Камарата на геодезистите поиска от Нанков плажът "Корал" да бъде опазен

Камарата на геодезистите поиска от Нанков плажът "Корал" да бъде опазен

© Надежда Чипева, КапиталКамарата на геодезистите в България обяви своята подкрепа за опазването на плажа "Корал" и настоя законите в страната да се спазват. В писмо до регионалния министър Николай Нанков от съсловната организация подчертават, че са обезпокоени от действията на изпълнителната власт по опазването на плажа заради неспазването на Конституцията, Закона за устройство на територията (ЗУТ) и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗАУЧК).


Повод за реакцията им стана съдебният спор на община Царево, на чиято територия се намира "Корал", с испанския инвеститор "Ибердрола Инмобилиария" със собствен имот зад плажа дали собственикът има право да строи там.


Според конституцията дюните са изключителна държавна собственост и върху тях не може да се строи. Именно заради това геодезистите са изпратили сигнал до Нанков и настояват той да вземе мерки и да спре "с това беззаконие". От организацията настояват министърът да изпрати на кмета на Царево Георги Лапчев специализираните кадастрални карти и картите с нанесени зони "А" и "Б" с териториалноустройствена защита по ЗУЧК, които обхващат общината в цифров вид. Реакцията им е провокирана от вчерашното изказване на Лапчев, който, според тях, е показал неинформираност по отношение на наличието на дюни в общината.
Геодезистите искат още Нанков да задължи Лапчев да публикува подробните устройствени планове на общината в пълния им обем.


"Моля, да извършите обстойна проверка на процедираните подробни устройствени планове на територията на изключителната държавна собственост в границите на община Царево и ако намерите съществени пропуски в плановете и/или административните процедури да уведомите за това главния прокурор на България за предприемане на действия по отмяна на актовете за одобряването им. Предлагаме да Ви окажем пълно съдействие при проверките", пишат в писмото си до Нанков геодезистите.


Съсловната организация е разбрала от медиите, че от няколко седмици се сформира "междуведомствена работна група, която да извърши анализ на правния устройствен статут на пясъчните дюни по черноморското крайбрежие", въпреки, че Конституцията регламентирани това.


"Опасяваме се, че заседаването на подобен орган по нормативно уреден въпрос, ще даде възможност за продължаващо грубо погазване на основния закон на страната. Това е недопустимо", пише в сигнала до Нанков.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kmy56562160
  kmy56562160
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Дневник, продължавате най-нагло да манипулирате с тази "Камара на геодезистите". Каква е тази камара? Това е НПО от Варна, учредено през 2016 г. с няколко члена и по никакъв начин не представлява национална камара на геодезистите. Изключително тъжно е това, което се случи с една от най-обективните медии в България, каквато бяхте преди години.

 2. 2 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2425 Любопитно

  Е това не трябваше ли да е кауза на еколозите?

 3. 3 Профил на kmy56562160
  kmy56562160
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Ето ви го членския състав на въпросната "камара": https://docs.google.com/document/d/1eJiIOP_kFMFrKZSu0oKD1XRDA9uTCBEkKSeQNPD7JzQ/edit

  5 души!!! Но гръмко нарекли се Камара на геодезистите в България. Що за смях е това?

 4. 4 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2295 Весело

  Анкета:
  + Корал ще се разстрои
  - Няма да се застрои

 5. 5 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2295 Весело

  Ето ви го членския състав на въпросната "камара": https://docs.google.com/document/d/1eJiIOP_kFMFrKZSu0oKD1XRDA9uTCBEkKSeQNPD7JzQ/edit 5 души!!! Но гръмко нарекли се Камара на геодезистите в България. Що за смях е това?
  —цитат от коментар 3 на kmy56562160


  Националното сдружение е
  http://www.agf.bg/bg

 6. 6 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3377 Неутрално

  Намерили на кого да се оплачат. На министъра-лобист. Как и защо този терен стана частен? Замесени са община Царево, любимия кмет на трудовия бургаски народ + авери и ..... Бургаския администратиевен съд. Това е конспирация за 35 млн евро.

 7. 7 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1342 Весело

  упс... греда... еся вече Биков и шайкаджията ги разковаха... малко им беше свинарника блъсков щото

 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4405 Любопитно

  До коментар [#3] от "kmy56562160":

  Нищо по съществото на спора имате ли да кажете? Има ли дюни на Корал? Законно ли е да се застрояват?

 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4405 Любопитно

  До коментар [#3] от "kmy56562160":

  Нищо по съществото на спора имате ли да кажете? Има ли дюни на Корал? Законно ли е да се застрояват?

 10. 10 Профил на kmy56562160
  kmy56562160
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#8] от "vassilun":

  Аз откъде да знам дали има дюни, да не съм геодезист. Има си компетентни органи, които да се изкажат. "Камарата на геодезистите" с 5 !!! членове не е сред тези органи. Очевидно няма как да се вярва на партенките на Дневник по отношение на "зелени" теми след като пишат как "Съсловната организация е разбрала от медиите". Съсловната организация?!?!? Не знаех че геодезистите в България са само петима.

  Що се отнася до темата за застрояване, аз не съм чул някой държавен орган да даде дори и малка индикация, че строителство ще бъде разрешено. Единствено манипулациите в Дневник внушават подобни неща.

 11. 11 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1342 Весело

  [quote#5:"PisnaMi"][/quote]

  гледам че си навътре с непеотата, та се сетих - кой последно е националния ловно-рибарски съюз... НЛРС или БЛРС на Клета Караянчева, дето ги подмамваше с 2 кинта членски внос дето даже нямало и да ги дават, ами щели да ги вземат хахаха... или някой от останалите 30-ина хахаха

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7601 Неутрално

  Някой ще ги спазваме, други не е необходимо, твърде нависоко са и никой няма да ги стигне.

 13. 13 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 277 Неутрално
 14. 14 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#10] от "kmy56562160":

  То това каза и лесничея Лапчев, че не бил специалист по дюна. Ами то затова има кадастрална карта, погледнете като не сте геодезисти.
  ftp://bs.cadastre.bg/Plajove_Duni_2014_2015/Lozenec-Koral_obedinen-duni-2015g.pdf
  Факт е, че се опитват да прокарат ОУП Царево при неактуален кадастър без да се взима предвид актуалната кадастрална карта.
  https://acf.bg/obsht-ust-plan-na-carevo-se-izrabotva/
  Факт е, че подлъганата фирма Ибердрола не е била наясно каква далавера се е насадила да купи.
  А след като е така или иначе е купила за 40 милиона парцела, който се намира 60-70% върху дюни, целта на испанската фирма е била да открие 2500 работни места и да застрои целия плаж. Толкова за липсата на апетити за застрояване.
  А компетентните органи на които се осланяш в лицето на местната марионетка Лапчев и министрите Нанков, Ангелкова и Димов се опитват всячески да пробудат далаверата напред.

 15. 15 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  До коментар [#4] от "PisnaMi":

  Време е бетоновозите да дойдат и бай Ганьо да победи Андрешко ;-)

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 16. 16 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Каква е тази камара?
  —цитат от коментар 1 на kmy56562160


  Чето туй го писА отдавна - https://bit.ly/2JRpRZW

 17. 17 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  Дали има дюни или няма, ще кажат специалистите. Важното е дали Корал е защитена територия и забранено ли е там да се строи. Ако е забранено, държавните органи да се намесят. Интересно дали на тези защитени територии имат право да къмпингуват свободно някакви смозванци, които го правят всяка година, И дали фекалиите на тези тарикати са екологично чисти и отговарят ли на плана за опазване на териториите.

 18. 18 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  Чест и почитания към Камарата на геодезистите! Една от малкото професионални организация съставена и ръководена от достойни Хора!
  Възхитен съм от звучния шамар, който удариха на престъпните и малодушни правителство и управа на Царево.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 19. 19 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  До коментар [#10] от "kmy56562160":


  До коментар [#8] от "vassilun":Аз откъде да знам дали има дюни, да не съм геодезист. Има си компетентни органи, които да се изкажат. "Камарата на геодезистите" с 5 !!! членове не е сред тези органи.
  —цитат от коментар 10 на kmy56562160

  Не сте геодезист, но твърдите и то убедено нещо за Камарата на геодезистите.
  Напълно възможно е истинските геодезисти в България да са 5. Човек, който само е държал латата не е геодезист. Евтим Милошев, например, е учил за геодезист, но не работи това и не се нарича така. Но той е по-скоро изключение. Мнозиството хора с робски навици и власт, също като вас се наричат експерти в дадена област само за да заглушат истинските и да напълнят джобовете на господарите си. Ако майка ви или баща ви четат това, което пишете, много ще се срамуват от вас.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5445 Неутрално

  Браво на геодезистите и новото им ръководство...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK