районната администрация е получила и сигнал от регионалната екоинспекция в София, подаден чрез оперативен център на Столичната община, но сигналът се отнася за увредени дървета вид орех – също пробити и залети с течност. Тъй като на място не е установено наличие на орехи, в момента се уточнява дали сигналът касае един и същ случай.


Снимки на кестените с апел за помощ се разпространяваха в социалните мрежи. Антоанета Павлова, един от жителите, публикували снимка във фейсбук, потвърди пред "Дневник", че кестените са били разлистени и живи в началото на май месец. Тя заяви още, че има подадени сигнали до Столичната община и Софийската градска прокуратура.


Полицията разследва кой е унищожил умишлено кестените в "Лозенец"

© Юлия Лазарова


Собственик на терена е Димитър Чохаджийски. Пред Би Ти Ви той отрича да има нещо общо.


Антоанета Павлова, която води дела от години, твърди, че това място е зелена площ. Позовава се на документи от 1980 г. Според нея, ако дърветата бъдат отсечени, вече ще може да се строи.


Частният терен в момента е паркинг. Жители на квартала казаха пред "Дневник", че доскоро на мястото освен кестените е имало много храсти и растителност. От около година площта се използва за паркинг и на него са останали само четирите дървета.


Пред Би Ти Ви стопанисващият паркинга Димитър Димитров, който пръв е забелязал, че има проблем, обяснява, че веднага е уведомил собственика на този имот. "Той реагира нервно и каза, че него това го устройва", казва Димитров.


Полицията разследва кой е унищожил умишлено кестените в "Лозенец"

© Юлия Лазарова


Теренът е частна собственост с площ 500 кв. метра. В него може да се построи жилищна или обществена сграда, като максималните височини са съответно 26 и 32 метра, показва справка в кадастъра. За имота няма издадени никакви разрешения, предполагащи строителство, се вижда от регистъра на дирекцията.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK