Защо дърветата в градовете се "обезглавяват"

Защо дърветата в градовете се "обезглавяват"

© Юлия ЛазароваВ България няма нормативно определени правила как трябва да се режат дървета в градска среда и съответно липсват санкции, ако резитбата е увредила или унищожила дадено растение. Това се потвърждава от отговор на Столичната община на запитване на "Дневник" по темата.


"В съществуващата нормативна уредба не са указани начини за провеждане на резитби на дървета в градска среда", посочват от пресцентъра на община София.


В същото време масова практика е наетите от общината фирми за поддръжка на дърветата в градовете да премахват изцяло короната на възрастните растения и да оставят само стъбло. Такъв беше случаят с ясените на улица "Любен Каравелов", както и дърветата покрай Перловската река на бул. "Сливница".


Да "обезглавиш" дърво
Това цялостно отрязване на короните е пагубно за растенията и ги убива, макар и понякога да става по-бавно (в рамките на десетина години). Това обясни експертът по поддръжка на дървета в градска среда Димитър Захариев, който има европейски сертификати по арборизъм - науката за дърветата в града (интервю с арбориста може да прочетете тук в "Дневник" - бел. ред.). Захариев практикува професията и в рамките на столицата и работи със Столичната община, когато става дума за "сложни дървета", както и с различни кметове по квартали и частни лица.


През 2009 г. на улица "Любен Каравелов" бяха отрязани короните на всички дървета

© Юлия Лазарова

През 2009 г. на улица "Любен Каравелов" бяха отрязани короните на всички дървета


Подобно "обезглавяване на дърветата" може да бъде направено само когато те са много млади, тогава съкращаването на живота им е незначително, но ако се направи в зряла възраст, е пагубно, пише американецът Алекс Шиго (Alex L. Shigo), на чиито трудове се базира арборизмът.


Това потвърждава и Димитър Захариев, който е категоричен, че няма видове, които да понасят подобно рязане. По думите му при цялостно премахване на короната иглолистните дървета директно загиват. При другите видове, ако дървото е силно и здраво, то реагира на тежката интервенция малко по-добре, но това не значи, че не му вреди.


В САЩ и в редица европейски държави тази практика се наказва с административно наказание, а глобите са много високи. В Германия е задължително запазването на вида, в който дървото расте здраво и спокойно.


Махането на короната като подмладяване


От Столична община обаче са на друго мнение. По думите им премахване на короната се прилага "при видове, които могат да понесат такъв вид резитба". То се прави с цел "оформяне, подмладяване и обезопасяване на дървета" в непосредствена близост до фасади на сгради, обясняват от общината.


Дори и след това дървото да се раззелени отново и да има нови клони, всъщност така то се опитва да компенсира смъртоносното нараняване, но структурата връзка на "вторичната корона" със стъблото е много по-крехка, отговаря Захариев. Така дървото може ще живее още 10 години след това, но на практика то ще умира десет години, което е несравнимо с нормалната продължителност на живот на един дъб например - 200 години.


З

© Юлия Лазарова

З


В тези случаи порасналата т.нар. вторична корона няма качествата на първичната корона, клоните са по-крехки и по-лесно се чупят, което в града създава и по-голяма опасност за гражданите, обяснява експертът.


"Буквално може да се сравни с едно обезглавяване на пиле, което тича пет минути след като вече е обезглавено", казва експертът.


По-бързо и доходоносно


Лаконичното обяснение на тази широка, но вредна за дърветата практика в българските градове е, че това е по-бързият и финансово изгоден начин фирмите, избрани с обществена поръчка от общините, да свършат работата, за която са наети.


Защо дърветата в градовете се "обезглавяват"

© Юлия Лазарова

Докато за един арборист поддръжката на короната на малко дърво по един неинвазивен начин отнема поне 2-3 часа. Цялостно отрязване на корона пък коства за една фирма – около 30 минути. След което те преминават на следващото дърво и това има дава по-голяма продуктивност и по-големи доходи.


Улесняващ за фирмите фактор е и това, че не са въведени нормативни правила, които да ги задължават да режат по щадящ и безвреден начин растенията, както и да забраняват да режат напълно короната.


Контролът по поддържането на дървесната растителност се осъществява от експерти от дирекция "Зелена система", се казва още в отговора, но не става ясно на какво се базира законово този контрол.


Необходимите манипулации по поддържането на дървесна растителност се извършват съгласно изготвена експертна оценка от районен специалист и издадено разрешително от дирекция "Зелена система", обясняват от Столичната община.


Правила за поддръжката на градски дървета


Според правилата на арборизма короната на дървото трябва да се поддържа във формата, която максимално отговаря на биологично зададената форма на дървото.


Например иглолистните растат с корона конус и не трябва да се орязват в кръгли форми.


Тази форма се поддържа по определени правила – клони, които сочат навътре към короната се премахват; между самите клони вътре в короната трябва да има достатъчно въздух, да не са на гъсто; при кастрене клоните трябва да се режат по специален начин, за да не остават чепчета, които да умират и да загниват, да стават храна за гъби и бактерии.


Асоциация на арбористите в България работи и за въвеждане на правила за поддръжка на градските дървета.

Рязане на дървета в столичния квартал "Витоша" в частен имот

© Георги Кожухаров

Рязане на дървета в столичния квартал "Витоша" в частен имот

Ключови думи към статията:

Коментари (127)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Най важно е да се подбират правилните видове дървета. Масовото залесяване с липа навремето е неудачно. Дърветата са огромни за тесните улици, кореновата система руши тротоари, клоните влизат в прозорците на сградите. Да не говорим за тополите и алергиите,които предизвикват. Не мисля, че лошо постепенно да се заменят с други видове.

 2. 2 Профил на pirin_mountain
  pirin_mountain
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В Борисовата градина около "Армията" е грозна гледка.

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4321 Неутрално

  Най-важният въпрос е колко често трябва да се прави подрязването и колко вида подрязване има ?
  Отговорът на този въпрос е структуроопределящ и за всички останали въпроси.
  Когато едно дърво не е подрязвано 20-30 години коментарите са излишни !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2931 Весело

  "задължително запазването на вида, в който дървото расте здраво и спокойно" - че, КОЙ го е грижа за дърветата, след като за хората, средата в която живеят е повече от стресираща?! На професионалистите това екстравагабонтско рязане прави впечатление, но къде има такива по държавните институции, та ще се кахърят отговорните фактори за новите екометодики? Авторитетно се минава в обяснителен режим - за дърветата, за шахтите, за цветята, за врабчетата...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 5. 5 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 739 Разстроено

  Така е навсякъде. Неграмотници режат клони, слагат плочки и управляват. Когато им кажеш че не знаят какво правят, те ти казват че имат богата практика (отрязали са хиляди клони, поставили са хиляди плочки, изкарали са няколко мандата), а ти си господин Никой и трябва да мълчиш.

 6. 6 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Във Варна, откакто се помня /доста повече от десет години/ дърветата по княз Борис се режат така и хич не са умрели...
  На село дядо ми също така кастреше липата - предполагам цял живот, той не обичаше новостите и тя си беше в перфектно здраве.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 7. 7 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 657 Неутрално

  С поста си не омаловажавам мнението на видния ар-бо-рист, просто сравнението с откъсната глава на пиле явно е доста неточно.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4321 Неутрално

  До коментар [#6] от "Daniboy":

  дядо ви колко често подрязваше липата ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  До коментар [#6] от "Daniboy":

  И нямахте арборист!?

 10. 10 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2415 Неутрално

  "Асоциация на арбористите в България работи и за въвеждане на правила за поддръжка на градските дървета"

  Асоциацията работи, но общината "знае на кого да възложи работата".

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4321 Неутрално

  До коментар [#9] от "svoboden":

  подрязването е наука. така например дори една тиква иска премахване на някои израстъци, за да даде читав плод. Надявам се това ви е известно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2897 Неутрално

  Я па мислех, че само тук режат короните на дърветата до ствол, пък то да било в цяла България! Бааааф маа...му! Тук една четвърт изсъхват. По принцип дърветата пускат някакви клончета и листенца, но това не е достатъчно и при суша оскъдната листна маса не е достатъчна да ги поддържа живи. Това лято падат дъждове и вероятно повече дървета ще оцелеят. Но що го правят, като е рисковано? Вероятно не са много грамотни. Тя простотията и неграмотността вече е епидемия.

 13. 13 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Така мрънкаха глупаците и във Варна, но се оказа че нищо им няма на дърветата. Стимулира се израстването на нови клони,астарите и опасни вече ги няма.
  Сега дърветата са красиви с новите листа.
  Тоя разбирач да оди на село, а не да се прави на умен, защото той не е единствения който разбира от дървета!

 14. 14 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2415 Весело

  До коментар [#9] от "svoboden":подрязването е наука. така например дори една тиква иска премахване на някои израстъци, за да даде читав плод. Надявам се това ви е известно.
  —цитат от коментар 11 на КМЕТ В СЯНКА


  Коя точно тиква имаш предвид?

 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4321 Неутрално

  До коментар [#14] от "Alexander97":

  всяка една. всеки земеделец го знае. Същото е и с доматите и с лозята и с овошките.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1083 Гневно

  Ей, развалихте ми сутрешното настрение...
  Отноово поразии и неграмотност в София...
  И аз като го гледах как “подрязват” мангалите покрай Перловска, се зачудих, ама...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 17. 17 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 529 Неутрално

  В България дърветата по тротоарите не са засадени за красота, а да правят сянка...с изключително неподходящи видове: липа, акация, че дори бреза и черница- резултатът алергии и разпращени плодове на уличното платно.

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 18. 18 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Всеки бегло грамотен знае, че "кастренето" значи подрязване на върховете на клоните, а не осакатяването на дървото до "чуканче".

  Съответно, в БеГе продължава да се работи по установената система "както ми е по-лесно, угодно и удобно". Съоптветно всякаквите наредби и уредби удобно нямат правила за стотици подобни изключително важни дейности и Ганьо е с чисти ръце и пълни джобове.

  Между другото, улиците кога ще започнат да се мият, ама основно, ежеседмично? Айде ежемесечно?

  Жми градо... а "управляващите" жмят по пет пъти повече.

 19. 19 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  Айде поредната хеитърска статия от виден експер по нещо си. Специално вида на снимката не само издържа кастрене ами е ужасно трудно да бъде изкоренен, ако веднъж се хване добре. Отделно, кастренето оформя короната и не стават прекалено огромни. А въпросния експерт, преди да се изказва, да вземе да види дърветата по много софийски улици, примерно по охридско езеро. Там ги кастратя до чукан всеки 10'тина години. Лично съм видял поне 3 кастрения за последните 30 години. И дърветата са си в иделно здраве вече повече от 70 години !!!.

 20. 20 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  До коментар [#16] от "pariah":

  Ако четете само хейтърски статии на капиталци, скоро ще си сложите примката. Вземете се разходете по улиците и парковете, подишайте въздух и вижте наживо поне едно от тия неща Примерно голямата драма с 400м трамвайна релса на 6'цата, кастренето на дърветата, изсечената борисова градина и т.н. И ще установите че реалността е доста по-различна от умразата която се излива от страниците на флагмана на умнокрасивците.

 21. 21 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 227 Неутрално
 22. 22 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  До коментар [#17] от "DS":

  Липата и акацията са много добър избор, по-добър от кестените или гадните тополи според мен. Черница по улиците никой не е садил, това са останали дървета от едновремешни дворове. Около нашия блок един дядо упороти сади урехи и вече имаме 3 големи дървета

 23. 23 Профил на derek101
  derek101
  Рейтинг: 258 Неутрално

  До коментар [#20] от "m17":

  Неграмотно герберско с Умраза....

 24. 24 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  До коментар [#23] от "derek101":

  Е това определено прави тезата ми невалидна...

 25. 25 Профил на Nike
  Nike
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Всяка година се извършва масово убийство на масиви с лозя....

 26. 26 Профил на derek101
  derek101
  Рейтинг: 258 Неутрално

  "Дневник", вече съм коментирал, че много свалихте летвата. Къде са ви редакторите? Оправете си заглавието, срамота е!

 27. 27 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  Докога българите ще бъдат лъгани от хора прочели една книга и тръгнали да ги поучават? Отидете в Трявна и ще видите присадени дървета, така че да се възползват от силен ствол и подходяща корона! Да трябва да се ползват добрите практики, а не хрумвания на еднокнижници!

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 28. 28 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 227 Неутрално

  И Перловската река не тече по Сливница, ама нали само тая знаем, значи тя ще е. Един реже, друг пише, резултата е видим навсякъде.

 29. 29 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Много полезна за мен статия.
  Наблюдавам отдавна с тревога състоянието на дърветата, които варненските общинари осакатиха чрез отстраняване на короните им , първо в градинката на "Севастопол", после по бул."Мария Луиза", а напоследък и поголовно и по по-малките варненски улички. Вярно е , че изникнаха нови "филизи", вейки и клончета, но те имат характер точно на слаба "вторичната", агонизираща корона, както е казал г-н Захариев.
  Така , че ще се откажа да правя такива радикални сечи на моите прекалено израснали дървета на лозето ми.....

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#5] от "john_3volta":

  Те и неграмотници пишат по форумите... българи, сър.

 32. 32 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 807 Неутрално

  С поста си не омаловажавам мнението на видния ар-бо-рист, просто сравнението с откъсната глава на пиле явно е доста неточно.
  —цитат от коментар 7 на Daniboy


  Както и 200 г. дъбове в центъра на София?

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 33. 33 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  До коментар [#6] от "Daniboy":

  пред офиса подрязаха дърветта и две от тях само направиха жалък опит, пореаснаха им множество десетина см клони и изсъхнаха следващата година

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 34. 34 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 737 Неутрално

  И в Бургас, при чичко Кмет е същото. Пресен пример - в един малък парк (градинката на Вардар), преди няколко години всички дървета бяха окастрени по същия начин, а преди няколко дни 4-5 дървета бяха отсечени, защото не са се справили с обезглавяването си... За акации става дума. И повтарям, бяха в парк, а не на тротоари, не до сгради и короните им не пречеха на нищо и никого...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 35. 35 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  сосбено като са дървета по улицата с тротоар и асфалт, сигурно корените им не са много ефективни

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 36. 36 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  осевен това, накои видове просто растат бавно. на село черниците оставаха без клони всяка пролет

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 37. 37 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1032 Весело

  дърветата по Каравелов са си ОК почти 10г по-късно.

  не искам да оспорвам научните достижения и титли на абордиста, но май го е удрял клон по главата.

 38. 38 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  Впечатлен съм. Родните милиционери са способни да разкрият всеки експерт по нещо, независимо от знанията му по темата. Те винаги знаят повече, имат и личен опит.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 39. 39 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2140 Неутрално

  Впечатлен съм. Родните милиционери са способни да разкрият всеки експерт по нещо, независимо от знанията му по темата. Те винаги знаят повече, имат и личен опит.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 40. 40 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  предните години се оказа че никой не се грижи за дърветата, и имаше и човешки жертви.
  сега в духа на новото ретро, проблема се решава от учителката по руски - по сталински

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 41. 41 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 572 Весело

  Фирмите, които се занимават с парковата подръжка са абсолютни профани. Обикновено в основата на всичко е някой тарикат- гербераст , който си няма никакво понятие от нищо освен да усвоява средства. Той регистрира някаква фирма, която наема на безценица малограмотни хорица и със минимални технически средства започва да върши безобразия....
  Парковете примерно се поливаха мощно след пороя онзи ден и парите от нашите данъци потичат към джобчетата на тези тарикати..

 42. 42 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  има клон -има проблем, няма клон - няма проблем

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 43. 43 Профил на Logicbg
  Logicbg
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#1] от "ralita68":

  Липсата е засаждана заради това, че най-силно пречиства въздуха. Неслучайно Враца и Стара Загора са градове на липата. Заради химическата промишленост.
  Това, че ще начупят малко плочки не е толкова важно.

 44. 44 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4321 Неутрално

  До коментар [#36] от "ckh41566335":

  заради бубите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 45. 45 Профил на Милена Пехливанова
  Милена Пехливанова
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#13] от "mop36557620":

  Той не е единствения, който разбира и от всичко, нали?!

  "Глупаците във Варна" мрънкаме и сме прави. Имам примери на изсъхнали от миналата година дървета, които са около 1/3 от всички изрязани.
  Има глупаци, и във Варна, и навсякъде, но те не са хората, искащи правилата да се спазват и всичко да се прави по най-добрия начин. На останалото сме се нагледали цял живот.

  Милена (Меми)
 46. 46 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 978 Неутрално

  В Шумен също имаше такава сеч. Паркът остана с едни голи дървета, все едно след атомна бомба. Сега обаче са се раззеленили и пускат листна маса. Дано не се окаже прав този арборист (за пръв път чувам този термин) и дърветата да не са почнали да умират.

 47. 47 Профил на Милена Пехливанова
  Милена Пехливанова
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Според отговора, който получих от Община Варна, тук фирмите, отговарящи за касапската резитба по квартали, са: "Калея Трейд" ЕООД (Одесос), ЕТ "Ланд Дизайн" (Одесос и Приморски), "НЕМ Комерс" ЕООД (Приморски), "Никман канал сервиз" ЕООД (Приморски и Младост), "Поли Йорд" ЕООД (Аспарухово), "Титан БКС" ЕООД (Владиславово).

  Милена (Меми)
 48. 48 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1778 Любопитно

  Интересно, в България всеки се занимава с това, което не му е работа, и умира да дава експертни съвети. След като фирми, регистрирани и извършващи основна дейност обучение и провеждане на шофьорски курсове , се занимават с курсове по езици и компютърна грамотност, нищо не ме учудва.
  Колкото до дърветата, има едни понятия като "резитба", "санитарна сеч" и т.н.
  Дървото на първата снимка е изгнило/вижда се най-добре над буквата Д в дясната част на снимката/ и напълно правилно е отрязано преди да падне и да нарани някого. Друг е въпросът, че подборът на дърветата за сеч и тези за резитба е наистина цяла наука и не може да се повери на малограмотни некадърници.

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 49. 49 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#6] от "Daniboy":

  Абсолютно си прав ,Данибой, мога да гарантирам за липите на нашата улица. Заварихме ги големи дървета преди повече от 50г. и сега са си такива и в цъвтящо здраве след подобни "обезглавявания". Специално за липите процедурата е животоспасщваща, а не както твърдят тук някои арборейци или хиперборейци. Всички липи в града са кастрени по този начин и са над 50 годишни.

 50. 50 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1778 Весело

  До коментар [#47] от "Милена Пехливанова":
  Все специалисти по подборна сеч и агрономи от класа:

  -"Калея Трейд" ЕООД (Одесос) - строителство и саниране
  -"Никман канал сервиз" ЕООД - почистване и поддържане на канали
  -TITAN BKS EOOD - рециклиране и третиране на разнородни отпадъчни продукти

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 51. 51 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  До коментар [#11] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Да,видими резултати при тиквата начело на държавата, нещо не са я подрязвали както трябва.

  ум море, глава шамандура
 52. 52 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Все пак, рано или късно дърветата започват да пречат на хората (жилищна инфрастурктура, необходими строителни дейности и т.н. )., нали така?
  Тогава как трябва да подхожда към този проблем населяващите Земята?
  Сигурно както се подхожда към глобалното затопляне и към така наречения "парников ефект"! Или пък, както се подхожда към повишаване на средно-статистическата температура на планетата и като съответен закономерен резултат на това - постоянното повишаване на средно-статистическото ниво на световния екан. Верни ли са всичките тези твърдения или пък са ... някаква халюцинации и измишльотини? Лично мнение: верни са разбира се, както е вярно и другото прословуто твърдение на населяващите планетата Земя - "след нас и потоп". (Ето още една "супер-храна" за "размисъл" - да, но на кого?: на разните видове там ... фотошопчета, ...шопчета, ...инвалиди, ...кретеноиди, ...откровени идийоти, ...също и на творци, ...журналя, ...драскачи и много други подобни на тях).

 53. 53 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5110 Неутрално

  И никой няма изискване за естетика...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 54. 54 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Не знам,колко автора е прав,Не съм специалист.Виждал съм и умрели дървета със всичкоте си клони,и такива които след орязване,което мислех че ги е убило след време изглеждат по-добре и по-здрави,отколкото преди орязването.И какво следва да се разбира под живо и умряло дърво е под въпрос,например https://en.wikipedia.org/wiki/Old_Tjikko си е живо,но определено на няколко пъти е оставал само дънера от него

 55. 55 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#51] от "DonKey Hot":

  Тиквата ли е виновна за "обеглавяването" (един от твърде многото "ефекти" на драскачите-журналя и на още една друга, сродна на тях, както и на така наречените хейтъри, интернет-порода - но за нея ще стане въпрос нея друг път) на дърветата, ГЕРБ ли са ни виновни или пък БКП (т.е. БСП), или пък насипното синьо?!, или пък Вашингтон, Кремъл (т.е. другаря Путин) или пък ЕС (т.е. "зелките" от Брюксел), или пък някой нашенски "кмет в сянка", или така харатерното и типично българско безхаберие?!

 56. 56 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1032 Весело

  До коментар [#39] от "Darth Plagueis":

  без да съм милиционер, нито дори работещ/работил на държавна служба, открито поставям под съмнение нАуката абордизъм, нАучните й достижения, както и мнението на господина.

  фактите са видими - дърветата по Каравелов, както и тези покрай канала.

 57. 57 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1778 Весело

  До коментар [#54] от "slonsco":

  За определяне състоянието на дърветата и какво да се прави с тях си има специалисти, но не по канализация или по изхвърляне на отпадъци.

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 58. 58 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#46] от "redguy":

  Градската градина никога не била толкова красива. Преди катеренето имаше едни прораснали дървета, с големи изсъхнали клони, с безброй гнезда на гарги по тях. Сега е хем зелено, хем просветлено и без остани пейки.

 59. 59 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4321 Неутрално

  До коментар [#55] от "dr.web":

  +

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 60. 60 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1981 Весело

  До коментар [#14] от "Alexander97":
  Банкянската например, не е грижена и се е изродила. Следствие на това съсипва цялата екосистема не само в Банкя.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 61. 61 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  До коментар [#58] от "ralita68":

  мда най-добре да сложат пластасови памли. ще е зелено екзотично, слънчево. няма да има грозни дървета

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 62. 62 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  *палми

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 63. 63 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  До коментар [#55] от "dr.web":

  разбира се, не са виновни, никой за нищо не е виновен и у нас корупция няма, няма сигнали няма осъдени...
  не разбирам що е такава кочина само :) сигурно са виновни чистачките

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 64. 64 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 757 Любопитно

  Добре де, тия фирми дето режат без да питат, не трябваше ли да имат поне един касапин завършил едновремешния леснотехнически институт, не знам какъв “университет” го наричат в момента? За общинарите да не говорим. А иначе тиквите правилно трябва да се подрязват, но преди да се скрият на сянка в някоя община или, не дай боже, в парламента.

  73! Go Go
 65. 65 Профил на hivoh
  hivoh
  Рейтинг: 8 Гневно

  До коментар [#58] от "ralita68":

  Е, сега като изрязаха от корен липите по ул. "Марица" и в кв."Тракия" и другите по ул." Васил Друмев" ти стана по-хубаво, нали? Ти трябва да живееш в Сахара!!

 66. 66 Профил на chasovnik
  chasovnik
  Рейтинг: 440 Весело

  Да вземе този специалист да се поразходи малко по големите булеварди и улици в София за да разбере, че дръвчета на по 2-3 години закриват всякакви табели и светофара, с което реално пречат на движението. НЕ не съм за тяхното премахване, а за логичното им засаждане. Имаше една дърво (един го събори с колата си) на кръстовището на Сливница и К. Величков, посока Люлин и реално не се виждаше кога свети зелено за десен завой, същото в момента е 400м по-нагоре на Габрово и Скопие - короната на дървото закрива видимостта. Ама то нали са усвоени едни пари за засаждането на тези дървета където им попадне?

 67. 67 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  До коментар [#66] от "chasovnik":

  това са два страни на един и същ въпрос

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 68. 68 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Мнението на този специалист е доста странно! Има видове, които понасят кастерене, има видове, които понасят по-дълбока резитба, има видове, които не понасят такова. И при градинарството е така: по един начин се подрязва ябълка, по съвсем друг - праскова, череша и прочее. Основният проблем у нас е, че болшинството от градските дървета са занемарени от урбанистична гледна точка и сега се налага или да се "фризират", или да се премахнат и заменят с нови. Аз предпочитам първото, освен ако корените не правят проблем на съседните сгради или уличната настилка. Фризирането на занемарени дървета крие рискове, защото се оставят един, два или три соновни клона, които са много дебели и високи, от които да тръгне новата корона. Изглеждат грозни и не винаги короната се възстановява - все пак са различни видове. И нещо много важно: подобна резитба се прави зимата, а не през лятото!

 69. 69 Профил на hieros_logos
  hieros_logos
  Рейтинг: 441 Гневно

  Съвсем откровено взе да ми писва от такива глупави статии с някакви "сертифицирани" специалисти по нещо. Арборизъм. Боже! Това си е чисто и просто лесовъдство в градски условия. "Сертифицираният" експерт вероятно е изкарал два три дневния курса тук-там при някой си и вече е голям спец. Самия факт, че не пише какви "сертификати" има е доста показателен. Лесовъдството не случайно си е специалност, която се учи и както тука в Лесотехническия, я както в други държави като професионално средно. И стринка ми има сертификат за "тибетска медицина", ама това прави ли я медицинско лице?!
  Колкото да самата консистенция на статията- пълни глупости. Във Франция режат уличните дървета по почти идентичен начин и то през две-три години. Дърветата нищо им няма. Парковите са отделен въпрос и се поддържат различно. Експертът можеше поне това да спомене. Причината за окастрянето е много прозаична- да не ти падне клон на главата или върху колата и да те претрепа. Нещо което, ако се случи тук същия експерт ще попита що никой не е окастрил клоните.
  Естествено е важен е и вида на дърветата. Все пак поучителното от тази статия е, че очевидно в София няма специалисти - лесовъди и озеленители, които да дадат рамки как да се грижат общинските служители за зелените площи в града.

 70. 70 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 984 Разстроено

  Това се наблюдава в общества, при които природата (дърветата) са само проблем, а истинската радост и наслада за душата е бетонно-асфалтовата идилия...

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#65] от "hivoh":

  В гората живея, драги, половин година. И режа, и кастря точно така( методът се нарича ТОПИНГ) и се прилага навсякъде по света. Разбира се, не е подходящ за всички видове.
  А плачът ти по Марица и Друмев е неоснователен.Трябва да си кьорав, за да не виждаш новите фиданки на изключително красив вид.

 73. 73 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Идиотите от Общината са наели дървари и дървосекачи, а не пейзажисти и арбористи (думата е френска и произлиза от arbre = дървесно растение). Освен това искат да плащат веднъж на 2-3 петилетки, а то дърветата в една естетична градска среда трябва да се поддържат поне веднъж годишно. Ето как става това в нормална държава:

  Докато дървото расте, се прави това:

  https://www.paysagiste-plante-medicinale.fr/images/ImagesTailles/Formation-dun-tonnelle-sur-Tete-de-chat.png

  След като е пораснало, всяка година се прави това:

  https://www.paysagiste-plante-medicinale.fr/images/ImagesTailles/Taille-dentretien-pour-maintenir-une-forme.png

  И резултатът в края на зимата е такъв:
  http://parcjardin.mairie-albi.fr/wp-content/gallery/photos/elagage-platanes.jpg

  А през останалото време от годината е такъв:
  https://2.bp.blogspot.com/-3hU58SN0Bhk/WADc1ci8gII/AAAAAAAAL1k/7v-bETOTc_Y2gYn0Hg0CMdi0HiAtJDuPACLcB/s1600/IMG_8080.JPG

  Жизнь или Life - избор има.
 74. 74 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  Дървото си иска поддръжка. Особено, ако е в градска среда, оставено на самотек започва много да пречи. А 99% са такива самотечни, щото за тия неща се иска акъл и кинти. Най-евтино е 1 път на 15-20 години да се офъка да дупка, като дръвото вече е станало колкото 4-5 ет. сграда

 75. 75 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1981 Неутрално

  До коментар [#37] от "хм":

  Тези дървета от снимката са ОК?!? Май вас ви удряло нещо....

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 76. 76 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#43] от "Logicbg":

  Начупването на плочките става, защото дърветата са оставени да растат твърде много. Кореновата система на едно дърво е съизмерима с короната му. Ако оставите дървото да расте прекоменто, корените му също растат и надигат плочки, увреждат сгради ако са засадени в близост и т.н. Затова хората по света редовно кастрят дърветата, за да не позволяват размерите да надминат определени граници. Така се запазва както естетиката на градската среда, така и инфраструктурата. Ама то тая работа с политически назначения в общината няма как да стане. Трябват професионалисти! А те взели, че наели дървари с резачки....

  Жизнь или Life - избор има.
 77. 77 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  Контролът по поддържането на дървесната растителност се осъществява от експерти от дирекция "Зелена система", се казва още в отговора
  ________________________
  Виждал съм в Южна Франция да подрязват чинарите, ама това което правят у нас разни така наречени експерти на "Зелена система",общинска фирма "Озеленяване" и т.н. е напреднало малоумие и невежество!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 78. 78 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#73] от "Дразнител":

  Изключително точно, компетентно и подплатено със снимки мнение!

 79. 79 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  По канала така ги отрязаха тази пролет. Грамадните клони поърошиха плочките по велоалеята. Клони от долната страна на канала (в близост до ндк не израснаха) тръгнаха някаква крехка зеленима ама е грозно и както се оказва вредно.

 80. 80 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1032 Весело

  До коментар [#75] от "Gopeто":

  подрязването беше 2009-та, тогава не падаше слънце върху улицата.

  ако твърдението на господина беше вярно (че дърветата умират, когато се кастрят по този начин), щяха да са умрели, но не са.

  демек може да ходи да му върнат 34те лева от курса и да изкара още по-престижен курс - по изрязване на мазоли.

 81. 81 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1981 Неутрално

  До коментар [#80] от "хм":
  Господина е учил, знае и практикува. А за вас е добре да се върнете в училище и да наблегнете на часовете по биология - ще научите повече за жизнения цикъл на растенията, и по математика - ще ви помогне да мислите логично, без емоции.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 82. 82 Профил на skyfighter
  skyfighter
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#16] от "pariah":Ако четете само хейтърски статии на капиталци, скоро ще си сложите примката. Вземете се разходете по улиците и парковете, подишайте въздух и вижте наживо поне едно от тия неща Примерно голямата драма с 400м трамвайна релса на 6'цата, кастренето на дърветата, изсечената борисова градина и т.н. И ще установите че реалността е доста по-различна от умразата която се излива от страниците на флагмана на умнокрасивците.
  —цитат от коментар 20 на m17


  Аз не е като да не излизам из София и виждам "успехите" на общината с дърветата като цяло. Вероятно орязването изцяло не винаги ги убива, книгите за тези неща не са 100% верни. Като цяло обаче не се справя особено общината. А за въздуха, който щем нещем дишаме, няма да коментирам.

  Хората не си слагат примката. Хващат куфарите за места, където парковете са паркове и изискванията за отработени газове на колите се спазват.

 83. 83 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2897 Неутрално

  "Стимулира се израстването на нови клони,астарите и опасни вече ги няма.
  Сега дърветата са красиви с новите листа."
  До коментар [#13] от "mop36557620":

  А изсъхналите бог да ги прости, така ли? Отсичат 40-50 годишно дърво и на мястото му засаждат фиданка. Тук не става дума за единични случаи, а за сериозни щети. Тяхно е и правото и задължението, но да го правят без поражения. Защото не става дума за стари и болни дървета, а за напълно читави. Иначе нямаше да я има тази статия. За град като нашия, дето зеленината е повече от оскъдна, всяко улично дърво е ценен жизнен ресурс.

 84. 84 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  До коментар [#73] от "Дразнител":

  Това е чудесна идея, обаче струва пари. Но пък съм убеден че и вие, и всички останали софиянци няма да имате против да се вдигнат данъците няколко пъти, за да се грижим по-добре за дърветата и птичките.

 85. 85 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  До коментар [#82] от "skyfighter":

  В края на краищата никой не трябва да въде задължен да живее в България. Аз живея тук, опитвам са да спазвам правилата и не пропускам да помагам за промяната на държавата, поне като участвам на всички избори и отговорно си избирам кой да ме представлява в общината, парламента и т.н. Като мислите че някъде ще ви е по добре, може да се пробвате.

 86. 86 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4321 Неутрално

  До коментар [#73] от "Дразнител":

  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 87. 87 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4321 Разстроено

  До коментар [#75] от "Gopeто":

  не са ок.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 88. 88 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4321 Гневно

  До коментар [#84] от "m17":

  В София никога не е имало по-голям бюджет. Пари има за всичко. Само на герберастията и обръчите не ви стига краденето.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 89. 89 Профил на Mario Cheung Tsing Fong
  Mario Cheung Tsing Fong
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Че какво ли е уредено в тоя кочинярник, няма по-неуредена и разпасана държава о съюзо!

 90. 90 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  До коментар [#6] от "Daniboy":

  Да, явно варненци имат тази практика да си обезглавяват всяка година дори плодните дръвчета. Много бях впечатлена, когато за пръв път видях такъв двор — овощна градина от изрязани дървета и целите боядисани в синьо. Приличаше на декор за фентъзи филм.

 91. 91 Профил на ellasbow
  ellasbow
  Рейтинг: 213 Разстроено

  И в Русе така грозно / в смисъл на болезнено за всички човешки сетива/ ги режат вече 2ра или 3та година...Мъчително е да седиш в близост до така осакатено дърво. И първата ти спасителна мисъл наистина е " Ама защо ги обезглавяват?". Спасителна - защото в повечето случаи мисленето и търсенето на задоволителни отговори обикновено отдалечават съзнанието от преките и първоначални възприятия, които често са и най-добри/ най-честни в даването на знак кога и къде има нещо сбъркано.

 92. 92 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7084 Неутрално

  Във всеки град се практикува. Жал ми е да гледам после голите дънери и липсата на сянка, но така им били наредили.

 93. 93 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7084 Неутрално

  Във всеки град се практикува. Жал ми е да гледам после голите дънери и липсата на сянка, но така им били наредили.

 94. 94 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4321 Гневно  До коментар [#89] от "Mario Cheung Tsing Fong":

  В мътна вода най-добре се лови риба! (Народна мъдрост)

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 95. 95 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4321 Гневно

  До коментар [#90] от "Fiji":

  Било е варосано със син камък. Имало е някаква болест или паразити.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 96. 96 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4321 Весело

  До коментар [#92] от "Роси":

  Липсата на сянка много ме мори !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 97. 97 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 379 Неутрално

  До коментар [#82] от "skyfighter":

  О, каква драма! На столичани им били разбити тротоарите, имало и дупки на улицата! Провинциятя мизерства, заплатите там масово са по 600 лв, а улиците често са в подобно, а и понякога дори по-окаяно състояние (изключвам Пловдив от това число). Само че столичаните “естети” остават глухи на умиращата в мъки провинция!

 98. 98 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  Било е варосано със син камък. Имало е някаква болест или паразити.
  —цитат от коментар 95 на КМЕТ В СЯНКА

  Може да е син камък, но всяка година си го правят, вече 9 години съм свидетел. Имат си такава традиция.

 99. 99 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  До коментар [#88] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ами що не се пробвате да ни покажете как се прави. Догодина са изборите, кандидатирайте се и да видим как ще убедите хората че ставате за чеп за зеле. Що то на думи и на маса всеки може.

 100. 100 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#84] от "m17":

  Няколко пъти по-високи данъци?! Достатъчно е да използват само МАЛКА ЧАСТ от парите, които се събират от паркиране в Синя и Зелена зони, за да се поддържат така дърветата на цяла София!

  Жизнь или Life - избор има.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK