Граждани връчиха на комисар Кармену Велла 140 хил. подписа за Кресненското дефиле

Граждани връчиха на комисар Кармену Велла 140 хил. подписа за Кресненското дефиле

© Тихомира МетодиеваПодписката от 140 000 граждани в защита на Кресненското дефиле връчиха протестиращи на комисаря по околна среда и рибарско дело Кармену Велла, който е на посещение в България по повод форум за Черно море. Около 20 души се събраха по обяд пред НДК и заявиха пред Велла волята си срещу изграждането на магистрала "Струма" през дефилето.


В края на май Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбите срещу екооценката за изграждането на т.нар. източен обход на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле.


Посланието на протестиращите към комисарите на Европейската комисия е "да реагират като демократична институция, която не бяга от гражданите подобно на тоталитарните и посттоталитарните държавни институции".
Според сдружението "Да спасим Кресненското дефиле" Европейската комисия бездейства за Кресна години наред и финансира строителството на магистрала "Струма" в нарушение на европейските директиви.


Граждани връчиха на комисар Кармену Велла 140 хил. подписа за Кресненското дефиле

© Тихомира Методиева


От това ще пострадат според тях законността, природата на България, жертвите от продължаващите катастрофи по пътя и жителите на община Кресна, които ще останат без локален път и без туризъм.


"Ние също сме европейски граждани - не по малко от тези на Полша например, и искаме същия стандарт за прилагане на европейските директиви от страна на Европейската комисия към България, както за другите европейски страни", заявяват от сдружението. Те смятат, че това е единственото нещо, което може да дисциплинира българското правителство да спазва правилата - а в случая с Кресна да построи европейска магистрала, вместо да открадне парите за треторазреден път.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK