Повече цветни контейнери по улиците, или какво предвиждат промени в наредбата за отпадъците

Повече цветни контейнери по улиците, или какво предвиждат промени в наредбата за отпадъците

© Импакт прес групПовече цветни контейнери за разделно събиране на отпадъците по квартали и повече хора, които да ги използват, вместо да хвърлят боклука накуп. Това е основният ефект, който се цели с промени в Наредбата за опаковките и отпадъците от опаковки, подготвени от Министерство на околната среда и водите. Сега обичайното обяснение на хората, които не изхвърлят разделно, е, че нямат удобно място с цветни контейнери близо до жилищата си.


Проектът е публикуван за обществено обсъждане на сайта на ведомството. Крайната дата за получаване на становища е 18 юни, след което предстои промените да бъдат одобрени от Министерския съвет. Целта е да се подобри разделното събиране, като системата се разшири и се подобри ефективността й, посочват вносителите.


Нужда от повече места с цветни контейнери в кварталите, особено в по-големите градове е налице, както и необходимост от въвеждане на система за разделно събиране на отпадъци в повече населени места. Според проучване на "Дневник" обаче, промените в наредбата няма да доведат до съществено увеличение на цветните кофи. По сегашната система в София би трябвало да има около 1837 места с контейнери за различни отпадъци, а с измененията тези локации с цветни кофи ще станат 1919, т.е с около 100 повече за общо 24-те столични района.
Целта на измененията, която министърът на околната среда и водите Нено Димов посочва в доклада си до кабинета, е да се подобри системата за разделно събиране на отпадъци от опаковки в страната, както и да се повиши ефективността й. Затова изискванията към организациите, отговорни за разделянето и оползотворяване на тези отпадъци, стават по-високи, се обяснява в доклада.


Предложените промени са съобразени с препоръките от доклад на ООН, оценяващ резултати в политиките на околната среда на България и с пакета мерки "Кръгова икономика" на Европейския съюз. Тези препоръки залагат по-амбициозни цели за рециклиране и оползотворяване на отпадъци от опаковки – както по вид на материала, така и общо.


Три са основните акценти, които ще се отразят върху системата за разделно събиране в страната.
Променя се начинът на изчисляване на населението, което е включено в системата за разделно събиране на отпадъците. Сега се отчита само населението, регистрирано по постоянен адрес. С изменения (в чл.23, ал.2) ще се взимат предвид хората по настоящия им адрес.


Резултатът от тази промяна ще е, че повече граждани ще имат възможност да се възползват от системата за разделно събиране, а ефектът за организациите, отговорни за събиране и рециклиране е, че това ще увеличи съществено делът население, което трябва да обслужват като му подсигуряват цветни контейнери, където да изхвърлят разделно отпадъците си, по-голям ангажимент и капацитет за извозването и рециклирането им . Така една от тях – "Екопак", от която отговориха на запитването по темата на "Дневник", ще трябва да осигури възможност на още 200 000 жители да изхвърлят боклука разделно.


Увеличава се броят на жителите, обхванати от разделно събиране (чл.24, ал.1). За населени места с под 50 000 жители една локация с цветни контейнери ще обслужва 350 жители; за градове от 50 000 до 100 000 жители – те са за всеки 550 жители, аз по-големи градове – над 100 000 жители: за всеки 750 жители.


Затова ще се увеличат цветните контейнери по общини. Ръстът ще е различен за всяка община. С колко точно ще са повече кофите, зависи от това с колко ще нараснат жителите по регистрация с настоящ адрес.


Организацията "Екопак"* подкрепя тези поправки, защото смята, че обществото има нужда от повече цветни контейнери по улиците и има воля да ги осигури. Според последните проучвания на организацията над 60 % от гражданите събират разделно, което е знак за повишаване на културата на потребителите, но и за нарастваща нужда от развитието на системите за разделно събиране.


Поправка в чл. 33 от Наредбата задължава общината да подписва договор само с една организация по оползотворяване. Изключение правят общините с районно деление, т.е. София, Пловдив и Варна.


От "Екопак" са съгласни и с тези изменения. Организациите по оползотворяване ползват различни цветове и брой цветни контейнери и когато една община се обслужва от повече от една такава организация, се получават много недоразумения сред гражданите. "Екопак" например работи с три цвята контейнери, а всички останали организации – с два цвята. Така ползвателите в една община се объркват, защото едната страна на булеварда има сини контейнери, а от другата няма. "Много по- ефективно се управлява една система в един град, когато има само една организация, включително и при провеждане на информационните кампании," смятат от "Екопак".


* "Дневник" помоли за писмен коментар всички организации по оползотворяване на отпадъците от опаковки, но до публикуването на материала получи отговор само от най-голямата такава организация "Екопак".

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5118 Неутрално

  1. Какво стана с обещанията на фандъкова за по- ниска такса смет за имотите, обхванати от системата за разделно събиране ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на t_tzanev
  t_tzanev
  Рейтинг: 229 Неутрално

  1. Какво стана с обещанията на фандъкова за по- ниска такса смет за имотите, обхванати от системата за разделно събиране ?
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Въпросът е абсолютно правилен с поправката, че такса смет следва да се изчислява на друга база, защото имотите са неодушевени и не генерират отпадъци.

 3. 3 Профил на t_tzanev
  t_tzanev
  Рейтинг: 229 Неутрално

  1. Какво стана с обещанията на фандъкова за по- ниска такса смет за имотите, обхванати от системата за разделно събиране ?
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Въпросът е абсолютно правилен с поправката, че такса смет следва да се изчислява на друга база, защото имотите са неодушевени и не генерират отпадъци.

 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3165 Неутрално

  и всички в един камион накрая

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  То хубаво да има и е хубаво да се разделя боклука - но има два основни проблема:

  1. Хората, дето си хвърлят сбирщайна боклук (често със вмирисани хранителни отпадъци), в която им кофа падне - дори и в синия контейнер - тоя за хартия.
  2. Събирачите в сивата икономика - често чупят контейнерите, за да им е по-лесно събирането; обръщат контейнерите и сортират на земята - кавкото могат да продадат - взимат, а ненужното си остава там.

 6. 6 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  Много добро решение е увеличаването на цветните контейнери и не знам защо до момента не бе направено. Колкото по-удобно е на хората, толкова повече те ще го ползват. Съответно колкото повече от отпадъците се преработват и рециклират, толкова по-малко ще се депонират на сметищата и крайният ефект ще е положителен.

  Не знам защо от компаниите в сектора единствено от "Екопак" са писали на "Дневник".

  Апропо, има случаи, при които умишлено биват повреждани цветните съдове и това ограничава компаниите да инвестират средства, които отиват в нищото. Трябва да се вземат мерки и за това.

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5118 Неутрално

  До коментар [#5] от "Deaddark":

  Това си е ангажимент на фирмата. Имат пари и малко акъл проблемът може да се преодолее.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5118 Неутрално

  До коментар [#6] от "Читател":

  Съдовете са застрховани много отдавна.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2723 Неутрално

  и всички в един камион накрая
  —цитат от коментар 4 на дерибеев


  Дежурното извинение пред собствената съвест на омързелевения и опиянчен балкански търтей. Достатъчно е да се загледаш, че боклукчийските са тип "бобър" и камионът не може да вдига пирамидките, които за да се изсипят, трябва кран да вдигне куката в средата.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 10. 10 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Да, чувал съм аз за прословутата ромска интеграция и как ромите вече си спазват задълженията, а когато все пак някой направи беля - поема си наказанието и преживява катарзис. Това да обърне жълтия контейнер и да му счупи капака за по-лесно; да махне гуменото уплътнение на зеления ама ХИЧ не съм го забелязвал доста пъти в продължчение на години.

  Друго - повечето пенсионери си знаят от време оно - всичко в кофата, после изсипваш кофата в контейнера (най-удобния, цвят не се гледа), след това миеш кофата и пак я залагаш за пълнене. Той да изсипе една кофа воняща помия в цветните контейнери - ти сортирай после пропитата хартия, картон и др. промокаеми материи.

  Докато няма наказания - няма оправия. Остави го бизнесмена с боклука - той си е опекъл работата да е на плюс във всяка ситуация - разходите по безнаказаността и андрешковщината пак са за сметка на народа.

 11. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2723 Неутрално

  То хубаво да има и е хубаво да се разделя боклука - но има два основни проблема:1. Хората, дето си хвърлят сбирщайна боклук (често със вмирисани хранителни отпадъци), в която им кофа падне - дори и в синия контейнер - тоя за хартия.2. Събирачите в сивата икономика - често чупят контейнерите, за да им е по-лесно събирането; обръщат контейнерите и сортират на земята - кавкото могат да продадат - взимат, а ненужното си остава там.
  —цитат от коментар 5 на Deaddark


  Кога за последен път си хвърлял разделно, защото преди 4-5 години контейнерите бяха заменени с пирамиди и дори някой да си хвърли храната вътре, ще трябва сам да обърнеш контейнера, за да го установиш?

  Повечето цветни контейнери са счупени на едно и също място - отпрани са са на тесния отвор, защото на първия ден след извозването вече преливат от боклуци и следващите 6 дена гражданите тъпчат до откат. С един контейнер на каре сгради и едно извозване седмично това е положението.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 12. 12 Профил на galindimov
  galindimov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Най-вече Ганьо трябва да разбере какъв отпадък генерира и защо. След това как го изхвърля разделно. Най-любимото е найлонови торби за всичко що може да се прибере. А понеже в хипермаркета са без пари - истински джакпот, взимам 10. Бутилките от пластмаса трябва да струват поне 50 ст, а после като ги върнеш - връщат ти парите. Като на Запад.
  За найлона да не говорим - да струва колкото памучна торба. Кога последно са ви таксували за найлонова торба?
  Хартията особено тази лъскавата дето печатат безплатни брошури и каталози не се рециклира. Ама трябва да го пише както на цигарите с големи букви. И да има акциз. Да се рекламират онлайн.
  Единствените решения, които в БГ ще работят, ще са свързани с решаването на проблема с евтините опаковки - високи цени, високи санкции. Дотогава никой няма да му пука.

 13. 13 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  До коментар [#11] от "cinik":

  Не те разбирам - при нас жълтия контейнер е с голяма дупка отпред - по-средата кръгла с удължен отвор наляво и надясно - нещо все едно гледаш силует самолет отпред. Вижда се доста добре вътре, а и се подушва. Сините контейнери и те са с отвор отпред - както каза с натъпкване и голяма торба хран. боклук може да влезе - и пак се вижда.

  А недей скача - хвърлям разделно откакто се появиха контейнерите - и недей си мисли че проблема е само в София, а провинцията кучета я яли - аз говоря за Стара Загора, тук явно са други контейнерите и злоупотребата я има от години.

 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3165 Неутрално

  До коментар [#9] от "cinik":

  и на снимката контейнерите са цветни тип бобър , точно същите с които задължиха фирмите да разделят отпадъците и се събират в един камион

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Не разбрах, частни лица могат ли да дават предложения и на кого?

  Както и да е, сегя ще ви светна (безплатно) как може да стане, защото в момента работата е малко недомислена.

  1. Контейнер за стъкло
  2. Контейнер за органични отпадъци
  3. Контейнер за пластмаса + хартия (разделяне - в завода за отпадъци)

  Съответно контейнерите трябва да са големи, за да не могат да бъдат тероризирани от крадците на отпадъци. Така след 1 месец циганските каруци ще намалеят драстично по градските улици. Като не могат да бъркат по контейнерите къде ше идат?

  Съответно във всеки дом се раздават модулни кошове от трита вида.
  Акцентът да е върху органичните отпадъци, тъй като те са тези, които миришат и мухлясват. Този кош трябва да се изхвърля ако не ежедневно, то поне през ден. Една капачка от бира или касова бележка могат да стоят с месеци в коша за пластмаса/хартия без да създават проблеми.

  Примери:
  1. Изпивате си кафето, изсипвате отпадъка в коша за органични отпадъци.
  2. Остатъка от салатата - в коша за органични отпадъци.
  2. Мухлясал ви е хляба. Изсипвате го в коша за органични отпадъци, а найлоновата му торбичка в коша на неорганични отпадъци (пластмаса/хартия).
  3. Мухлясала ви е лютеницата - изсипвате съдържанието в коша за органични отпадъци, изплаквате буркана и го слагате в коша за стъкло.

  Обаче трябва във всеки дом да има такива разделни кошове, иначе няма да стане.
  Съответно контейнерите за събиране да са достатъчно удобни за изхвърляне дори на големи предмети (такива като стиропор и разни кашони от перални и телевизори), а не да се чудиш как да навреш една счупена пластмасова саксия или старата синтетична рогозка.

  А общината/фирмата да се постарае да изхвърля органичния контейнер всеки божи ден, защото, особено през лятото, почва да се носи смрад, и да се развъждат мухи и болести.

  Воала.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5118 Неутрално

  До коментар [#9] от "cinik":

  Наистина събират всичко в отворен камион с кран около 1-4 часа през ноща.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2723 Неутрално

  До коментар [#9] от "cinik":и на снимката контейнерите са цветни тип бобър , точно същите с които задължиха фирмите да разделят отпадъците и се събират в един камион
  —цитат от коментар 14 на дерибеев


  Вярно, че по фирмите са още такива. Но уличните ги подмениха в цяла София.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5118 Неутрално

  До коментар [#12] от "galindimov":

  Още пари ли искате ? Много са ти зле предложенията. Защо не пуснете рекламни безплатни платнени торби за пазар както е в цял свят? Ама друго си е безконтролното лапане без никакви разходи.
  Слагаш 100 съда и лапаш като за 1000. Ама няма държава да ви съдере от дела за измами.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  В курортите сложете!!! Спрете всичко за еднократна употреба още повече че става въпрос за непосредствения му досег с природата на такива места. Чаши, прибори, чинийки, кутийки, сламки, бъркалки, бутилки, всичко в курортите и хижите трябва да е от разградими материали.

 20. 20 Профил на galindimov
  galindimov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#18] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Като баба ми мислиш. Ебати малоумието! Ти ли ще работиш безплатно за да ги произведеш? Или пак ще прецакаме някой в третия свят да мре от глад и суша? А?!
  Кога бе уважеами “модерни” съвременници ще разберете, че нищо не е безплатно! Рекламни, нерекламни няма значение.
  Аз ти обяснявам да няма “лапане” въобще, а да има справедлив подход - ползваш и плащаш, колкото си по-безотговорен толкова повече дължиш на обществото. Елементарен принцип. А парите дето даваш или спестяваш, има за какво да се ползват. Друг е въпросът, че няма някой кадърен дето да ги ползва. Това е друга тема, но отнякъде това гражданско самосъзнание трябва да започне. С приказки и лакърдии не стана. Поне не у нас.

 21. 21 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2723 Неутрално

  Не разбрах, частни лица могат ли да дават предложения и на кого?Както и да е, сегя ще ви светна (безплатно) как може да стане, защото в момента работата е малко недомислена.1. Контейнер за стъкло2. Контейнер за органични отпадъци3. Контейнер за пластмаса + хартия (разделяне - в завода за отпадъци)Съответно контейнерите трябва да са големи, за да не могат да бъдат тероризирани от крадците на отпадъци. Така след 1 месец циганските каруци ще намалеят драстично по градските улици. Като не могат да бъркат по контейнерите къде ше идат?Съответно във всеки дом се раздават модулни кошове от трита вида. Акцентът да е върху органичните отпадъци, тъй като те са тези, които миришат и мухлясват. Този кош трябва да се изхвърля ако не ежедневно, то поне през ден. Една капачка от бира или касова бележка могат да стоят с месеци в коша за пластмаса/хартия без да създават проблеми.Примери:1. Изпивате си кафето, изсипвате отпадъка в коша за органични отпадъци.2. Остатъка от салатата - в коша за органични отпадъци. 2. Мухлясал ви е хляба. Изсипвате го в коша за органични отпадъци, а найлоновата му торбичка в коша на неорганични отпадъци (пластмаса/хартия).3. Мухлясала ви е лютеницата - изсипвате съдържанието в коша за органични отпадъци, изплаквате буркана и го слагате в коша за стъкло. Обаче трябва във всеки дом да има такива разделни кошове, иначе няма да стане. Съответно контейнерите за събиране да са достатъчно удобни за изхвърляне дори на големи предмети (такива като стиропор и разни кашони от перални и телевизори), а не да се чудиш как да навреш една счупена пластмасова саксия или старата синтетична рогозка.А общината/фирмата да се постарае да изхвърля органичния контейнер всеки божи ден, защото, особено през лятото, почва да се носи смрад, и да се развъждат мухи и болести. Воала.
  —цитат от коментар 15 на БМЗ


  Добре си го описал, но единствено не си разбрал, че ромските набези по кофите са една голяма медийна парлама. Екопаковете извзозват контейнера веднъж седмично, а той се пълни за ден и половина. Циганите само им облекчават работата, които те самите не желаят да вършат.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5118 Неутрално

  До коментар [#20] от "galindimov":

  Пролича си от кои си . Ти запомни, че не може само да лапате.
  Трябва и да мислите. Но за теб на Запад нищо не разбират от тези неща и затова ги раздават безплатно за гражданите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Единственият начин за що-годе приемливо решение на този проблем е финансовия стимул за хората (например намаляване на данъка смет за коректно събиращите отпадъци лица), събиращи разделно. Така е решено например в Германия. Но за това се иска друг тип организация.Всичко друго няма да проработи. Да разчитаме само на съзнанието на отделните хора, също не можем.

 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5118 Неутрално

  До коментар [#21] от "cinik":

  Много точно. Чак сега се сетиха да събират кенчетата.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5118 Неутрално

  До коментар [#23] от "paf":

  Тук искат с калъчката пък после се чудят защо хората ги саботират.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 26. 26 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#15] от "БМЗ":

  Да, така е на запад. И при нас е редно да стане. Когато отговорността стане лична, тогава и ще има повече резултат от начинанието.

 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5118 Неутрално

  До коментар [#26] от "paf":

  Лична НО на всички нива - от баба Пена чак до кметицата.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 28 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Е за какво са ни? Циганите идват, изсипват ги на земята, събират по едрите отпадъци, а по-дребните ги оставят да ги раздухва вятъра! И затова спрях да събирам и да изхвърлям отпадъците разделно - по добре циганите да си ровят в металните контейнери и така малките отпадъци, които не са им интересни, остават там.

 29. 29 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Проблема с боклуците в София и страната е стар и еднозначно изоставаме много в сравнение с по-старите европейски и много от развитите страни.
  Истината е, че освен нормативно и като организация от страна на общините, все неща коитпо са далеч от идеалното, до голяма степен причината за това сме самите ние като отношение и не малко наследени исторически причини.
  Докато контейнерите стоят на улиците, няма как много да се подобри положението - виждали сте как е по света. Във Виена например, всички контейнери се намират в заключени помещения и на улицата са само тези за разделно събиране.
  По тази причина няма хора които да бъркат по кофите и да разхвърлят боклука и да ставаме свидетели на грозните картини в и около контейнерите, както и чупенето на цветните.
  Въобще тази "дейност" да се бърка по кофите, трябва да бъде прекратена, все едно по какъв начин, иначе само ще се хвърлят средства и резултат няма да има.
  Е, ще трябва и нашето собствено съзнание, при това на сериозна част от популацията да се поизмени, защото докато има хора които си изхвърлят боклука през прозореца или около, а не в контейнерите, да не говорим за разделно събиране, трудно ще се подобри дереджето.
  А на т.н. Кмет в сянка или на слънце, дето все търси под вола теле и в случая иска намаление на таксите за смет, мога да препоръчам да отиде в някой друг град, в някоя друга страна и там да намери ниски цени и перфектно обслужване. Нямя безплатен обяд и няма как с трици да се ловят маймуни, с изключение на лова организиран от хора като Корни - те (все още) успяват да намират такива балъци.

 30. 30 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Нмда тва с контейнерите е поредната касичка на някой катил забравете да проработи някога. Има начин - 10 стотинки на хвърляне на торба. И да видиш как започват да мачкат бутилки и да окомплектоват кашоните - щото видиш ли вече се плаща на обем. Ако искате ще ви направя клипчета. От тоя комунделски способ тези, които го ползват достатъчно дълго вече се отказват от него. И минават на 10 стинковия

 31. 31 Профил на nickkal
  nickkal
  Рейтинг: 250 Неутрално

  До коментар [#29] от "tsvetko_51":

  Не само във Виена. В Будапеща, Краков, Прага и т.н. битовата смет не е на улицата. Това намалява в пъти замърсяването и уличните животни.
  Държавата/общината трябва да започне от себе си. Пряко наблюдение върху детска градина , ясла и общинска служба. Ако тези 'организации' не се стараят да изхвърлят разделно и спазват елементарни правила...какво да очакваме от обикновените хора?

 32. 32 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  И да вземе Ангелкова не само да се интересува колко пари влизат от туризъм в бюджета а да обърне внимание спазват ли хотелиериети и предоставящите туристически услуги елементарни екологични норми. Много е лесно да казва "то друг отговаря" за замърсяването, за незаконното строителство и т.н.

 33. 33 Профил на galindimov
  galindimov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#22] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Сбъркано фундаментално мислене.
  Първо, пролича от кои си, звучи пост-комунистическо лепене на етикети. Тъпо.
  Второ, любимият ти Запад таксува, а не раздава безплатно! Ама така таксува, че ако въведат това дето таксуват, още утре ще ми се заплюнчиш на умряло колко несправедлив е животът.
  Трето, лапането, което вероятно свързваш с нескопосани зелени и други NGOта, дето оревават орталъка без грам инициативност за работа (затова писах, че с лакърдии не стана), не ми е въобще грижа. Грижа ми е, обаче, нехайството и свързването на екология и лапане, социална отговорност и малоумия на столична община. Които точно като тебе разсъждават на дребно. Сакън да не похарчите някоя стотинка и да не ни падне реномето. Ама всичко се връща, по-скоро остава и се трупа. Ще си ходим в лайната. Те са безплатни!

 34. 34 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 284 Неутрално

  И аз обичам да ми смърди на боклук на улицата. Защото сме социалисти :)

 35. 35 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  Разделното събиране на битовите отпадъци и тяхното рециклиране са важна част от отговорното гражданско поведение за устойчиво градско развитие.
  Дано промените в Наредбата помогнат този процес да стане още по-ефективен!!!

 36. 36 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Добро начинание, остава да се оформи и съзнанието на хората, а иначе
  ще улеснят циганите и клошарите !!!

 37. 37 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Добро начинание, остава да се оформи и съзнанието на хората, а иначе
  ще улеснят циганите и клошарите !!!

 38. 38 Профил на ProTMG
  ProTMG
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Оставете "фандъкова" и "сандъкова".
  Всичко зависи от нас самите.
  Ако имаме желание и отговорност - никакъв "проблем с боклука" няма да имаме.
  Ако имате куче, котка и градина - контейнера за общи отпадъци въобще няма да ви е нужен.
  Всичко останало подлежи на рециклиране и се иска съвсем малко, даже не бих го нарекъл "усилие", а просто заинтересованост за да бъде сортирано.
  Ние от години не хвърляме нищо в общия контейнер.
  За всичко, което става за ядене отговарят Кучо и Маца. Всичко, което гние - отива в градината, а останалото в шарените казани.
  Единствено се чудим с отпадъците от текстил и гума какво да правим.

 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7574 Неутрално

  Какво значение има цвета, след като не се събира разделно.

 40. 40 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#12] от "galindimov":

  "Кога последно са ви таксували за найлонова торба?"
  А ти кога за последно си пазарувал?
  Въвъ всички големи вериги торбичките се таксуват - Куфланд, Била Метро Фантастико - между 10 и 50 стотинки.
  И кво от тва.
  По лесно е да се плати найлонов плик, отколкото да се мъкне торба от в къщи.
  Виж, ако се въведе заплащане за празен амбалаж или на килограм найлон и пластмаса всичко ще е наред.
  Ама тия от ìстотата искат те да печелят, па ние да им вършим работата.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 41. 41 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#33] от "galindimov":

  "Второ, любимият ти Запад таксува, а не раздава безплатно! "

  В много голяма грешка си.
  Западът стимулира рециклирането. Финансово. И значимо. Влез в един немски Лидл и ше видиш как.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 42. 42 Профил на frr10567127
  frr10567127
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Една кофа на 750 жители и дори на 500 е абсолютно недостатъчно. Това означава, че нито организациите, нито МОСВ предвиждат или се интересуват от това всеки български гражданин да рециклира. Аз живея в Англия от няколко години, в блок с общо 12 апартамента. Блока разполага с два 660 литра контейнера за смесени рециклируеми отпадъци-хартия, картон, пластмаса и метал. (Подобна е системата в Холандия, Дания, Швеция, а сигурно и на други места , където не съм била). И двата контейнера се пълнят догоре за две седмици, дори често са преливат (периода на извозване). Самостоятелните къщи пък имат собствени 80 литрови контейнери. Това означава, че за да може всеки гражданин да рециклира всеки от нашите шест етажни блокове ( с по 80 семейства) трябва да имат по 8 контейнера от по 1100 литров контейнер- но хайде даже по един контейнер ще е нещо в сравнение с това , което е сега и което се предлага! Това е и най-удобната система, а и най-лесно се контролира, знае се на кой блок е контейнера (или на коя къща). Хайде да кажем, че в България не се генерират чак толкова опаковки, да кажем 50% от тези в западна Европа- и като се има предвид, че ЕС ще работи за намаляване на опаковките, пак излиза, че за да дадем възможност на всеки да рециклира , трябва да се осигурят по около 25 контейнера на всеки 750 дущи или по един на 30 души. Какво да правим с клошарите и циганите. Организациите по оползотворяване и общините да ги назначат на заплата към фирмите, да правят сепарирането. Може на дневни трудови договори, когато се явят на работа...щото тази група хора не са от постоянните...Тогава може би самите циганио ще пазят контейнерите, защото от тях им зависи възнаграждението.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK