Ученици влизат в ролята на екопредприемачи

Снимката е илюстративна

© Анелия Николова

Снимката е илюстративнаТози петък (8 юни 2018 г.) ще се проведе първото издание на фестивала "Младежкото екологично и социално предприемачество и ние". Събитието е своеобразна борса, на която ученици от гимназиален етап представят свои идеи и проекти.


"Имаме възможност да припознаем уникалността във всеки от тях като своя кауза, чието разработване и реализация бихме подкрепили", обясняват организаторите от сдружение "Екосистем Юръп".


Конкурсът
Фестивалът протича като изложение на ученическите проекти, класирани на девет места в националния ученически конкурс "Нашата идея за решаване на екологичен/социален проблем е...". През 2018 г. в конкурса се включиха 25 ученически отбора от 15 училища от 12 български града.


Целта е да се подкрепят и поощрят училищата в България, когато работят отдадено и качествено в изпълнение на своята обществена роля, а именно да създадат условия за подготовка на учениците за предизвикателствата, които ги очакват в утрешния ден.


Идеите


Какво е екосистемното значение на белоглавия лешояд и каква е връзката му с образованието на младите хора и образоването на тяхната общност? На тези и други въпроси с радост ще ни отговорят от ученическата маркетингова агенция на СУ "Козма Тричков", гр. Враца. Децата ще разкажа как изнасят класната стая на открито, как включват различни предмети в общ учебник, как използват технологията ‚добавена реалност‘ и как влизат в ролята на кинорежисьори.


Белоглавият лешояд е любопитна метафора, чрез която учениците демонстрират важните ценности, които следва да формират поведението и отношенията в тяхната общност.


От СУ "Вела Благоева", гр. Велико Търново, пък ще припомнят колко е важно да си сътрудничим, да работим за споделяне на ползите, да бъдем най-добрите съветници на себе си. Учениците поемат ролята на изследователи на проблеми и дизайнери на решения, свързани с хранителния ни избор и неговото значение за физическото и психическото здраве и за начина, по който общуваме със себе си и с другите.


Платформата


Като част от програмата на фестивала ще бъде представен и електронната платформа younesses.org. Разработката е замислена като софтуерен инструмент, който служи на образованието и бизнеса за създаване на устойчиви връзки, комуникация и сътрудничество под формата на съвместно разработване на програми и проекти.


Началото на фестивала е 10:00 ч. на 8 юни, зала "Европа", Парк-хотел "Москва", гр. София.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK