Незаконната сеч скоро ще надхвърли легалната, предупредиха експерти

Незаконната сеч скоро ще надхвърли легалната, предупредиха експерти

© Георги КожухаровБракониерската сеч в България не само не намалява, а има тенденция на повишение през последните няколко години. Ако не се предприемат по-крайни мерки от страна на държавата, незаконната дървесина скоро ще надвиши с повече от половината законно добитата. Това показват данните и анализът от последния доклад по темата на природозащитната организация WWF, който обхваща периода 2013-2017 г. В представянето на доклада се включиха експерти на Асоциацията на парковете в България, фондация "Биоразнообразие" и Българското дружество за защита на птиците.


Чрез незаконен добив на дървесина сивият сектор в горското стопанство генерира скрити приходи, равняващи се на 150 млн. лв. годишно, сочат изчисленията в доклада. "Това са огромни загуби за държавата, които, ако излязат на светло, могат да се вложат в ефективни мерки за решаване на проблема", коментира Нели Дончева пред "Дневник".


От организацията поставят под въпрос ефективността на мерките, които държавата предприема за овладяване на проблема в последните години, и призовават за по-краен и категоричен подход. Според тях една от основните посоки трябва да е стимулиране, по-високо заплащане и защита на горските служители и инспектори.
Годишният обем на незаконната сеч се равнява на между 2.4 млн. и 2.7 млн. куб. метра и в момента надвишава с 1/3 официалния добив. Злоупотребите в горите продължават. Бракониерските схеми са различни: от маркиране на дърветата за сеч до продажбата и извозването на добития дървен материал.


Бедността като основен фактор


Основен фактор за незаконния дърводобив са високите нива на бедността, която се е покачила с 9% през последните години - 700 домакинства са под прага на бедността в България, подчерта Тома Белев от Асоциацията на парковете в България, който представи част от анализа. "Дори и 10% от тези хора да крадат – от крайна нужда и липса на алтернатива, това прави големи количества незаконна сеч, а срещу нея стоят едва 370 души, които пазят горите, това е крайно недостатъчно и неефективно", коментира Белев.


По думите му проблем е как стига дървесината до клиентите. Една от причините е, че парите, отделени от бюджета за Изпълнителната агенция по горите, са намалени за този период с 30%, за същото време се увеличава и бедността на населението. Има и 15% увеличение на средния разход на дървата, които се плащат.


Броят на горските инспектори е намалял с 10%, а сред обясненията за тази тенденция са липсата на стимули, мотивация, ниски заплати и рисковете за сигурността на служителите. Фиктивността на административно наказателни производства, несъбирането на наложените глоби и санкции също спомагат нелегалния дърводобив - само 15% са събраните глоби за периода.


Природозащитниците отбелязаха като критика, че медиите нямат рубрики специално за теми свързани с горите, а в същото време 40% от територията на страната ни представлява гори.


Природозащитниците искат промени в три посоки - организация, законова рамка и човешки ресурс. Добромир Добринов от WWF представи препоръките на експертите от организация за спешно справяне с проблема.


Хората в сектора са важни


Държавата е направила много стъпки в посока защита на горите през последните години, но фактът, че негативната тенденция продължава, показва, че те не дават резултати, каза Добринов. Представители на агенцията, които присъстваха на събитието, не успяха да дадат обяснение защо се случва това.


"За изминалите пет години бяха предприети редица мерки - нормативни, технологични и технически за спиране на незаконния добив, но вниманието към ключовия фактор - хората, които прилагат мерките, не беше достатъчно," коментира Нели Дончева.


Според нея трябва да се насочат усилия именно към хората в сектора и да се помисли за тяхната защита, за компенсации за тежкия труд, който извършват, за липсата на материален ресурс за тяхната работа. "Не е редно горските да нямат средства за бензин за охраната на горите, а да опазват ресурс за милиони", коментира експертът.


Природозащитниците смятат за съществено и обществото да се информира регулярно за действията, които държавата предприема, Изпълнителната агенция по горите да изготвя ежегоден доклад за състоянието на горите, който да се публикува, както и да се отчита за свършената работа. Министерството на земеделието също трябва да дава отчет за обемите на облата дървесина.


Екоорганизациите за пореден път настояват Изпълнителна агенция по горите да излезе от под шапката на Министерството на земеделието, храните и горите, за да оказва независим и ефективен контрол. По-високи заплати и повишаване на квалификацията на горските инспектори ще помогнат, смятат от WWF. Електронните търгове, които се въвеждат като практика от няколко години, трябва да бъдат наложени като единственият възможен вариант.


Сред мерките, които според тях ще бъдат от полза, са финансирането на сектора, стимулирането на сертификацията на горите.


Законодателството за горите трябва да определя какви ще са практиките, а не обратното, както често се случва в момента, отбеляза Добринов.

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4141 Гневно

  Който си плати на правилните началници може да отсече и Байкушевата мура !!!
  ГЕРБ, сър !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  Негодниците "обръснаха "горите!!!!
  Съсипват вековно българско богатство и причиняват катаклизми, от които страдат много хора!

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5484 Неутрално

  Ами то както казват всичко в България се дели 60:40 при това не в полза на народа ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4370 Весело

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Да, но според Тома Белев, "основен фактор за незаконния дърводобив са високите нива на бедността, която се е покачила с 9% през последните години - 700 домакинства са под прага на бедността в България."
  Така че, само 700 домакинства са бедни, а при социалистите?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 5. 5 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Оставете милионите от дървесина, кой ще плаща за наводвенията, свлачищата и другите следствия и кой ще залесява? И кои са тези "експерти"? Горските сякаш не знаят. Или "учтиво" си мълчат, че са на заплата?

 6. 6 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3975 Неутрално

  "Незаконната сеч скоро ще надхвърли легалната, предупредиха експерти"

  Лош атестат за държавата. Ако това е така значи имаме парализирана и тотално корумпирана държава .

 7. 7 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Унищожават гората, щото сегашните комунисти са с шумкарски произход. А всяка що годе прогледнала маймуна иска да си забрави примитивния произход. Ма историята помни


 8. 8 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 525 Неутрално

  От кацелариите едва ли ще се сборим с незаконната сеч.Свляне на номерата докато не се платят глобите , циганските коне в близката кланница за салам и нещата ще потръгнат.

 9. 9 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Нещата с изсичането на горите от държавна гледна точка са "искам, ама нямам желание". Причината е една: корупция.

 10. 10 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Ауууу, "зелените", къде сте бе, що не протестирате срещу незаконната сеч?
  Защо няма живи вериги срещу циганските набези в горите?

  Ааа, сетих се - на плажа си е по-добре, там има "материален интерес", а от циганите не можете да изкарате "материален интерес", даже напротив, може и да ви бият леко.........

  Знанието е сила, информацията - власт
 11. 11 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Годишният обем на незаконната сеч се равнява на между 2,4 млн. и 2,7 млн кубични метра и в момента надвишава с 1/3 официалния добив.
  -----------------------------------------------------
  И как стигнаха Белевци до тези числа?
  Представете си само този обем - 2.5 млн. м3!
  Ако има такава сеч, тя ще се види и от Космоса, бе!
  И какво я правят тази дървесина? Очевидно няма как да я изнесат щом е незаконна - това са 120 000 камиона с прицеп, ака приемем всеки по 20 м3!
  Очевидно не я и преработваме, щом нашите предприятия се оплакват от недостиг на дървесина. А и те също не могат да изнесат толкова продукция нелегално.
  Остава да я горим в печки. При среден разход на домакинство 7-8 м3 това прави 300 000 домакинства. Също невероятно . Още повече, че повечето такива получават помощи за отопление във вид на ваучери. Тези ваучери се осребряват от държавата на доставчиците. А няма как да ти осребрят ваучери за 1000 м3 дърва, примерно, ако имаш документ, че си купил/добил законно 300 м3!
  Въобще с безумствата си тези псевдоактивисти опорочиха идеята за защита на околната среда и отблъснаха мнозинството хора от нея.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 934 Любопитно

  На всеки път, слизащ от планината, имаше пунктове, чрез които се правеха проверки на всеки камион, който преминават, няма как камионът да прелети. Обаче, за да бачкат тия пунктове, си иска да има хора, които трябва да са "железни", за да не се поддават на рушвети. Живял съм дълго време до такъв пунк и не е за разказване какво може да види човек. Контролът трябва да е най-вече нощен, защото след 17.00 не работи, а бракониерите баш това чакат...

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7378 Неутрално

  Тука най-корумпираните борят корупцията. Мафията управлява държавата, а за нея най-важни са парите от далавери. Това е България.

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7378 Неутрално

  До коментар [#12] от "Пеевски вярва в демокрацията И вие ли":

  ДПС я създаде ДС, за да удари СДС. Повечето в ръководството им са агенти на ДС.

 16. 16 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Борисов I и първата му шайка, под диктовката на Емил Димитров от Етрополе позволиха държавните гори да бъдат превърнати в партийни касички. Планови стопанства - колкото повече отсечени дървета, толкова повече "сигурност в системата" и по-големи премии за горските, освен премиите за затваряне на очите към престъпленията на дпс-арските фирми. Да не забравяме и тоталното погазване на законите от мръсната тройна коалиция, заменките по време на Нихат Кабил, Мехмед Дикме и Джевдет Чакъров - Някой ако се интересува, горепосочените вече са извън светлината на свинските медии и си харчат парите на спокойствие. Кабил даже си бръмчи с малкото самолетче. Над хиляди декари престъпно заменени гори и земи, с благословията на кобурга и дръндарския циганин. А от боковите калинки не чакайте промени - решенията не ги вземат те. Както вече писах - това е работа на дпс.

 17. 17 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3786 Гневно

  Нено Димов може да не спира да говори в защита на втория лифт в Банско, но за този толкова голям проблем не се и сеща!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Нено Димов да подава оставка.

 21. 21 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Всеки човек трябва да засади поне едно дърво и да го наблюдава колко бавно расте и тогава никога няма да отсече дърво през живота си !

 22. 22 Профил на oIo
  oIo
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#11] от "fras":

  За ваше сведение - масовата сеч в България е напълно видима от Космоса - https://www.dnevnik.bg/ot_vas/novini_ot_vas/2016/11/30/2873900_sechta_v_s_surnica_ot_kosmosa/ - всеки може да провери горите около мястото, където живее като включвайки история при разглеждане на сателитните снимки на гугъл карти.

  Гигантски количества дървесина се раздробява в промишлени условия по пристанища и се изнася с кораби и това не е от вчера.

  Но на хората не им пука... В Севлиево, например, страдат от недостик на питейна вода всяко лято, но никой не си прави труда да протестира или да отиде горе в планината, където извира р. Росица, и да види опустошителните сечищата до голо край и във водосбора на реката. После се чудят що няма вода - ами няма какво да я задържи... А камионите с дървен материал се изнизват от гората необезпокоявани.

 23. 23 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2795 Неутрално

  До коментар [#10] от "pag":

  Циганските набези по горите, кой трябва да ги спира, че не разбрах...?

  Бивш tww09306483.
 24. 24 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4265 Неутрално

  Тъжна картинка!Корупция,мизерия и слаба държавна администрация!

 25. 25 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  До коментар [#10] от "pag":

  Къде сте бе екоталибани, къде сте бе? Окрадоха държавата! Изнесоха я а вие само на жълтите павета, платени, няма келепир, тревомани, соросоиди, къде сте бе? Цялата полиция и горските работят за вас а вие само на богатите гледате да препънете бизнеса! Къде бяхте вие дето сте един файтон хора, като застроиха черноморието? Всичките министри в последните 15 години ваши бяха а вие го позволихте!

 26. 26 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#10] от "pag":

  Ти защо не се обърнеш към човекът, за когото си гласувал? Не мислиш ли, че имаш основание да искаш някакви действия? Харесва ли ти липсата на държавост, закон и ред? Питай го, де!

 27. 27 Профил на Borislav Jordanov
  Borislav Jordanov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "Незаконната сеч скоро ще надхвърли легалната, предупредиха експерти"Лош атестат за държавата. Ако това е така значи имаме парализирана и тотално корумпирана държава .
  —цитат от коментар 6 на tacheaux


  Добър ден, аз съм Ваш'та леля.

 28. 28 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  Незаконната сеч скоро ще надхвърли легалната, предупредиха експерти
  —цитат от коментар 0 на Дневник


  Решението на проблема е лесно - просто трябва да се увеличи легалната сеч...

  Два дни "Работа, Работа, Работа"... да Му се зачитат за три при Бай Ставри!
 29. 29 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Всеки човек трябва да засади поне едно дърво и да го наблюдава колко бавно расте и тогава никога няма да отсече дърво през живота си !
  —цитат от коментар 21 на The Island


  Вярно е. Също така е вярно, че ако човек види как умира животно, за да бъде разфасовано на пържоли, може и да спре да яде месо.

 30. 30 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  Ауууу, "зелените", къде сте бе, що не протестирате срещу незаконната сеч?
  Защо няма живи вериги срещу циганските набези в горите?
  —цитат от коментар 10 на pag


  Ако управляващите извършват незаконната сеч, тогава ще е редно да се протестира. Инак би трябвало само да информираш институциите, че някъде има незаконна сеч, и те да си свършат работата ;)

  Два дни "Работа, Работа, Работа"... да Му се зачитат за три при Бай Ставри!
 31. 31 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Нено Димов може да не спира да говори в защита на втория лифт в Банско, но за този толкова голям проблем не се и сеща!
  —цитат от коментар 17 на Храбър


  Ако в Банско нямаше поминък покрай ските, местните отдавна щаха да са изсекли гората. Все пак нещо трябва да се яде. Само че нашите 'зелени' са менте и не могат да мислят и половин крачка напред.

 32. 32 Профил на rangers
  rangers
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Не разбирам защо никой не иска да каже истината!? А тя е много, ама много проста! Проста като българин. Износът!!! Спира се износът на дърва и дървен материал и ... незаконната сеч се връща на нормалните си вековни стойности. Сега спечелилият на т.н. борса юнак, отсича 5 - 10 пъти повече от платената от него квота. Това е голямата марфа, а не някакви мангали с конски каруци. По пътищата не можем се размина от тирове и всички в посока към храбро охраняваната от мигранти, държавна граница. Това може този прост народ, това произвежда, това и изнася! Сече гората юнашки и това е. Никакви мерки не могат и няма да го спрат, докато ... не отсече последното дърво!Тъжно нали. Ама е истина. Запомнете думите ми, ПОСЛЕДНОТО!

 33. 33 Профил на slunchev_den
  slunchev_den
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Преди да отсекът и последните достъпни гори, дали ще бъдат самите те отсечени от правосъдието? Надявам се..

  "Първо си пренебрегнат, после осмиван, сетне бит, и накрая победител."
 34. 34 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#10] от "pag":

  абе ей, глупендер герберски, Зелените протестират от години срещу незаконната сеч, която се извършва с благословията на ГЕРБ. Тия 350 милиона къде отиват? За чадър в цацаратурата, разбира се, и оттам по веригата. Като започнете с малоумните опорни точки, нямате равни...

  седеньето го зголемува задникот
 35. 35 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Пояснявам на всички малоумни гербаджии и комунисти, нагълтали се като мисирки с опорки - държавата не си върши работата, за да спре незаконната сеч. Не си я върши поради същата причина, поради която не спира контрабандата на акцизни стоки и наркотици - защото хората, които са овластени да го правят, имат пряка изгода от това да не спира нито незаконната сеч, нито нищо.
  Дано сте вденали нещо.

  седеньето го зголемува задникот
 36. 36 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  Ми то горите, плажовете и...... кво друго остана за крадене, че не се сещам? Аааааа, ми еврофондовете!!! Като свършат и последните екстри и крадливата гербава орда ще се разпусне сама.

 37. 37 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3607 Неутрално

  До коментар [#10] от "pag":Циганските набези по горите, кой трябва да ги спира, че не разбрах...?
  —цитат от коментар 23 на tww09306483


  На всеки цигански набег се пада по един 20 тонен камион на партийните секачи.
  Кой е по-вреден?

 38. 38 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3607 Неутрално

  До коментар [#37] от "historama":

  снимката е показателна. Циганите товарят със силата на децата и жената, а партийните секачи с модерна техника.
  Кой е по-ефикасен в сеченето?

 39. 39 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  До коментар [#10] от "pag":

  Бойко Борисов:
  "Последните години България е първа в Европа по нови гори и единствената, може би, която е разширила горите си, от всички европейски държави. За каква незаконна сеч говорим. Ние водим такава битка с това…"

  Тук некъде милиционерът отива да си ляга в стил бит п..рст.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 40. 40 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6246 Разстроено

  С ромляните не може се разбра човек, те нападнаха полицаите в града, а какво остава в гората горски да им направи бележка.

 41. 41 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  С ромляните не може се разбра човек, те нападнаха полицаите в града, а какво остава в гората горски да им направи бележка.
  —цитат от коментар 40 на Peni Nikol


  Абе едно време горските ходеха с пушки. Сега поне бухалки нямат ли? И кво пречи да им дадат калашници? Че даже и картечници, ако трябва? Не че няма начин да се спрат набезите, желание няма. Защото някой може да си помисли, че се забраняват кражбите, което ще е лоша поличба за управляващите. А по-лесно се лови риба в мътна вода.

 42. 42 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#41] от "Judjuk":

  Ами ако им ги вземат (автоматите) , ей ти, нови партизани

 43. 43 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  В представите на хората горският е човек с униформа и пушка. А са му забранили да стреля, за да не пострада някой наш важен гербав човек.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK