Министерството на земеделието възражда "калинка", която никой не използва от 15 години

Министерството на земеделието възражда "калинка", която никой не използва от 15 години

© Красимир ЮскеселиевПетнайсет години след въвеждането и тоталната липса на интерес на фирмите от сектора към него Министерството на земеделието и храните се опитва да възроди национален знак за биологично производство с формата на калинка. Идеята е, логото да може да се слага на етикетите на продуктите като гаранция, че са биологично чисти, както и за реклама на земеделски продукти, храни и съставките им като означение за биологичен метод на производство и преработка при спазване на правилата.


Употребата на логото, което беше представено за първи път в далечната 2003 г., е разписана повторно в нов проект за наредба, уреждаща правилата, етикетирането и контрола за биопроизводството в България. Документът беше публикуван преди броени дни за обществено обсъждане, а становища по него ще се приемат в рамките на следващия месец.


Националният знак за чиста продукция на България

Националният знак за чиста продукция на България


Идеята през 2003 г. е калинката на етикетите на продуктите да е разпознаваема от потребителите гаранция за чиста и сертифицирана биопродукция. Проведена е и информационна кампания за популяризирането му. Тогава все още България не е член на Европейския съюз, не можем да използваме техните унифицирани и разпознаваеми символи, което обяснява и нуждата от национална гаранция и знак. Скоро обаче страната влиза в ЕС и калинката е бързо забравена.
Така 15 години българското лого си остава една неизползвана алтернатива от производителите и фирмите, занимаващи се с биоземеделие и търговия в България. Причината за тоталната липса на интерес към знака е, че той остава неразпознаваем от потребителите, особено в сравенение с европейските лога, които се използват масово, откакто сме страна - членка на съюза. Това обясниха от фондация за биологично земеделие "Биоселена".


Европейското лого за биопризводство

Европейското лого за биопризводство


Търговци от сектора, пожелали анонимност, също потвърдиха информацията и изразиха недоумение от факта, че калинката отново се предлага като опция в новата наредба, вместо да се наблегне на мерки за ефективен контрол за биологичното производство, от каквото има реална нужда.


Официалният контрол в търговската мрежа за употребата на термини и означения за биологичен метод на производство се упражнява от Българската агенция за безопасност на храните. До 2021 г. търговците и фирмите производители, които нямат биосертификат, са задължени да премахнат от етикетите на продуктите си знаци и имена, съдържащи думите "био", "еко", които заблуждават потребителите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK