Собственикът на имота край "Корал" предупреди протестиращите да са внимателни (допълнена)

Собственикът на имота край "Корал" предупреди протестиращите да са внимателни (допълнена)

© "Да запазим Корал"В специално изявление до медиите испанската фирма "Ибердрола Инмобилиария", собственик на планирания за застрояване имот на плажа "Корал", предупреди участниците в планирания за утре протест там да се държат по "мирен и цивилизован начин" и напомни, че "всяка дейност на вандализъм срещу частната собственост е престъпен акт и е предмет на наказателна отговорност".


Природозащитници се събират в събота вечер, за да посрещнат с концерт-протест Джулай морнинг - първото утро на месец юли на плажа. Събитието е организирано в социалната мрежа "Фейсбук" от сдружението "Да запазим "Корал". То идва след поредна седмица на напрежение около един от трите обявени от държавата за защитени екоплажове заради поставената преди началото на сезона дървена ограда около имота на "Ибердрола Инмобилиария", затваряща общински път, последвана от насип с пръст. Природозащитници реагираха на оградата с аргумента, че тя не позволява свободен достъп на всеки желаещ до плажа, както изисква българската Конституция. Министърът на туризма Николина Ангелкова обяви незабавно, че е извършена проверка и достъп има, а опонентите й сезираха прокуратурата с искане да провери дали изобщо е проверявана оградата. Няколко дни по-късно на оградата на имота се появи табела, според която преминаващите ще бъдат снимани с фотокапани и предадени на полицията. От компанията отрекоха те да са поставяли капаните.


Според изявлението на "Ибердрола Инмобилиария" до фирмата стигнали съобщения, че една от целите на протеста е да бъде разрушена оградата, която компанията е поставила по периметъра на своята собственост. От фирмата не назовават организаторите, но ги определят като "т. нар. екологическа организация, която предприема действия, за да поддържа бизнеса си с незаконно къмпингуване с години на плаж "Корал".
В съобщението се подчертава, че оградата е поставена по искане на община Царево, тъй като предишни години там бил изсипван боклук, заради което инвеститорът бил глобен. Компанията декларира, че е осигурила няколко входа за свободен достъп до плажа и уточнява, че желаещите имат възможност да отсядат в легалните къмпинги на плажа.


"Компанията апелира към хората, които искат да присъстват на организирания протест тази събота, да разберат, че става въпрос за защита на правото на частната собственост и не бива да позволяват да бъдат манипулирани от организация, чиято цел е да продължи с нелегалния си бизнес, като вече е доказала незаинтересованост към опазване на околната среда", се посочва в съобщението.


От "Ибердрола Инмобилиария" изразяват учудване, че в страна от Евросъюза, която спазва законите, са представени "като виновни, а не потърпевши от създалата се ситуация в общественото пространство" и надежда, че летуващите "да разбират тяхната ситуация".


(Не)законното къмпингуване


Изявлението на компанията-собственик на имота съвпада до голяма степен с позицията на кмета на Царево Георги Лапчев, който от години обвинява природозащитниците, че обслужват политически проекти, а свободно къмпингуващите - че нарушават закона. Тази година акциите на Лапчев срещу къмпингуването започнаха още преди началото на сезона. Той беше подкрепен от министъра на туризма Николина Ангелкова, която заяви, че и това лято основният проблем на Черноморието ще бъдат свободно къмпингуващите.


Тезата на Ангелкова е, че по закон къмпингуването извън регламентираните за това места е забранено. Природозащитниците защитават обратната позиция. Те се позовават на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, според който в зона А - плажната ивица и на 100 м за нея, се разрешава къмпингуването извън категоризираните къмпинги "при условия и по ред, определени в Закона за туризма и специфичните правила и нормативи, предвидени в други закони". Правилата обаче все още не са подготвени и приети, поради което не са в сила.

Преди година Върховният административен съд (ВАС) отмени окончателно общинска забрана за къмпингуване на "Карадере" извън туристическите обекти и така създаде съдебен прецедент. Община Шабла пък от две години въведе такса и правила за свободно къмпингуване по северното крайбрежие, осигури тоалетни и контейнери за отпадъците, като до момента тези регламенти се спазват от къмпингуващите на нейна територия.


Корал завинаги


Собственикът на имота край "Корал" предупреди протестиращите да са внимателни (допълнена)

© Сдружение

"Спасяме последния несъсипан плаж на юг от Бургас от беззаконие и разруха. Спасяваме го заради децата си. Няма да се примирим нито с инвеститор, който пренебрегва закона, нито с власт, която му го позволява" - с този призив е обявен във "Фейсбук" протестът в събота срещу неделя.

В концерта за Джулай морнинг ще участват музикантите Валди Тотев и Тони Серкеджиев от Delta Roosters, Васо Гюров и Деян Драгиев - Даката от "Ревю", политологът Евгений Дайнов с групата си "Магистри", певците Миленита и Кристиян Костов и др.


Насловът на събитието е "Корал завинаги", а началото му е обявено за 18 ч.


По закон "Корал" Иракли и Карадере са обявени за плажове за природосъобразен туризъм и там строителството и стопанската дейност са силно ограничени.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK