Глобени шофьори за замърсяването на въздуха няма и не се очертава да има

Глобени шофьори за замърсяването на въздуха няма и не се очертава да има

© Николай ДойчиновВъпреки направеното в началото на годината обещание колите, които замърсяват въздуха над допустимото, да бъдат спирани, до тази санкция не се е стигнало, няма и глобени шофьори. Това се разбира от писмен отговор на вътрешния министър Валентин Радев на въпрос на депутата от БСП Явор Божанков.


Във въпроса си народният представител пита конкретно за броя на отказаните регистрации на автомобили, които не отговарят на екологичните стандарти, за броя на спрените от движение коли и на санкционираните шофьори.


Отговорът обаче не съдържа конкретни числа.
Министърът пише, че единствено в София има газ - анализатори за проверка на вредните емисии на колите, а в закона няма уредена норма за допустимите им нива. От това следва, че най-вероятно именно липсата както на правни норми, така и на устройства за контрол, е причина да няма данни за спрени коли и глобени шофьори.


Само контролно-техническият пункт на Столичната пътна полиция е оборудван с газ-анализатори, които са дарение от общината. В останалите пунктове за регистрация на пътни превозни средства в страната не се извършват проверки на вредните емисии при първоначална регистрация на употребявана кола например, се казва в отговора и се допълва, че в Закона за движение по пътищата не са установени норми на вредните емисии, над които да бъде отказвана регистрацията на превозното средство.


Във въпроса си депутатът посочва, че замърсяването на въздуха е чувствителна и изключително важна тема. И пита как се определят екологичните стандарти, на които трябва да отговарят автомобилите в България при първа регистрация; на колко превозни средства е отказана регистрация или тя е прекратена, както и колко шофьори са глобени заради непокриване на стандартите; каква са резултатите от проверките с газ-анализатори в страната; с колко газ-анализатори разполага МВР.


В отговора пък вътрешният министър насочва към други институции, отговорни по темата. Подчертава, че "компетентен орган по провеждане на държавната политика по опазване на околната среда е Министерство на околната среда и водите". А отговорен за одобрението на типа нови превозни средства е директорът на изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".


Иначе Радев обяснява още в отговора си, че при първоначална регистрация на нов автомобил собственикът трябва да предостави валиден ЕО сертификат за съответствие, издаден от производителя. Сертификатът е по образец в наредба 60 и и еврорегламент. В него се сочи екологичната категория на двигателя на моторните превозни средства, а с действащите европейски регламенти се определя дата, до която превозното средство от съответната екологична категория подлежи на първоначална регистрация. След тази дата, новите изисквания, заложени в регламента, влизат в сила и сертификатът губи своята валидност.


В случай на първоначална регистрация на на употребявана кола в България, не се предоставя такъв серфитикат, а техническите данни се взимат от предишното свидетелство за регистрация - ако колата е била регистрирана на територията на ЕС, Европейското икономическо пространство или Конфедерация Швейцария, а ако е извън тези случаи - е необходимо индивидуално одобрение от изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Нено Димов и Безконтактният мултиплексор по-напред да идат в Лукойла и да запечатат рафинерията докато започне да произвежда качествени горива с по-малко сяра както и вносителите на горива произведени от нефт Уралс вместо Брент.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 2. 2 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Смрадливци по БГ пътищата, чиито обилен, тъмен, вонящ пушек колкото на 10 модерни ТIR-а се вижда и с просто око без анализатор, е имало, има и ще има и за напред. Уви :-(

 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2868 Неутрално

  Достатъчно е да им слагат трошляците на трупчета , ама надали ...

 4. 4 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2716 Неутрално

  Голям смях сме като държава!
  Половината коли във всяка нормална страна ще бъдат глобени и спрени, поради липса на катализатори. У нас или ги открадват, или собствениците си ги махат, за да спечелят някой кон мощност.
  За старите дизели дори не говорим.
  Трябва да не губим гласоподаватели!

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3982 Неутрално

  Всеки ден, всеки вижда поне по 10 подобни, димящи автомобили, вкл. ги виждат и полицаи, които дори, че са обвити от дим от някой преминаващ комин, просто не реагират.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  Приема се някакъв закон, за да не се спазва.
  Отнася се за всичко, не само за замърсяващите автомобили.

 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3982 Неутрално

  До коментар [#1] от "Танас":

  Горивото, което излиза от Лукойл е качествено, въпроса е какво излиза от колонката...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2816 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  ми те и шестима евродепутати не реагират

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1794 Весело

  Много въпроси и много отговори! Кипи безсмислен труд, в министерства и Парламент! Но, всичко е точно! Щом "цари сигурност и спокойствие".😎

 10. 10 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1794 Весело

  Много въпроси и много отговори! Кипи безсмислен труд, в министерства и Парламент! Но, всичко е точно! Щом "цари сигурност и спокойствие".😎

 11. 11 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1794 Весело

  Много въпроси и много отговори! Кипи безсмислен труд, в министерства и Парламент! Но, всичко е точно! Щом "цари сигурност и спокойствие".😎

 12. 12 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#7] от "hamiltonf":

  Когато излиза такова като в Ручънската рафонерия тогава ще е качествено. Защо Румъния изгони Лулойл?

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5327 Неутрално

  МВР не решава нищо, камо ли пък това...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 429 Неутрално

  не от лукойл - в москва никой не пуши - още преди 20-на г имаше мобилни екипи, които проверяваха всяка пушеща кола и на момента или я регулираха да не пуши (плащаш си солено) или просто я спираха от движение. много бързо изчезнаха пушилките. поне тоз опит за бяхме взели от тях

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 15. 15 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1318 Любопитно

  Преди ден карах зад един Камаз, който отрови въздуха за часове наред по един баир, със завои, не можах да го изпреваря дълго време, а накрая на забранен участък ни изпревари патрулка - всичките коли зад камиона + камиона и отпраши без следа, явно много бързаше по работа...

 16. 16 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Колкото глобени има за димящ автомобил, толкова глобени ще има и по новия закон за нарушаване на тишината през нощта. На село всяка седмица се налага да викаме полиция, за да се разправя с едни наглеци, които пият и пускат чалга през нощта, та да озвучава целия квартал. Полицаите всеки път идват и се разправят с тях, след което онези спират музиката. И така до следващия път. Питах полицаите защо не ги глобяват. Отговориха ми, че ако им съставят акт, той щял падне в съда, понеже полицаите нямали уред, с който да измерят и удостоверят колко е било нивото на шума!

  Това е нашата жалка "държавица". А вчера разни надути пуяци доволно обясняваха какъв велик закон за шума били приели, как били вдигнали нивата на гловите и как вече МВР щяло да отговаря за шума през нощта. А пък джурналистките мигаха с очички и на нито една не ѝ дойде в кокошия мозък мисълта да попита как аджеба ще се констатират и удостоверяват нарушенията. Защото иначе някой ще казва "Те крещяха цяла нощ", а пък те ще казват "Няма такова нещо, ние тихичко си приказвахме. Да не би да е забранено да говорим?".

 17. 17 Профил на vespasian0303
  vespasian0303
  Рейтинг: 252 Неутрално

  Нашите “управници” знаят - за да има мир: на плебса остави да си кара старите коли, да паркира където иска, да пуши по заведенията и да има пиене. Знаят, че ако им отнемат тези “права” ще има бунтове.

 18. 18 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Може би ставам банален, но отново пиша че в Румъния на полицаите са им раздадени касови апарати и глобата се събира на място! 80% остава за полицая! Е разбита се след като плати 15% данък те стават 68%. Така полицаите са заинтересовани да глобяват!Няма подкупи, понеже полицаят е заинтересован да си пази работата! Няма паркирания в зелените площи, и т.н.т. Ако в България се направи същото нещата ще тръгнат! Ако някой откаже да си плати глобата - трябва арест, съд по бърза процедура без право на обжалване и принудителна работа докато се съберат парите за глобата!
  С такава политика поне половината леки коли ще бъдат унищожени, което ще намали задръстванията, въздухът ще е по-чист, няма да има такъв шум!

 19. 19 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#18] от "himler":

  Пишеш пълни глупости. Никъде по света няма такова нещо - глобяващ да получава част от наложената глоба.

 20. 20 Профил на Brusuev
  Brusuev
  Рейтинг: 273 Неутрално

  80% остава за полицая!
  —цитат от коментар 18 на himler


  Такова нещо никой здравомислещ човек няма да повярва че е истина!!! Толкова е абсурдно, че само доста тъп човек може да повярва!

 21. 21 Профил на 42
  42
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Какви са тия смешни статии, след като и на децата стана ясно, че и новите коли още от магазина не отговарят на еко нормите. Ако тръгне да се проверява наистина, колите ще се спират поголовно, дори и чисто новите, това не можете ли да го стоплите?

  След комунистите най-много мразя антикомунистите!
 22. 22 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ма то няма и нужда. Просто "държавата" се отказала от всички свои задължения, освен тези които и носят големите приходи. Правото на не плащат ДДС, акцизи, данъци имат само собствениците на държавата, всички други се преследват строго.
  А за спазване на елементарни правила - като паркирането, минаването на червено и опаснот шофиране, не се полагат никакви усилия .
  Раята да се оправя сама!

 23. 23 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3038 Неутрално

  До коментар [#4] от "Alexander97":

  Именно...! Победителите на изборите, трябва да осигуряват жизнена среда, за 80-то процента от мат`ряла...!

  Бивш tww09306483.
 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7583 Неутрално

  Който замърсява ,ще плаща. Колкото повече, толкова повече. Така е редно.

 25. 25 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3038 Неутрално

  До коментар [#24] от "Роси":

  Тц...! Не позна...! Какво е редно, няма никакво значение. Не го ли виждаш....? :)
  Замърсителите, както и досега, няма да плащат, нито някой ще ги търси. Ще продължаваме да слушаме едни добри намерения, докато тънем в прахоляк и боклуци...! :)

  Бивш tww09306483.
 26. 26 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Е, аз ли да ги вкарам тия текстове в закона??? Депутатите какво правиха половин година?!

 27. 27 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#21] от "42":

  Няма как да се вместя в евронормата, защото още от магазина ти казват, че за нова кола е нормално да гори масло.
  Пълна пародия е да ми обяснят, че нова кола, която гори масло е по-екологична от 10 годишен дизел.

  If you are going through hell... Keep going!
 28. 28 Профил на leo1971
  leo1971
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "... В отговора пък вътрешният министър насочва към други институции ..."
  то въпроса е по принцип защо ченгета се занимават с регистрация на колите?

  не ни стигат всички шишковци ченгета дето им плащаме здравни, пенсионни итн. и се пенсионират на ~40 години а и административни работници по пунктовете се водят ченгета и ползват всички бенифиции дето би трябвало да се полагат само на тези дето действително имат рискова професия в допир до контигента

  друг е въпроса че допир до контигента обниковено резултира само във вземане на рушвет и отчитане по веригата

 29. 29 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3103 Неутрално

  Алчно и бездарно правителство и наивен и глупав кмет /на София/.

  Любовта ще спаси света!!!
 30. 30 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 723 Весело

  Който устиска 10-15 години да не диша - ще е добре ! Тогава вече няма да има внос на дизеляци от Зап. Европа , и ще се кахърим за живота на батериите на хибридите
  и електричките на пазара в Горубляне ! Но пък тогава дори и да сме се справили с ромския въпрос , ще се появи проблем с пълчищата икономически емигранти от страната - бензиностанция на североизток !

 31. 31 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Полицията у БГ е едно от последните "неща" което ще свърши свястно нек'ва работа. По-скоро замърсяването от авт-лите ще стане още по-големо...

 32. 32 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  Що изобщо се трошат пари и време за прегледи, проверки, полиция. прокуратура, държава?

 33. 33 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6731 Неутрално

  Няма управия с производителите на горива, шофьорите и най вече полицията не си е на място.

 34. 34 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Абе хора, аз с невъоражено око ще ви посоча десетки коли, които димят черно/синьо. Отделно, елементарно е да влезете във фейсбук групите на бмв/мерцедес/ваг и да видите какви ги пишат. Сигурно 20% от хората там сами са си написали, че са със свален катализатор. Елементарно е да ги проследите и да им треснете глобите.

 35. 35 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  До коментар [#18] от "himler":

  много ти е стара информацията ,онези полицаи с глобите ги смениха ,в Румъния вече модела е друг ,събират за най малкото нарушение хиляди леи глоби ,които ако ги платиш до 24 часа ти стават наполовина ,а едновременно с това ти вземат и книжката и дават документ ,че 2 месеца или повече в зависимост от нарушението си без книжка в Румъния ,п ри което ако те хванат в този срок , влизаш в затвора за няколко месеца , просто ,ясно и точно ,да видиш как всички спазват строго правилата .

 36. 36 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  До коментар [#19] от "Smoke":

  Има. У нас, в Благоевградски район. От години.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 37. 37 Профил на today
  today
  Рейтинг: 759 Неутрално

  То беше ясно, че това е поредния кьорфишек с голяма популистка стойност и никакъв реален ефект.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 38. 38 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2168 Весело

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  “полицаи, които дори, че са обвити от дим от някой преминаващ комин, просто не реагират.”

  Те са “яки дупцета”- качествен подбор. Затова няма гЪз, който да ги задуши.

 39. 39 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2168 Любопитно

  До коментар [#1] от "Танас":

  “качествени горива с по-малко сяра”

  В кое гориво (бензин, керосин, нафта) има сяра? Дори в контролните газови анализатори са махнати тестовете за серни окиси и сероводород,
  Едно време имаше серни съединения в тежкия мазут, който се гореше в ТЕЦ-овете. Ама и той се пречиства сега, а остатъка отива за асфалти.

 40. 40 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  До коментар [#21] от "42":
  “новите коли още от магазина не отговарят на еко нормите. ”

  Зависи коя еконормата гледате. Мога да Ви уверя, че всички автомобили покриват еконормата за верижни или летателни машини и селскостопанска техника.
  Освен това новите еконорми не могат да се отнасят за отдавна произведени автомобили.

 41. 41 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 904 Разстроено

  Трябва да не губим гласоподаватели!
  —цитат от коментар 4 на Alexander97


  Това е разковничето! Докато няма гласоподаватели, които да гласуват за чист въздух, а има гласоподаватели, които гласуват за старите си коли, всички заедно ще се тровим!

 42. 42 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  До коментар [#12] от "Танас":


  До коментар [#7] от "hamiltonf":Когато излиза такова като в Ручънската рафонерия тогава ще е качествено. Защо Румъния изгони Лулойл?
  —цитат от коментар 12 на Танас


  Задаваш въпрос отговор...

 43. 43 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3038 Неутрално

  До коментар [#26] от "Стабилни в мизерията, епизод пореден":

  Как , какво? Крепят стабилността! :)

  Бивш tww09306483.
 44. 44 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#16] от "Smoke":

  Отговориха ми, че ако им съставят акт, той щял падне в съда ...
  —цитат от коментар 16 на Smoke


  Това ми се струва нелепо. Поне 7-8 пъти съм звънял в районното за шум. Идват двама полицая и ако субективно установят (така го наричат), че се вдига шум, си готов. Първо пишат предупреждение. При второ те глобяват 300лв. Не мерят с уред - лично са ми казвали.

  Имахме и няколко случая на предупредени/глобени през почивните дни - От около година новата наредба забранява да се вдига шум в почивни дни.

  От 22:00 петък до 08:00 понеделник ако Ви шумят - викайте полиция. Всяко районно има директен телефон. Разбира се и на 112.

  Дори имахме случай на пиян съсед да напишат глоба и няколко часа след това отделна глоба 500 лв. за неизпълнение на полицейско разпореждане.

 45. 45 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3626 Неутрално

  ...Може би ставам банален, но отново пиша че в Румъния на полицаите са им раздадени касови апарати и глобата се събира на място! 80% остава за полицая! Е разбита се след като плати 15% данък те стават 68%. Така полицаите са заинтересовани да глобяват!....
  —цитат от коментар 18 на himler


  Ти добре ли си?
  Или тиквите у нас вече съвсем са кухи?

 46. 46 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3626 Неутрално

  ...Няма как да се вместя в евронормата, защото още от магазина ти казват, че за нова кола е нормално да гори масло.Пълна пародия е да ми обяснят, че нова кола, която гори масло е по-екологична от 10 годишен дизел.
  —цитат от коментар 27 на dante_18

  За всяка кола производителят дава норми на разход на масло на 100 км пробег, които са някакви символични количества (става въпрос за микрослоя останал по стените на цилиндрите, който теоретически сегментите на буталото не могат да оберат. Е, има една подробност, че това са данни при сравнително ниски обороти, и скорост от 100-120 км/ч. При по-високи скорости и натоварвания тези количества рязко се увеличават.
  Но в случая става дума за МПС, които пушат като парни локомотиви, видимо и с невъоръжено око.

 47. 47 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Всеки ден, всеки вижда поне по 10 подобни, димящи автомобили, вкл. ги виждат и полицаи, които дори, че са обвити от дим от някой преминаващ комин, просто не реагират.
  —цитат от коментар 5 на hamiltonf


  И ква да е реакцията на полицая- то нямало законово установени норми. За уреди- да не говорим...

  На око ли да мери полицая- нещо като- този ме кефи, този- не...

  Полицаят на пътя е последният виновен в случая. А депутатът, дето питал- да не губи време, ми да предлага разните му там норми...

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 48. 48 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Много въпроси и много отговори! Кипи безсмислен труд, в министерства и Парламент! Но, всичко е точно! Щом "цари сигурност и спокойствие".😎
  —цитат от коментар 9 на batzdravo  Много въпроси и много отговори! Кипи безсмислен труд, в министерства и Парламент! Но, всичко е точно! Щом "цари сигурност и спокойствие".😎
  —цитат от коментар 10 на batzdravo  Много въпроси и много отговори! Кипи безсмислен труд, в министерства и Парламент! Но, всичко е точно! Щом "цари сигурност и спокойствие".😎
  —цитат от коментар 11 на batzdravo  Аз не разбрах- има ли въпроси и отговори, и какъв труд кипи... 😂😂😂

  Въпросът ми е към Дневник, Прокопиев § Дизанери, и- по принцип не е риторичен, но може да мине за такъв, щото никой няма да отговори.

  Ма системата "не е по темата" работи здраво, нали бе, Дневник?

  Вече започнах да си мисля, че тази идиотщина с повтарящите се коментари е оставена нарочно- да имитира трафик...

  Както и да е- ся за колко време съм "извън темата"? 😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 49. 49 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  не от лукойл - в москва никой не пуши - още преди 20-на г имаше мобилни екипи, които проверяваха всяка пушеща кола и на момента или я регулираха да не пуши (плащаш си солено) или просто я спираха от движение. много бързо изчезнаха пушилките. поне тоз опит за бяхме взели от тях
  —цитат от коментар 14 на 彼得。斯托亚诺夫


  Имкак става този номер с моменталната регулация, на пътя- да не пуши?

  Не се бъзикам бе- за жената питам, че искала "моментално" да се подмлади... Плаща солено и тя...

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 50. 50 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1021 Разстроено

  Колкото глобени има за димящ автомобил, толкова глобени ще има и по новия закон за нарушаване на тишината през нощта. На село всяка седмица се налага да викаме полиция, за да се разправя с едни наглеци, които пият и пускат чалга през нощта, та да озвучава целия квартал. Полицаите всеки път идват и се разправят с тях, след което онези спират музиката. И така до следващия път. Питах полицаите защо не ги глобяват. Отговориха ми, че ако им съставят акт, той щял падне в съда, понеже полицаите нямали уред, с който да измерят и удостоверят колко е било нивото на шума!

  Това е нашата жалка "държавица".
  —цитат от коментар 16 на Smoke


  Ужас.

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 51. 51 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Очевидно е насъскването на едни хора срещу други и това е демагогия от най-чист вид.

  'Замърсъният въздух' е понятие, включващо десетки компоненти и причини. Прахови частици, химични съединения и т.н. За повечето от тях управляващите отказват да говорят, но за сметка на това се съсредоточават върху една част от тях. Разбира се, такава каквато им отърва.
  За големите промишлени замърсители се скалъпват 'измервания' и норми, които да пробутат уж някаква що-годе 'нормална' картина, по строителните обекти масово се горят отпадъци, камионите разпръскват кал, общината по-никакъв начин НЕ стимулира автомибили на газ и метан, данъците за нови автомобили са безумно високи(наказателни), обаче умрат да насъскват хората едни срещу други. Всякаш този дето кара 20 годишен дизел го кара щото му е голям кеф?!

 52. 52 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  Да въведат конкретни стойности на еконормите и тогава ще го мислим. И на мен ми откраднаха катализатора. Въпреки, че колата ми е бензинова. Сега е с резонаторно гърне, защото нов катализатор е много скъп и пак ще го откраднат. Е, поне бензина не пуши като дизел.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK