Няма преливане на непречистени отпадъчни води по Черноморието

Няма преливане на непречистени отпадъчни води по Черноморието

© Надежда Чипева, КапиталНяма преливане и заустване на непречистени отпадъчни води в Черноморието, сочат проверките от началото на сезона. Това показват и последните съвместни проверки по плажовете в Слънчев бряг, Поморие и Несебър. Пречиствателните съоръжения там работят и са в техническа изправност. На място са били представители на Регионалната екологична инспекция в Бургас, Министерството на туризма и Регионалната здравна инспекция, съобщава Министерството на околната среда и водите на сайта си.


Според инж. Тонка Атанасова, директор на РИОСВ-Бургас, летовниците могат спокойно да се къпят в Черно море. Последните анализи от регионалната лаборатория в Бургас сочат, че няма превишения на нормите за заустване в Черно море в нито едно от съоръженията.


РИОСВ в Бургас и Варна заедно с Басейнова дирекция "Черноморски район" са извършили над 63 проверки, с които са обследвани всички преместваеми обекти по схемите, съгласувани с Министерството на туризма. "Всички съоръжения са включени в канализационните системи на населените места и няма нерегламентирано отвеждане на отпадъчни води в Черно море", подчерта инж. Атанасова.
"Водата по българското Черноморие е чиста и туристите могат да се насладят пълноценно на почивката си. Днес отново го доказаха проверките, които направихме по крайбрежието", каза министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя припомни, че това е третата съвместна инспекция на Министерството на туризма и МОСВ за чистотата на ивиците.


Предстои също да се направи мониторинг дали одобрените от нея схеми за преместваеми и търговски обекти отговарят на фактическото положение на място.


Няма нерегламентирани отвеждания на отпадъчни води от временните преместваеми обекти на морските плажове на територията на съответните общини. Проверени са такива обекти в Равда-Слънчев бряг-Несебър, Поморие, Царево, Лозенец, Китен-Приморско, Созопол и Обзор-Бяла.


"От началото на сезона са извършени 84 проверки на водите за къпане", съобщи и директорът на РЗИ - Бургас, д-р Георги Паздеров. Проведени са 222 изследвания на проби от морската вода за къпане. На 83 плажа в област Бургас са определени 47 зони, които се следят и от които се вземат пробите. Тази година няма плажове със задоволително качество за разлика от 2017 г. С отлично качество сега са 48% от плажовете, а с добро – 52%, сочат изследванията на РЗИ.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  Това отнася ли се и за т.н. Южен плаж във Варна?
  Не мога да повярвам, тъй като го слушам 40 години едно и също, а едни дебели и мазни "кебапчета" плуват по същото време точно там! Когато духне западния, отиват и до Централния плаж, че и по-нататък.
  Голяма хигиена, няма оправяне!

 2. 2 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  Няма как да има преливане, особено на места където такива съоръжения липсват - справка южното Черноморие! А някога тези проверки да са правени през нощните часове? Защото залпови изпускания се правят нощем.

 3. 3 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Хахаха, щом неземната красива чаровница Ангелкова за пореден път ни убеждава, че всичко е ОК из Бетономорието, значи реално всичко е ЛЕШ! Само дрогарката явно пропуска плаващите наволя кафяви кефали и паламуди в компанията на доматени люспи. Да питам аз само едно дрогарката - как са заустени стотиците бетонени коптори на 1-ва линия, кота 0, как аджеба им закарват нечистиите до т.нар. преч. станции??

  Стойте далеч от съсипаното от мутро-комунисти Черноморие - ако имате поне малко грижа за живота и здравето на вас и близките ви. Поне това, за храна, обслужване и пр. дори да не отваряме дума....

 4. 4 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Хахаха, щом неземната красива чаровница Ангелкова за пореден път ни убеждава, че всичко е ОК из Бетономорието, значи реално всичко е ЛЕШ! Само дрогарката явно пропуска плаващите наволя кафяви кефали и паламуди в компанията на доматени люспи. Да питам аз само едно дрогарката - как са заустени стотиците бетонени коптори на 1-ва линия, кота 0, как аджеба им закарват нечистиите до т.нар. преч. станции??

  Стойте далеч от съсипаното от мутро-комунисти Черноморие - ако имате поне малко грижа за живота и здравето на вас и близките ви. Поне това, за храна, обслужване и пр. дори да не отваряме дума....

 5. 5 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  Черно море е клоака откъдето и да го погледнеш.

 6. 6 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1620 Весело

  Абе като радиацията на Черноморец - има ама не е опасна, 50, 100 пъти над нормата, ама е екстра!

 7. 7 Профил на Дългия
  Дългия
  Рейтинг: 1299 Разстроено

  Да не давам примери, щото всеки знае за такива места, но при много от малките населени места по Черноморието пречистване на водите няма и никога не е имало. И преди години това може да не е било проблем, когато почиващите са били малко, но в днешно време си е проблем и фекалните води си се изливат направо в морето. Усвояват се едни пари, от едни другари, дори има построена тук-там по някоя сграда, която уж била пречиствателната станция на конкретното село, ама фактически нищо не е направено да работи реално. Разчита се както винаги на самопречистването на морето, но тази възможност е изчерпана отдавна и е само въпрос на време да гръмне екобомбата, наречена Черно море. Обитаемия воден слой намалява всяка година, цели рибни популации изчезват, нооо ние четем, че проблеми нямало... И който иска да ме опровергае, да ми посочи как си пречистват водата всички малки населени места на юг от Созопол, щото аз живея по ония край през половината година и не знам да има някъде някоя работеща пречиствателна станция...

 8. 8 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  Мои приятели се върнаха от южното черноморие, имало много щипалки. Ние бяхме няколко дни на Бяла, без проблем. И денем, и нощем.

 9. 9 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2357 Неутрално

  Ангелкова на Слънчев Бряг ли ще почива?

 10. 10 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  българските "институции" са слепи, глухи и неморални.

  100м от брега са "изключителна държавна собственост" само по документи, на практика крайбрежието си е частно
  парковете (ако въобще ги има) също са паркове само по документи (Морската градина във Варна примерно)
  алеите са алеи само по документи, на практика са си улици
  блоковете са хотелчета по документи, на практика по-зле от Дружба 2 (примерно Черноморец до к-г Градина)
  преместваемите обекти са такива на документи, на практика са за по 100-3000 човека.

  въобще менте-държава.

  пратете я министърката-ламбфейс да се разходи по гръцкото крайбрежие и да снима 8 етажно блокче на пясъка.

 11. 11 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1057 Любопитно

  Поне това, за храна, обслужване и пр. дори да не отваряме дума....
  —цитат от коментар 4 на Ген. Колев

  Много са ми смешни клишираните оплаквания от храна, вода и т.н. по Черноморието. Абе хора, по крайбрежието живеят постоянно повече от половин милион души, а ако броим целите черноморски области - над милион. Да не мислите, че ние сме постоянно натровени и с разстройство или че намусените сервитьори/бармани са само в черноморските кръчмите , м? Градовете и селата по морето не се различават от градовете/селата във вътрешността на страната - в тях живеят хора като вас и има заведения като вашите...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 12. 12 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Това отнася ли се и за т.н. Южен плаж във Варна?Не мога да повярвам, тъй като го слушам 40 години едно и също, а едни дебели и мазни "кебапчета" плуват по същото време точно там! Когато духне западния, отиват и до Централния плаж, че и по-нататък.Голяма хигиена, няма оправяне!
  —цитат от коментар 1 на Alexander97


  Имам много гадни спомени от този южен плаж, това е клоака. А твърденията, че няма непречистени отпадъчни води са просто лицемерие.

 13. 13 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3562 Неутрално

  Не знам как е на север, но по южното има 15 големи пречиствателни станции и неопределен брой локални. Така че морето наистина е чисто. Възможно е да има нарушения, но морето е твърде голямо за да се замърсява от дребни течове. Впечатлен съм от неутолимата страст с която хора от агитката плюят по собствената си държава. Кой им плаща за да го правят? Къде има пречистване по гръцкото крайбрежие, че аз като ходих, не видях нито една.

 14. 14 Профил на Дългия
  Дългия
  Рейтинг: 1299 Любопитно

  До коментар [#13] от "Judjuk":

  Я да чуем къде се намират тези 15 пречиствателни станции надолу, че аз не знам нито една работеща, да не говорим, че 15 няма по цялото черноморие. И не забравяйте, че в това вътрешно море се вливат големи реки като Дунав, Днепър и Дон, които отводняват половин Европа и мръсотията оттам, се влива в него, а връзката му със световния океан е само през Босфора и е крайно недостатъчна за обмяна на водни количества, това определя и ниската му соленост (12-18 промила, а не 32-36 като на Егейско море примерно). Та никой не плюе просто ТАКА, а говорим за това как само се говори от властите, но мерките, които се вземат за решаването на проблемите са само на хартия. Това е!

 15. 15 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3562 Неутрално

  "Я да чуем къде се намират тези 15 пречиствателни станции надолу...."
  До коментар [#14] от "Г.Е.М.":
  - Люляково
  - Обзор
  - Слънчев бряг
  - Поморие
  - 4 бр. в Бургас /Ветрен, Лозово, Лукойл, Меден рудник/
  - Средец
  - Созопол
  - Китен
  - Лозенец
  - Царево
  Аааа, изкарах ги две по-малко. Извинявам се за грешката. Във всички морета се вливат реки. В Средиземното - най-много, затова то е най-замърсено. Също и корабния трафик е най-голям. Без да се впускаме в глобални анализи, става дума за чистотата на водата на плажовете по южното. Аз гарантирам, че наистина е чиста. Съоръженията са надеждни, някои от тях са супер съвременни. Люляково, Слънчев бряг, Поморие, Ветрен и Созопол са супер. А Ветренската е като приказка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK