Нено Димов е убеден, че скоро ще има втори лифт на Банско

Нено Димов

© Георги Кожухаров

Нено ДимовДържавата отвоюва територия, която има право да управлява. Така министърът на околната среда Нено Димов коментира решението на ЮНЕСКО от заседанието в Бахрейн, на което страната бе представена от вицепремиера Валери Симеонов, в предаването "Беновска пита" по Канал 3. Всъщност решението на комитета е, че правителството трябва "да се въздържа" от прилагането на спорните изменения в настоящия план за управление на Пирин преди да му бъде направена екологична оценка.


Според Димов решение на кабинета било подкрепено и това е една от поредните стъпки за построяване на лифта, който обаче няма да е готов за предстоящия зимен сезон. Преди всичко съдът трябва да се произнесе по плана за управление на Пирин, припомни той.


Тук не говорим за опит за опазване на околната среда, каза Димов за протестите срещу нарушаването на няколко закона при опита за строителство на още един лифт в ски зоната над Банско. "Тука говорим за чиста идеологическа и пропаганда дейност", каза Димов. Според него екоактивистите приемат човека за вредител, както покрай "джендърската история" приемали семейството за нещо лошо. "Те по всякакъв начин се опитват да провалят икономиката", каза Димов. Той "успокои", че това не е само български феномен
Министър Димов смята, че лифтът е съоръжение, което доста щади околната среда. Дори ходенето пеша утъпква, каза той.


Друго негово заключение беше, че хората първо трябва да са осигурени материално и след това да мислят за околната среда.


Димов смята, че завъртането на цикъла на кръговата икономика, в която боклукът става суровина, може да изстреля икономиката, като откриването на колелото и парната машина. Димов добави, че за кръговата икономика България ще бъде готова по-скоро технологично, отколкото ментално.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK