След осъдително решение министър и кметове обсъдиха как ще пазят птиците в Рила

Целта на срещата в Благоевград беше местните общности да бъдат запознати с мерките, които ще бъдат предприети, и да се намери баланс между опазването на природата и развитието на общините в района на новата зона, се казва в съобщението.

© МОСВ

Целта на срещата в Благоевград беше местните общности да бъдат запознати с мерките, които ще бъдат предприети, и да се намери баланс между опазването на природата и развитието на общините в района на новата зона, се казва в съобщението.Какви мерки ще предприеме България след като Съдът на ЕС излезе с осъдително решение срещу страната за това, че не е опазвала дивите птици в ниските части на Рила планина? Това беше темата на среща днес в Благоевград между министъра на околната среда Нено Димов и кметове на общини в региона.


Целта на срещата беше местните общности да бъдат запознати с мерките, които ще бъдат предприети, и да се намери баланс между опазването на природата и развитието на общините в района на новата зона, се казва в съобщение на екоминистерството.


Съдът на ЕС през април излезе с решение, че България не е обявила за специална защитена зона цялото орнитологично важно място, обхващащо Рила планина и не е класифицирала най-подходящите по брой и площ територии за опазването на видове птици. "Рила е важен регион на обитаване на птици и една от най-значимите територии в Европейския съюз за опазването на около 130 вида гнездящи птици. От европейско природозащитно значение са 41 вида, като един от тях е застрашен в световен мащаб", се казваше в съобщението на съда.
В днешното прессъобщени на Министерството на околната среда се напомня, че решението е установително, което означава, че държавата няма наложени финансови санкции, но е длъжна да предприеме необходимите мерки в кратки срокове.


Запитана от Брюксел какво е направила, България е отговорила, че планира това лято да внесе за ново разглеждане от Националния съвет по биологично разнообразие предложението за нова защитена зона за птиците BG0002129 "Рила буфер". След това зоната трябва да бъде определена с решение на Министерския съвет.


Министърът е запознал кметовете с последното предложение за границите на защитената зона за опазване на дивите птици в останалата непокрита от зони част на орнитологично важно място "Рила". Предмет на опазване в проектозоната, съгласно това предложение, са 17 вида птици, посочени и в съдебното решение, информира екоминистерството.


Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8121 Неутрално

  Нас само присъди и глоби могат да ни стреснат.

 2. 2 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 265 Неутрално

  За пръв път наш ненчо заговорил за природата дето му е ресор. До сега го занимаваха "поминъка на хората", втори лифт на Цеко, бизнесО у Странджа на данчо ментата и родата, не се кахъреше за клим. промени щото били конспирация...
  Егати министъра.

 3. 3 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 265 Неутрално

  ааа и мутрите на слънчевия кенеф дето трошат дюни и отклоняват цели реки ... там не му чухме много гласчето...

 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3143 Неутрално

  Сега Нено и бай Х ще припомнят с години как са се грижили за птичките и тревичките. В ЕС не разбраха ли ,че на мутрите природата им е последна грижа?

 5. 5 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Тюф, добре, че сме в ЕС, та нещо да се случва. Дори да е насила, политическата мафия не иска да разсърди ЕС, откъде идват всичките й пари

 6. 6 Профил на cmx11486762
  cmx11486762
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Преди малко гледах наш Боко от Лондон.Много се сбръчкал тоя човек,а едни мисли...,как няма да се сбръчкаш

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10370 Неутрално

  Този Рила-буфер се планира от 2007-8 година...
  И все е доникъде..,

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на v.surovina
  v.surovina
  Рейтинг: 407 Неутрално

  най-доброто, което може да направи Нено за птиците, и изобщо, е да подаде оставка.

 9. 9 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1302 Неутрално
 10. 10 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  След ВАС, ако решението е да няма еко оценка за Пирин, недоклатения Нено отива на Европейски съд. Там поне не им минават номерата на нещастните лобистчета...

 11. 11 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  Ако и за хората се мислеше толкова, колкото за птиците, либерастията цена нямаше да има. В съвременото общество пазим всякакви животински видове, само хомо сапиенс не влиза в списъка с защитените видове.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK