Кабинетът изпрати Валери Симеонов на заседанието на ЮНЕСКО, където се очаква да се обсъжда казусът "Пирин"

Кабинетът изпрати Валери Симеонов на заседанието на ЮНЕСКО, където се очаква да се обсъжда казусът "Пирин"

© Велко АнгеловВицепремиерът Валери Симеонов ще представлява България в Бахрейн на заседанието на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО на 28 юни, на което се очаква да бъдат обсъдени опасенията на организацията, свързани с опазването на Национален парк "Пирин" като обект на световното наследство.


За командироването му съобщиха в писмо до медиите от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България". От организацията заявяват, че се очаква поне една държава да поиска промяна и смекчване на тона на проекторешението на комитета за Пирин, в което са изложение опасенията и се настоява за извършване на пълна екологична оценка на новия план за управлението на парка.


Намесата на друга държава, за да се поиска повторно обсъждане на огласеното в края на май проекторешение, е необходима, тъй като в момента България не е член на комитета, в който на ротационен принцип участват около 20 държави, уточняват от коалицията.
От екипа на Валери Симеонов потвърдиха пред "Дневник", че вицепремиерът е в Бахрейн начело на петчленна делегация. В отговор на въпрос уточниха, че ако на форума стане въпрос за Пирин, той ще вземе отношение, без да уточняват повече детайли.


В проекторешението на ЮНЕСКО се настоява за пълна екологична оценка на проекта за нов план за управление на Национален парк "Пирин" и се приветства решението на българския Върховен административен съд от май 2018 г., който отхвърли решението на екоминистъра да не се прави такава. Експертите на ЮНЕСКО призовават българското правителство да не прилага промените от декември 2017 г. в сегашния план за управление на парка, докато няма екооценка, и настояват за конкретизиране на начина на използване на водите от планината с водохващания – само за питейни нужди, а не за изкуствен сняг.


Промените в плана за управление на природен парк "Пирин", приети от кабинета между Коледа и Нова година предизвикаха протести на природозащитници, които обвиниха кабинета, че с тях ще даде възможност за застрояване на 48% от територията на парка. Според правителството става дума за застрояване на едва 2.6 % от парка и то единствено за спортна и съпътстваща я инфраструктура.


Вицепремиерът Валери Симеонов, който е и съпредседател на коалицията "Обединени патриоти" (по-малкият коалиционен партньор в управлението) беше измежду най-дейните защитници на промените, като поддържаше тезата, че става дума единствено за възможност за построяване на втори лифт на Банско и се зарече да работи с всички сили за осъществяването на тази идея. Той дори обяви, че зад съпротивата срещу промяната в плана за управление на парк "Пирин" стояли чуждестранни бизнес интереси, които не били заинтересовани България да развива зимните спортове.


Екоминистърът Нено Димов, който е в управлението от квотата на "Обединени патриоти", обжалва съдебното решение, че е нужна екооценка на плана за управление. Преди дни той в телевизионно интервю той изрази недоумение защо казусът "Пирин" е хипер интересен при положение, че България има проблеми като замърсяването на въздуха, които са световни.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK