Тезата на Валери Симеонов, че ЮНЕСКО подкрепя строителство в Пирин е спекулция, обяви екокоалицията

Тезата на Валери Симеонов, че ЮНЕСКО подкрепя строителство в Пирин е спекулция, обяви екокоалицията

© Надежда Чипева, КапиталКоалиция от природозащитни организации "За да остане природа в България" определят като спекулации твърденията на вицепремиера Валери Симеонов, че ЮНЕСКО разрешава строителство в национален парк "Пирин".


Природозащитниците се позовават на официално публикуваното решение на Комитета на световното наследство на организацията, свързано с Пирин. От него става ясно, че ЮНЕСКО продължава да настоява да не се предприемат действия в Пирин, без ефектът им да бъде внимателно оценен.


Какво реши ЮНЕСКО


1. Комитетът за световното наследство изисква от държавата каквото и да се изгражда в буферната зона (ски зони Банско и Добринище) на обекта (където е основният интерес за изграждане на ски писти), то да бъде водено и предшествано от стратегическо планиране.
2. При изменението на сега действащия план за управление задължава държавата спешно да подложи на стратегическа екологична оценка (според българските закони "екологична оценка") устройственото планиране, според измененията от декември 2017 г. Комитетът посочва, че държавата трябва да изпрати копие от екологичната оценка.


3. Комитетът конкретизира по аналогичен начин своите изисквания и към подготвяния нов план за управление на парка, като изрично посочва, че е необходимо за неговото приемане да бъде завършена процедура по стратегическа екологична оценка. Освен това комитетът посочва, че до нейното приключване и приемането на плана не следва да се правят каквито и да е било нови изменения на сега действащия план.


4. Комитетът посочва, че следва да се спазват решенията на съда свързани със стратегическата екологична оценка на подготвяния нов план за управление по течащото в момента дело. По този начин органите на конвенцията показват своето уважение към българската държава и нейнaта съдебна система, коментират от екокоалицията.


5. След окончателните решения на съда, държавата да гарантира, че новият план за управление адресира в пълнота всички потенциални заплахи за изключителната универсална стойност на обекта и ясно описва как целите на управление, зонирането и ползването на териториите в Пирин ще допринесат за увеличаване на изключителната универсална стойност на обекта и за предотвратяване на увреждане на неговата цялост. Така както изисква докладът на IUCN след мисията си от март 2018 г .


Във връзка с взетото решение на Комитета за световното природно наследство, от коалиция "За да остане природа в България" подчертават, че стратегическото планиране в националните паркове се определя от Закона за защитените територии, който казва, че водещи за всички дейности са плановете за управление (чл.11 и чл.21 от закона).


Еколозите коментират още, че ски-зоните се явяват буферна зона за ЮНЕСКО, но са част от националния парк и от две Натура 2000 места и съответно изискванията на българското и европейското законодателство няма как да не бъдат спазвани там. В рамките на делото пред втората инстанция на Върховния съд, по което трябва да се реши дали актуализацията на плана за управление на парка подлежи на екологична оценка, жалбоподателите от страна на Коалиция "За да остане природа в България" поискаха от съда да изпрати запитване до съда на ЕС по този въпрос.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Всъщност Валери е прав , доколкото се разбира от текста , юнеско не забраняват строителство, което всъщност е разрешение

 2. 2 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 514 Неутрално

  зелените пак лъжат като всички червени

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  Ако не спират строителството може ли да се каже, че го забраняват :)?
  Валери Симеонов е прав...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на kmy56562160
  kmy56562160
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Всичко, което не е изрично забранено от закона (в случая решението на Юнеско) е разрешено. Още старите римляни са го извели този принцип. Но какво са те пред "екокоалицията". Все сериозни капацитети са там.

 5. 5 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 741 Любопитно

  "От него става ясно, че ЮНЕСКО продължава да настоява да не се предприемат действия в Пирин, без ефектът им да бъде внимателно оценен."


  КОе от всичко горецитирано не е ясно ?

  Тоест да не се строи нищо преди оценка.
  А оценка няма да има или ако има,то тя забранява строеж в Пирин-Натура 2000 ,поне в буферната зона,която е част от Националния парк Пирин

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 6. 6 Профил на kmy56562160
  kmy56562160
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Между другото някой може ли да изясни в края на краищата какво е отношението на "екокоалицията" към този комитет на ЮНЕСКО? Първоначално, когато редакцията на решението забраняваше строителството, то се сочеше като манна небесна и удар право в лицето на Нено Димов и компания. После, като се измени в сегашния му вид, се почна неистово плюене по ЮНЕСКО и иронизиране на държавите, които били участвали. Сега изглежда пак се извъртат и се опитват с всевъзможни манипулации да кажат видиш ли как това решение забранявало строителство, когато нищо такова не пише в него. Последно???

 7. 7 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Един от най-смислените анализи по казуса Банско, на които съм попадал:

  https://dams.reki.bg/uploads/Docs/Files/BANSKO_FRAUD_ANALYSIS_1.pdf

 8. 8 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Пак казвам,накрая екотерористите ще се похвалят,че са спрели пъкления план за застрояване на 48% от Пирин.
  От всички политически шемети,тези изнудвачи живеят в най-далече от реалността.

 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2900 Неутрално

  верно ли , ами защо тогава медийната/виртуална подкрепа стигна реалната с 3 коментара/протестъра ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  А някой знае ли, кои са собствениците на тези организации, които са т.нар. коалиция За да остане природа в България?

 11. 11 Профил на marianapopska
  marianapopska
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Тъжното е, че вече на екокоалиците у нас никой не вярва, и случая с Пирин съвсем ги закопа

 12. 12 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Поредните зелени манипулации

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK