Зелената енергия, а не АЕЦ, ще реши проблема с енергийната бедност, сочи анализ

Зелената енергия, а не АЕЦ, ще реши проблема с енергийната бедност, сочи анализ

© Цветелина Белутова, КапиталПостигането на европейските цели за 32% зелена енергия до 2030 г. може да остане само утопия в България, ако страната поеме отново по рисковия път на ядрената енергетика. Решението на българския парламент и на правителството да рестартират проекта АЕЦ "Белене", поставя под въпрос интегритета и последователността на българската енергийна политика, и заплашва финансовата устойчивост на енергийната система.


Това е един от основните изводи в анализ на Центъра за изследване на демокрацията на развитието на електроенергийния сектор до 2050 г., базиран на данни и методи за моделиране, използвани от Европейската комисия. Той показва, че в следващите три десетилетия, нова ядрена мощност няма да е необходима.


Цената на електроенергията на едро в България ще нарасне
до около 74 евро/МВтч през 2050 г. Оценките на центъра сочат, че единичната цена на електроенергията, която би позволила проектът "Белене" да покрива разходите си, е поне 80 евро/МВтч. При моделирането на сценарии за пълна декарбонизация на електроенергийното производство към 2050 г., дори натоварването на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде ограничено до 10%. Очакването, че квотата на България за развитие на възобновяеми енергийни източници до 2030 г. ще бъде 28% от крайното енергийно потребление, предполага активна политика за насърчаване на такива мощности в страната чрез комбинация от директни субсидии за малки инвеститори, включително домакинствата, и интегрирането на големи мощности, работещи на вятър, слънце и вода, на електроенергийния пазар, напомнят анализаторите.


Те очакват, че биомасата, която и до този момент играеше ключова роля за постигането на националните цели за възобновяеми енергийни източници до 2020 г., вероятно отново ще е водеща. България все още не използва огромния си потенциал за децентрализирано производство на електроенергия чрез възобновяеми енергийни източници, е друга констатация в анализа. Технико-икономическият потенциал към 2050 г. само за децентрализирано производство от покривни фотоволтаични инсталации е от порядъка на 5.4 ТВтч, или около 1/7 от крайното потребление на електроенергия в страната. Реализирането на този потенциал граничи с


енергийна революция,


но реално би бил един от най-евтините начини за намаляване на въглеродните емисии в дългосрочен план, като изпълнението му би овластило потребителите за разлика от съществуващия към момента модел, смятат експертите на ЦИД. Според тях децентрализираното производство може едновременно да бъде инструмент и за справяне с енергийната бедност, тъй като малки ВЕИ мощности могат да осигуряват по-голямата част от потреблението на домакинствата. Това не само ще намали социално-икономическата чувствителност от постепенната либерализация на сектора, но и ще облекчи електроенергийната система, която днес страда от непредвидими и екстремни пикове в потреблението, водещи до дебалансиране, а както се видя в началото на 2017 г. – и до срив на търговията на електроенергия в целия регион. Основната пречка пред интереса към малки ВЕИ мощности са


грешните пазарни стимули,


които създават ниските цени на електроенергията на регулирания пазар, смятат авторите на доклада. Домакинствата с достатъчно високи доходи нямат стимул да инвестират необходимите 8-10 хил. лева в нова ВЕИ мощност, тъй като алтернативата да останат клиенти на регулирания пазар е много по-изгодна. Те биват допълнително възпирани от високата административна тежест, свързана с присъединяването и разходите по експлоатацията, които в някои случаи могат да надвишат приходите от инвестицията.


Докато в Германия, Холандия и Великобритания, сред най-успешните примери за децентрализация в Европа, сроковете за административно присъединяване към мрежата са под 10 седмици, в България този период е минимум 23 седмици. Едновременно с това, административните разходи по присъединяване и експлоатация възлизат на близо 70% от общата първоначална инвестиция. Голяма част от тях са свързани с прехвърлянето на тежестта по присъединяването от електроразпределителните дружества към инвеститора, въпреки че Законът за енергията от възобновяеми източници изрично посочва, че ЕРП дружествата поемат разноските по присъединяването на мощности до 30 кВт до точката на присъединяване (обикновено границите на имота, където се изгражда съоръжението).


Неяснотата на регулаторната рамка, която ограничава възможността за нетно отчитане на електроенергията (което позволява на домакинствата да отчетат потребената от тях енергия минус енергията, която са произвели и предоставили на мрежата), както и очакваното премахване на преференциалните цени за мощности до 30 кВт, на практика са свели до минимум интереса към тях, се казва в анализа. В него се цитират данни на Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР), през миналата година, само 32 нови мощности са присъединени към мрежата, като се очаква в следващите две години процесът напълно да замре.


Създаването на


гишета за обслужване на проекти за малки ВЕИ


ще намали бюрокрацията и сроковете за обработване на документи, препоръчват анализаторите. От ключово значение според тях е и общините да станат по-активни в прилагането на техните местни планове за
устойчиво развитие, които сега в повечето случаи остават само на хартия. Дава се пример с Дания, където близо 50% от всички ВЕИ инсталации са децентрализирани, защото общините подкрепят създаването на кооперативи от домакинства и малки фирми за инвестиране в нови мощности. Подобно развитие у нас ще помогне и на ЕРП
дружествата да намалят технологичните си разходи, свързани с управлението на потреблението в малките населени места, се посочва в доклада.

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Центъра за изследване на демокрацията-------------кои го финансира ме интересува?това ми казжете, това е ключа.Анализи и баба ми може да прави като и платят.
  —цитат от коментар 1 на WWW


  Кой пък те кара да им вярваш?
  Вярвай си в АЕЦ енергията, вярва на заинтересованите от АЕЦ. Кой ги финансира тях?

 3. 3 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4110 Неутрално

  Твърдо НЕ на икономическото безумие АЕЦ "Белене"

 4. 4 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  Странна страна е България... Всички големи проекти, каквито има в съседни страни у нас се оказват в зеветръсни зони, натурални природи, резервати, вредни за здравето на бубулечките или мечките и тяхното проваляне се одобрява от нашите западни партньори. .

 5. 5 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Бабини деветини.. Веи-тата са добро допълнение, но никога няма да бъдат достатъчен и сигурен основен източник! Особено през зимният сезон! Когато нито слънце, нито вятър, нито вода, нито "мъгла" :-) вършат работа..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 6. 6 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Ерата на каменните въглища в ЕС приключва към 2030 година. При закриване на АЕЦ "Козлодуй" не остават много опции - ВЕЦ и възобновяеми енергийни източници - дано се оправят нашите деца и внуци

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 7. 7 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3290 Неутрално

  Центъра за изследване на демокрацията-------------кои го финансира ме интересува?това ми казжете, това е ключа.Анализи и баба ми може да прави като и платят.
  —цитат от коментар 1 на WWW


  Душа,
  Оспори каквото и да е от анализа.
  Да,ама не можеш.
  Такъв очевадно корупционен проект като БелеНЕ
  съществува само и единствено като
  КЛЕПТОКРАТИЧЕН "проект" промотиран
  и натрапван на България от
  ВЛАСТВАЩАТА В РУСИЯ КЛЕПТОКРАЦИЯ

 8. 8 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2870 Неутрално


  Доверявам се на Иван Костов: " АЕЦ Белене няма да стане, защото не може да стане". И наистина - ако можеше да стане защо досега не стана?

 9. 9 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3290 Неутрално

  Ерата на каменните въглища в ЕС приключва към 2030 година. При закриване на АЕЦ "Козлодуй" не остават много опции - ВЕЦ и възобновяеми енергийни източници - дано се оправят нашите деца и внуци
  —цитат от коментар 6 на neut


  Как могат ВИЕНА или АТИНА да светят целогодишно като коледни елхи

  И БЕЗ АЕЦ ?!?!

  Апропо,
  Щяха ли тукашните РУБЛАДЖИИ и КЛЕПТАЦИ
  да ни го натрапват така неистово,
  ако не беше РУСКИ и не беше КОРУПЦИОНЕН ?!?!

 10. 10 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#1] от "WWW":

  Ами отиди на сайта им и виж. Хората са си сложили всички документи на видно място, включително целите финансови отчети за всички години досега. Всичко е напълно прозрачно, всичко е напълно изрядно. Почти цялата им дейност прези 2016 г. е била финансирана от Европейската комисия + няколко по-малки проекта, финансирани от FRANET, Институт "Отворено общество", Прозрачност без граници и Европейската фондация за климата. Има и един проект, финансиран от МВР.

  http://www.csd.bg/artShowbg.php?id=447

  Както казах - всичко е напълно изрядно, прозрачно, чисто, точно. За разлика от други групи от типа на България без цензура, които незнайно откъде вадят милиони, за да подриват българската демокрация в полза на интересите на Русия. И никъде няма отчет за нищо. Гледай ти?

 11. 11 Профил на Чоко Боко
  Чоко Боко
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ерата на каменните въглища в ЕС приключва към 2030 година. При закриване на АЕЦ "Козлодуй" не остават много опции - ВЕЦ и възобновяеми енергийни източници - дано се оправят нашите деца и внуци
  —цитат от коментар 6 на neut


  така де - свършва ерата на американските Марици. Те са базова мощност. А с какво ще ги заместим? Твоите опции не стават.

 12. 12 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3290 Неутрално

  Странна страна е България... Всички големи проекти, каквито има в съседни страни. .
  —цитат от коментар 4 на venelingeologia


  Извиняйтесь, ама ЗАЩО
  РУСКИТЕ ФАВОРИТКИ - Гърция, Сърбия, Македония, Австрия....
  НЯМАТ АЕЦ
  Което не пречи на ВИЕНА, АТИНА, СОЛУН и БЕЛГРАД
  да светят като коледни елхи целогодишно ?!?!?!?!

 13. 13 Профил на Чоко Боко
  Чоко Боко
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Доверявам се на Иван Костов: " АЕЦ Белене няма да стане, защото не може да стане". И наистина - ако можеше да стане защо досега не стана?
  —цитат от коментар 8 на Един препатил


  Иван Костов: "Син поток" няма да стане, защото не може да стане"... Ама не позна...

 14. 14 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3290 Неутрално

  така де - свършва ерата на американските Марици. Те са базова мощност. А с какво ще ги заместим?
  —цитат от коментар 11 на Чоко Боко


  Като не произвеждаме телевидори, мобилни телефони, автомобили.....

  да не би да сме останали без такива ?!?!?!

  И с електроенергията е същото ?!?!

  Апропо,

  Щяхте ли толкова да ревете и квичите за АЕЦ, ако

  РУСКАТА КЛЕПТОКРАЦИЯ не натискаше тукашната такава за АЕЦ ?!?!

 15. 15 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 591 Весело

  О за децата вече е ясно, че България има толкова нужда от втора АЕЦ, колкото един компютърен специалист от виолончело :)

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 16. 16 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2870 Весело

  До коментар [#13] от "Чоко Боко":

  "Иван Костов: "Син поток" няма да стане, защото не може да стане"... Ама не позна..."

  "Син поток" стана ли? Стана. Значи Костов не позна.
  АЕЦ Белене стана ли? Не стана. Значи Костов позна.

  Случва се на всеки, приятелю. Не може да се печели на всички маси.

 17. 17 Профил на kqv22356908
  kqv22356908
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Зелена,зелена,ама друго си е ЧЕРВЕНАТА,СЪВЕТСКАТА!Какво е казало сифилистичното джудже в.и.ленин?Електрификация+съветска власт=на какво?НА КАКВО Е РАВНО,ТОВАРИЩИ СОЦИАЛИСТИ?Правилно-на комунизъм!Поради что се прекръстихте тогава?Властта я имате/нито за миг не сте я изпускали/,"електрификацията"е във ваши ръце,защо тогава не кажете открито към какво ни тикате?Но-о!Заповедта накъде ни "водите"трябва да дойде от друго съветско джудже-в.в./фамилията му ви докарва до оргазъм,нали?/.

 18. 18 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 289 Неутрално

  а според центърът за изследване на каманизъма, само АЕЦ, при това съвеЦки, и то на тройна цена, е единствената възможност за спасение на 16тата республика от еврогейството, либерастията и соросоизъма =)

 19. 19 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Даже по малко, защото виолончелото не е предпоставка за дългове, корупция, кражби и тежки зависимости от чужди интереси

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 20. 20 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2844 Неутрално

  Снимката е супер! Ето каква е зелената алтернатива вместо зелени поля - поля от фотоволтаични панели и магарешки бодили за разнообразие!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 21. 21 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Неутрално

  В резюме: "Увеличаването на цената на електроенергията за бита ще реши проблема с енергийната бедност".

 22. 22 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  Белене ще има! Не работеща централа, а изграждащ се проект поне 50-60 г! Ето как:
  2004 г- имаме вложени 1 млрд, да възстановем проекта.
  2008 г имаме вложени 1,5 млрд да продължим.
  2018 г имаме вложени 3,5 млрд, трябва да продържим за да не загубим вложените пари.
  2025 г, имаме вложени 10-12 млрд, трябва да продържим проекта.
  2035 г имаме вложени 30 млрд, трябва да продържим за да не загубим вложеното..
  2045 г......
  Сегашните спестявания на хората в банките ще стигнат за половин Белене. Другото ще е на сметка на пра-пра-пра-правнуците ви, ако са на тази територия!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 23. 23 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Зелената енергия наистина ще реши проблема с енергийната бедност: голям процент от населението ще трябва да свива потреблението на енергия, защото няма да може да си позволи да плаща сметките си.

 24. 24 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  Ерата на каменните въглища в ЕС приключва към 2030 година. При закриване на АЕЦ "Козлодуй" не остават много опции - ВЕЦ и възобновяеми енергийни източници - дано се оправят нашите деца и внуци
  —цитат от коментар 6 на neut


  Беше на път да приключи, но Германия си затвори АЕЦ след инцидента във Фукушима. И си пусна пак старите ТЕЦ на въглища. :)

 25. 25 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#10] от "Адекватно мислещ":

  Чудя се вярвате ли си на глуподтите, които пишете. :-)

 26. 26 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 566 Весело

  Този Център за изследване на демокрацията не клонеше ли към Зелените и съюзните им партии?
  Иначе, доколкото четох изследването на "Лабораторията за изследване на перспективите на атомната енергетика", те казваха обратното - бъдещето в в атома, а зелената еко енергия е корупционно обременена ;)

  Бог да благослови Америка за България!
 27. 27 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Весело

  Снимката е супер! Ето каква е зелената алтернатива вместо зелени поля - поля от фотоволтаични панели и магарешки бодили за разнообразие!
  —цитат от коментар 20 на Julian Mall


  До коментар [#20] от "Julian Mall":

  Припомни ми стара снимка на полето на Кремиковци преди построяването му - много макове. По същия начин агитпропа на соца лансираше Кремиковци.

  Покривните фотоволтаици е може би най-доброто от идеите за зелена енергия. Само дето тази идея не се лансира първоначално, а политическата класа при тройната на Станишев побърза да се нагуши с големи проекти а ла "Гинка" при гаранции за изкупуване на инвестициите и "нормална" печалба. Изданието пък, Дневник, е в конфликт на интереси заради активностите на Прокопиев в сектора.

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  А може ли да се открадне от Зелената енергия толкова, колкото от Белене? АЕЦ Белене е поп-вероятно да не види бял свят, но ще даде достатъчно възможности на някой да си понапълнят джобовете.

 29. 29 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3347 Неутрално

  До коментар [#28] от "Роси":

  може и се краде директно . факт . офшорен

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 30. 30 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#12] от "Hawaii":

  Само те да бяха. Да се чуди човек, как така Холандия, Дания, Ирландия, Норвегия са сред най- развитите страни в света, като нямат АЕЦ.

 31. 31 Профил на Явор Атанасов
  Явор Атанасов
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Белене вероятно няма да се случи, но интересно колко ще плащаме за електроенергия след 15-ина години. Ние вода нямаме, вятър също. Остават фотоволтаиците. За съжаление ВЕИ-та няма как да решат енергийния проблем, защото сумата нужна за изграждане на покривна инсталация и акумулаторна батерия съхраняваща нужната енергия за през нощта няма да е по-силите на много семейства, а пък друг е въпроса откъде ще се появи тока през зимата.
  Така остават два варианта за осигуряване на потреблението: скъпа въглеродна енергия или внос и така остава въпроса: Колко ще плащаме през 2035 г.?

 32. 32 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Кви са тия педераски зелени енергии, дето еврогейовете ни пробутват и пак ни лъжат? Яко Атом до дупка, с братска Русия ще светим във зелено през нощта! Ей на тва му се вика зелена енергия!

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 33. 33 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#9:"Hawaii"][/quote]

  Австрийците внасят от "лошия ток" на АЕЦ Темелин - Чехия разните АЕЦ на Франция, и АЕЦ на Швейцария, гърците внасят от АЕЦ Козлодуй, АЕЦ Черна Вода - Румъния и АЕЦ Пакш - Унгария.

 34. 34 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  И тези пробутват интереси. Зелената мафия е не по-малко нагла и опасна от енергийната мафия. Достатъчно е да се види цената на тока от тези ВЕИ-та и ще стане ясно.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 35. 35 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  А може ли да се открадне от Зелената енергия толкова, колкото от Белене?
  —цитат от коментар 28 на Роси

  Ами те крадат и в момента, далеч преди Белене. Защо мислите беше този юруш да слагат навсякъде фотоволтаици и перки? Защото е свръх изгодно, инвестицията се изплаща за 5-6 години и останалите 20г само се цица печалба. Гарантирана чрез задължителното изкупуване на тока и печелившо чрез високите изкупни цени.

  Отделно далавери където купуват евтин ток от Козлодуй и го продават като скъп ВЕИ ток, фотоволтаици които отчитат ток дори през нощта и т.н. Няма мафиот в БГ който да не се облажи от тези ВЕИ-та.

  И всичко това плащаме НИЕ през месечните сметки. Наглост е да се твърди, че ВЕИ-тата помагат на бедните като на практика те ни обират с високите си цени.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 36. 36 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#31] от "Явор Атанасов":

  Е тука се изказа! Браво на теб! Нямал вода и вятър!

 37. 37 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  Казано е "Ток от слънце и вятър е вятър работа". Но защо изобщо и е ток на държава без перспектива и бъдеще. Експортът и се равнява с треторазрядните държави и е един от най-ниските на планетата. И е 10 пъти по-нисък от сравними държави като Гърция и Чехия. Тъй или иначе транспортът ще мине на ток, но как ще стане при дефицит на ток? Както и да е, защо все пак лазурно сините толкова страстно ритат срещу Белене? То им стана фикс идея и основна цел на живота. Щото централата е руска ли? Как тъй ще е руска? Козлодуй руска централа ли е? Щото Европата не ще да финансира Белене? Ами защо не ще? Пък ако ще, няма насила да ги караме. Те инвестират единствено в производството та автоаксесоари за западната автомобилна промишленост, като са си формирали картел за сваляне на цените. То и за това експортът ни е мижав. Дотам са грижите на братския ЕС. Честно казано винаги съм уважавал сините, но поведението им е тягостно и търпението ми се изчерпа.

 38. 38 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Загравие:
  "Зелената енергия, а не АЕЦ, ще реши проблема с енергийната бедност, сочи анализ"

  Изводи от доклад, върху който се обляга авторът на заглавието:
  "Очакваното удвояване на цените на едро ще допринесе за увеличаването на енергийната бедност. При всички сценарии, разходът на домакинствата за електроенергия, като дял от доходите им, ще се удвои средно до около 8,5% през 2050 г."

  Ecrasez l’infâme
 39. 39 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  некои твърдят,че ''зелената енергия''е следващият балон след строителния и технологичния. той вече се пукна в германия и меркеловото ''енергиевенде'' вдигна сметките за ток на домакинствата с 0коло 600-800 ойро на година.

 40. 40 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3290 Любопитно

  [quote#9:"Hawaii"]
  —цитат от коментар 33 на jif44392826
  Австрийците внасят от "лошия ток" на АЕЦ Темелин - Чехия разните АЕЦ на Франция, и АЕЦ на Швейцария, гърците внасят от АЕЦ Козлодуй, АЕЦ Черна Вода - Румъния и АЕЦ Пакш - Унгария. [/quote]

  Чекай, ся.....

  За вас Руските Търговски Агенти,
  ВЕИта и други източници на енергия
  ОСВЕН РУСКИТЕ АЕЦове не съществуват ли, бре ?!?!?!

 41. 41 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  Зелена, да! Но когато панелите са наредени на такава зелена полянка като на снимкат, хия не е зелена. Трябва да има регулации да са по пущинаци.

 42. 42 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 378 Неутрално

  Зелена, да! Но когато панелите са наредени на такава зелена полянка като на снимкат, хия не е зелена. Трябва да има регулации да са по пущинаци.
  —цитат от коментар 41 на Таралеж


  Само Гинка и сие ги редят така по поляните. Близо до село Чернозем пловдивско имаше фотоволтаик върху наистина плодородния чернозем. Местата подходящи за целта са над пътищата (плюс инвертори за зареждане на електромобили). Всеки който има двор може да си направи беседка с покрив от панели, има вече цигли с вградени клетки(за градски покриви), над гаражи съчетано с инвертор за заряд на колата. Разработват се в момента натриево-йонни и натриево-серни батерии с параметри подобни на литиево-йонните, но с двойно тегло. Подходящи са за гаражи и лично съхранение на електроенергия. По-тежки са, но ще са евтини заради изобилието на натрий и сяра. Електромобил с такава батерия ще кара 100-150 км., но ще зарежда за няколко минути.

 43. 43 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#9:"Hawaii"]
  —цитат от коментар 33 на jif44392826
  Австрийците внасят от "лошия ток" на АЕЦ Темелин - Чехия разните АЕЦ на Франция, и АЕЦ на Швейцария, гърците внасят от АЕЦ Козлодуй, АЕЦ Черна Вода - Румъния и АЕЦ Пакш - Унгария. [/quote]Ок , Внасят! и са на сметка!
  то че няма да се наложи- няма, ама около нас ще има откъде да внасяме и ще ни излезе 3 пъти по евтино от беляНЕ - че и печелим, щото не мислим за радиоактивни отпадъци и заметръсни области!
  и разбери ( ако не си трол де) няма "лош ток" - има скъпо, ненужно и нерентабилно харчене на огромни суми!

 44. 44 Профил на Явор Атанасов
  Явор Атанасов
  Рейтинг: 243 Неутрално

  До коментар [#36] от "rincewind":

  Ми нямаме. Става въпрос за такива, които да ти дават толкова ток, че да можеш да минеш без внос на ток, без скъпо въглеродно производство и без АЕЦ.

 45. 45 Профил на Явор Атанасов
  Явор Атанасов
  Рейтинг: 243 Неутрално

  До коментар [#42] от "Пламен Данаилов":

  И колко ще струва това удоволствие на едно българско семейство, и какъв процент от домакинствата ще могат да си го позволят?
  Говорим за тези с къщи, щото в блоковете и кооперацииите отношението kW/човек ще бъде смешно, да не кажа нулево.

 46. 46 Профил на Явор Атанасов
  Явор Атанасов
  Рейтинг: 243 Неутрално

  До коментар [#43] от "bgpatriot":

  Не разбрахте ли, че вече отработилото гориво не е отпадък, а суровина?

 47. 47 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  До коментар [#10] от "Адекватно мислещ":
  До коментар [#1] от "WWW":

  "Както казах - всичко е напълно изрядно, прозрачно, чисто, точно."

  Мога да се съглася само с едно: че са сериозни грантаджии - приходи за 2016 от грантове 1,937,000 лева. Мога да предположа, че това нескопосано "изследване" дето го цитират по-горе е този им грант:
  "ЕК – Подпомагане на Европейския енергиен съюз чрез анализ на мотивите за индивидуалнияи колективен енергиен избор в Европа"
  За него са получили 345,000 лева. Вие си решете дали тия парички са повлияли заключенията им или не.

  Няма финансов отчет за 2017. Странното е, че имат над 2 млн в имоти и други 362,000 в инвестиционни (?!) имоти и Собствен капитал от 2,733,000. Това е само при повърхностен поглед от неспециалист. Аз мога се оправи с Managerial Accounting само дотолкова доколкото знам Financial Accounting, а това е Audit and Forensic Accounting. Усещанието ми е че нещо смърди тука и не е само точенето на европейски пари

  И накрая - тия са специалисти по всичко: само няколко примера:
  МВР – Наблюдение на принудителното връщане,
  Държавен департамент на САЩ – Руското влияние в Европа
  Институт „Отворено общество” (Будапеща) - Завладяване на държавите в Европа
  ЕК – Приобщаване на ромите в крайдунавските региони

  Как да не им повярва човек на глупостите?


  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 48. 48 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  До коментар [#8] от "Един препатил":

  "Доверявам се на Иван Костов: " АЕЦ Белене няма да стане, защото не може да стане".

  Е, тя баба Ванга се спомина, горката.
  А тоя титан на мисълта, дето го откопавате от политическото бунище не е ли същият, дето раздаде България на олигарсите? Продължавайте да се доверявате.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 49. 49 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  До коментар [#7] от "Hawaii":

  "Оспори каквото и да е от анализа."

  Съжалявам че се меся. Само малка бележка: Само като прочете човек "Цената на електроенергията на едро в България ще нарасне до около 74 евро/МВтч през 2050 г." става ясно, че това не е анализ а СМЕШКА, писана от безхаберници. 2050? А защо не 2500?
  И продължението е от същото качество.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 50. 50 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#45] от "Явор Атанасов":

  Разбира се, че не всеки може да си го позволи, но е достатъчно 5% да могат за да спечелят всички. Разбива се монопола на енергийните дружества, те попадат в конкурентна среда и няма да могат да диктуват цените на тока. Друга тенденция е еленергията да се ползва само там, където е 100% необходима. Акумулиращи печки, отоплителни и готварски печки, бойлери на ток постепенно ще се заменят от газови. Токът само за хладилник, климатик, телевизор, компютри и мобилни устройства. За електрическите автомобили токът ще е скъп, просто държавата ще наложи акциз както за петрола сега.

 51. 51 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Управляващите нямат никаква кирия от зиграждането на домашни ВЕИ системи, докато един голям проект, примерно за АЕЦ, предполага големи рушвети при взимането на решението, при изграждането на централата и после при поддръжката и.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 52. 52 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#7] от "Hawaii":"Оспори каквото и да е от анализа."Съжалявам че се меся. Само малка бележка: Само като прочете човек "Цената на електроенергията на едро в България ще нарасне до около 74 евро/МВтч през 2050 г." става ясно, че това не е анализ а СМЕШКА, писана от безхаберници. 2050? А защо не 2500?И продължението е от същото качество.
  —цитат от коментар 49 на Gretel


  Че до 2050 парите ще се обезценят тъкмо наполовина, от което е логично тока и всичко останало да поскъпне поне двойно, и ето ти я цена 75 евро.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 53. 53 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  [quote#12:"Hawaii"][/quote]

  Не съм привърженик на Белене по икономически причини, но Атина, Солун и Белград може би светят, понеже си внасят ток от България и от Румъния, като част от този ток се произвежда от АЕЦ.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 54. 54 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 608 Неутрално

  СПРЕТЕ ДА ГИ ЦВЪКАТЕ ТИЯ ХИМИЧЕСКИ БОМБИ НАВСЕКЪДЕ ШЕ РЕВЕТЕ ОСЕЯХТЕ Я ЦЕЛАТА ЗЕМЯ СЪС ТИЯ КАНЦЕРОГЕНИ МАЛОУМНИЦИ , ХИМИИ КОИТО СТОЛЕТИЯ НЕМА ДА СЕ РАЗГРАДАТ , ВЕЧЕР КАТО НЕМА СЛЪНЦЕ НА СВЕЩИ ЛИ ЩЕ Я КАРАТЕ ПИТАМ АЗ

 55. 55 Профил на Ivanski
  Ivanski
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#7] от "Hawaii":

  Няма нужда да се оборва. Държа да подчертая че съм против Белене, Но доста неща са пълна боза и явно в ЕС не са си направили труда да вникнат дълбоко в Българската законова действителност.
  1. Малка централа до 30 кв се отваря с 4 документа и свързането стана за 7 седмици, докато я направя, щото се мотках малко а и на покрив е малко по-бавно.
  2. Цените на панелите са баснословно скъпи, поради едно единствено нещо - МИТАТА са от 46-63 %, само и само да може няколко фирми в Германия да вкарват сл. клетки и да ги "правят" на панели да си живуркат. Ако паднат за една година всички покриви ще "блестят"
  3. Цената на тока в България няма как да бъде като в Германия, щото ако стане ще запушим като комин и ще се вижда от Космоса че във всички блокове горят печки на дърва.
  4. Административни разходи 70 % от общата инвестиция- вие или не знаете да четете или не може да смятате!!!!!

  Ivanski
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK