Ден след като бе разрешен, груповият лов на дива свиня е забранен

Ден след като бе разрешен, груповият лов на дива свиня е забранен

© Асен ТоневВ първия ден, в който реално беше разрешен групов лов на дива свиня, той е забранен със заповед на министъра на земеделието Румен Порожанов. Така на практика правителството намери начин да отмени силно оспорвана и експресно приета поправка в Закона за лова и опазване на дивеча.


Заповедта на Порожанов се издава на основание на същия закон, който беше променен, като се позовава на друг член (чл. 54, ал. 1 от). Официалният повод е предложение от изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните от преди ден (24 юли), става известно от съобщение на сайта на ведомството.


И макар бързо приетата поправката от 12 юли да беше приета с давност само този летен сезон, днешната забрана на Порожанов няма краен срок.
Само преди ден спешно приетите и оспорвани изменения в Закона за лова бяха публикувани в Държавен вестник. Мотивът беше, че груповият лов на диви свине през лятото на 2018 г. ще намали популацията им и ще предотврати разнасянето на африканската чума по свинете, която се разраства в Румъния. Срещу поправката се обявиха еколози и сдружения на ловците и рибарите, които предупредиха, че ефектът ще бъде обратен, ще има пагубни последици и ще доведе до много инциденти с хора. Те настояха за вето на президента, което обаче не беше наложено.


Опасност от инциденти с хора


Приетите изменения са недостатъчно съобразени с безопасността по време на ловните излети, сочат в мотивите за забраната на груповия лов от ведомството. "В момента буйната растителност и плътната листна маса в горските територии силно ограничават видимостта и безопасността на лова. Това е сериозна предпоставка за възникване на инциденти както за участниците в лова, така и крие рискове за живота и здравето на пребиваващите в гората горски работници, туристи, гъбари, билкари и др.", посочват от министерството.


Позовават се на статистика, че по-голямата част от злополуките по време на групово ловуване през последните години са ставали, когато листната маса в гората още не е опадала.


Причината да се използва този мотив е, че по принцип ловът на дивя свиня е разрешава от 1 октомври, а сега със закона бе разрешено това да стане по-рано тъкмо заради африканската чума по свинете.


Нехуманна поправка


Направените изменения не са съобразени и с хуманното отношение към видовете дивеч, обитаващи горските територии, пише още в мотивите на ведомството. Малките на дивите животни от тази пролет няма да могат да бъдат опазени от ловните кучета. Започва размножителният период на сърната, а през септември предстои и този на благородния елен.


Във връзка с това съществува опасност груповият лов на дива свиня да доведе до сериозни загуби на основните ловни видове, компрометиране на вече договорени трофейни ловни излети за благороден елен от страна на чуждестранни ловци и значителни финансови щети.


Като мярка за редуциране на популацията от дива свиня заради опасността от възникване и разпространение на африканска чума по свинете се препоръчва засилване на подборния лов от място, казват от министерството.


Мотивите на министерството за забрана на груповия лов на дивеч съвпадат с аргументите на представители на Професионалната ловна асоциация в България (ПЛАБ), на Лесотехническия университет и еколози от Българска фондация "Биоразнообразие", които след гласуването на поправката изпратиха писмо до президента Румен Радев с искане да наложи вето заради сериозни опасения, че мерките ще имат обратния ефект и ще доведат до инциденти с хора в планините и горите.


Обратен ефект


Груповият лов се извършва с до десет броя ловни кучета, които, гонейки свинете, ще повишат значително движението и разпръскването на прасетата на десетки километри. Създава се реална възможност за преминаване на границата към Румъния и връщане обратно с пренасяне на болестта, както и разпространяването й из България. Груповият лов на дива свиня е забранен в страните с африканска чума, подчертават специалистите.


Според тях този вид лов ще застраши малките и на редица други диви животни, които в момента отглеждат поколение. Повечето от използваните кучета гонят всякакъв дивеч и при гонка преди октомври на практика ще бъдат изтребени голяма част от родените тази година сърни, благородни елени и елени лопатари.


Припокриването на ловния, туристическия и събираческия сезон ще доведе до рязък скок на инцидентите по време на лов, предупреждават от организациите. Месеците юли, август и септември са времето за отпуск, планините са пълни с туристи, събирачи на горски плодове и гъбари. Всички гори извън националните паркове и резерватите са ловна площ, в която в сряда, събота и неделя ще се провежда групов лов на дива свиня. Припокриването на ловния, туристическия и събираческия сезон ще доведе до рязък скок на инцидентите по време на лов и обществените конфликти, което не е взето предвид при предлагането на законопроекта.


Поправките бяха гласувани на 12 юли едновременно на първо и на второ четене от Народното събрание, без да бъдат обсъдени в Комисия по околна среда и водите. Вносители на проекта са "Обединени патриоти", за тях гласуваха 112 депутати от всички парламентарни групи, само четирима депутати от БСП са били "против", трима от левицата и двама от "Воля" – "въздържал се".


Досега груповият лов на дива свиня започваше от 1 октомври и приключваше през втората неделя на януари, а ловните дни бяха само събота, неделя и официалните празници. Съгласно промените груповият лов на тези животни започваше от датата на публикуването на закона в Държавен вестник, а в добавка се даваше още един ловен ден – сряда. Целта беше да бъдат отстреляни около 120 000 диви свине, за да се намалят популацията им и рискът от разпространението на африканската чума.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK