Колко е забранено свободното къмпингуване

Колко е забранено свободното къмпингуване

© ДневникСеднали на една маса двама министри и един вицепремиер и установили, че и това лято проблем на Черноморието остават... къмпингуващите.


Звучи като виц, но всъщност е новина от началото на този летен сезон.


От две години министърът на туризма Николина Ангелкова повтаря постоянно, че свободното къмпингуване е забранено, аргументирайки се, че "законът ясно изброява кои дейности са позволени да се извършват на територията на морския плаж. Всички останали дейности, които не са изрично изброени, са забранени".
На точно обратната позиция са природозащитни организации, които се позовават на чл. 10а в Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), според който "в зона "А" (100 м извън териториите на населените места, измерена по хоризонтала от границите на морския бряг или на морските плажове - бел. ред.) се разрешава къмпингуването извън категоризираните къмпинги при условия и по ред, определени в Закона за туризма и специфичните правила и нормативи, предвидени в други закони".


Преди две години именно ръководеното от Ангелкова министерство събра работна група, която трябваше да напише реда и условията за т.нар. свободно къмпингуване, като срещне всички заинтересовани страни. В крайна сметка съгласие не беше постигнато и текстът така и не е написан, поради което препратката към Закона за туризма на практика е невалидна.


"Дневник" направи преглед на съществуващата законова уредба и потърси мнението на юристи и представители на местната власт за това дали и в какви случаи поставянето на палатка или каравана извън специално определените за това места е позволено и какви могат да бъдат последствията. Най-често вниманието се насочва към трите т.нар. плажове за природосъобразен туризъм - "Иракли", "Карадере" и "Корал", но правилата важат за всички други места.


Разрешено или забранено


Юристите, с които редакцията разговаря, коментираха, че свободното къмпингуване не може да бъде забранено, като се позоваха на чл. 10 на Закона за устройството на черноморското крайбрежие, както и на чл. 35 от конституцията, според който "всеки има право свободно да избира своето местожителство, да се придвижва по територията на страната и да напуска нейните предели. Това право може да се ограничава само със закон, за защита на националната сигурност, народното здраве и правата и свободите на други граждани". По думите им
тъкмо правото на свободно придвижване и обитаване е най-честото основание съдът да отменя общинските наредби срещу преспиването на открито.


Адвокат Свилен Овчаров - специалист по дела, свързани с екологични теми, и един от основателите на доброволната експертна група "Зелените адвокати", коментира, че неслучайно в текста на ЗУЧК се употребява изразът "разрешава къмпингуването". Именно "свободното къмпингуване" се разрешава, тъй като разпоредбата на закона уточнява черно-на-бяло: "извън категоризираните къмпинги", посочи той.


Колко е забранено свободното къмпингуване

© Надежда Чипева, Капитал


Адвокатът обърна внимание и препратката към Закона за туризма. "При положение че в него няма нищо уредено по въпроса, тогава къмпингуването се осъществява по либерален режим, без регулация и без ограничения", смята той и добавя, че в случая важи основен принцип на правото от римско време, утвърден и с редица решения на българския Конституционен съд: "Всичко, което не е забранено от закона, е позволено."


Палатка върху дюни


В закона няма предвидено ограничение за поставяне на палатки върху дюни, нито пък за т.нар. активна плажна площ (заливаната от вълните през зимата и където се плажува реално лятото). Забрана обаче има, когато тези зони попадат под закрилата на Закона за защитените територии. Те са уредени в плановете за управление на защитените територии (или паркове като Природен парк "Странджа"), както и в заповедите за обявяване на зоните от мрежата "Натура 2000".


Консултантът Иван Велков, общински съветник в София от партия "Зелените", коментира, че е добре въпросът с дюните да бъде уреден в закон, защото вече се създават лоши практики. За пример той посочи къмпинг "Градина", където дюните последните години бяха напълно заравнени и унищожени, за да се освободи място за заведения и няколко реда каравани.


Казус представляват и дюните на екоплаж "Корал" - те и частните имоти зад тях в момента не са защитена територия по закон. Сдружение "Да запазим "Корал" на два пъти поиска от екоминистерството да възстанови защитената територия "Блатно кокиче на плажа "Корал", която бе отменена през 2004 г. от министъра в кабинета "Сакскобугготски" Долорес Арсенова, но досега това не е станало.


Общините и палатките


Законът за устройство за Черноморието дава възможност на общините да регулират свободното къмпингуване - това става чрез издадени от тях наредби за обществения ред, в които се посочва при какви условия и ред може да се слагат палатки, кемпери и каравани, и това автоматично превръща поставянето им по начин извън уредения в нарушение.


Почти никоя морска община обаче не е описала специфични правила по въпроса, твърди адвокат Свилен Овчаров. По думите му липсват и отделни наредби за нощуване или къмпингуване, каквито законите за местната власт и за туризма предвиждат. Липсата на регулация, смятат юристи, прави свободното къмпингуване разрешено без ограничения.


Засега изглежда, че единствената ефективна уредба е в община Шабла, която още преди три години определи конкретни терени за бивакуване и така ограничи разпъването на палатки извън тях. На терените общината е осигурила контейнери за боклук, тоалетни и табели и се грижи за тях. Срещу това събира такса по 2 лв. на ден за 10 кв.м. Позицията на местната власт е, че трябва да се търсят гъвкави решения, а не да се налагат непосилно високи глоби.


В повечето случаи общините практикуват обратния подход - опитват се да забраняват къмпингуването. Наредбите, които издават, обаче са подзаконови актове и не могат да противоречат на закона, затова "падат" в съда, обясни Иван Велков.


Преди години по тази причина неправителствена организация "Да спасим "Иракли" спечели дело срещу община Несебър, която забраняваше палатките на едноименния плаж. Сходен е случаят на "Карадере", където опитът на община Бяла да приеме наредба завърши с неуспех, тъй като забраните бяха отменени от съда като нарушаващи конституцията. В решението си съдът се позовава на правото на свободното придвижване: "Общинските и държавните имоти следва по конституция и по закон да бъдат достъпни за всяко лице, намиращо се на територията на Република България като гражданин, като гост или под друга даваща му право на пребиваване правна форма, и тези права не могат и не следва да бъдат ограничавани по какъвто и да е начин освен по повод защита на важни държавни или обществени интереси във връзка с ползването, стопанисването и опазването на конкретен обект или територия."


Колко е забранено свободното къмпингуване

© "Да запазим Корал"


И тази година най-сериозни противоречия между местната власт и свободно къмпингуващите се очертават на плажа "Корал". Георги Лапчев, кметът на община Царево, в която попада плажът, започна проверки за незаконно поставени каравани и палатки още преди началото на сезона и обеща те да продължат цяло лято.


Той се позовава на местната наредба за опазване на обществения ред, в която с текст от 2016 г. е въведен разрешителен режим за поставяне на палатка или каравана извън регламентираните къмпинги. Желаещите да разпънат такива на плажа трябва да получат разрешение от главния архитект на общината.


Формално общината спазва изискването на закона, като урежда условията за къмпингуване. Според Иван Велков обаче текстът е незаконосъобразен, защото не е известно дали разрешение ще бъде получено. По думите му това е вид ограничение на позволено от закона "свободно къмппингуване". Наредбата е атакувана пред съда.


"Дневник" изпрати писмени въпроси до кмета на Царево, за да изясни кое налага изискването за разрешение от главният архитект и дали се предвиждат промени в уредбата на този въпрос. В телефонен разговор на 16 юли Георги Лапчев обясни, че няма намерение да отговаря на запитването или да коментира темата.


Къмпингуващите на "Корал" вече носят тениски с цитата от закона за свободното къмпингуване

© "Да запазим Корал"

Къмпингуващите на "Корал" вече носят тениски с цитата от закона за свободното къмпингуване


Е, сега ще се глобяваме


Общината или полицията нямат право да издават акт за незаконно къмпингуване само по себе си, коментираха юристи. Може обаче да се съставят за замърсяване, палене на огън, вдигане на шум и др. Това става въз основа пак на наредбата за обществения ред, като МВР има задължение да оказва съдействие на администрацията при прилагането й. Общинските власти и полицията могат да съставят актове единствено въз основа на наредбата, където следва да бъде описан и размерът на наказанието. Няма ли наредба, няма и наказание: "Няма санкция, ако не е предвидена в закон", позовава се отново на римското право Свилен Овчаров.


Миналата година общината и местната полиция направиха множество проверки на къмпингуващите на "Корал". Преди две години масови проверки имаше по цялото Северно и Южно черноморие. Нито една от тях обаче не констатира съществени нарушения. Тъй като нямат право да наказват заради разпънатите палатки, проверяващите намираха други основания за съставяне на акт, сред които и за непозволено паркиране или ползване на ток.


Възражение срещу незаконно съставен акт може да се подаде в тридневен срок, като процедурата е същата, както при обжалване на издадените от "Пътна полиция" актове по Закона за движение по пътищата. "В интерес на гражданите е да подпишат акта и да си вземат копие. Отказът да се подпише акт е неразумно действие, защото ви лишава от възможност да се защитите в бъдеще", подчертава адвокат Овчаров.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (99)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2191 Весело

  Инструктаж приет!

  Да фърлим сега едно око на адвокат Свилен Овчаров:

  https://www.youtube.com/watch?v=IG_poc-pObY

 2. 2 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Големи напъни на Дневник да докаже, че върховенството на закона е вредно!

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Мутрете ще му турат край на тва, те тия хотели за матряла са ги построили не за диваци с каравани.

 4. 4 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Аргументът "има право на свободно движение, следователно има право да си сложи караваната на плажа" е най-абсурдната правно-логическа връзка, която може да се измисли. Ако караваната стои 3 месеца на плажа, с какво е по-различна тогава от "временните постройки на плажа", срещу които пък непрекъснато негодувате?

  В нормалните държави, къмпингуването е ограничено или времево (до няколко дни на едно място), или до определени места (къмпинги).

 5. 5 Профил на Принц Серж
  Принц Серж
  Рейтинг: 307 Весело

  Не мога да разбера какъв е проблема - решението е много просто: всеки с каравана взима два чувала цимент, бие една бетонна плоча на плажа и се приключва - както се вижда по родното черноморие за бетон на плажа наказани няма...

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на ScorpioH
  ScorpioH
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Браво. Полезна информация за любителите на природата.

  Ако съборят всички бараки в Слънчев Бряг и на тяхно място посадят по едно дърво, то той ще стане най-зеленият курорт в Европа.
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 358 Неутрално

  "За пример той посочи къмпинг "Градина", където дюните последните години бяха напълно заравнени и унищожени, за да се освободи място за заведения и няколко реда каравани."

  Излишно е да питам има ли виновен и наказан ли е той.
  Докат' не съсипете всички плажове (и не само тях) не ще мирясате.

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5822 Весело

  Къмпингуване върху дюни? Е това е най-малкото странно, когато го казват "зелени".
  Дюните се формират само от вятъра в течение на десетки години. За да се пазят на други места се правят дървени мостове над тях при пресичане или за да се разглеждат...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 284 Неутрално

  За сведение от миналата година - корал и каваците са вече частично застроени, арапя -напълно! На корал миналата година водата смърдеше на канал и за това всеки ден ходехме до перла на плаж.
  Трябва да се направят измервания на водата до тия постройки, защото и 3те места с постройки най вероятно нямат канализация!

 12. 12 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "Юристите, с които редакцията разговаря, коментираха, че свободното къмпингуване не може да бъде забранено, като се позоваха на ... чл. 35 от Конституцията, според който "всеки има право свободно да избира своето местожителство, да се придвижва по територията на страната и да напуска нейните предели... тъкмо правото на свободно придвижване и обитаване е най-честото основание съдът да отменя общинските наредби срещу преспиването на открито."

  Това е най-абсурдния аргумент, който някой е имал наглостта да напише черно на бяло. Добре, че "юристите" не са цитирани по име (изказванията, под които "зеленият адвокат" е събрал смелот да се подпише, започват в следвакия параграф). Правото на свободно придвижване няма нищо, ама нищо общо с правото да си опънеш някъде палатка. Между другото, "къмпингуване" и "преспиване на открито" също са различни понятия, както би могъл да се сети и НЕадвокат, вкл. и зелен такъв.

 13. 13 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  *Тъй като нямат право да наказват заради разпънатите палатки, проверяващите намираха други основания за съставяне на акт, сред които и за непозволено паркиране или ползване на ток.*
  Престъпления, направо за пандела...

 14. 14 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  За къмпингуване има къмпинги. Къде ги зелените да викнат срещу вандалството с балчишката тузла и карвуна в крапец? Прекрасни къмпинги, реституирани, рушат се, подивели, буренясали. Кой ги е реституирал? Вярно ли е, че там ще правят комплекс казина? Ама за това “зелените” мълчат. Какво му е природосъобразнито на дивото къмпингуване, освен за самите къмпингуващи? Защо общината да им извозва боклуците и да им чисти безплатно? Ами така са свикнали. И те като алпинистите, дето на хималаите оставят тонове боклуци и някой трябва да ходи след тях да им чисти. И те се пишат “природозащитници”!

  Мърфи е оптимист!
 15. 15 Профил на zakkwylde
  zakkwylde
  Рейтинг: 557 Неутрално

  На корал миналата година водата смърдеше на канал и за това всеки ден ходехме до перла на плаж.
  —цитат от коментар 11 на |Y|


  Иха-ааа! 💩🚽

 16. 16 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#13] от "Лелка":

  Ами дай да си паркираме, където ни падне и да си крадем ток, защото сме зелени мърлячи и плажа е общ.

 17. 17 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  Абе аз не съм нито за нито против свободното къмпингуване, не ми дреме НО се чудя... като човек има право да се придвижва свободно и да си избира местообитанието, циганските катуни не са ли и те един вид свободно къмпингуване?

 18. 18 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#14] от "султана глаушева":

  Пич, единствената община дето се е размърдала да си направи нормативна легална уредба го е решила това. Имаш мужда да поплюеш, ама поне вкарай малко разум!

 19. 19 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Идва адвокат Овчаров и си слага караванката на дюната за 3 месеца. Идва инженер Велев, и си харесва същата дюна. Дали би могъл адвокат Овчаров да обясни защо той има право да си държи личната собственост върху публична такава, и не ограничава ли по този начин правото на свободно придвижване на инженер Велев?

 20. 20 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Преди 5 години отседнахме в Сол Несебър Палас (м/у равда и несебър са 3 хотела с голям собствен плаж) само чужденци, но по басейните! Викам си плажа нази чака, хоп вечерта обрив по гърб. Лекарът на хотела ми иска 100 лв. за преглед... отидох до аптека наблизо и с алергозанче за 2 лв. се оправих... Това хотел 4 звезди на първа линия в топ роден курорт!!! Едната вечер бяхме в слънчака където ми вдигнаха колата без да има знак само стълб стърчеше...

  От тогава сме или на къмпинг/палатки или ходим за ден без приспиване! В Гърция тая година също ще им пробваме къмпинзите, въпреки че гърка и на хотел и на квартира в очите те гледа и ти се мазни до последно. Но в БГ няма да храним простолюдието псевдо-предприемач нито по морето нито в планините ни!

 21. 21 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  Щом свободните хора- последните хипари са проблем на Отечеството- значи сме МНОГО зле!!!

 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3537 Весело

  Големи напъни на Дневник да докаже, че върховенството на закона е вредно!
  —цитат от коментар 2 на svoboden


  На кой закон?
  Цитирай!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Не обичам да виждам диво къмпингуващи. По правило са на най,-готините места, които са малко и искаш да ги видиш без признаци на цивилизация въобще. С палатката често в комплект е колата. Но Ангелакова е боклук щом за нея са ОК беззаконията по нашето море а палатките са й най големия проблем. Проблем са но не оставят следи завинаги и не променят пейзажа. А тя се гордее с безумието Слънчев бряг.

 24. 24 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#22] от "Храбър":

  Хаха, добре го хвана!

 25. 25 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#21] от "selqnin":

  Да ти кажа честно, съдейки по музиката, която се чува от катуните на повечето " свободни " българи, това са всичко друго, но не и хипари. Пък вие може да продължавате да коментирате без поне да сте стъпвали на местата, за които става въпрос.

 26. 26 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3537 Любопитно

  До коментар [#14] от "султана глаушева":

  Ако живееш в София, а отидеш в Пазарджик и там си хвърлиш цигарата на земята, трябва ли да си платиш данък за почистването?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 27. 27 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4236 Неутрално

  Сн. 1 е показателна, "Веселие", някакъв се стоварил точно на дюната, паркирал 15-год. си морга (от която след напускане, със сигурност ще остане поне едно голямо, мазно, черно петно от масло), точно на пътеката, водеща към плажната ивица...
  Родна къмпинг "култура".

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#26] от "Храбър":

  Въпроса е малоумен. Ако си човек не би трябвало да си хвърляш фаса нито в София, нито в Пазарджик, нито пък трябва да го садиш на плажа.

 30. 30 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#14] от "султана глаушева":Ако живееш в София, а отидеш в Пазарджик и там си хвърлиш цигарата на земята, трябва ли да си платиш данък за почистването?
  —цитат от коментар 26 на Храбър


  Не, но трябва да си платиш глобата.

 31. 31 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 284 Неутрално

  И да поясня за някои дето се разсейват, тук говорим за правото да къмпингуваш според нормативна уредба!

  И аз не подкрепям свиненето на природата, но това е проблем на всички ни независимо дали на квартирка или на палатка. Не се отклонявайте от темата просто щото трябва да поплюете тая сутрин и нямате конкретни доводи!

 32. 32 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Община Шабла от една страна го е уредила бивакуването. От друга не си мърда пръста да почисти плажовете и скалите. Боклуци има по Шабленската Тузла и други места, които в момента обикалям. От Тузлата съм събрал 4 чувала пластмаса без да се напрягам много и един дебил не стана да помогне а си лежат летуващите селяндури в кочината. Двама ме помислиха, че нещо чистя за общината и идват да си пуснат в моя чувал техните мизерии. Направих ги луди. Писах им на Шабла, но се спотайват. 10 години ходя на север но ще спра.

 33. 33 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Преди 5 години отседнахме в Сол Несебър Палас (м/у равда и несебър са 3 хотела с голям собствен плаж) ...
  —цитат от коментар 20 на |Y|


  Няма такова нещо като "собствен плаж", каквото и да разправят от хотела - или не е "плаж" или не е "собствен". Морските плажове без изключение са изключителна публична държавна собственост, която по никакъв начин не може да бъде частна.

  ... В Гърция тая година също ще им пробваме къмпинзите, въпреки че гърка и на хотел и на квартира в очите те гледа и ти се мазни ...
  —цитат от коментар 20 на |Y|


  Пробвайто "диво къмпингуване" в Гърция, за да му видити и другия поглед на гърка и колко точно струва удоволствието (под формата на глоба).

 34. 34 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#32] от "falkoneti":

  Именно за това говоря и аз. Миналата година слязохме пеша от 7те рилски езера до сепарева баня и напълнихме 4 чувала само по петеките.

  Но къмпинга на сепарева баня е бижу, препоръчвам го, а и дивото го препоръчвам. Има хора идват с палатки дето се разпъват върху колата и 2ма възрастни с 2 деца спят вътре. Това съм решил да го пробвам на морето догодина.

 35. 35 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#33] от "Petak":

  Пич, като 3те хотела и междинното пространство са един цял комплекс с контролиран достъп а долу плажа е осеян с чадъри само за гости на хотелите ти какво му викаш на това?

  За процедурну хватки или за реалността ще си говорим. Ходи и виж сам. ЕТО ЗА ТОВА САМО НА КЪМПИНГ И НА ДИВО.

 36. 36 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#33] от "Petak":Пич, като 3те хотела и междинното пространство са един цял комплекс с контролиран достъп а долу плажа е осеян с чадъри само за гости на хотелите ти какво му викаш на това?За процедурну хватки или за реалността ще си говорим. Ходи и виж сам. ЕТО ЗА ТОВА САМО НА КЪМПИНГ И НА ДИВО.
  —цитат от коментар 35 на |Y|


  Ако някой дойде и си сложи чадър в двора ти и каже, че двора е негов, пак ли приемаш реалността и се изнасяш на къмпинг, пич?

 37. 37 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#33] от "Petak":

  Това дали гръка разрешава дивото къмпингуване и при какви точно условия ми е ясно ;)
  Само да ти кажа че човек е нормално и безплатно сред природата да прекарва времето си БЕЗ НЯКОЙ ДА МУ СЛАГА ОТЧИТАЩО УСТРОЙСТВО. ПОДКРЕПЯТЕ ЗАРОБВАНЕТО НА ЧОВЕКА, ОСЪЗНАЙТЕ СЕ! НЕ ВИ ЛИ СКУБЯТ ДОСТАТЪЧНО С ЦЕНТРАЛИЗИРАНИ УСЛУГИ КАТО ПАРНО И ТОК. Човек трябва да може да избира!

 38. 38 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 624 Неутрално

  По логиката в статията няма закон по който можеш да развалиш циганско гето ако е направено от ламарини и кашони :)

 39. 39 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#36] от "Petak":

  Философ, отиди на място и виж плажа между тавда и несебър как се ползва. Какво ми рисуваш примери като имаш конкретен казус?!

 40. 40 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 284 Неутрално
 41. 41 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Ако Босия и говедата не успеят да турат Курнела на власт, то иде време на кришнарите.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 42. 42 Профил на Rob Roy
  Rob Roy
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Аргументът "има право на свободно движение, следователно има право да си сложи караваната на плажа" е най-абсурдната правно-логическа връзка, която може да се измисли. Ако караваната стои 3 месеца на плажа, с какво е по-различна тогава от "временните постройки на плажа", срещу които пък непрекъснато негодувате? В нормалните държави, къмпингуването е ограничено или времево (до няколко дни на едно място), или до определени места (къмпинги).
  —цитат от коментар 4 на peaspiring


  Много точно казано. Хем искаме закони, хем не искаме да ги спазваме.

 43. 43 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#33] от "Petak":Това дали гръка разрешава дивото къмпингуване и при какви точно условия ми е ясно ;)Само да ти кажа че човек е нормално и безплатно сред природата да прекарва времето си БЕЗ НЯКОЙ ДА МУ СЛАГА ОТЧИТАЩО УСТРОЙСТВО. ПОДКРЕПЯТЕ ЗАРОБВАНЕТО НА ЧОВЕКА, ОСЪЗНАЙТЕ СЕ! НЕ ВИ ЛИ СКУБЯТ ДОСТАТЪЧНО С ЦЕНТРАЛИЗИРАНИ УСЛУГИ КАТО ПАРНО И ТОК. Човек трябва да може да избира!
  —цитат от коментар 37 на |Y|


  Пич, изключи си капс лок-а и си включи запетайките.

  Оня с чадъра, дето се е наместил в твоя двор, също има право да избира и е изброл твоя двор. Да, "човек" трябва да може да избира, но понеже не е смо един и има и други хора, трябва да се съобразява и с тях и с правилата, които са приели.

 44. 44 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3775 Неутрално

  "...По думите им тъкмо правото на свободно придвижване и обитаване е най-честото основание съдът да отменя общинските наредби срещу преспиването на открито. ..."

  Не знам защо си мисля, че свободното придвижване няма нищо общо със свободното къмпингуване. И че имаме голям проблем с нашите законотворци, които и един читав закон не могат да съгворят. А колко по-просто ще е да поискат помощ от колегите си от Гърция, Италия, Франция

 45. 45 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Всичко ще се оправи с времето като се разбере кой кум кой сват. По плажовете на Калифорния или Сен Тропе няма такива неща, защото са изчистени по закон поне от 200 г. Аз винаги съм се чудел как пясъчна ивица е била собственост на нечий прадядо, но факта си е факт, примерно имал терен за рибарлък човекът на времето и сега го ползват внуците му. Или нещо подобно. Ясно е, че всеки гледа да извлече макс полза от плажната ивица и ще мине време, докато се установи кой е прав.

 46. 46 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 975 Неутрално

  на политическите и общинските МУТРИ им пречат СВОБОДНИТЕ хора!

  ламбфейс сваля министерски гащи за всички мутренски проекти, явно й е платено да брани МУТРЕНСКОТО черноморие!

 47. 47 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 893 Неутрално

  "От две години министърът на туризма Николина Ангелкова повтаря постоянно, че свободното къмпингуване е забранено, аргументирайки се, че "законът ясно изброява кои дейности са позволени да се извършват на територията на морския плаж. Всички останали дейности, които не са изрично изброени, са забранени"."
  Сериозно? Пиенето на боза, почесването, играта на" монополи" правенето на лицеви опори, подскачането на 1 крак или политическите спорове дали са изрично упоменати?

 48. 48 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#43] от "Petak":

  Какъв двор те гони пък теб. Плажни те ивици не могат да частна собственост.

 49. 49 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Инструктаж приет!Да фърлим сега едно око на адвокат Свилен Овчаров:https://www.youtube.com/watch?v=IG_poc-pObY
  —цитат от коментар 1 на Lemmy


  Какво искаш да кажеш с това и кого искаш да изманипулираш така евтино? Не подценявай аудиторията тук. Адвокатът чете откъс от книга на български автор, така че "фърляй", ама по-умно...ако можеш, де.

 50. 50 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#33] от "Petak":

  Да ти кажа, бил съм с кемпер няколко пъти в Гърция. Идвали са полицаи и са правили проблеми на хората, разпънали маси, столове и палатки. Никои обаче не ти забранява да отидеш на плажа и да си правиш кефа. Вечерта си събирате всичко в кемпер и..... спане то в автомобила не е забранено.

 51. 51 Профил на block
  block
  Рейтинг: 971 Неутрално

  нашите мутрета и назначени "капиталисти" от зор тотално ще се насерат. много неприятно е. аз от години водя активна кампания сред всичките си приятели в чужбина да избягват да почиват в България точно поради такива изцепки. може да не съм направил много но по мои сметки средно на година поне 3-4 души и семействата им успявам да убедя да не идват тук.

 52. 52 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Подкупният Лапачев, както и министърката още не могат да се справят с портата, преграждаща пътя до малкото плажче на Тарфа в Лозенец (там, пред вилата на Евгения Живкова)...въпреки десетките сигнали. Защо ли???

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#43] от "Petak":

  Кои правила бе, що не ги цитираш?
  Цялата статия обяснява, че само шабла има правила! Що не четеш по-внимателно, някой се е потрудил да ти събере добра информация.

  Та чакам, правилата?

 55. 55 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  като човек има право да се придвижва свободно и да си избира местообитанието, циганските катуни не са ли и те един вид свободно къмпингуване?
  —цитат от коментар 17 на uq


  Да. Обаче при тях адвоката не е зелен, ами мургав и е от някоя от останалите в 5- тях партии.

 56. 56 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#54] от "|Y|":

  "Ако спорите с идиот, най вероятно той прави същото"
  Марк Твен

 57. 57 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  И тази година най-сериозни противоречия между местната власт и свободно къмпингуващите се очертават на плажа "Корал".
  ___________________
  Интересен плаж от всякъде е ограден с бетонени грозотии със съдействието на мафиотските креатури в Община Царево. Бетона е директно над скалите и дюните, обаче тези с палатките ги изкараха врагове на народа и държавата и то със закон!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 58. 58 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#53] от "keen":

  Комунягите не чистят. Други им ринат...
  Имаше една история за комунизма. Като дойдеш, всеки щял да работи каквото му се изка и каквото му се отдава. И да получава толкова колкото му е нужно. И се питал един: "Ами като дойде Комунизма, кой ще чисти л.....?"

 59. 59 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Значи ако в къмпинг се унищожи дюна,това е лошо. Но ако честен, красив, обичащ природата, зелен, свободолюбив гражданин си направи палатка върху дюната това е флаш моб или поне инсталация!
  Нали знаете каква е разликата!

  Ако се изтропаш на някой пред вратата и после му звъннеш за да му покажеш какво си направил, това е инсталация. Ако най напред му сеъннеш и после го направиш тива вече е фкаш моб.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 60. 60 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Докога ще е този въпрос с тия катунари ? Ако имахме силна държава досега тия да са наритани яко и повече няма и да си помислят да превръщат плажове в бащиния. Защо не отидат на свободно къмпингуване в Гърция ? Защото знаят какво ще им се случи. А седят тук и се лигавят като тия двамата на снимката.

 61. 61 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 938 Неутрално

  До коментар [#58] от "George Svinarov":

  Проблемът е, че това... нещо по-горе се вълнува кой бил чистел в... Хималаите. Помислих си, че това нещо е ходило там, за да чисти, и сега е възмутено.
  Или пък, че въпросното нещо е ходило някога в... Хималаите и му е било мръсно, заради "къмпингуващите" там (в Хималаите).

  (Умствената уродливост на някои индивиди винаги ме е стряскала)

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 62. 62 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Не разбрах свободното придвижване, според конституцията, дали се отнася само за хората или за хората с техните каравани, палатки, ремаркета и покъщнина? И също местожителството трябва ли да е в жилище или се позволява изграждането на всякакви постройки на всякакви места? За едни сигани питам...

 63. 63 Профил на mun_cho13
  mun_cho13
  Рейтинг: 395 Неутрално

  @Дневник - хубава статия сте спретнали - но защо поне един адвокат на обратното мнение не сте цитирали ?
  Защо продължавате да не спазвате елементарни журналистически правила за неутрално и балансирано поднасяне на информация от няколко източника, които не винаги са на едно мнение ?
  По този начин освен да насъскате едни хора срещу други - едва ли нещо друго наистина може да постигнете ... не искам да вярвам, че сте паднали до това ниво, защото там има много по-опитни от вас като Пеевските медии примерно. Дотам ли стигнахте - с тях да ви сравняваме ?

  Led Zeppelin Forever !!!
 64. 64 Профил на 06210311
  06210311
  Рейтинг: 317 Любопитно

  До коментар [#21] от "selqnin":

  Малко мисъл и съпоставка не са излишни преди глобални заключения колко сме зле. Колега от форума по-горе го беше казал - каква е разликата между "свободно къмпингуващите" и циганските катуни? Мммм? Нещо за "последни хипари" ли чух? Че ние сме държавата на хипарите и ако вървим така скоро ще имат мнозинство. Като опит да помогна при евентуален опит за разсъждения - я си представи едни "свободно къмпингуващи хипари" да се настанят на полянката пред блока ти - да къмпингуват, не за нещо друго? Понеже видиш ли те имат право свободно да се придвижват, полягат, похапват и каквото още си искат където си решат? :)

 65. 65 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#34] от "|Y|":

  сАпарева баня, не сЕпарева баня

 66. 66 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 938 Неутрално

  Ако караваната стои 3 месеца на плажа, с какво е по-различна тогава от "временните постройки на плажа", срещу които пък непрекъснато негодувате?
  —цитат от коментар 4 на peaspiring


  До коментар [#55] от "dosetliv":

  До коментар [#44] от "historama":

  До коментар [#42] от "Rob Roy":

  Кое точно не ви е ясно?
  Има Закон за гражданската регистрация, където пише така:
  Чл. 99.(1) Всяко лице е длъжно в срок 30 дни да заяви промяната на настоящия си адрес.
  ...
  (4) Не се допуска регистриране на настоящ или постоянен адрес за повече от 4 месеца в хотел, мотел, почивен дом или друго място за подслон. Ограничението по изречение първо се прилага и когато се извършва пререгистрация в същото или в друго място за подслон на територията на същата община.

  Ако си отишъл да живееш една, две три седмици, или месец на палатка / каравана, кое е различно от аргумента за право на СВОБОДНО придвижване на цялата територия на страната?
  (мнозина са търсили под воловете някакви телета, ама не ги е огряло)

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 67. 67 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 938 Неутрално

  До коментар [#62] от "Лео":

  Виж предишния ми коментар, ако наистина търсиш отговор, а не си питаш просто така, щото си си такъв.

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 68. 68 Профил на kmy56562160
  kmy56562160
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Много е забавно когато журналисти се пънят да тълкуват правна уредба и се позовават на мнението на "юристи" от доброволната експертна група "Зелените адвокати". Голям смях.

 69. 69 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 766 Весело

  До коментар [#12] от "Petak":
  "Правото на свободно придвижване няма нищо, ама нищо общо с правото да си опънеш някъде палатка. Между другото, "къмпингуване" и "преспиване на открито" също са различни понятия, както би могъл да се сети и НЕадвокат, вкл. и зелен такъв."

  Значи все пак сте съгласен, че "правото да си опънеш някъде палатка" сред природата извън населено място на територия на която това не е изрично забранено с действащ нормативен акт съществува. Тоест, разпъването на палатка извън "къмпинг" /в нито един действащ в страната нормативен акт не съществува ограничението това да става единствено и само там - в къмпинг/, няма на какво основание да бъде преследвано и наказвано от властите, отново повтарям - когато е сред природата извън населено място на територия на която това не е изрично забранено с действащ нормативен акт. Казусът никак не е сложен. Стига и едната и другата страна да спазват действащото в страната законодателство. Доста често, обаче или едната или другата или и двете не го правят.

 70. 70 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  До коментар [#4] от "peaspiring":
  В Гърция на трите ръкава има каравани които стоят там целогодишно.

 71. 71 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Едно нещо като е общо, на никого не е и никой не го пази. Така е откак свят светува, а за пръв път е описано от британски икономист през 19.век и наречено "Tragedy of the commons".
  Той е дал пример с общинското пасище, на което всеки от селото си вика "абе я да пусна още 2-3 овце" докато накрая частните овце опасли всичката обща трева и умрели от глад.
  С тези "общински" диви плажове е същата работа - докато са общи, свободни и безплатни за всеки да си паркира там караваната, ясно че ред няма да има, а само съсипия. Едно нещо се поддържа когато си има собственик, който да се грижи за него, а не когато е общо.
  Няма пречки този собственик да е и общината, ако има капацитет и хора да поемат грижата за това.

 72. 72 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Едно нещо като е общо, на никого не е и никой не го пази. Така е откак свят светува, а за пръв път е описано от британски икономист през 19.век и наречено "Tragedy of the commons".
  Той е дал пример с общинското пасище, на което всеки от селото си вика "абе я да пусна още 2-3 овце" докато накрая частните овце опасли всичката обща трева и умрели от глад.
  С тези "общински" диви плажове е същата работа - докато са общи, свободни и безплатни за всеки да си паркира там караваната, ясно че ред няма да има, а само съсипия. Едно нещо се поддържа когато си има собственик, който да се грижи за него, а не когато е общо.
  Няма пречки този собственик да е и общината, ако има капацитет и хора да поемат грижата за това.

 73. 73 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  Навлизам в личен обяснителен режим: - ходим на Карадере, с палатки, макс за 2 седмици. Носим си хим.тоалетна - т.е.не осираме пейзажа, чугунено барбекю и дърв.въглища - т.е. не окастряме никаква растителност, събираме си боклука наш и ако заварим чужд в чували, които изхвърляме в контейнерите на Бяла, където ежедневно пазаруваме - т.е.създаваме принадена стойност на местните магазини, не на назначените турбизнесмени. Тръгвайки си, не оставяме и следа от пребиваването си.
  С какво пречим на нещото държава, министрите и институциите ѝ?!

 74. 74 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1494 Весело

  Значи ако в къмпинг се унищожи дюна,това е лошо. Но ако честен, красив, обичащ природата, зелен, свободолюбив гражданин си направи палатка върху дюната това е флаш моб или поне инсталация!Нали знаете каква е разликата!Ако се изтропаш на някой пред вратата и после му звъннеш за да му покажеш какво си направил, това е инсталация. Ако най напред му сеъннеш и после го направиш тива вече е фкаш моб.
  —цитат от коментар 59 на tribiri


  Объркали сте го - второто не флашмоб, а "инсталация".

  Знанието е сила, информацията - власт
 75. 75 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1494 Весело

  Ама и аз съм разсеян - първото си е "инсталация", а второто е "пърформанс"

  Знанието е сила, информацията - власт
 76. 76 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  До коментар [#4] от "peaspiring":

  Абсурдна е преценката ви за вашата образованост. Караваната е преместваем обект и може да се махне за минути. А за три месеца може да стои една каравана, може и хиляда и една.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 77. 77 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  До коментар [#12] от "Petak":
  Кой закон забранява да си опънеш палатка в държавен имот?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 78. 78 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  До коментар [#14] от "султана глаушева":

  А вие защо не протестирате срещу застрояването на Балчик и Карвуна?
  И как решихте, че общините извозват боклука безплатно?
  На "Корал" пък изобщо не го извозват. И това е престъпление.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 79. 79 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Всички са се вторачили в няколкото плажа а според мен около язовирите нещата са далеч по-мрачни. Стотици и хиляди каравани са установени за цели сезони. Строят се дървени огради, маси, пейки... Всеки ден се сече и събира за вечерния огън... Така е навсякъде - от Широка Поляна и Голям Беглик през Искъра, та до сравнително малки язовири като Огняново. И никой - нищо. Ако на язовира може, защо на плажа да не може?

  Умен и красив жълтопаветник.
 80. 80 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8209 Неутрално

  Всичко, което не е забранено от закона, е позволено е принцип в правото, залегнал в съвременните правни системи.

 81. 81 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8209 Неутрално

  Всичко, което не е забранено от закона, е позволено е принцип в правото, залегнал в съвременните правни системи.

 82. 82 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Цитат: "...както и на чл. 35 от конституцията, според който "всеки има право свободно да избира своето местожителство, да се придвижва по територията на страната и да напуска нейните предели. Това право може да се ограничава само със закон, за защита на националната сигурност, народното здраве и правата и свободите на други граждани".

  Т.е, излиза, че утре мога да си опъна една каравана, шатра и колата пред НДК или в Докторската градина. Благодаря много, пак ще си живея в Центъра на София и ще изкарвам някой лев от апратамента си ,който ще дам под наем. Обещавам, на никого няма да преча, нито ще застраша националната сигурност.

  Хайде, ще бъда директен, пък ме оплюйте колкото си искате: Дами и Господа "Зелени", вие, с вашето желание, да къмпингувате безплатно на плажа, заедно с "екологичните" си джипове ( да , интересно, този тип возила преобладават на снимките ), не се различавате по нищо от циганите, които са си построили незаконни гета. Не се различавате и от Ганьовците, наслагали незаконин гаражни клетки в кварталите.

  Това е. Бъдете колкото си искате био, еко, фръц, пръц и така нататък. Истината се вижда. И тя е много мръсна, разхвърляна и катунджийска.

 83. 83 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Хиляди палатки и каравани има по язовирите.
  Що ни доди министърката да ни изгони?

 84. 84 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#73] от "Лелка":

  Подкрепям! Точно за това говоря и аз.

  И да спомена че много каравани по света се продават и с компостна тоалетна, което е елементарно да си направи и сам човек ако не му се купува. Така се стига до нулев отпечатък спрямо природата.

  Лека почивка ви желая и тая година!

 85. 85 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#76] от "Gopeто":

  Но не се махат, нали? Караваните и палатките стоят на плажа с месеци. Същият плаж е обществена собственост. И Пешо има същото право да си сложи караваната там, както и Гошо. Но не може, защото Гошо е фрий райдър, и ползва обществена собственост за лични цели 3 месеца. И пикае, сере, прокарва ток, мие чини и т.н. Което го няма никъде в нормалния свят. В нормалния свят ти позволяват да си копнеш колибката на колела макс 2 дни, а не 3 месеца. 86. 86 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#79] от "WALL-E":

  Капацитетно незапознат си с горите човек! Влез във всяка една горичка и ще намериш много умрели и изсъхнали дървета. Хубаво е човек да излиза малко сред природата да има от малко приложен опит ;)

 87. 87 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#78] от "Gopeто":

  Ти си типичния пример за фрий раидър - моето си е мое, общественото - също е мое. Само, че тъпак с тъпак, публичната собственост не е твоя. И ТИ НЯМАШ ПРАВО да си сложиш древната барака на колела, да опънеш найлоните, и да си вършиш работата в гората, само защото те са обществена собственост. РАЗБРА ЛИ?

  На Корал не би следвало да има болклук. Нали никой не живее там. Няма и канализация. Нали е само "екологичен" плаж. Защо общината да извозва боклука на няколко тариката, които дори и не плащат такса смет в района?

 88. 88 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#85] от "peaspiring":

  Ти кога за последно беше в "нормалния свят", щото аз в америка се запалих по дивото къмпингуване, а във Париж по пикниците на открито из целия град.

  Франция между другото е образец европейски за социални програми НЕ САМО ЗА БЕДНИТЕ А ЗА ВСИЧКИ и там е нормално на Айфеловата кула да си правиш пикник, да играеш фитбол на марсовите полета, да свириш или пускаш музика...

  Някак са го измислили хората, ама на горе из коментарите на селяк-ганьо сте захапали темата с чадъро у частниОт двор и как като си опънем палатката някой щял да иска да я опъне отгоре на мойта... капацитети братче!!!

 89. 89 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#88] от "|Y|":

  Разликата е в периода, през който опъваш палатката на дадено място. Едно е 3 дни, друго 3 месеца.

 90. 90 Профил на inspektora
  inspektora
  Рейтинг: 259 Гневно

  Същото е и на язовирите. Селяндурите засядат там и откарват по месец-два през лятото, опъват палатки и десетки въдици и заемат цялото пространство. Аз отивам за половин ден с една въдица и няма къде да я хвърля! Да не говорим какво сметище остава след тях! Баси свободата! Тя ограничава моята!

 91. 91 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#78] от "Gopeто":
  Ами нали точно това правя. Протестирам. Тук и сега. Аз друга форма вече не познавам. Протестите в изконния си вид предадоха богу дух. Превърнаха се в собственото си отрицание. Амин

  Мърфи е оптимист!
 92. 92 Профил на vaskoangelov
  vaskoangelov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Как пък тия загубеняци в Гърция не се усетиха колко е вредно, неприятно, забранено и упадъчно да се спи на палатка, в къмпинг или с кемпъри и каравани.
  Много са глупави тия, ей!

  Ама всяка година вдигат цените, и все повече Българи има...

  Някой някъде е в грешка, и май не са те >:

 93. 93 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  До коментар [#85] от "peaspiring":

  И Пешо и Гошо и Иван и вие може да си сложите палатка там. Място има за всички.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 94. 94 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2437 Любопитно

  До коментар [#87] от "peaspiring":
  Казвате на другите плажове, да речем на осрания от господарите "Нестинарка" или в лайнарниак Слънчев бряг няма боклук?
  А вашите качества не ги приписвайте на други хора.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 95. 95 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  До коментар [#91] от "султана глаушева":
  Оттук много хора "протестират". От камбанрията на свинските медии действителността е различна, ама вие няма как да го разберете. След като сте решили да задоволявате капризите с цената на личното достойнство, след време няма да можете и за хляба да си изкарате. Но пак няма да разберете.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 96. 96 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#95] от "Gopeто":
  Кои сме "ние"? И кои сте "вие"? Може ли по-конкретно?

  Мърфи е оптимист!
 97. 97 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  До коментар [#96] от "султана глаушева":
  Опитвам се да бъда възпитам. А майка ми ме е възпитавала с непознати хора да говоря на "вие".

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 98. 98 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#97] от "Gopeто":
  В интернет е позволено. Не е неуважелното, а приятелското “ти”. Пасва на платформата. Позволено е и писането с малки букви. Част от сленга. Правилата може да нарушава този, който ги познава, нали? А ако настоявате, може да Ви говоря на Ви, и с главна буква да го пиша. Писмено разрешение за Вашето съгласие ще ми е нужно ли предварително, или ше дадете любезното си съгласие да се обръщам директно към Вас? Малко майтап😊

  Мърфи е оптимист!
 99. 99 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 399 Неутрално

  До коментар [#1] от "Lemmy":

  Тоя само за с.ане говори .Явно е адвокатин на сра-туризЪма

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK