По-слаба защита на вододайни зони одобриха депутатите на първо четене

По-слаба защита на вододайни зони одобриха депутатите на първо четене

© Надежда Чипева, КапиталОтслабена защита и свиване на площта на защитните пояси около водоизточници за питейни нужди залагат гласуваните днес на първо четене промени в Закона за опазване на околната среда и водите. Депутатите също така облекчиха и съкратиха сроковете за задължителните екологични процедури, свързани с инвестиционни предложения.


Измененията бяха одобрени със 100 гласа "за", 1 "против" и 27 въздържали се.


Съществуващите сега три задължителни защитни зони около вододайните съоръжения ще се сведат само до една, ако законът бъде окончателно приет. За останалите две зони има възможност за пожелателно въвеждане на мерки за защита, които обаче не са задължителни. На практика се намалява площта на най-рестриктивната защитна зона А, а другите зони и защитни мерки ще бъдат набелязани през 2021 г.
Поправки в преходните и заключителните разпоредби, засягащи Закона за водите, отварят възможности за сечи и строителство върху площи в близост до водосбори, където в момента действат строги забранителни режими в три защитни пояса - А, Б и В, с различна степен на защита. Подобни опасения и резерви за недостатъчна защита на водосбори изразиха в становища различни бизнес и неправителствени организации, както и Министерството на здравеопазването. По време на дебатите преди гласуването от ГЕРБ дадоха заявка, че ще искат отмяна на тези спорни текстове в иначе подкрепения от тях закон.


Здравното министерство и бизнесът - срещу поправките за водите


Министерство на здравеопазването не приема голяма част от тези поправки и изразява опасения, свързани именно с намаляването на обхвата на защитните пояси, се вижда в справка по съгласуването на проекта с другите ведомства.


"За да се гарантира запазване нивото на защита на водоизточниците и водоземните съоръжения, а оттам и качеството на водата и здравето на хората, считаме за нужно границите и размерите на защитените пояси да бъдат регламентирани в наредба, а не да се определят произволно без критерии от собствениците или стопаните на съоръженията", посочват от Министерството на здравеопазването.


Редица организации (БСК, КРИБ, Асоциация на производителите на безалкохолни напитки в България, Камара на инженерите в инвестиционното проектиране и др.) също изразяват сериозни опасения във връзка с предложените изменения в Закона за водите, които не са били подложени на обществено обсъждане. Те възразяват, че голяма част от текстовете са неясни и не гарантират опазване на качеството на питейните води, както и че липсва процедура за това как ще се определят зоните за защита и се препраща към наредба.


По време на дебатите в зала председателят на комисията по околната среда и водите Ивелина Василева посочи, че ГЕРБ съобщи, че ще предложат отмяна на текстовете, свързани с промяна в Закона за водите, защото не са предприети след детайлни обществени обсъждания и консултации с всички засегнати страни, така че да бъде гарантирано опазването на питейните водоизточници.


От ДПС и "БСП за България" също се обявиха против предложените промени на санитарно-охранителните зони в Закона за водите и обявиха, че ще се въздържат при гласуването на първо четене.


Облекчени екопроцедури за инвеститорите


Депутатите съкратиха значително срока и облекчиха задължителните екологични процедури, свързани с инвестиционни намерения.


Няколко процедури по екологичното законодателство вече могат да бъдат обединени в една с одобрените на първо четене изменения в Закона за опазване на околната среда (ЗООС).
С промените се урежда възможността за обединена процедура при инвестиционно предложение, подлежащо на задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), комплексно разрешително и/или доклад за безопасност при предприятие с висок рисков потенциал, предаде БТА.


Всяка от процедурите сега е от порядъка на шест месеца, а с обсъжданията и съгласуванията времето за трите процедури може да надхвърли две години, докато при обединената срокът ще се намали значително, само с едно обществено обсъждане и само една възможност за обжалване, като компетентният орган е министърът на околната среда и водите.


Обединената процедура не е задължителна, а е възможност и се провежда по искане на възложителя.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6252 Любопитно

  С'я остана и някой да натрови водата.................

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  за да може доган да
  заграби по-лесно тея 500 милиона
  за язовирите.
  аа и цацаров да приеме наредба,
  с която забранява прилагането на
  каквито и да е законови разпоредби
  по отношение на язовирите.
  значи язовирите станаха догановири.

 3. 3 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  Продават ни боклуци в храните, сега ще отровят и водите и сме дотук. Това ще е последният гвоздей в ковчега на нацията и държавата ни. Интересно ми е действително ли е такава волята на народа, претворена в законодателство (след като уж живеем в демокрация и народът управлява чрез своите представители в Парламента), или просто поредните лобистки поправки и предложения?

 4. 4 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Още една възможност за Радев да натрие носа на Пумпала.

 5. 5 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1460 Любопитно

  До коментар [#1] от "karabastun":


  С'я остана и някой да натрови водата.................
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  То както се вижда, водата ще я натровят.
  Остана само въздуха да натровят!
  Според мен, в големите градове вече е натровен, а какво ще измислят за да го натровят и в малките градове и селата, предстои да видим?!?

 6. 6 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  Ся кои редници спасяваме? Боли го баце ква вода пие мит'ряла!

 7. 7 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  До коментар [#6] от "telqk":

  Така е. Той си има минерална такава в Банкя. Вероятно от частен водопровод до извора.

  Да му мислим ние, електората. И пак да гласуваме за същите.

 8. 8 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 998 Неутрално

  От статията излиза, че повечето са против тези промени, включително и тези, които ги предлагат и въпреки това се приема със 100 гласа "за" и 1 "против".
  Почвам да подозирам, че депутатите или не са особено интелигентни хора, или работят за нечии частни интереси.

 9. 9 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  Герберасти, сър.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 10. 10 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3894 Гневно

  Поради нарастващия в цял свят недоимък на вода, на всякъде мерките за защита на добрата за пиене вода стават все по-стриктни.
  Само нашите сбъркани управници намаляват защитните мерки!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 11. 11 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 1005 Разстроено

  Много лошо. Ще станем като в Индия. Тези престъпници нямат никакво право да решават подобно нещо. Докога ще позволяваме да експериментират нацистките си и лобистко-корупционни практики на наш гръб?

 12. 12 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "Измененията бяха одобрени със 100 гласа "за", 1 "против" и 27 въздържали се."
  Варварите не идват отвън. Варварите са вътре. На единствения/един единствен/ гласувал "против" гражданите, които ще са потърпевши с поколения напред от това законодателство трябва да му издигнат паметник в градинката зад НС. Президента незабавно трябва да наложиъ вето върху това недоносче, а ако то бъде преодоляно по същия единодушен начин от т. нар. народни представители да сезира КС.

 13. 13 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  До коментар [#12] от "subaru":

  Така е. Ще видим какво ще се случи до второто четене.

 14. 14 Профил на Психонавт
  Психонавт
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Почвам да подозирам, че депутатите или не са особено интелигентни хора, или работят за нечии частни интереси.
  —цитат от коментар 8 на redguy


  и двете

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 15. 15 Профил на Психонавт
  Психонавт
  Рейтинг: 492 Неутрално

  и да може да узаконим наши и на наши другари незаконни постойки във вододайни зони, а и да си направим мегдан да построим нещо

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 16. 16 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2492 Неутрално

  Странно и подозрително е, че бизнес организациите са против. Едва ли за един ден са станли обществено отговрни. Интересно е да се разберат поне формалните им мотиви. За истинските ще е нужно усилие най-вероятно.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 17. 17 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 882 Гневно

  По-слаба защита на вододайни зони одобриха депутатите на първо четене

  Тези боклуци няма ли да имат лятна ваканция, че да си отдъхнем от дивотията им?
  Най-напред лобистки поправки в закона за приватизацията, сега това.
  Как пък не им омръзна да работят срещу собствения си народ? С такива депутати врагове не ни трябват.

 18. 18 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 485 Гневно

  Няма да мирясат, докато не съсипят всичко възможно!

  Безродници алчни!!!

 19. 19 Профил на €arthquak€
  €arthquak€
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Някой спешно трябва да строи на брега до вододайна зона, говорил е с правилните хора и ето го резултата.

  ☭= ☠
 20. 20 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Тия продават държавата за жълти стотинки.

 21. 21 Профил на €arthquak€
  €arthquak€
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Сега язовир Искър ще се опаше с хотели, яхти, джетове а отпадните води ще се изливат в язовира. Наздраве на софиянци!

  ☭= ☠
 22. 22 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 521 Неутрално

  С'я остана и някой да натрови водата.................
  —цитат от коментар 1 на karabastun

  ***
  Те са взели мерки за себе си от опита с "Чернобил".
  Тогава им караха със самолети на "БАЛКАН" ледникова вода от Норвегия, а ние разбира се рупахме прясни марули.

  П.П. С плакати и палатки няма да стане!!!

 23. 23 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Геноцид над бантустанците! Заслужават си го с овчедушието! Продажните дупетати отново правят лобистки престъпления в полза на няКОЙ. Да видим президентчето дали ще усети, че това е геноцидно законодателство.

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8232 Неутрално

  Кое налага подобно безотговорно решение. Все пак става въпрос за сигурността и здравето на хората. И от там ли ще пестят или има нещо друго.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK