Първият черен лешояд на свобода в България ще носи името на Боян Петров

Първият черен лешояд на свобода в България ще носи името на Боян Петров

© Ostrava zooПървата птица от вида черен лешояд пристига в страната този понеделник, за да бъде пусната в дивата природа в България. Тя ще носи името на известния български алпинист и зоолог Боян Петров. Това е част от програмата за възстановяването на изчезналия от страната вид, обясняват от "Зелени Балкани".


Младата птица – заедно с още две лешоядчета от вида– са дарение от зоопарка "Острава". Всички те ще бъдат настанени в адаптационна клетка в Източна Стара Планина. Там те ще бъдат подхранвани и наблюдавани от разстояние, без да виждат хора, за да привикнат към местообитанието и дивата природа. След като са готови сами ще напуснат платформата за адаптация, наречена хак.


Първият черен лешояд на свобода в България ще носи името на Боян Петров

© Сергей Чичагов, RigaZoo
Първата птица, която ще бъде настанена в хака в дивата природа ще бъде кръстена на българския алпинист и биолог Боян Петров. Приживе Боян Петров подкрепя много природозащитни каузи и екипът на "Зелени Балкани" е имал съгласието му да участва като лице на кампанията за посрещането на черните лешояди. За съжаление това не се случи след изчезването му при опита за покоряване на връх Шишапанга. Затова екипът решава да кръсти птицата на неговото име, както и да покани неговата съпруга и сина му на церемонията по посрещането й. "Надяваме се, по този начин не само да почетем паметта му, но и по някакъв начин да продължим по този символичен начин неговата ангажираност към природозащитната кауза," обясняват от организацията.


Първият черен лешояд на свобода в България ще носи името на Боян Петров

© Сергей Чичагов, RigaZoo


Младата птица ще бъде маркирана със сателитен предавател, който ще позволи нейното проследяване в дивата природа. "Искрено се надяваме тя да се адаптира успешно за живота в естествената среда, като редовно ще ви информираме за нейното поведение в хака и след неговото напускане."


Завръщането на лешояда


Завръщането на редките видове е дълъг и труден процес. Възстановяването на популациите на лешоядите в други европейски страни е отнело десетилетия. Екипът на "Зелени Балкани" и други екоорганизации работи повече от 15 години.


Първият черен лешояд на свобода в България ще носи името на Боян Петров

© Сергей Чичагов, RigaZoo


Така природозащитниците успяват да възстановят популацията на белоглавия лешояд в два района, от които той беше изчезнал, а именно – Кресненския пролом и Стара планина. Следващата цел на съвместния им екип, както и на партньорите от Испания и Германия, е възстановяването на популацията на челния лешояд – който от десетилетия вече не гнезди в страната.


За целта екипът работи от години за подобряване на условията на средата и отстраняване на заплахите за вида.


Санитарите в природата


Лешоядите са изключително полезни птици, които играят ролята на санитари в дивата природа.


Унищожавайки изцяло и обезвреждайки труповете на домашни животни те спестяват милиони на икономиката и частните стопани, тъй като обезмислят съществуването на инсинераторите, както и транспортирането на животните от цялата страна до двата същестуващи инсинератора – във Варна и Шумен.

Ключови думи към статията:

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3221 Любопитно

  Сериозно? Лешояд Боян Петров? Днес да не би да е ден на тънката гавра?

 2. 2 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 932 Весело

  А на баце няма ли да кръстим едно лешоядче????

 3. 4 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Това необходимо ли е? Какви ли аргументи биха изтъкнали взелите решението за наименуването? Според мен с основание двете малки лешоядчета могат да носят имената на кръстниците. Не че има някакво значение за живота на птиците.

 4. 5 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1656 Разстроено

  То едва ли точно лешояда трябва да бъде именуван на Боян Петров...Виж някой рядък вид орел-ДА,но точно лешояд.Според мен е обидно!

 5. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  Много тъпо. Да кръстят самата програма на Боян Петров, но не и лешояд. Хубава работа. Не защото е лешояд, а защото всичко може да се случи с него в дивата природа, после какво ще пишат - Боян загина за втори път, или как?

  Доброто е заразно
 6. 7 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  То едва ли точно лешояда трябва да бъде именуван на Боян Петров...Виж някой рядък вид орел-ДА,но точно лешояд.Според мен е обидно!
  —цитат от коментар 5 на uhl23528019

  Защо и друг вид орел? Или друго животно, географско място или дори човек? Според мен право да дават името му на когото и каквото да било имат само близките му. Достига се до манталитета на част от етническа общност с вродени или придобити в ранно детство склонности за присвояване на недостатъчно добре охранявана чужда собственост и изказване на съждения със стойност 0, съгласно правилата на булевата алгебра, да наименуват децата си на известни личности от библията, политиката, икономиката, медицината, спорта и т.н. Асоциации могат да се направят и с примери от действителността и литературата - присвояване името на футболен клуб, кръщаване магарето или друго животно на съсед или съселянин, ...

 7. 8 Профил на mrmarbles
  mrmarbles
  Рейтинг: 254 Неутрално

  "Унищожавайки изцяло и обезвреждайки труповете на домашни животни те спестяват милиони на икономиката и частните стопани, тъй като обезмислят съществуването на инсинераторите, както и транспортирането на животните от цялата страна до двата същестуващи инсинератора – във Варна и Шумен."

  Айде бе ??! -- като ми умре кравата - и ще я оставя на ливадата - да чака лещоядите?
  Тотално малоумие...

 8. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  "Унищожавайки изцяло и обезвреждайки труповете на домашни животни те спестяват милиони на икономиката и частните стопани, тъй като обезмислят съществуването на инсинераторите, както и транспортирането на животните от цялата страна до двата същестуващи инсинератора – във Варна и Шумен."Айде бе ??! -- като ми умре кравата - и ще я оставя на ливадата - да чака лещоядите?Тотално малоумие...
  —цитат от коментар 8 на mrmarbles


  А, не, ще я транспортират 30 километра по коларски път, за да й направят погребение.
  На място вземат, каквото и ако е възможно, останалото е за лешоядите.

  Доброто е заразно
 9. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3516 Весело

  Цитат:

  "...След като са готови лешоядите сами ще напуснат платформата,(клетката),за адаптация,наречена хак."?

  И как ще го направят? Сами ли ще си отворят вратата?

 10. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9484 Неутрално

  Лице на кампанията - отлично, но да се даде име на живо същество...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 12 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Много тъпо. Да кръстят самата програма на Боян Петров, но не и лешояд. Хубава работа. Не защото е лешояд, а защото всичко може да се случи с него в дивата природа, после какво ще пишат - Боян загина за втори път, или как?
  —цитат от коментар 6 на dogwoman

  Непременно ли трябва на някого да се наименува нещо или някой? Съществуват толкова начини да се изрази почит и уважение без помпозности.

 12. 13 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Цитат:"...След като са готови лешоядите сами ще напуснат платформата,(клетката),за адаптация,наречена хак."?И как ще го направят? Сами ли ще си отворят вратата?
  —цитат от коментар 10 на deaf

  Това да не са затворници в български затвор?

 13. 14 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 814 Весело

  Абе, на някой от пишещите под статията, не му ли дойде на ум да попита каква е въобще организацията на мероприятието, как става извозването на труповете, как се подхранват лешоядите, какъв е нашият опит с тези дейности и какъв чуждият, а ми седнали да дават оценка за неща дето ама хал-хабер понятие си нямат?!
  А който много му е притупкало да оценява нека се запише доброволец и да сложи едно рамо - така ще разбере от първа ръка какво се случва.
  http://www.greenbalkans.org/bg/Stani_dobrovolets-c287

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 14. 15 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#7] от "zhivko6461":

  Няма нищо лошо някой да ти наследи името...когато теб вече те няма.
  Това запазва историята за теб.Тук въпроса е по-скоро по какъв начин ще се запази историята и с какъв положителен факт би се свързала тя.Свидетели сме че на известни истотически личности се кръщават булеварди,училища,читалища,планински хижи и т.н.
  Но да кръстиш птица,която се храни с мърша точно на Боян Петров....не мисля че е удачно!

 15. 16 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Абе, на някой от пишещите под статията, не му ли дойде на ум да попита каква е въобще организацията на мероприятието, как става извозването на труповете, как се подхранват лешоядите, какъв е нашият опит с тези дейности и какъв чуждият, а ми седнали да дават оценка за неща дето ама хал-хабер понятие си нямат?!А който много му е притупкало да оценява нека се запише доброволец и да сложи едно рамо - така ще разбере от първа ръка какво се случва.http://www.greenbalkans.org/bg/Stani_dobrovolets-c287
  —цитат от коментар 14 на пустиняк

  Все пак писанията не са доклади на научна конференция, а коментари във форум към статия в т.нар. електронно издание на СМИ. Повечето от тях се отнасят до решението да се даде определено име на единия лешояд.
  По Вашата логика право да коментират в аналогични форуми дейностите, свързани с електро- и топлоснабдяване, градски транспорт, инфраструктурни проекти, ..., туризъм, екология, ... и т.н. би трябвало да имат само специалисти в съответните области или доброволци, включили се в тези дейности.

 16. 17 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#7] от "zhivko6461":Няма нищо лошо някой да ти наследи името...когато теб вече те няма.Това запазва историята за теб.Тук въпроса е по-скоро по какъв начин ще се запази историята и с какъв положителен факт би се свързала тя.Свидетели сме че на известни истотически личности се кръщават булеварди,училища,читалища,планински хижи и т.н.Но да кръстиш птица,която се храни с мърша точно на Боян Петров....не мисля че е удачно!
  —цитат от коментар 15 на uhl23528019

  Човекът или обектът, които наследяват името на друг човек трябва по някакъв начин да са свързани с първообраза. Не би било зле да се потърси неговото съгласието или съгласието на неговите близки.
  В коментара, който репликирате съм описал възможни неадекватни ситуации. Необходимо ли е да конкретизирам?

 17. 18 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  ужас

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 18. 19 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2855 Весело

  Въпросче : С тая чума , колко хиляди Лешояда ще трябват , че да се справят навреме със заразата ?

 19. 20 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2855 Весело

  Въпросче : С тая чума , колко хиляди Лешояда ще трябват , че да се справят навреме със заразата ?

 20. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 22 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  Честно казано и аз не мисля, че да наречеш животно на името на известен човек е и пресилено, о доста противоречиво. Ами ако утре птицата умре по някаква причина, и медиите в обичайния си стил разтръбят "Боян Петров умря", как биха се чувствали близките на Боян?
  А иначе в района в който живея в САЩ често виждам как черните лешояди почистват второстепенни пътища от животни -жертви на автомобили. При това издърпват мършата в канавката, явно са се научили че така е по-безопасно.

 22. 23 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Добра инициатива.Нека да има повече такива програми като тази или за възстановявано на зубъра.Може да се помисли и за такива по отношение на риса и бобъра,които също са живеели по нашите земи.

 23. 24 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Харесвам "адекватно мислещи", дето смятат 80% от пишещите тук за кретени. Горките... Бива, бива "адекватност"?

  roo
 24. 25 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 827 Неутрално

  "Лешояд" има семантично значение, което никак не подхожда за покойника и неговите почитатели. Наистина е ужасен гаф...

  roo
 25. 26 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#14] от "пустиняк":Това е форумът на Дневник, свиквай. 80% от пишещите тук са кретени от типа "на всяка манджа - мерудия". Никога не са чували за "Зелени Балкани" преди тази статия, но седнали да обсъждат.
  —цитат от коментар 21 на Адекватно мислещ

  Колко бързо и адекватно сте готов със статистическите данни и квалификациите. Закономерната случайност в съвпадението на едно число и стила на употреба на квалификациите не потвърждават, че са Ви спуснати от координатора на съответната квартална организация. По-скоро са показател за стил на поведение.
  Какви изисквания трябва да покриват позволяващите си да пишат във форума?
  Популярността на личности и организации зависи както от нивото на обществото така и от самите тях.
  В случая вероятно част от кретените са запознати с дейността на "Зелени Балкани". Голяма част от коментарите са свързани с решението на "Зелени Балкани" да дадат име н лешиояда.

 26. 27 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  като ми умре кравата - и ще я оставя на ливадата - да чака лещоядите?
  —цитат от коментар 8 на mrmarbles


  Вече не се казва "чака лешоядите" , а "чака Боян Петров"


  Никога не са чували за "Зелени Балкани" преди тази статия
  —цитат от коментар 21 на Адекватно мислещ


  Хем то си го пише в интернета:
  http://front.bg/bulgaria/politics/karolev-zeleni-balkani-pecheljat-7-mln-za-otglejdane-na-leshojadi

 27. 28 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  Птиците, по принцип, са символи на душите на покойниците, които отлитат в отвъдното. Хищниците, които летят високо, като орлите и лешоядите, символизират:
  1. върховният бог
  2. душите на хора, преминали обожествяване (теосис), т.нар. херои (не се припокрива точно с днешния термин герой, макар той да е произлязъл етимологично от херой)
  3. душите на царете
  Значи, от символична гледна точка, не е неуместно идентифицирането на Боян Петров с лешояд. Ще припомня само кондорите, които са лешояди - символично не се свързват с мърша, а именно с възвишени идеи.

  E PLVRIBVS VNVM
 28. 29 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3918 Неутрално

  Намирам за приемливо с името на Боян Петров да се назове определен проект, по който "Зелени Балкани" ще работи и то с изричното разрешение на близките на Боян. Това решение, според мене, не е удачно, макар и взето с добри чувства.

  До коментар [#24] от "babyroo":

  "Харесвам "адекватно мислещи", дето смятат 80% от пишещите тук за кретени. Горките..."
  Ако приложим Правилото на Парето към форума, 20 % от участниците му произвеждат 80 % от смислените коментари. 20 % създават 80 % от коментарите, увеличаващи работата на Моди или просто откровени нелепости... и всеки от нас се ласкае, че е от първите 20 %. :)

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 29. 30 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 1978 Неутрално

  Това с името е просто липса на култура !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 30. 31 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  Само да не се окаже, че е Ицо Пертов ;-)

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 31. 32 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 827 Неутрално

  А, ся ма спипахте, Брам - намсикой, с правилото на Парето. Що не седнеш на 80% от.... Останалото е по Моди...

  roo
 32. 33 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 758 Гневно

  Баси! Отвратително! Защо лешояд, а не хлебарка?

  Да кажем не на педерастията!
 33. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9305 Неутрално

  Точно пък лешояд да му кръстят...

 34. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9305 Неутрално

  Точно пък лешояд да му кръстят...

 35. 36 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 10257 Неутрално

  Не мисля, че е правилно лешояд да бъде кръстен на Боян Петров. Той заслужава нещо по голямо и велико да носи името му.

 36. 37 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  Това комплимент ли е, или обида?

  Мърфи е оптимист!
 37. 38 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 808 Неутрално

  кога ше бъде обявен за издирване?

 38. 39 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 814 Неутрално

  [quote#16:"zhivko6461"][/quote]

  Коментирах бъркането на въпрос с констатация. Ако следваме вашата логика, войнстващото невежество трябва да бъде извинено, само заради факта, че човек не може да разбира от всичко?!
  Да използвам вашият пример с електроразпределението. Та Все едно в такава тема, някой да напише "Е, как ще върви тоя ток по жицата, като се прави от пара?!" Да не би жицата да е куха?! Тия за какви ни вземат?!"
  Живко- здравко!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 39. 40 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Все пак имаме и нещо ново - до скоро наричана "жената до Боян Петров" се оказва негова съпруга, а имат и син да ѝ е жив и здрав. Да не дава Господ следващите лешоядчета да бъдат кръстени на тях.

 40. 41 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#24] от "babyroo":

  +++++
  Пропускаш нещо важно, ТОЙ САМ се оценява, като адекватно мислещ?! Тя, самооценката не е лошо нещо, ( би било хубаво да съвпада и с оценката на околните), но когато е реална, когато няма нищо общо с реалността е много смешно.

 41. 42 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4691 Неутрално

  До коментар [#14] от "пустиняк":

  Ти в час ли си, или не?! Хората коментира нужно ли е някакъв лешояд да носи името на Боян, ти коментираш за доброволчество на "ВЗел. Балкани"!? Изпушила история...

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 42. 43 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  [quote#16:"zhivko6461"]
  —цитат от коментар 39 на пустиняк
  Коментирах бъркането на въпрос с констатация. Ако следваме вашата логика, войнстващото невежество трябва да бъде извинено, само заради факта, че човек не може да разбира от всичко?! Да използвам вашият пример с електроразпределението. Та Все едно в такава тема, някой да напише "Е, как ще върви тоя ток по жицата, като се прави от пара?!" Да не би жицата да е куха?! Тия за какви ни вземат?!" Живко- здравко![/quote]
  Имате добро въображение! Но прекаленото развихряне на това въображение води преминаване на някои граници за ирония, забавност, оригиналност, възможност, ... И коментарът звучи ... Надявам се, че ще намерите позходящата дума, с която да зъпълните многоточието. Това, че Вашето въображение допуска да разсъждавате по определен начин не означава, че друг човек би се изразил по такъв начин. Това че Вие притежавате някакви знания в определена област не означава, че всеки който не ги притежава е войнстващо невеж. Друг е въпросът какви знания и в кои области притежавате.
  Според мен би било добре да се концентрирате върху коментарите, които ще репликирате. Неслучайно съм обърнал внимание, че повечето коментари към статията "се отнасят до решението да се даде определено име на единия лешояд", а не до цялостната дейност на "Зелени Балкани".
  Приятен и успешен ден!

 43. 44 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4069 Любопитно

  Абе защо все заляга една такава?
  Не трябва ли да стои изправена?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 44. 45 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Не мисля, че е правилно лешояд да бъде кръстен на Боян Петров. Той заслужава нещо по голямо и велико да носи името му.
  —цитат от коментар 36 на Peni Nikol


  Да, Магаре

  Да кажем не на педерастията!
 45. 46 Профил на Пийчи Мочи
  Пийчи Мочи
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Лешояд? Окей, аз обичам всички животинки, но на Боян по му прилягаше нещо като Орел. Или поне Кондор.
  Светла ти памет, Бояне!
  Благодаря, че ни показа, че пътят е само един - светъл и нагоре!

  В отпуск съм
 46. 47 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  До коментар [#15] от "uhl23528019":
  До коментар [#46] от "IMPECH TRUMP":
  И до всички, които се възмущават, че на лешояд от изчезващ вид е дадено името на Боян Петров. Което пък не е тема на статията.
  Единствените, които имат право да са против са близките на Боян. Доколкото съм запознат в "Зелени Балкани" хората са свестни, достойни и отговорни и съм в голяма степен сигурен, че имат съгласие от тях.

  Това кръщаване е подходящо, защото:

  1. Кръщават птица от изчезващ вид, а Боян е изчезващ вид българин

  2. От "Зелени балкани" и приятелите им са работили целенасочено, търпеливо и упорито със сърце и душа да спасят от изчезване черния лешояд. Боян по същия начин работеше и се раздаваше и в работата си (зоолог) и в катеренето на най-високите върхове.

  До коментар [#22] от "daskal1":
  Все някога лешоядът ще умре. както и всеки от нас.
  Всъщност аз, а и хора, които са се докосвали до Боян, не го приемат за умрял.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 47. 48 Профил на Elena Tilova
  Elena Tilova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Здравейте, пише ми Елена Тилова, моя е идеята лешоядчето да бъде кръстено на Боян. Ще се опитам да обясня отново:
  Уникалността на събитието – първо за България, Балканите, Източна Европа и едно от млакото в Европа и Света, изискваше да бъде под патронажа на също така уникален и тематично свързан човек. Затова една от птиците ще бъде кръстена на известния български алпинист и биолог - Боян Петров. Той бе отдаден на опазване на природата и подкрепяше редица природозащитни каузи. Екипът на проект "Светло бъдеще за черния лешояд" имаше принципното му съгласие да участва като лице на кампанията за посрещане и освобождаване на първите черни лешояди в България... За съжаление това не можа да стане факт, след изчезването му при опита за покоряване на връх Шиша Пангма в Хималаите. Ето защо беше взето решение една от птиците да бъде кръстена на Боян Петров, а за стартиране на кампанията е поканено неговото семейство.

  Давам допълнителни разяснения:
  - това животно, което за вас явно е гадно и противно /черния лешояд/, ние биолозите /и БОЯН/ не гледаше по такъв начин. Това е есветовнозастрашен вид, една от най-красивите птици в Българската природа. Най-едрия "орел" в България! Една от най-красивите и атрактивни птици....
  - Боян би се зарадвал безкрайно да кръстят на него нов вид жаба например /като биолог би го оценил на 1000%/, но и това би останало за хората тотално неразбрано...Съжаляваме, ние обичае и ценим всички животни, а концентрираме усилията си върху най-редките от тях, а не само върху пухкавите панди и усмихнатите делфини...
  - птицата може да умре? И ние си го помислихме...Но предпочитаме да мисли, че това ще е първата птица, която ще загнезди...Защо не?! И хората и животните умират, но живота продължава и именно Боян изповязваше искрено това разбиране
  - семейството на Боян е известено и подкрепя каузата ни...
  - Боян сам се съгласи да бъде лице на кампанията и преценихме, че това е начина да се продължи делото след смъртта му.
  Аз не съжалявам за решението си и се надявам да бъде правилно разбрано и изкомуникирано...

 48. 49 Профил на Elena Tilova
  Elena Tilova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всъщност една от идеите ни беше сина на Боян да участва лично, както и Радослава, но сега като чета коментарите и отзивите се радвам, че не го направихме...Детето трябва да бъде предпазено от всякакви негагивизми и безумни коментари, достатъчно е преживяло. Така, че се радвам, че не го ангажирахме директно... Семейството на Боян е съпричастно на природозащитната кауза, както беше и той - в това не се съмнявайте....

 49. 50 Профил на Elena Tilova
  Elena Tilova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#36] от "Peni Nikol":

  Изхождате от напълно погрешното разбиране, че лешояда е "долно" животно, за разлика от разни достойни...Не ви виня, явно обикновените хора не разбират за какво иде реч ...За нас най-едрата хищна птица в България, която е именно вид "орел", световнозастрашения вид, напълно изчезнал от страната от средата на миналия век..е най-достойното животно, което бихме могли да кръстим на Боян...

 50. 51 Профил на Elena Tilova
  Elena Tilova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#30] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Повярвайте, биологичната ни кулкутура е на ниво...За това сме взели това решение ;))

 51. 52 Профил на Elena Tilova
  Elena Tilova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#37] от "султана глаушева":

  Познаваме лично Боян и сис сигурност знаем, че за него би било комплимент...Приживе го обсъждахме, но той /вероятно от скромност/ предложи да бъде крастена птицата на някой пряко заслужил по програмата за лешоядите, а той да е само лице на кампанията...Тъй като не успя да бъде такова, решихме така да се реализира тази идея...

 52. 53 Профил на Elena Tilova
  Elena Tilova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#22] от "daskal1":

  Здравейте, ние също си го помислихме, но я пък си представете, че това ще е първата птица от вида, която съвсем скоро /слмед броени дни/ ще е първата от вида, която лети в небето на България, след като вида е изчезнал в срадата на миналия век /това не е съвсем точно казано, защото преминаващи птици има, но все пак...Също така я си представете , че тази птица е първата, която ще загнезди след години и ще създаде поколение....За нас биолозите, това е начина да почетеш човек като Боян...А не да кръстиш улица или сграда...

 53. 54 Профил на Elena Tilova
  Elena Tilova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "penetrating":

  Здравейте, всички такива емблиматични птици се кръщават на заслужили хора - експерти, пряко допринесли и прочие...Винаги има риск някоя от тях да загине... Самите хора са наясно с това и с реалностите н аживота..Но винаги има шанс и това да е новото начало за един изчезнал вид....

 54. 55 Профил на Elena Tilova
  Elena Tilova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "zhivko6461":

  Здравейте, пише ми Елена Тилова, моя е идеята лешоядчето да бъде кръстено на Боян. Ще се опитам да обясня отново:
  Уникалността на събитието – първо за България, Балканите, Източна Европа и едно от млакото в Европа и Света, изискваше да бъде под патронажа на също така уникален и тематично свързан човек. Затова една от птиците ще бъде кръстена на известния български алпинист и биолог - Боян Петров. Той бе отдаден на опазване на природата и подкрепяше редица природозащитни каузи. Екипът на проект "Светло бъдеще за черния лешояд" имаше принципното му съгласие да участва като лице на кампанията за посрещане и освобождаване на първите черни лешояди в България... За съжаление това не можа да стане факт, след изчезването му при опита за покоряване на връх Шиша Пангма в Хималаите. Ето защо беше взето решение една от птиците да бъде кръстена на Боян Петров, а за стартиране на кампанията е поканено неговото семейство.

  Давам допълнителни разяснения:
  - това животно, което за вас явно е гадно и противно /черния лешояд/, ние биолозите /и БОЯН/ не гледаше по такъв начин. Това е есветовнозастрашен вид, една от най-красивите птици в Българската природа. Най-едрия "орел" в България! Една от най-красивите и атрактивни птици....
  - Боян би се зарадвал безкрайно да кръстят на него нов вид жаба например /като биолог би го оценил на 1000%/, но и това би останало за хората тотално неразбрано...Съжаляваме, ние обичае и ценим всички животни, а концентрираме усилията си върху най-редките от тях, а не само върху пухкавите панди и усмихнатите делфини...
  - птицата може да умре? И ние си го помислихме...Но предпочитаме да мисли, че това ще е първата птица, която ще загнезди...Защо не?! И хората и животните умират, но живота продължава и именно Боян изповязваше искрено това разбиране
  - семейството на Боян е известено и подкрепя каузата ни...
  - Боян сам се съгласи да бъде лице на кампанията и преценихме, че това е начина да се продължи делото след смъртта му.
  Аз не съжалявам за решението си и се надявам да бъде правилно разбрано и изкомуникирано...

 55. 56 Профил на Elena Tilova
  Elena Tilova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "Lemmy":

  Здравейте, пише ми Елена Тилова, моя е идеята лешоядчето да бъде кръстено на Боян. Ще се опитам да обясня отново:
  Уникалността на събитието – първо за България, Балканите, Източна Европа и едно от млакото в Европа и Света, изискваше да бъде под патронажа на също така уникален и тематично свързан човек. Затова една от птиците ще бъде кръстена на известния български алпинист и биолог - Боян Петров. Той бе отдаден на опазване на природата и подкрепяше редица природозащитни каузи. Екипът на проект "Светло бъдеще за черния лешояд" имаше принципното му съгласие да участва като лице на кампанията за посрещане и освобождаване на първите черни лешояди в България... За съжаление това не можа да стане факт, след изчезването му при опита за покоряване на връх Шиша Пангма в Хималаите. Ето защо беше взето решение една от птиците да бъде кръстена на Боян Петров, а за стартиране на кампанията е поканено неговото семейство.

  Давам допълнителни разяснения:
  - това животно, което за вас явно е гадно и противно /черния лешояд/, ние биолозите /и БОЯН/ не гледаше по такъв начин. Това е есветовнозастрашен вид, една от най-красивите птици в Българската природа. Най-едрия "орел" в България! Една от най-красивите и атрактивни птици....
  - Боян би се зарадвал безкрайно да кръстят на него нов вид жаба например /като биолог би го оценил на 1000%/, но и това би останало за хората тотално неразбрано...Съжаляваме, ние обичае и ценим всички животни, а концентрираме усилията си върху най-редките от тях, а не само върху пухкавите панди и усмихнатите делфини...
  - птицата може да умре? И ние си го помислихме...Но предпочитаме да мисли, че това ще е първата птица, която ще загнезди...Защо не?! И хората и животните умират, но живота продължава и именно Боян изповязваше искрено това разбиране
  - семейството на Боян е известено и подкрепя каузата ни...
  - Боян сам се съгласи да бъде лице на кампанията и преценихме, че това е начина да се продължи делото след смъртта му.
  Аз не съжалявам за решението си и се надявам да бъде правилно разбрано и изкомуникирано...

 56. 57 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9484 Неутрално

  До коментар [#54] от "Elena Tilova":

  Успех на малкото лешоядче и Вашата програма. Познавам Боян и съм сигурен в това, което казвате, че е направено с най-добри чувства. Все още трудно понасям случилото се с него и ... нали знаете... в къщата на обесения не се говори за въже...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK