България е изпълнила една четвърт от целите за климата, показа анализ

България е изпълнила една четвърт от целите за климата, показа анализ

© Jorge Adorno, ReutersБългария е изпълнила едва една четвърт от целите за борба с климатичните промени. С 26% страната ни е четвърта в края на класация, на всички страни-членки на Европейския съюз, публикувана в началото на седмицата от Европейската мрежа за действие по климата (CAN).


Повечето европейските държави не прилагат ефективни политики за борба с климатичните промени, с които да увеличат шансовете за постигане на целите на Парижкото споразумение за климата, показа новия анализ.


Твърде малко от страните членки се ангажират с амбициозни цели и политики, свързани с промените в климата и стимулиране на възобновяеми източници на енергия. Мнозинството изостават с целите си за намаляване на въглеродните емисии до нивата, необходими за прилагане на Парижкото споразумение.
България е четвърта в края на класацията – с една четвърт постигнати цели за борба с климатичните промени (26%), точно преди Естония (24%), Ирландия (21%) и Полша (16%), чиито най-ниски резултати се обясняват от експертите с твърдото им противопоставяне на действията за борба с климатичните промени в национален мащаб и в ЕС.


Докладът "Извън целта: Класиране на амбициите на държавите членки и напредъка в борбата с изменението на климата" оценява страните по два критерия: ролята на държавите членки при определянето на амбициозни цели и политики, свързани с климата и възобновяемата енергия; какъв напредък постигат самите държавите в намаляването на въглеродните емисии и насърчаване на възобновяемата енергия и енергийната ефективност у дома.


Класацията се публикува в решаващ момент. Паралелно с приемането на енергийното законодателство от 2030 г. ЕС трябва да започне сериозна подготовка за следващата среща на високо равнище по въпросите на климата COP24, когато се очаква страните да се ангажират да предложат до 2020 г. по-амбициозни цели за климата за 2030 г.


Предстоящият дискусия в Петерсберг и френско-германската среща на високо равнище в Берлин, среща на министрите по действията за климата в Брюксел и Съветът по околна среда в Люксембург са добри възможности за поставяне на по-високи амбиции.


Изследването установява, че никоя страна от ЕС не изпълнява достатъчно в изпълнение на поставените амбиции и в напредък в намаляването на въглеродните емисии. По тази причина водещата позиция в класирането е оставена вакантна.


Петте страни - членки на ЕС, които имат най-висок резултат, са Швеция (77% от точките), Португалия (66%), Франция (65%), Холандия (58%) и Люксембург (56%). Челните им места на класацията се дължат основно на факта, че те се застъпват за по-амбициозни цели за климата на равнище ЕС. В същото време става известно, че същите тези държави трябва да направят много повече за намаляване на вредните емисиите и за насърчаване на възобновяемата енергия и енергийната ефективност в страните си.


Иначе преобладаващата част от държавите членки постигат по-малко от половината от възможните точки. Оценката показва, че те не напредват достатъчно бързо за постигане на целите от Парижката спогодба. Класацията дава на Дания 49% от възможните точки, Германия има 45%, Великобритания - 37%, и Белгия – 35%, обяснението за тяхното класиране е, че тези страни вече не са на преден план в борбата срещу промените в климата.


"Швеция, Португалия, Франция, Холандия и Люксембург са оценени високо, защото припознават значението на политики, които гарантират, че ЕС ще изпълни ангажиментите си по Парижкия договор. Констатира се липсата на готовност за действие срещу климатичните промени при всички останали държави", коментира директорът на CAN - Европа, Уендел Трио.


Той констатира, че макар всички страни от ЕС да се присъединиха към Парижкото споразумение, повечето от тях не успяват да постигнат целите си. Трио призовава страните спешно да започнат да действат за по-амбициозни политики и цели в областта на климата и енергетиката както на национално, така и на европейско равнище.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  Интересно...не, че е изненада...но като го каже Тръмп - по Тръповски, естествено - и е скандал.

  А като го каже някаква Европейска агенция и е новина.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 2. 2 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 672 Неутрално

  обаче, вулкана у хаитито - действа.
  Смешни, жалки, евронещоситам, дет искат да изкарат пари от климатичната измама.

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5759 Неутрално

  България не се противопоставя открито :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 906 Любопитно

  Според немския министър на енергетиката целите трябва да са не само амбициозни, но и осъществими.

  „Ние сме принудени да отхвърлим призива на някои страни от ЕС да повишим дяла на „зеленината“ в енергийния баланс до 33-50% към 2030 г. Германия вече стана лидер по инвестициите в „зеленината“ и това струва на нашите граждани 25 млрд. евро на година. Има ли Германия техническа възможност да достигне поискания дял на "зеленината" към 2030 г.? Не, няма. Ние сме уверени, че и всички други страни от ЕС, освен може би Норвегия, не са способни да достигнат това. Например дори ако осигурим масово производство на електромобили, за да заменим нефта, няма да можем да им осигурим "зелена" електроенергия в изисквания обем. Избирателите в цяла Европа вече губят вяра в политиците и ако продължим да съчиняваме съзнателно недостижими цели, ще форсираме този процес“.

  https://www.youtube.com/watch?v=2gLK8UjXNNA&feature=youtu.be

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 5. 5 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 301 Весело

  Важното е да има СПОРАЗУМЕНИЕ, пък след това колко ще се спазва и дори дали е друга работа.
  "Нали че си верваме!"

 6. 6 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 301 Весело

  До коментар [#4] от "baba_zozolana":

  +
  Благодаря за полезния цитат, @бабо.
  Но все пак, аз лично съм твърд привърженик на електроколите.
  Куриоз (или не)- първите няколко скоростни рекорда са поставени с електроколи, както и първото достигане на над 100 км/ч

 7. 7 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  На Андрешко не можеш да му събереш 3-те лева за метачката на стълбището, те тръгнали да му искат за спасението на планетата. Мале, мале...Тези хора просто не могат да си представят, на колко грешен адрес тропат.

 8. 8 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  СО2 не е вредна емисия.Да вземат да си отворят учебниците по химия брюкселските бюрократи.Тези пари,които се дават за борба с"глобалното затопляне"можеха да послужат за действително екологични инициативи. Уп

 9. 9 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4357 Любопитно

  До коментар [#6] от "balgariez":

  Сега има даже Формула Е със участници електромобили. Дават всички състезания по БНТ HD. Там се вижда, че електромобилите могат да развиват и високи скорости. Проблема е само цената... все още са доста скъпи особено за българския среден потребител/шофьор.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4357 Любопитно

  До коментар [#8] от "musashii":

  Мусаши, недей да пишеш глупости. CO2 в големи концентрации е вреден. CO2 освен това е основният парников газ от където идва и затоплянето на атмосферата, а от там и топенето на планинските ледници и ледовете по полюсите. Ето ти нещо да почетеш по темата:

  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2007/01/12/304239_globalnoto_zatopliane_vuprosi_i_otgovori/

  https://bg.mondediplo.com/article1435.html

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 11. 11 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 861 Любопитно

  Е как така се противопоставят активно бе??? Нали са подписали споразумение, и само САЩ бяха единствената страна от 290 страни в ООН, дето се дръпнаха? А както знаем, подписа под това споразумение е гаранция не само че целите ще бъдат изпълнени, ами и че ще имат очакваният резултат.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3165 Неутрално

  Щеше да е учудващо, ако беше обратното :)

  Да не говорим за глупостите дето натвори Германия като си затвори ядрените реактори след инцидента във Фукушима. В последствие се наложи да пускат доста ТЕЦ на въглища. При което нивата на СО2 отделяни се вдигнаха и те взеха че си пропуснаха таргета. :)

  Зелен, зелен - ама зелен без мозък за никъде си.

  После що САЩ се оттегляли, щото е като в НАТО - само приказки без реални действия.

 13. 13 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1889 Весело

  АХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА. Ама как така? Нали ЕС-то много прогресивно бе? Май Тръмп пак беше прав, а? Цялата идея на Парижките глупости е да преразпределят богатство от САЩ към разни кочини (s****hole countries), не да се прави нещо, а? Някой от големите специалисти във форума да разясни що така стана.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 14. 14 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#8] от "musashii":Мусаши, недей да пишеш глупости. CO2 в големи концентрации е вреден. CO2 освен това е основният парников газ от където идва и затоплянето на атмосферата, а от там и топенето на планинските ледници и ледовете по полюсите. Ето ти нещо да почетеш по темата:https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2007/01/12/304239_globalnoto_zatopliane_vuprosi_i_otgovori/ https://bg.mondediplo.com/article1435.html
  —цитат от коментар 10 на Иво


  Само дето нивата на СО2 са най-високите от 800 хиляди години насам,а пък температурите що не са най-високи за този период?Даже са под средните за последните 10 хиляди години.

 15. 15 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 906 Весело

  До коментар [#13] от "Тюфлекчия":

  Защото не са се включили в достатъчна степен феминистите. Когато се включат и тука, всичко ще е на шест!

  "Промяната на климата е "създаден от човека проблем с феминистко решение", казва Робинсън
  https://www.reuters.com/article/us-global-climatechange-women/climate-change-a-man-made-problem-with-a-feminist-solution-says-robinson-idUSKBN1JE2IN

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 16. 16 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4536 Весело

  До коментар [#13] от "Тюфлекчия":

  И един малък географски въпрос по текста: Къде е Петерсберг?

 17. 17 Профил на IE B
  IE B
  Рейтинг: 253 Неутрално

  26% е изненадващо добре.. При всички положения, по-добре и малко да подобряваме положението, отколкото нищо.

  Реалността е, че ние така или иначе няма да направим някакв невероятен пробив в световен мащаб, защото големите замърсители не си мърдат пръста. За сметка на това, ще можем да изчистим собствения си въздух, което само по себе си си заслужава.

 18. 18 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4536 Весело

  До коментар [#15] от "baba_zozolana":

  Ами ето, Мери Робинсън е подкрепена от Натали Самарасинге, а Зое Табари е написала текста. Значи феминизиране проблема, слагаме мъжете под командата на фминистките и нещата с климата са уредени.

 19. 19 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#14] от "musashii":

  Тъжно е, когато човек говори наизуст - обикновено така се говорят глупости. https://www.co2.earth/

 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4357 Любопитно

  До коментар [#14] от "musashii":

  Я, дай повече данни за това което говориш в коментара си.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4357 Любопитно

  До коментар [#19] от "Chung Kuo":

  Мерси за линка, ето тук има повече конкретна информация:

  https://www.co2.earth/co2-past-present-future-article

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7807 Неутрално

  Сигурно и с това ще си останем.

 23. 23 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 353 Неутрално

  До коментар [#2] от "scott":

  Един норвежец Ивар Йевер с Нобел за физика, вече достатъчно възрастен за да не му пука какво и на кого го казва даде за пример статистика от НАСА, че за последните 140 години температурата земя-океан е мръднала с по-малко от 1 градус, а последните 15 години е изключително стабилна, както никога преди. Нарече "климатичните промени" псевдонаука и на негова страна са и други неподкупни и дали достатъчно от живота си за науката светила.
  Тук четем и за изстрелването на Люксембург в първите редици на примерните застъпници за "по-амбициозни цели за климата на равнище ЕС."
  Страна, колкото Русенска област и население, колкото в зона център на София с генериран над две трети БВП от ...дейности в СФЕРАТА НА УСЛУГИТЕ е изпреварила наред останалите по въпросите с климатичните промени.
  Затворила е ТЕЦ, АЕЦ, мини..всичко.
  Еееех...а някои им харесва климатичната симулакра. Докога ли?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK