Кои билки е забранено да се берат тази година

Кои билки е забранено да се берат тази година

© Юлия ЛазароваВалериана, момина сълза и мечо грозде са сред 24 вида лечебните растения, които тази година не могат да се берат, защото събирането им от естествените им находища в цялата страна е забранено. Това напомнят експертите от Националната служба за защита на природата към МОСВ във връзка с отбелязването на празника Еньовден тази неделя (24 юни)


Забраната се налага ежегодно със заповед на министъра на околната среди и водите. Изключение се прави за количества, събирани за лични нужди.


Сред забранените за 2018 г. билки са лечебната дилянка (валериана), бодлив залист, мечо грозде, бял риган, исландски лишей, различни видове салеп, бял оман, момина сълза, сантонинов пелин и др.
Мурсалки чай - забранен за бране дори за лични нужди


И тази година мурсалският чай, наричан още пирински или алиботушки (Sideritis scardica Grisb.), е забранен за бране дори за лични нужди на територията на цялата страна, тъй както находищата му са застрашени.


Билките са природен ресурс, който не е неизчерпаем, и затова използването му е обект на регулации от няколко закона, напомнят експертите. Това са Законът за лечебните растения, към който има списък със 739 лечебни растения, Законът за биологичното разнообразие, Законът за защитените територии и Законът за горите.


Според Закона за лечебните растения министърът на околната среда и водите определя допустимите за събиране количества билки (кг сухо тегло) от естествените находища, извън територията на националните паркове, за календарната година. Специалният режим на опазване и ползване се прилага за видове, чиито ресурси проявяват трайна тенденция за намаляване и съществува заплаха за естественото им разпространение в природата. Заповедта се обнародва в Държавен вестник. Определените в заповедта количества билки се разпределят от директорите на РИОСВ между подалите заявки билкозаготвители в района на инспекцията.


Божур, иглика и кисел трън - само в определени количества


Определени са и допустими за събиране количества от 11 билки (кг сухо тегло) от естествените находища, извън територията на трите национални парка. Някои от тях са лечебна иглика, червен божур, лазаркиня, лудо биле, лютива тлъстига, кисел трън, лечебен ранилист.


Целта е да се стимулира култивираното им отглеждане, защото така се осигурява качествена и голяма по обем суровина, без да се нанасят щети на природата. Създават се и възможности за поминък на населението в планинските райони, където почвите са бедни и отглеждането на други култури е трудно.


Сега върху земеделски площи се отглеждат мента, маточина, лайка, липа, шипка, мурсалски чай, коприва и други култури.


Как се берат билки


Брането на билки трябва да се извършва в сухо и слънчево време сутрин, след вдигане на росата. Растения, които са брани росни и след дъжд, при сушене почерняват или бързо се запарват и мухлясват.


Трябва да знае начинът и подходящите инструменти за бране на билки. Растенията не се късат или скубят, а се режат с нож или ножица, без да се изкореняват и увреждат.


Събират се само тези части от билките, които ви трябват (пъпки, плодове, листа и др.) Около 1/3 от добре развитите растения трябва да се оставят, за да могат да се размножават.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 290 Любопитно

  А с гъбите какво стана, та съвсем изчезнаха, дори при тези дъждове са кът?

  Спечелихме битка, но не и войната!
 2. 2 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5364 Неутрално

  По добре забранете разни ... да кършат липите, че до две-три години няма да има липови дървета.

 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  А с гъбите какво стана, та съвсем изчезнаха, дори при тези дъждове са кът?
  —цитат от коментар 1 на PisnaMi


  Гъбите са на вълни. Сега мина първата вълна и поне месец няма да има манатарки, булки и отчасти пачи крак. Между другото, манатарките не обичат дъжд. Когато почнат да се развиват, трябва да не вали, защото завали ли голям дъжд вълната се прекъсва и може да има след поне месец.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  Забранено за кой ??? за циганите забранено нЯма

 5. 5 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 339 Неутрално

  Честит Еньовден на всички !

 6. 6 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Незнам за забранените, но общо казано билките ни намаляват. Това ми е впечатлението от екскурзиите. А билката ''мечо грозде'' май вече се търси с лупа.
  Някои се гледат в градини като мащерка, риган, но лечебните им качества се губят.

 7. 7 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 320 Неутрално

  За българина тези забрани не значат нищо, щото той е нагъл и велик.
  “Закона е като врата в полето и само глупавите минават през нея” - ето я просташката ни народопсихология събрана в една шопска поговорка.
  После за липсата на билки ще са му виновни пак ромите, политиците и мигрантите... и ще плачв за времената на социализъма когато имало всичко!

 8. 8 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#5] от "The Island":

  Не е ли на 24ти?

 9. 9 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#7] от "mop36557620":

  Аз например по билки не си падам и няма как да нарушавам такива забрани. Нито по приказки с билки, така присъщи из форумите.
  Падам си по плодове, Сливи, Праскови, Любеници и прочее дарове на природата. Отивам, бера и ям.
  Това няма как да е забранено :))

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 10. 10 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Специално липата може да бъде унищожена трудно. С огромното количество коренища които дава и лесното вегетативно размножаване след сечта тя си е доста устойчива на циганските набези. Мечото грозде се бърка лесно с червената боровинка, но определено не става за ядене. Има си слабо токсичния ефект. Има го в достатъчно количество, стига човек да знае къде да го търси. Червения божур е останал вече малко в естествените си граници и трябва да се пази, заради генетичния потенциал. Но той намалява заради унищожаване на на равнините дъбови гори в които се среща.
  Не съм съгласен че при култивирането на някои растителни видове с физиологично активни вещества в тях, е възможно да се промени химичния им състав в негативен аспект. Напротив. Възможно е да се селектират форми с по -добри качества от диворастящите
  За ограничаване на добивите от лазаркиня и лудо биле пък ми е странно. Лазаркинята се среща масово , а пък билето или беладоната както е по-известна е рудерален и инвазивен вид по влажни месторастения, особено след главни сечи в средния планински пояс. Има я навсякъде и е в огромни количества.
  Исланския лишей пък е сапрофит. Той се добива трудно, не се отделя от клоните и е доста горчив на. вкус. Белия оман пък наистина е рядък. Той и беладоната са си отровни растения, като при белия оман има и кумулативен ефект.
  Не е лошо човек да познава билките и да има елементарни познания по ботаника. В България има и някои опасни растения. Бучиниш на север, татул на юг са много известни. Ама има слабо известната самакитка с красиви сини или жълти цветове. Тя си е доста отровна. Колхицина от есенния минзухар е силна отрова. Росенът и бясното дръвче могат да причинят обриви подобно на копривата.

  И малко офтопик. Преди години се спускахме с голямото дете от Мальовица към ЦПШ-то. На дълго и нашироко му обяснявах за тревисти и дървесни видове които срещахме. Забелязах че зад нас се "залепиха" момче и девойка и поддържаха нашето темпо. После същото направиха няколко младежи. В един момент се усетих че освен детето съм се сдобил неочаквана аудитория на лекцията ми. Слушаха правиха снимки на видовете които посочвах, че даже и повтаряха на глас някои от тях за да ги запомнят. Спрях, запознахме се и естествено попитах не се ли обръщат към различни интернет приложения за информация. Отговориха ми че така на живо е по-добре. Стана ми приятно...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK