Граждани внесоха над 50 хил. подписа срещу търговията с ценни кожи в България

Граждани внесоха над 50 хил. подписа срещу търговията с ценни кожи в България

© BloombergГражданска подписка срещу отглеждането, умъртвяването и търговията на животни с цел добив на ценни кожи в България беше внесена днес на обяд в деловодството на парламента. Над 50 хиляди граждани са сложи името и подписа си под предложения за такава промяна в Закона за ветеринарномедицинската дейност. В рамките на три месеца предложението им трябва да бъде разгледано.


Инициаторите очакват "по-динамично развитие на събитията през септември". Петя Алтимирска - председател на инициативния комитет на гражданската инициатива за забрана на добива на ценни кожи в България, обяви пред БНР, че събирането на подписи продължава.


Алтимирска отбеляза също, че тази практика е забранена в 16 страни. Все повече световни модни компании - в момента около 700 - се отказват от търговията с ценни кожи.
Тя съобщи още, че официално в България съществуват три ферми. Две от тях работят. В голямата ферма, в която се отглеждат стотици животни, само през миналата година са убити над 100 хил. животни, а са отглеждани 120 хил. Капацитетът на тази ферма цели да постигне 400 хил. животни на година. "Това е много голямо количество дори за страните, в които има по-дълъг процес на производство, тези ферми съществуват доста отдавна. Тези две или три ферми в България са достатъчни, за да причинят всички щети, които ние наблюдаваме и които се случват на другите места", коментира Алтимирска.


Според нея хората вече не искат да ползват такива продукти.


"Основният проблем е с животните - с насилието, експлоатацията, излишното страдание. Това може да се предотврати. Другото, което се предотвратява, е заплахата за биоразнообразието - това, че животните, които се отглеждат, са екологичен проблем, те са проблем за биоразнообразието и за замърсяването на природата", каза още Алтимирска.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 279 Неутрално
 2. 2 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 332 Неутрално

  "Гражданска подписка срещу отглеждането, умъртвяването и търговията на животни с цел добив на ценни кожи в България"

  Ако се отглеждат и умъртвяват по нехуманен начин - това разбирам ама против отглеждането им въобще или търговията с кожи си е зелен екстремизъм - по същата логика трябва да искат да се забранят и отглеждането на телета, прасета, кокошки, коне и т.н.

 3. 3 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Дискриминация! Да се забранят добивите на всички видове кожи. Откъде накъде ще са правилегировани скъпоценните? Къде го пише! На какво основание? Съгласен съм да се дерат кожите само на доказаните идиоти...

 4. 4 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 332 Неутрално

  "... коментира Алтимирска. Според нея хората вече не искат да ползват такива продукти"

  Г-жа Алтимирска защо не остави пазара да покаже какво искат и какво не искат да потребяват хората? Ако толкоз няма кой да ги купува тези продукти фермите ще фалират сами.

 5. 5 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#2] от "lustmord":

  Не, не е въобще по същата логика. Крави, телета, овце, пилета и т.н. са одомашнени животни. Те са селектирани в последните 10 хиляди години така че да имат конкретно поведение, което е съвместимо с отглеждането им.

  В противовес - нутриите (защото тук говорим за нутрии и трите ферми у нас са за нутрии) НЕ СА одомашнени, а изцяло диви животни. Те са създадени да тичат из територия от няколко квадратни километра, а ги държат в клетки колкото за хамстери. Освен това тези животни живеят самотнически начин на живот в природата, докато в тези ферми ги държат по няколко в клетка. Канибализират се. Измират масово от стрес. Въргалят се в собствените си изпражнения, самонараняват се. Това не е нормално за тях.

  И, да, същото за скапаните условия важи и за другите видове животни, включително одомашнените. И те трябва да се отглеждат в качествени условия, за което организациите за защита на животните също се борят. Но тези животни поне са адаптирани през хилядолетията за подобен начин на живот. Нутриите не са.

 6. 6 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  Направо в затвора тея изроди!

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 7. 7 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#5] от "Адекватно мислещ":

  Дори и условно да приемем аргумента за одомашнените и дивите животни - не виждам да се протестира за по-големи клетки и по-добри условия във фермите а искат директно да забранят отглеждането им. И не ми се вярва както го описвате един фермер - предприемач да остави животните дето му изкарват хляба да мрат на поразия или да си въргалят прескъпата козина в изпражнения - това директно би ги ударило по джоба.

 8. 8 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Зелените талибани са една глупава и вредна пасмина.

 9. 9 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 956 Неутрално

  ... по същата логика трябва да искат да се забранят и отглеждането на телета, прасета, кокошки, коне и т.н.
  —цитат от коментар 2 на lustmord


  Логиката е, че едното се отглежда за храна, което малко или много може да се оправдае (макар и там да има морален казус), другото - за моден аксесоар да може някоя кифла да се покаже пред приятелките си кифли.


 10. 10 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#7] от "lustmord":

  Ами не виждаш, защото не се интересуваш. Протести има навсякъде в Европа, особено за по-качествени условия при превоз на живи животни. Интересувай се и ще виждаш. :)

 11. 11 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#7] от "lustmord":

  А колкото до това дали не ти се вярва - нямаш проблеми. Ето ти видео, заснето в една от фермите, ти си прецени дали условията са адекватни:

  https://www.facebook.com/caai.bg/videos/132847264000273/

 12. 12 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Логиката е, че едното се отглежда за храна, което малко или много може да се оправдае (макар и там да има морален казус), другото - за моден аксесоар да може някоя кифла да се покаже пред приятелките си кифли.
  —цитат от коментар 9 на redguy


  Аха - до морал опряхме най-накрая - значи, когато животните се ядат е ОК ама когато се отглеждат за кожи - не можело? Ако намерим някой във Виетнам да го изкупува месото на норките пак ли ще има морален проблем да се отглеждат? С какво са по-различни от телетата - и от тяхната кожа се правят обувки, колани, чанти и какви ли не още модни аксесоари.

 13. 13 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#7] от "lustmord":

  А между другото, трите ферми за норки (извинявай, горе съм написал нутрии, и аз не знам защо, моя грешка) се държат от Ангел Ангелов, който е собственик на бизнеса с пилешко месо Градус, както и на няколко други доходоносни бизнеса в България и е силно свързан с корупционни сделки.

  https://baricada.org/2017/08/11/fermi-norki/
  https://goo.gl/DYgTPs
  https://trud.bg/article-4750763/

 14. 14 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#11] от "Адекватно мислещ":

  Е хубаво де - да се настоява за санкции на конкретната ферма и спазване на ветеринарно-санитарните норми и разбирам - ама организацията не говори за нищо подобно - те настояват изобщо да не се отглеждат и търгуват при никакви условия и просто от един "зелен" фундаментализъм да затрием целия отрасъл понеже на тях им се струвал неморален в същината си.

 15. 15 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 332 Любопитно

  До коментар [#13] от "Адекватно мислещ":

  И така ли ще го ударим въпросния А. Ангелов - като му закрием под натиск фермата за норки - не като накараме бай Сотир да го разследва по споменатите корупционни сделки - страшно правосъдие...

 16. 16 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#9] от "redguy":

  нутриите се ядат и сервират в редица ресторанти по света. даже и у нас, макар и да не са твърде популярни. месото им е тъмно, вкусно. преди години ги продаваха в магазина на Ловно-рибарския съюз. така че - те са си един бизнес като всеки друг, касаещ отглеждането на месодайни животни. имам чувството, че колегата Адекватно мислещ има ферма за нутрии и се е фиксирал върху конкуренцията :)

 17. 17 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#16] от "zidar":

  Не, не, просто обърках норките с нутрии. Напълно моя грешка, не съм пил второ кафе. :)

 18. 18 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2933 Неутрално

  а що няма подписка в подкрепа на търговията, да се подпиша :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 19. 19 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  Докато има каки които купуват кожи от всякакви животинки. този бизнес ще върви,оставете хората да си търгуват свободно според нуждите на пазара!
  Друг е въпроса ,че коженото палто ако е добре направено си е напълно в хармония с човека и нуждите му от удобство и топлина, за разлика от хай-тек шушляците .

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 20. 20 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7328 Неутрално

  Все пак търговията с кожи отдавна е замряла, освен малкото ферми, които отглеждат животните за ценни кожи.

 21. 21 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Още една група невзрачни и безлични хорица, която се опитва да наложи дивотиите си, за да се почувстват забележими. Аман от идиоти! На запад бяха тръгнали преди години по магазините да заливат кожени облекла с боя.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7993 Неутрално

  А защо не са против избиване на животни за храна. Това по-малко жестоко ли е.

 23. 23 Профил на Tsvetomira Ivanova
  Tsvetomira Ivanova
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Като моден дизайнер аз напълно подкрепям инициативата,модата няма нужда от толкожа страдание..браво на организаторите!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK