Около 4-5 хиляди са клошарите, събиращи отпадъци в София (допълнена)

Около 4-5 хиляди са клошарите, събиращи отпадъци в София (допълнена)

© Георги КожухаровОколо 4-5 хиляди души събират отпадъци от сивите и цветните контейнери на дребно и ги връщат в пунктовете за вторични суровини срещу заплащане в София. Това сочи експертната оценка за Столичната община. Около 60% от рециклираните отпадъци в града са предадени именно от т.нар. дребните събирачи, повечето от които са бездомници и това е ежедневен начин за препитание.


Приблизително 70% от рециклираните материали в столицата постъпват от пунктовете за предаване на рециклируеми материали като хартия, стъкло и метал. Най-голяма неяснота в оценката идва от металите, за които е трудно да се установи каква част от тях са предадени от дребни събирачи.


Данните бяха съобщени по време на конференция "Невидими ръце" с основна тема неформалния сектор за събиране на вторични суровини в София и как работи този сектор.
Общият годишен обем на доходите на дребните събирачи на отпадъци възлиза на поне 16 млн. лв., изчисли Боян Захариев от "Отворено общество", който представи данните от второто поред сондажно проучване сред дребни събирачи, извършено май 2018 г. Първото подобно изследване беше извършено точно преди една година, отново по инициатива на сдружение "За Земята".


Всеки килограм вторични суровини, спасени от смесените контейнери, спестява разходите за сметосъбиране, преработка и депониране на отпадците, съответно допринася за по-ниска такса "смет", подчерта Евгения Ташева от "За Земята".


Според нея хората, които се занимават с тази дейност, нямат гласност и никой не защитава техните интереси, но в същото време тези хора могат да бъдат включени в официалната система за разделно събиране на отпадъците, "защото тяхната система явно е добре работеща и от полза за обществото, макар и не официално призната".


За сравнение Ташева цитира официални данни на общината. Според информацията от доклад на Столичната община от 2014 г. смесено събраните отпадъци са 70%; разделно събрани през пунктовете – 25%; през цветните контейнери са събрани разделно 3%; разделно събиране на биоотпадъци от хотели, ресторанти и бракувани храни на големи вериги – 2.4%; от завода за боклука при сортиране на смесени отпадъци – 4%. Общо рециклирани отпадъци са били 35%.


Дребните събирачи: важен играч в прехода към кръгова икономика


Докато общините не започнат да прилагат работещо разделно събиране, изглежда, че неформалната система в лицето на дребните събирачи ще играе важна роля в прехода към кръговата икономика, в която материалите и предметите остават максимално дълго или влизат многократно в икономиката, е едно от заключенията в анализа на сдружението.


Профил на един клошар в София


По време на второ проучване доброволци от "За Земята" са извършили интервюта с дребни събирачи или по-известни като клошари, с които контактът е труден. Общо 44 души са се включили в анкетата. Половината от тях са били над 45 години, а 25% - над 50 г. Анкетираните жени са по-възрастни, като половината са над 55 г.


Данните от проучването са съвместими с изводите от миналогодишното изследване. Дребните събирачи работят много интензивно – 80% от тях работят всеки ден, включително и уикендите, докато 75% работят над 7 часа на ден, като трудът им е свързан с тежко физическо натоварване.


Анализът показва, че тези хора събират почти всичко – пластмаса, хартия, метал, стъкло. Каквото се намери, се събира и се предава. Почти всички ходят пеша – 80%, 56% използват количка, а градски транспорт – 33%.


Доходите, с които преживяват на месец – са под линията на бедността, обичайно мъжете изкарват повече от жените, събирачи на отпадъци. Отчетена е ясна връзка между часовете, прекарани в обикаляне и в работа и сумата, която успяват да изкарат от това.


Оцеляването като мотив за събиране на отпадъци


Мотивът за упражняване на тази дейност е свързано основно с оцеляването им или с други думи става дума за икономически подбуди. Един от доброволците, взимал интервюта с дребните събирачи обясни, че тези хора са изразили желанието си да продължат да рециклират, както и че те искат пунктовете за вторични суровини да са на достъпни места. По думите й, интервюираните не са били запознати с готвените промени, които ги засягат пряко.


Според анализ на "За земята" за ефективността на системата за разделно събиране в страната, новата такса "битови отпадъци", която е заложена в законови промени, ще повиши рециклирането, ако отпадъците спрат да се анонимни, а неформалният сектор (в лицето на събирачите на дребно от контейнерите за отпадъци) бъде включен в системата.

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  Работят за около 9 лева на ден или иначе казано за хляба. Освен това си плащат коректно десятъка.Като вършат 70% от дейността.
  Да видим по колко на ден печелят отговорните за дейността фирми.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5321 Неутрално

  "Около 60% от рециклираните отпадъци в града са предадени от дребните събирачи, повечето от които са бездомници."

  В повечето големи градове е така.

 3. 3 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Бездомници и цигани са главното звено в разделното събиране у нас!!!А от цветните кофи - 2-3% ефект!!!Това говори за нагласата, културата и възпитанието на българите.
  Ясно е, че бездомниците и циганите, го правят за пари, но съм сигурен, че на почти всички българи и пари да им дават, пак няма да разделят боклука си!

 4. 4 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  "Почти всички ходят пеша – 80%, 56% използват количка, а градски транспорт – 33%"
  Каруци няма ли ?

 5. 5 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 805 Разстроено

  и правят конкуренция на куЧета !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2849 Разстроено

  Близо до пункта на Сточна гара съм виждала не само бездомници ,има прилично изглеждащи хора с колички и чували. Пенсиите са унизителни и не всеки има близки,които да им помагат.

 7. 7 Профил на KaV
  KaV
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Което само по себе си, не е толкова зле. Добре, че са тези хора, та малко от малко да има някаква разделност на нещата.

 8. 8 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  Тъжно е, когато гледаш как ровят в боклука и как влачат пълните колички. Независимо дали са цигани или българи.

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  събират разделно. Помагат на чистотата.

 10. 10 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5564 Неутрално

  Горките хора за дребни стотинки вършат много полезна работа.

 11. 11 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  До коментар [#10] от "Peni Nikol":

  Абе то стотинките може и да са повече, но еврофондовете за разделно събиране отиват другаде. При който добре му работи устата.

 12. 12 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  "Около 4-5 хиляди души се занимават редовно с рециклиране на отпадъци в София"

  Не ставайте смешни и си го кажете направо - 4-5 хиляди души ровят по кофите, за да изкарат някой лев. Сигурен съм, че пет пари не дават за рециклирането, ама пуста журналистическа политкоректност.

 13. 13 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 749 Неутрално

  За което, едно голямо Благодаря. Тихо, честно и почтено. Да не забравяме и техните приятели - бездомните кучета с които живеят и делят залъка си.

 14. 14 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Така ли е модерно вече да се наричат клошарите - "събираче на дребно на отпадъци"??? И ако 4-5000 събират, колко още не събират?

 15. 15 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  Я! нек'во НПО се изокало, колко са полезни клошарите. Да хващат количката и те и на кофите. Не да се крият по климатизираните офиси.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 16. 16 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Би било интересно вместо спорни по ефект инициативи за образоване на населението за разделното събиране да се финансира инициатива тези хора да им бъде платено да го правят същото нещо по по-нормален и адекватен начин. Например, чрез обикаляне с електрически ван, като пак предават отпадъците и получават заплащане за това. Би било добре както за обществото, така и за тях самите.

 17. 17 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#12] от "мики маус":

  Не става въпрос за политкоректност, мунчо. На всички им е ясно, че го правят, за да имат поне за хляб пари. Въпросът е, че тези хора допринасят с работата си около 16 млн лв спестени годишно на общината и ще допринасят още повече, заради повишаването на изискванията за рециклиране. Затова в момента има дебат дали да не бъде призната работата им за официална професия и да не бъдат вкарани в системата.

  Ето ти цитат:

  "Според неправителствени организации, само в София (с население към 2 милиона) става дума за 4-5 хиляди души, които „отговарят“ за около 50% от отиващите за рециклиране отпадъци (около 100 хиляди тона) и така годишно спестяват на града разходи в размер на около 16 милиона лева. Вече се чуват експертни гласове, че нормативната рамка трябва да вземе предвид тези хора и да ги интегрира в системата. Предлага се работата им да бъде припозната като официална професия: "събирач на отпадъци за рециклиране"."

  Ето ти и източник:
  https://goo.gl/oFh8N4

 18. 18 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  Погледнете на снимката - 5 кофи една до друга, нито една цветна. Клошарите вършат това, което общината умишлено не върши, но за сметка на това редовно взема статистиките от пунктовете и се хвали наляво и надясно с "количества предадени вторични суровини" (без да се споменава чия е заслугата).

  После общинари и чиновници от МОСВ се качват по вилите си в Бояна и Драгалевци, гледат надолу към София и се изживяват като римски сенатори на колизеума:

  "Бате к*ре, нека им е мръсно бе, нека дживеят у лАйна бееее! Ма тфа не са ора, тфа са дживотни беее! Абе бате, ако дзнаеш къф крематориум сме урЕдили дзад гарата, малелелей, че ги издУшиме тея нешасници, е*ем ти племето мръсно!"

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 19. 19 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 430 Неутрално

  До коментар [#17] от "Адекватно мислещ":

  Не съм уверен, че някой от тях би искал да бъде вкарван в, каквато и да е система...
  Това може и да е изгодно на всички лапащи покрай общините и държавата, но не и за хората, вършещи работата...

 20. 20 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  Което само по себе си, не е толкова зле. Добре, че са тези хора, та малко от малко да има някаква разделност на нещата.
  —цитат от коментар 7 на XtReMe


  Случаят има житейско-философски измерения. Едни вършат работата, други в момента се кичат, че сме си покрили целите за вторични суровини, затова на бляскава церемония в Лондон ще бъде подписан заем за крематориум за горене на останалия боклук, който заем и текущите загуби от неефективната технология ще връщат и внуците ни.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 21. 21 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  Я! нек'во НПО се изокало, колко са полезни клошарите. Да хващат количката и те и на кофите. Не да се крият по климатизираните офиси.
  —цитат от коментар 15 на schwimmwagen


  Тези, които стоят в климатизирани офиси, могат поне да оставят бутилките и хартията в плик до кофата, откъдето клошарите да си я вземат. Особено в районите, в които общината няма намерение да разположи жълти контейнери.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 22. 22 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2313 Неутрално

  Абе, Bottega Veneta, с една дума

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 23. 23 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  Скоро си мислех дали не е възможно да се организира дейността на тези т.н. дребни събирачи; да стане по-систематизирана, ефективна и да има повече полза и за тях. Макар че това винаги крие опасността те да бъдат експлоатирани.
  Някога, като деца обикаляхме и събирахме старо желязо, хартия, стъклен амбалаж и така си докарвахме джобни пари. Днешните деца хвърлят боклука направо на улицата, камо ли да събират вторични суровини. Но все пак трябва да споделя, че веднаж видях две учителки с група деца, застанали до контейнерите за разделно събиране, като им обясняваха нещо. Дано е имало ефект.

 24. 24 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  До коментар [#17] от "Адекватно мислещ":

  Много добре ще е, ако се приложи на практика.

 25. 25 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 266 Весело
 26. 26 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#23] от "princess_x":

  Ефект ще има когато срещу върнатия амбалаж децата получат "стинки". Сега единственото, което получават като урок е, ченяма значение колко се стараеш, защото старанието буди присмех, а други лапат парите.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 27. 27 Профил на t_tzanev
  t_tzanev
  Рейтинг: 221 Гневно

  Бездомници и цигани са главното звено в разделното събиране у нас!!!А от цветните кофи - 2-3% ефект!!!Това говори за нагласата, културата и възпитанието на българите. Ясно е, че бездомниците и циганите, го правят за пари, но съм сигурен, че на почти всички българи и пари да им дават, пак няма да разделят боклука си!
  —цитат от коментар 3 на chinaski


  Хайде стига ОФ/профсъюз призиви да вършим нещо за идеята!

  Конкретно: защо да се обръщам жилището на сортировъчен пункт за боклука като ще плащам същата такса смет изчислена на база данъчната оценка на същото това жилище. Логично е да се приеме, че неодушевеният предмет - жилището генерира боклука, е то и да го събира разделно, поотделно и както още искате.

 28. 28 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 430 Неутрално

  До коментар [#27] от "t_tzanev":

  Просто е.

  Защото така е по-добре, и не изисква нито голямо усилие, нито някакви инвестиции... ако не броим още 3 кофи за отпадъци. Всички могат да се съберат в шкафа под мивката.
  Като даваш добър пример, все повече хора ще се включват.
  И ще става все по-чисто и подредено в цялата държава.

  Иначе, ще живеем във все по-голяма и по-мръсна кочина.

 29. 29 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  Клошари, не клошари, но циганските каруци по градските улици трябва да се забранят.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 30. 30 Профил на Мерудия
  Мерудия
  Рейтинг: 247 Неутрално

  имам смесено отношение : от една страна, чест прави на тези хора, че не крадат и не просят . Виждала съм цели семейства, за които това е препитание и така възпитават все пак в някакъв труд децата си ( циганчета). От друга страна, хората се демотивират да събират разделно, като виждат как тези с каруците изпразват цветните контейнери.. Е, аз рециклирам по убеждение, но за 90% от нас материалният стимул е важен - дори в зелена Германия има автомати за връщане на алум.кенчета срещу пари. Може с глоби, може с по-ниски данъци и т.н. Браво на За Земята, но кога ли нещо разумно ще стигне до управниците на градовете ни..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK