Повече цветни контейнери по улиците, или какво предвиждат промени в наредбата за отпадъците

Повече цветни контейнери по улиците, или какво предвиждат промени в наредбата за отпадъците

© Импакт прес групПовече цветни контейнери за разделно събиране на отпадъците по квартали и повече хора, които да ги използват, вместо да хвърлят боклука накуп. Това е основният ефект, който се цели с промени в Наредбата за опаковките и отпадъците от опаковки, подготвени от Министерство на околната среда и водите. Сега обичайното обяснение на хората, които не изхвърлят разделно, е, че нямат удобно място с цветни контейнери близо до жилищата си.


Проектът е публикуван за обществено обсъждане на сайта на ведомството. Крайната дата за получаване на становища е 18 юни, след което предстои промените да бъдат одобрени от Министерския съвет. Целта е да се подобри разделното събиране, като системата се разшири и се подобри ефективността й, посочват вносителите.


Нужда от повече места с цветни контейнери в кварталите, особено в по-големите градове е налице, както и необходимост от въвеждане на система за разделно събиране на отпадъци в повече населени места. Според проучване на "Дневник" обаче, промените в наредбата няма да доведат до съществено увеличение на цветните кофи. По сегашната система в София би трябвало да има около 1837 места с контейнери за различни отпадъци, а с измененията тези локации с цветни кофи ще станат 1919, т.е с около 100 повече за общо 24-те столични района.
Целта на измененията, която министърът на околната среда и водите Нено Димов посочва в доклада си до кабинета, е да се подобри системата за разделно събиране на отпадъци от опаковки в страната, както и да се повиши ефективността й. Затова изискванията към организациите, отговорни за разделянето и оползотворяване на тези отпадъци, стават по-високи, се обяснява в доклада.


Предложените промени са съобразени с препоръките от доклад на ООН, оценяващ резултати в политиките на околната среда на България и с пакета мерки "Кръгова икономика" на Европейския съюз. Тези препоръки залагат по-амбициозни цели за рециклиране и оползотворяване на отпадъци от опаковки – както по вид на материала, така и общо.


Три са основните акценти, които ще се отразят върху системата за разделно събиране в страната.
Променя се начинът на изчисляване на населението, което е включено в системата за разделно събиране на отпадъците. Сега се отчита само населението, регистрирано по постоянен адрес. С изменения (в чл.23, ал.2) ще се взимат предвид хората по настоящия им адрес.


Резултатът от тази промяна ще е, че повече граждани ще имат възможност да се възползват от системата за разделно събиране, а ефектът за организациите, отговорни за събиране и рециклиране е, че това ще увеличи съществено делът население, което трябва да обслужват като му подсигуряват цветни контейнери, където да изхвърлят разделно отпадъците си, по-голям ангажимент и капацитет за извозването и рециклирането им . Така една от тях – "Екопак", от която отговориха на запитването по темата на "Дневник", ще трябва да осигури възможност на още 200 000 жители да изхвърлят боклука разделно.


Увеличава се броят на жителите, обхванати от разделно събиране (чл.24, ал.1). За населени места с под 50 000 жители една локация с цветни контейнери ще обслужва 350 жители; за градове от 50 000 до 100 000 жители – те са за всеки 550 жители, аз по-големи градове – над 100 000 жители: за всеки 750 жители.


Затова ще се увеличат цветните контейнери по общини. Ръстът ще е различен за всяка община. С колко точно ще са повече кофите, зависи от това с колко ще нараснат жителите по регистрация с настоящ адрес.


Организацията "Екопак"* подкрепя тези поправки, защото смята, че обществото има нужда от повече цветни контейнери по улиците и има воля да ги осигури. Според последните проучвания на организацията над 60 % от гражданите събират разделно, което е знак за повишаване на културата на потребителите, но и за нарастваща нужда от развитието на системите за разделно събиране.


Поправка в чл. 33 от Наредбата задължава общината да подписва договор само с една организация по оползотворяване. Изключение правят общините с районно деление, т.е. София, Пловдив и Варна.


От "Екопак" са съгласни и с тези изменения. Организациите по оползотворяване ползват различни цветове и брой цветни контейнери и когато една община се обслужва от повече от една такава организация, се получават много недоразумения сред гражданите. "Екопак" например работи с три цвята контейнери, а всички останали организации – с два цвята. Така ползвателите в една община се объркват, защото едната страна на булеварда има сини контейнери, а от другата няма. "Много по- ефективно се управлява една система в един град, когато има само една организация, включително и при провеждане на информационните кампании," смятат от "Екопак".


* "Дневник" помоли за писмен коментар всички организации по оползотворяване на отпадъците от опаковки, но до публикуването на материала получи отговор само от най-голямата такава организация "Екопак".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK