Около 4-5 хиляди са клошарите, събиращи отпадъци в София (допълнена)

Около 4-5 хиляди са клошарите, събиращи отпадъци в София (допълнена)

© Георги КожухаровОколо 4-5 хиляди души събират отпадъци от сивите и цветните контейнери на дребно и ги връщат в пунктовете за вторични суровини срещу заплащане в София. Това сочи експертната оценка за Столичната община. Около 60% от рециклираните отпадъци в града са предадени именно от т.нар. дребните събирачи, повечето от които са бездомници и това е ежедневен начин за препитание.


Приблизително 70% от рециклираните материали в столицата постъпват от пунктовете за предаване на рециклируеми материали като хартия, стъкло и метал. Най-голяма неяснота в оценката идва от металите, за които е трудно да се установи каква част от тях са предадени от дребни събирачи.


Данните бяха съобщени по време на конференция "Невидими ръце" с основна тема неформалния сектор за събиране на вторични суровини в София и как работи този сектор.
Общият годишен обем на доходите на дребните събирачи на отпадъци възлиза на поне 16 млн. лв., изчисли Боян Захариев от "Отворено общество", който представи данните от второто поред сондажно проучване сред дребни събирачи, извършено май 2018 г. Първото подобно изследване беше извършено точно преди една година, отново по инициатива на сдружение "За Земята".


Всеки килограм вторични суровини, спасени от смесените контейнери, спестява разходите за сметосъбиране, преработка и депониране на отпадците, съответно допринася за по-ниска такса "смет", подчерта Евгения Ташева от "За Земята".


Според нея хората, които се занимават с тази дейност, нямат гласност и никой не защитава техните интереси, но в същото време тези хора могат да бъдат включени в официалната система за разделно събиране на отпадъците, "защото тяхната система явно е добре работеща и от полза за обществото, макар и не официално призната".


За сравнение Ташева цитира официални данни на общината. Според информацията от доклад на Столичната община от 2014 г. смесено събраните отпадъци са 70%; разделно събрани през пунктовете – 25%; през цветните контейнери са събрани разделно 3%; разделно събиране на биоотпадъци от хотели, ресторанти и бракувани храни на големи вериги – 2.4%; от завода за боклука при сортиране на смесени отпадъци – 4%. Общо рециклирани отпадъци са били 35%.


Дребните събирачи: важен играч в прехода към кръгова икономика


Докато общините не започнат да прилагат работещо разделно събиране, изглежда, че неформалната система в лицето на дребните събирачи ще играе важна роля в прехода към кръговата икономика, в която материалите и предметите остават максимално дълго или влизат многократно в икономиката, е едно от заключенията в анализа на сдружението.


Профил на един клошар в София


По време на второ проучване доброволци от "За Земята" са извършили интервюта с дребни събирачи или по-известни като клошари, с които контактът е труден. Общо 44 души са се включили в анкетата. Половината от тях са били над 45 години, а 25% - над 50 г. Анкетираните жени са по-възрастни, като половината са над 55 г.


Данните от проучването са съвместими с изводите от миналогодишното изследване. Дребните събирачи работят много интензивно – 80% от тях работят всеки ден, включително и уикендите, докато 75% работят над 7 часа на ден, като трудът им е свързан с тежко физическо натоварване.


Анализът показва, че тези хора събират почти всичко – пластмаса, хартия, метал, стъкло. Каквото се намери, се събира и се предава. Почти всички ходят пеша – 80%, 56% използват количка, а градски транспорт – 33%.


Доходите, с които преживяват на месец – са под линията на бедността, обичайно мъжете изкарват повече от жените, събирачи на отпадъци. Отчетена е ясна връзка между часовете, прекарани в обикаляне и в работа и сумата, която успяват да изкарат от това.


Оцеляването като мотив за събиране на отпадъци


Мотивът за упражняване на тази дейност е свързано основно с оцеляването им или с други думи става дума за икономически подбуди. Един от доброволците, взимал интервюта с дребните събирачи обясни, че тези хора са изразили желанието си да продължат да рециклират, както и че те искат пунктовете за вторични суровини да са на достъпни места. По думите й, интервюираните не са били запознати с готвените промени, които ги засягат пряко.


Според анализ на "За земята" за ефективността на системата за разделно събиране в страната, новата такса "битови отпадъци", която е заложена в законови промени, ще повиши рециклирането, ако отпадъците спрат да се анонимни, а неформалният сектор (в лицето на събирачите на дребно от контейнерите за отпадъци) бъде включен в системата.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK