Сметната палата даде десет препоръки на екоминистъра за мръсния въздух

Сметната палата даде десет препоръки на екоминистъра за мръсния въздух

© ДневникВъпреки че министерството на околната среда и водите провежда държавната политика по опазване чистотата на атмосферния въздух, то не изпълзява редица от задълженията си по закон, сочи одит на Сметната палата. Той е обхванал периода от началото на 2014 г. до края на 2016 г, когато начело на министерството са Искра Михайлова и Станислав Анастасов от ДПС, служебният Светлана Жекова и Ивелина Василева от ГЕРБ. Одитът анализира мерките, предприети от националните и местните власти за борба срещу основните източници на замърсяване в големите градове.


Той е извършен в трите общини, в които най-висок процент от населението живее при наднормени нива на замърсяване - София, Пловдив и Стара Загора. Регистрираните замърсители на атмосферния въздух в тези райони са в резултат на превишени нива на фини прахови частици (ФПЧ10 и ФПЧ2.5), на азотен диоксид, на серен диоксид, и бензоапирен (полиароматен въглеводород, който се изолира в проби от ФПЧ10).


Като основни източници на замърсители са посочени транспортът, битовото горене, топлоелектрически централи, промишлени предприятия, горивни и негоривни процеси в индустрията и др. Подчертава се, че качеството на въздуха се влошава и заради високата енергийна бедност на населението, тъй като основен източник на замърсяването през зимния сезон е битовото отопление.


Неефективни мерки и липса на глоби
Сметната палата установява, че мерките на национално и общинско равнище не са насочени към основните източници на замърсяване – битово отопление на твърдо гориво, стария автомобилен парк и инфраструктурата. Отбелязва се и че системите в пунктовете за мониторинг не работят в непрекъснат режим, а използваната в тях техника е остаряла. В допълнение система за мониторинг на околната среда не осигурява необходимата информация за ФПЧ2.5, въпреки че това е замърсителят, който най-много влияе върху човешкото здраве.


При одита се констатира, че Министерството на околната среда и водите не изпълнява вмененото му от Закона за опазване на околна среда задължение за разработване и внасяне за приемане от Народното събрание на Национална стратегия за околната среда. Установено е също, че министърът на околната среда и водите не е налагал глоби на кметове и длъжностни лица във връзка с неизпълнение на задължения за изготвяне и изпълнение на програми за подобряване на качеството на атмосферния въздух.


Липсата на финансиране


Сметната палата констатира и че няма доказателства, че сумите от глоби и имуществени санкции, постъпващи по бюджета на общините, се разходват за дейности за подобряване на качеството на атмосферния въздух.


Като пропуск се посочва и това, че за дейностите по политиката за подобряване качеството на атмосферния въздух и за Националната система за мониторинг на околната среда се отделят значително по-малко финансови средства от тези по други бюджетни програми на МОСВ.


Отчетени са минимални разходи за инвестиции от държавния бюджет, насочени към обновяване, повишаване на качеството и разширяване на средствата за измерване, мониторинг и докладване. Липсват финансови разчети с конкретни суми за реализация на националните и общинските стратегии, програми, планове и няма обвързаност с приеманите финансови прогнози и годишни бюджети на национално и на местно ниво, посочват още от сметната палата.


В анализирания период липсват и конкретни суми за осигуряване на финансиране на мерките, насочени към подобряване качеството на атмосферния въздух, включени в стратегическите документи на национално и на общинско ниво.


В същото време общините не разполагат с достатъчно финансови средства за реализиране на адекватни мерки за подобряване на качеството на въздуха и не се възползват достатъчно активно от възможността да реализират проекти и дейности в областта на опазване чистотата на въздуха със средства от източници извън общинския бюджет.


Десет препоръки към министъра на екологията


В заключение сметната палата дава десет препоръки към министъра на околната среда и водите, три препоръки към кметовете на община Пловдив и община Стара Загора, по две препоръки към изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по околна среда и директора на РИОСВ - София, и директора на РИОСВ - Стара Загора, и по една препоръка към директора на РИОСВ - Пловдив, и кмета на Столична община.


Сред препоръките са разработване или актуализиране на националната стратегия за опазване на околната среда от МОСВ, създаване на консултативен съвет към министъра на околната среда и водите за компонент "въздух" и организиране на информационни кампании за рисковете за здравето вследствие от замърсения въздух. Сметната палата препоръчва още да се набележат мерки, които следва да се предприемат съобразно сезона, атмосферните условия, източниците на замърсяване и други фактори, влияещи върху качеството на въздуха.


Изисква се също подобряване на контрола и санкциите от страната на МОСВ върху дейността на кметовете и длъжностните лица в общините.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3832 Весело

  Какъв въздух бе!?
  Че той Нено Димов да не е сложен там за този въздух?
  Той стои там заради Банско и Пирин.
  Ако някой си е внушил, че Нено ще се захване сега да чисти мръсния въздух жестоко се лъже.
  Нено е зает човек!
  Той си има толкова много работа около Банско!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Сметната палата даде десет препоръки на екоминистъра за мръсния въздух

  Ми да , как до сега не са се сетили . Като отворят тази капия , нищо няма да пречи на сметната палата да ттане пенкилер пенкилер и да постеле червеното килимче на което да вика последователно целия Минсъвет на "спявка" И без това преди време Палатата стана изтривалка за едни апартаменти . Като адвокатска къща . .

 4. 4 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Като основни източници на замърсители са посочени транспортът, битовото горене, топлоелектрически централи, промишлени предприятия, горивни и негоривни процеси в индустрията и др. Подчертава се, че качеството на въздуха се влошава и заради високата енергийна бедност на населението, тъй като основен източник на замърсяването през зимния сезон е битовото отоплени

  Бла бла .Четири години правят наблюдение и одити , за да установят това , което се знае от тридесет години насам . Интересно , какъв е делът на битовото отопление за замърсения въздух в Ст Загора , Пловдив и София спрямо ТЕЦ - овете , примерно . Спрямо автомобилния транспорт ? Какъм е делът на промишлените предприятия за мръсния въздух ? Лесно е да се вабута в един кюп всички възможни замърсители , без детайлен анализ и накрая да се отчита , че зъ реформи няма пари . Ами ако няма пари за всички замърсители , колко и кои от ВСИЧКИ са получили средства и са решени ? Николко . И така ще продължи во веки веков .Защото НИКОГА няма да има пари за ВСИЧКИ проблеми . Но за да се отхвърлят един по един трябва и акъл . Който е дефицит за управляващите .

 5. 5 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4022 Любопитно

  Да видим дали тези препоръки ще имат реален ефект?!

 6. 6 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  нерде сметната палата ,нерде еко министерство и екология ,простотии

 7. 7 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4191 Неутрално

  UNITED EU UNION

  10 сложни препоръки...
  Забрави! Спестяваш мъки ;)
  ...
  Снимката предлага рационално начало.
  Обаче: отдих на балкон, проповед от камбанария, гледане от високо...
  Не нам тия.

  Да сметне и пренасочи препоръките до Министъра за безплатно саниране.

  Палат саниран - Палат с чист въздух.
  Вънка е мръсния.

  Това е идеята ;)

  "Сметната палата даде десет препоръки на екоминистъра
  за мръсния въздух"

 8. 8 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1058 Неутрално
 9. 9 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  Имате грешка - не е министър, марионетка е.

 10. 10 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 609 Неутрално

  ‘КАТ ми пееш Пенка ле, кой ли те слуша?’

 11. 11 Профил на archd
  archd
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Нафтатаааааааааааа! Навсяъде в града работят дизели на празен ход, строго наказуемо в белите страни. А полицаите искат да им дадем повече пари!

 12. 12 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#4] от "papуre":
  Точно. И не с общи приказки, а да кажат - какво и колко се отделя СО, СО2, серен диосид, въглеводороди, фини прахови частици и т.н. ( с цифри!!!! обаче ), когато се изгаря един кубик дръва (мокри, сухи няма значение) и като изгорим един тон или килограм кюмюр (лигнитни , донбаски нама значение) в едно кюмбе.
  Хайде Димов кажи и тогава пиши стратегии....

 13. 13 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Десет препоръки към министъра на екологията! и ОТ МЕН ЕДИНАДЕСЕТАТА -ДА СИ ВЗЕМЕ КУФАРЧЕТО И ДА СИ ХОДИ !!

 14. 14 Профил на snk22555877
  snk22555877
  Рейтинг: 335 Неутрално
 15. 15 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 284 Неутрално

  С какво занимават министъра на ОСВ. Ми той отдавна е заявил, че няма глобално затопляне, озонови дупки и други подобни дреболии. Неговото занимание е да осигури сеченето на горите в Пирин. Писти му трябват, писти...Качество на въздуха ли, че какво му е, и защо да се занимава Нено Димов?

  Между другото, днес видях поредния абсурд. Досега служителки по чистотата усърдно метяха (и вдигаха ужасен прах) улиците, по-точно по бордюрите на тротоарите в София.Днес обаче видях работници с моторни праходухачки да метат тротоарите и да пращат праха във въздуха наоколо. Дали това са ФПЧ или коджа едри такива, не се наемам да твърдя.

  vesela
 16. 16 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 994 Весело

  Сметната палата-според името си, отговаря за:
  1)сметките;
  2)сметта,
  а както разбирам-и за
  3)мръсния въздух!
  Една палата-много функции!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 17. 17 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 358 Неутрално

  Ужасно мрьсен вяздух от колите втора рька.

 18. 18 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Друга гледна точка- община Пловдив има проект в следващите години да раздаде на бедни домакинства 30 хиляди нови печки (вероятно на пелети или екобрикети) и да монтира филтри на комините. Инициативата е похвална, обаче:
  1. Никой не обяснява КОЙ ще плати разликата между цената на сегашното гориви и пелетите/ брикетите? За да е още по- хубаво положението, появата на толкова нови консуматори ще доведе и до покачване на цените на тези горива. А повечето са бед и хора и да си беден все още НЕ Е престъпление. Тоест след месеца-два ползване повечето печки ще станат музейни експонати.
  2. Филтрите на комините работят на ток. Как ще убедите обикновения човек , че консумацията е минимална? Ерго и това отпдна.
  3. И какво остана- да развиваме дейност и да глобяваме хора, дето не са ни симпатични.

 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5309 Неутрално

  Не е лошо и да дадат препоръки и другите министерства да си вършат работата...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 358 Неутрално

  основни източници на замърсители са посочени транспортът, битовото горене, топлоелектрически централи, промишлени предприятия. Колите са основен проблем, след тях политиците.

 21. 21 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Страничните улици в софийския "престижен" квартал Лозенец са пълни с пясък, не само покрай бордюрите. Наскоро общината реши да мие- посред нощ, с невероятен грохот, една цистерна с маркуч и мургав и на тъмно "оператор", който поливаше като градинар.
  Пясъка, разбира се, си остана, вдигайки се във въздуха след всеки преминал джигит.
  Фандъчке-е-е.......

 22. 22 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Те нещата са простички, но няма желание. И чяк пък 10?!
  Една стига. Ограничаване на причината, а именно автомобили. Всеки нормален град в бяла държава гледа да те накара дя нямаш МПС! А какво да кажем за авто сервиз в центъра на града?

 23. 23 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 542 Неутрално


  До коментар [#22] от "rincewind":
  Грешиш:
  "Всеки нормален град в бяла държава...." не се отоплява с дръва и кюмюр!

 24. 24 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 912 Неутрално

  Ай молим Ви се Сметната палата да се занимава с контрола върху разходването на публични средства,което прави незадоволително,и да не ръси мозък.Някой,който е олигофрен в областта си , да се прави на гений в друга е идиотско

 25. 25 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4191 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Шумните праходухачки са тъпня транснационалная.
  За съжаление.

  Добра страна:
  "леб" за разширяване на антимръсни законодателства:
  антишум - с антипрах.

  Замърсители понякога са купища стари автомобилни гуми,
  подпалени. Smoke in the Sky. Има такива "случайни" случаи.

  До коментар [#15] от "vesela":

  С какво занимават министъра на ОСВ. Ми той отдавна е заявил, че няма глобално затопляне, озонови дупки и други подобни дреболии. Неговото занимание е да осигури сеченето на горите в Пирин. Писти му трябват, писти...Качество на въздуха ли, че какво му е, и защо да се занимава Нено Димов?

  Между другото, днес видях поредния абсурд. Досега служителки по чистотата усърдно метяха (и вдигаха ужасен прах) улиците, по-точно по бордюрите на тротоарите в София.

  Днес обаче видях работници с моторни праходухачки да метат тротоарите и да пращат праха във въздуха наоколо.
  Дали това са ФПЧ или коджа едри такива, не се наемам да твърдя.

  "Сметната палата даде десет препоръки на екоминистъра за мръсния въздух"

 26. 26 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 678 Неутрално

  До коментар [#12] от "Софианец2":Хайде Димов кажи и тогава пиши стратегии

  Няма да каже . Ще каже , когато НЯКОЙ му каже какво да каже . За да не носи отговорност за словоблудството , което практикува . Както се изсули от отговорност , когато защитаваше позициите на Юлен в Банско . Както и министър Икономика словоблудстваше и ръсеше простотии , че не могат да върнат ДОГОВОРИТЕ на съсипаната Емко - Вазовските заводи . А после се оказа , че срещу 6 милиона " дарение " за бюджета , можело . Мила родна картинка -
  всичко може , ако е казал" Всевишния " , прости ме , Боже .

 27. 27 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 678 Неутрално  До коментар [#16] от "Пеевски вярва в демокрацията И вие ли": Една палата-много функции!

  Ми както всяка туристическа палатКа . Даже с една функция повече - убежище . На кукли на конци . Демек прости изпълнители на ... сети се за шестте апартамента .


 28. 28 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 912 Неутрално

  Те нещата са простички, но няма желание. И чяк пък 10?!Една стига. Ограничаване на причината, а именно автомобили. Всеки нормален град в бяла държава гледа да те накара дя нямаш МПС! А какво да кажем за авто сервиз в центъра на града?
  —цитат от коментар 22 на rincewind


  Малоумно.Замърсители на въздуха са транспорта,енергетиката,отоплението,промишлеността в частта и добивна и производство на суровини. Но това са и базисни нужди,и държавата не може да се откаже от участието си в задоволяването им,от друга са съществена част от БВП на всяка дъражава и от публичните приходи,но и от разходите,От трета и четвърта и пета най-екологичното решение ще доведе до край на държавите,че и на цивилизацията във вида,в който я познаваме,и то поради отпаднала необходимост,което е мъчно преодолимо.
  Та един превоза на двама ,дори един човек с 20 годишен автомобил на газ или метан замърсява въздуха по-малко,отколкото превоза му в търпими условия с какъвто и да е дизел ,включително автобус по стандарт Euro V.
  Не съм забелязал и някоя държава да се опитва да налага или зелени да предлагат привилегии за най-малко замърсяващия начин на придвижване на човек,а именно едно или двуместно превозно средство с бензинов четиритактов двигател с обем до 200-250 куб см.Не съм и забелязал някой да се опитва да прекрати използването на най-замърсяващите въздуха двигатели,а именно дизеловите и двутактовите двигатели.

 29. 29 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#23] от "Софианец2":

  И това също.

 30. 30 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#28] от "slonsco":

  Не съм съгласен. МПС са основен замърсител. 90% от вас, идиоти с идиоти, чаркирате в калта! Дори 0 на 100 да.гори пак замърсявате!

 31. 31 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1037 Весело

  ненчо сега пази главния "инвеститор" - Георгиус, ама хич не му е до дребните проблеми на раята.

 32. 32 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 279 Неутрално

  ужас! Първата препоръка следва да е: Незабавна оставка!

  www.commcrime.blogspot.com
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK