Европейската банка за възстановяване и развитие финансира план София да стане зелен град

Европейската банка за възстановяване и развитие финансира план София да стане зелен град

© МОСВПлан за действие за превръщане на София в зелен град ще бъде подготвян в рамките на една година и ще бъде готов през юни 2019 г. Проектът се финансира от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и е част от рамкова инициатива "Зелени градове".


Документът ще предложи интегриран подход за устойчиво екологично развитие, както и проекти за реализация през следващите 5 години, стана ясно на първата среща за началото на проекта.


Утвърдени консултанти в устойчивото градско развитие ARUP и консултантската фирма Pricewaterhouse Coopers (PwC) са ангажирани с изготвянето на плана.
"За София това е възможност да почерпим сериозен опит и нови идеи за развитие, които да направят града още по-зелен", каза зам.-кметът по околна среда на Столичната община Йоана Христова. Столична община е първата в България, която се включва в инициативата "Зелени градове".


Инициативата е подпомогнала редица други градове по света в дефинирането на целите и средствата за екологичното им развитие. Столична община се присъедини към инициативата с решение на Столичния общински съвет от края на януари тази година.


Проектът включва няколко стъпки: анализ на състоянието на околната среда в София и извеждане на няколко приоритетни области, за които има нужда от най-много дейности в посока екологизиране като намаляване на вредните емисии, по-добра енергийната ефективност, подобряване на достъпа до зелени пространства. Друг акцент ще бъде дефиниране на конкретни действия за справянето с предизвикателствата, които да гарантират, че планът може да се реализира на практика. За всяко от действията ще се дефинират и възможните източници на финансиране.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  Много добра новина!
  Успех на проекта!

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  И щатните хейтъри да не забравите плюенето- че това е куха схема, че парите ще бъдат откраднати- вие си знаете, нямате много въображение,но иначе сте последователни!

 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  Това е добра новина, радвам се да я чуя.
  И нека така продължава.

 4. 4 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1232 Весело

  Ами то и сега София е зелен град.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 5. 5 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 833 Неутрално

  готови са на всичко само и само да не мият града.

 6. 6 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 1548 Неутрално
 7. 7 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 974 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  Хейтърите вече се появиха , макар и по единично ! Явно за тях ще трябва да се приложат някои практики от близкото минало, по което са изпълнени с носталгия /преди 1989 г. /. Тогава имаше една мярка - ИЗСЕЛВАНЕ на по- зелени и диви места на недоволните от властта и враговете на народа !

 8. 8 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  Всички сканирани блокове - само в зелено. От онова милиционерско зеленото, дето го обичат в мвр и армиата. Ех каква зелена армия имахме.

 9. 9 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 950 Весело

  абе зелен, зелен ма си требе косене, подкастяне и поддръжка... че кат гледам на повечето места не прават разлика между зелено и буренясало...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 10. 10 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Ахахаха, ей ся един от градовете с най-замърсен въздух на континента ще стане зелен. Събрали са някви да говорят общи приказки, ама баш приказки - детски.

 11. 11 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 726 Неутрално

  И щатните хейтъри да не забравите плюенето- че това е куха схема, че парите ще бъдат откраднати
  —цитат от коментар 2 на selqnin


  Ами най-вероятно. Има ли по-сладка схема от "даваме едни пари за един план"? Да не говорим, че не е много сложно да се види как да стане София по-зелена - едно добро начало е да се спре строенето в градинки (гениално, знам) и да се защитят същите зелени площи от автоталибаните. Но нека платим едни милиони за един хубав куп хартия.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4724 Неутрално

  Водата е с хлор , въздухът е мръсен, улиците са мръсни, горят се боклуци !
  Гарантирано от ГЕРБ !!!
  Успех на проекта !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  Зелен град начело с Йорданка Фандъкова и Йоанна Христова звучи като приют за бежанци под ръководството на Динко Вълев.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 14. 14 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  Това е добра новина, радвам се да я чуя.И нека така продължава.
  —цитат от коментар 3 на НеКой


  Защо казваш "да продължава"? Я ме светни, кое се води започнато? Боклукът ли се събира разделно, зелените площи ли не са обърнати поголовно на паркинги, колите ли не са колкото жителите (междувременно да са станали и повече от жителите), билетчето ли не поскъпна (но данъците за старите бракми не ги пипнаха), бракуваните трошки ли не гният навън по 10 години, докато не благоволят да ги раздигнат?

  Или може би съветниците са почнали да идват с метро на работа, вместо служебният им паркинг да заема централен тротоар? И през цялото време са много прозрачни, дават доброволно всички поискани документи и стойности от измервателните станции?

  Малко реализъм за ситуацията няма да навреди. Обикновени балкански мърлячи няма как да развиват зелен град - то просто не им идва отвътре.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 15. 15 Профил на Ежко
  Ежко
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Преди 30-40 години София е била една от най-зелените европейски столици. Донякъде това се е дължало и на соц. планирането, когато не всеки имаше автомобил и не всеки можеше да има софиийско жителство.
  Както и да е, решението в момента не е трудно. Спиране на бесните заменки и ликвидиране на имотната мафия. Ако това не се случи, каквито и планове да се приемат, до 10 години ще се застрои и Борисовата.

 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4724 Неутрално

  До коментар [#13] от "cinik":

  да ви кажа Динко по-може да свърши полезна работа. Аз бих избрал по-малкото зло в негово лице.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на boring pumpkin
  boring pumpkin
  Рейтинг: 217 Разстроено

  Да вероятно ще има план, обаче как ли ще бъде изпълнен / ако изобщо се изпълни/ и на каква цена

 18. 18 Профил на nadyabg
  nadyabg
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Аз няма да коментирам, а само ще цитирам част от статия на КАПИТАЛ: "Истината е, че олигарсите се появяват там, където има силна и безконтролна власт. Едноличните управления почти без изключения напомпват с публични активи близки до себе си лица - подредени държавни поръчки и еврофондове отиват в близки до властта лица."
  "Във възхода през последните години обаче има и нещо горчиво. Той е много далече от истинския потенциал на България. Прогресът сега се случва най-вече заради упоритостта на бизнесa и добрите външни условия. Те обаче не могат да компенсират напълно политическия застой - корупцията, неефективните институции и разкапаната съдебна система"
  И малко коментар:
  Когато успеем да се справим с всичко това, няма да има "хейтъри", "носталгия" и т.н.т.
  Много е просто: Мислете с главите си и не приемайте всичко казано и публикувано за "чиста монета"; Имайте свое лично мнение и го отстоявайте!; Работете в посока "Когато в обществото има ред и той се спазва, тогава и на мен ще ми е добре."

  nadyabg
 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4724 Неутрално

  До коментар [#17] от "boring pumpkin":

  Действащият план на ГЕРБ можете да го видите в Младост, Манастирски ливади, Цариградско , Център, Изток , Люлин и където ви душа поиска.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 269 Весело

  К'во сега, подлите западняци освен всичко друго и пушека, и прахта ще ни вземат, кожите ни одраха, ееей!

 21. 21 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  До коментар [#13] от "cinik":да ви кажа Динко по-може да свърши полезна работа. Аз бих избрал по-малкото зло в негово лице.
  —цитат от коментар 16 на КМЕТ В СЯНКА


  Динко е един първичен неандерталец с каменен боздуган в ръката, но той не е част от мафиотски мрежи, пред които трябва да се отчита. За разлика от общината, която още от Софиянски насам е фрашкана с гангстери и криминални елементи. Бивши квартални дълъри, мулета, сводници и събирачи на рекет. Тук-таме някоя любовница, счетоводителка по пране на пари или бивша секретарка на офшорка - насадени бивши служители на истинските владетели на града- мутрите от '90те.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  Както са почнали с това строителство, може и да ликвидират зеленото.

 23. 23 Профил на Reggie
  Reggie
  Рейтинг: 543 Весело

  От сега мога да кажа главната препоръка, че е най-лесно.
  Електрически автобуси. Друго смислено и изпълнимо няма да има...Ако Pricewaterhouse е ларж мога да обявя банкова сметка за благодарност за идеята :)

 24. 24 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Добре сме се закачили за тази инициатива, дано има и полза за столицата от изпълнението ѝ

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK