Климатичните промени могат да елиминират икономическия растеж на България през 2050 г.

Климатичните промени могат да елиминират икономическия растеж на България през 2050 г.

© ReutersКлиматичните промени могат да елиминират икономическия растеж в България. Това ще доведе до много ниски или дори негативни темпове на растеж годишно след 2050 г. Очаква се и увеличаване на бедността. Това сочат прогнозите за загубите за България в анализ на Световната банка, в случай че страната не предприеме своевременно мерки за адаптиране към измененията в климата.


В момента Световната банка разработва Националната стратегия за адаптация към промените на климата за България. Работен вариант на документа беше представен от Координационния съвет по изменение на климата на 23 юли и се очаква стратегията да е готова до края на септември, когато ще бъде предложена на Министерския съвет за одобрение, става известно от информация от Министерството на околната среда и водите.


Климатичните промени вече са факт и последиците от тях оказват въздействие върху всички сектори на икономиката, напомнят от ековедомството. И правят извода, че затова е важно темата за адаптацията към климатичните промени да бъде в основата при вземането на управленски и инвестиционни решения.
Екипът на консултанта от Световната банка е представил проучване на ползите и разходите по приспособяването към измененията на климата за България. Световната банка е разработила проекта, следвайки модели и методология, използвани в другите страни - членки на ЕС.


В документа се изследва въздействието в девет ключови сектора, а именно: селскостопанство, биоразнообразие, енергетика, гори, здравеопазване, транспорт, градско развитие, туризъм и води.
За всеки от секторите е изготвно проучване на ползите и разходите, като е работено по два сценария – без никакво действие и прилагане на определени политики и мерки за намаляване на последствията.


Всяко евро срещу климатичните промени се възвръща


Експертите на Световната банка са изчислили, че ако не се предприемат никакви действия на макроикономическо ниво, това ще означава, че в периода до 2050 г. целият прогнозиран икономическият растеж може да бъде загубен, докато при прилагане на целенасочени политики загубите може да се намалят, пише в анализа и оценките по сектори, качени на сайта на МОСВ.


Анализът на ползите и разходите показва, че всяко инвестирано евро в политики за намаляване влиянието от климатичните промени се възвръща. Например ако средногодишните температури се увеличат с 4 градуса до 2050, може да се очаква, че всяко инвестирано евро в земеделието ще доведе до ползи в размер на близо 4 евро.


Негативни темпове на икономически растеж през 2050 г.


Промените в климата могат да доведат до "смъкване" на годишния икономически растеж с 1 до 3.5%. Като се има предвид, че при хипотетичния сценарий темпът на растеж на икономиката е около 1.7% годишно, това означава, че климатичните промени може да елиминират напълно икономическия растеж. Това води до много ниски или дори негативни темпове на растеж, обясняват от МОСВ за "Дневник".


Представяне на работния вариант на стратегията за адаптация към измененията в климата

© МОСВ

Представяне на работния вариант на стратегията за адаптация към измененията в климата


Влиянието на изменението на климата върху икономическия растеж e измерено при няколко сценария: хипотетичен сценарий без изменение на климата и сценарий, в който се отчита изменението на климата, без да се вземат мерки за приспособяване към изменението.


Увеличаване на бедността


Промените в климата ще доведат и до увеличение на реалните цени в цялата икономика. Това е друга последица за българската икономика, на която наблягат експертите от Световната банка.


Повишаването на цените на стоките вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността – особено за тези домакинства, които харчат голяма част от доходите си за стоки, чиято цена се е покачила значително.


Като цяло доходите както на квалифицираните служители, така и на неквалифицираните ще намалеят във всички анализирани сценарии. Следователно се очаква повече хора да попаднат под линията на бедност в резултат на общия ефект от покачващите се реални цени и намаляващите доходи от положения труд, обясняват от световната организация.


Анализът им набляга на предимствата на приспособяването на страната към промените в климата. Направените изводи показват, че адаптирането към тях може да смекчи неблагоприятното им въздействие.


Ползите от адаптацията са по-големи в сценария, който отчита повишение на температурата с 4°C, където отрицателното въздействие на изменението на климата върху растежа е почти наполовина (от 4.3% до 2.6% от БВП).

Коментари (139)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  До 2050 г. я камилата, я камиларя!
  Политически промени ни трябват.
  Тези, които ни управляват знаят много добре да се оправдават с климата, сушата, кишата и Гришата.

 2. 2 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 938 Неутрално

  Амчи България няма визия или стратегия какво ще прави след 5 години, пък вие говорите за след 30 годинки. Работа на парче и къс пас - нашего брата това му дай.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 3. 3 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Боже.Почна се със затоплистката пропаганда.До 2050 г проблемът на България ще е демографски,а не климатичен.Испания и Италия са много по-топли държави,пък са много по-добре икономически от нас.

 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  Като се има предвид, че при хипотетичния сценарий, темпът на растеж на икономиката е около 1.7% годишно, това означава, че климатичните промени може да елиминират напълно икономическия растеж. "

  тоест прогнозния ръст е 1.7 което е ключовото в анализа . с такъв ръст сериозна борба с всякакви промени трябва да водим

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#3] от "musashii":

  Така е.

  Би било постижение, ако през 2050 г. все още имаме икономически растеж при сегашните трайни негативни тенденции.

 6. 6 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#3] от "musashii":Така е. Би било постижение, ако през 2050 г. все още имаме икономически растеж при сегашните трайни негативни тенденции.
  —цитат от коментар 5 на Читател


  То още от 2030г демографският проблем ще се окаже сериозна пречка пред растеж.Какво остава за 2050г.Ама пак ни плашат с климатични промени.Мен лично ме устройва хладно лято.

 7. 7 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1237 Любопитно

  Хм, пак "климатични промени". Човек не знае какво ще се случва, че да вземе мерки.
  А колко хубаво беше едно време - иде "глобално затопляне" и точка!

  Което ме навежда на един въпрос - какво стана с "глобалното затопляне", кога го отмениха, че не съм забелязал?

  Знанието е сила, информацията - власт
 8. 8 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  Икономическия растеж е важен само за "комисионерите" (ония другари с комисионните и лихвите).
  Един напълно идеологически критерий за просперитет.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 9. 9 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1241 Весело

  Айде, айде, аман от "анал-лизатори"! От днес за утре прогноза не могат да направят, за 2050 година ще говорим. Тенденцията за наш'та територия е друга - растеж няма да има (не, че ми пука де), щото по онова време тук ще живеят само пенсионери, ченгета и цигани...

 10. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4593 Любопитно

  "Това сочат прогнозите за загубите за България в анализ на Световната банка, в случай че страната не предприеме своевременно мерки за адаптиране към измененията в климата."

  Дано нашите управляващи да прочет този доклад на СБ и да вземат съответните мерки за адаптация на страната ни в бъдеще по отношение на тези климатични промени.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 11. 11 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#7] от "pag":

  "Климатични промени" или "разстройство на климата" (climate disorder) е по-точно.

  Когато си болен какво се случва? Тресе те, имаш температура и едновременно с това ти е студено, избива те пот, устата ти пресъхва и т.н.
  Еми същото е и с климатичните промени. На едни места става по-топло, на други по-студено; някъде вали твърде много, другаде твърде малко и т.н.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 12. 12 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Това са някакви прогнози, които не е ясно на какво са базирани. Според най-големите пропагандатори на глобалното затопляне - NASA, от 1880 до сега (около 140 години) средната температура на Земята се е повишила с по- малко от 1 градус Целзий. Сега пък се очаквало за 32 години да се повиши с 4 градуса в България, и се рисуват някакви катастрофални сценарии. А в другите европейски страни с колко ще се повиши температурата и те също ли ще се сринат икономически?
  Мирише ми на някакви фантасмагории, за да могат едни хора да правят проекти и да вземат едни пари.

 13. 13 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Сто пъти по-опасни за нещастната ни Родина са "управляващите" ни разбойници.
  Които отдавна са превърнали България в мафиотско блато.
  И сънуват "стабилност" за да продължават безнаказано да ни баламосват, лъжат и крадат.
  Докога ще ги търпим, бе братя?

 14. 14 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До 2050 редица държави ще спрат да съществуват, но те взели да гледат малките кахъри на България!

  Днешните "анализатори" само чертаят едни страшни картини за бъдещето, което добре пасва на вродения негативизъм на българина. И аз тази сутрин си викам, много ми е позитивно нещо, я да прочета новините, пък ако още не съм се "оправил" да видя и някой и друг платен коментар на продажна форумна марионетка. И те така!

 15. 15 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#13] от "ppopov_67":

  Управляващите са дирекна извадка от обществото. Те са средностатисъически българи. Та ще се оправим когато всеки види себе си и почне да работи над себе си, сега си губим времето да сочим другите, та за това 30 години демокрация нищо не свърши, българина чака промяната отвън, а тя става вътре!

 16. 16 Профил на Dalag Rij
  Dalag Rij
  Рейтинг: 370 Любопитно

  До коментар [#7] от "pag": неееевее какви климатични промени какви 5 лева ...... като гледаш “лятото” навън и си пуснеш новините вечер да чуеш за масови пожари в Швеция, каквито не е имало никога, а през ден съобщават за рекордни за дадено място стойности за последните 200 години (положителни отрицателни или амплитуда), огромно пожари/наводнения, цели рифове изчезващи поради покачване температурата на океаните, няма такова нещо ...... всичко е измишльтина на Сорос/Цопнисти/масони/еврогейския ЕС нали? Я, ходи ги питай В Гърция дали мислят и те така, като теб

 17. 17 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 284 Неутрално
 18. 18 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  Прогноза мога да направя за след 30 и повече години ВСЯКАКВА! Кой за каквато си плати, такава ще му направя.
  Аз пък предпочитам климатът в България да стане по-топъл. Като в Гърция, Италия и Испания.Някои разходи ще намалеят в пъти - отопление, зимни дрехи, зимни обувки, зимни гуми. По-малко разрушени пътища от замръзването през зимата, по-големи добиви в земеделието и други такива "нещастия". Малко ми е странно, но не се сещам за нещо отрицателно.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5956 Неутрално

  Очакваните промени в климата ще бъдат по-скоро хаотични - много високи, съчетани с много ниски и често променящи се температури и бури.
  Такива промени изискват смяна на традиционните селскостопански култури с нови видове. Останалото е индустрия.
  (Весело) Впрочем на снимката виждам приложена Истанбулската конвенция - само 4 или 5 мъже :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 909 Весело

  До коментар [#7] от "pag":

  /какво стана с "глобалното затопляне", кога го отмениха, че не съм забелязал?/

  Е те тия образи са ощракани лъжльовци, като видяха че това с глобалното затопляне е явна нагла лъжа в движение преметнаха (доста елегантно) палачинката и сега алармистката мантра е 'глобални климатични промени' (нищо че земният климат ВИНАГИ се е променял при това много по-драстично в различни посоки исторически).

  Готиното на новата алармистка мантра е че ако утре шибне половин метър сняг в Сахара ще махат пръст назидателно - аааа, видяхте лиии, ние казахме ли!!!

  Хитряги, кво ли не прави човек за благи фондове за яка 'борба' с вятърни мелници :)

  Facing Worlds
 21. 21 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 524 Разстроено

  И какво му е на климата? През 5,6 години има по-сухо или дъждовно лято. Като си представя какви пари са платени за писането на такъв доклад, свят ми се завива.

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 22. 22 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 313 Весело

  Интересно в какъв ред ще настъпят глобалното затопляне/захлаждане, социалкомунизма, феминокрацията и "Държавата на Европейските Малцинства(циганско, помашко, руско, арабско, афганско, афроевропейско,....) България".
  Ако умниците-знахари ни продължат живота дотогава, аз ще отворя дюкян за цървули за туристи в "Резервата на кореннито население в Трявна", заедно с абаджии, кафеджии, килимари, нестинари и т.н.

 23. 23 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  За сега Световната банка почти винаги познава.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 24. 24 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Прогноза мога да направя за след 30 и повече години ВСЯКАКВА! Кой за каквато си плати, такава ще му направя. Аз пък предпочитам климатът в България да стане по-топъл. Като в Гърция, Италия и Испания.Някои разходи ще намалеят в пъти - отопление, зимни дрехи, зимни обувки, зимни гуми. По-малко разрушени пътища от замръзването през зимата, по-големи добиви в земеделието и други такива "нещастия". Малко ми е странно, но не се сещам за нещо отрицателно.
  —цитат от коментар 18 на quatro_4x3


  Ще почнем да отглеждаме южни култури.Няма да има опашки пред спешните центрове заради счупени крайници на леда.Грипът и настинките ще ни подминават.Абе все ужасни неща.

 25. 25 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Прост народ сме и прост ще си останем.

  Умерен толераст
 26. 26 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#16] от "Dalag Rij":

  Ти сериозно ли мислиш, че горските пожари се дължат на високите температури? Дървото започва да гори при около 300 ° С, ако температурите станат толкова, ние ще се разтопил. В Швеция сега сигурно не е повече от 25°. В Гърция не е повече от 35°. При такива температури дори хартията не започва да гори.

 27. 27 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 313 Весело

  До коментар [#25] от "Наблюдател":

  Забрави за слабата държава ;-)

 28. 28 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Да ви пикам и на анализа - климатични промени. Ама какви промени? Суша? Наводнения? Най-важната информация липсва.

  Времето ще бъде преобладаващо...

 29. 29 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2495 Весело

  До коментар [#8] от "БМЗ":

  също, 96та един дебил от БСП обясняваше, че народа не се интерсува от курса на долара, той лично нищо не купувал в долари. Много мъдрост има в Партията

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 30. 30 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#20] от "Нагъл Визионер":

  “ако утре шибне половин метър сняг в Сахара ще махат пръст назидателно - аааа, видяхте лиии, ние казахме ли!!!”

  Тази зима имаше сняг в Сахара
  https://www.mnn.com/earth-matters/climate-weather/videos/snow-covers-sahara-fourth-time-37-years

  Тогава никой не се тюхкаше, че там настъпва глобално застудяване, и трябва да се похарчат едни милиони за борба с промените на климата.

 31. 31 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2495 Весело

  До коментар [#26] от "aralambi":

  ти сериозно ли "мислиш" че някой говори за самовъзпламеняване ?

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 32. 32 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4593 Весело

  До коментар [#23] от "DDR":

  Със сигурност познава повече от нашите форумни експерти, като тия дето се изказват в момента под тази статия. ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 33. 33 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2495 Весело

  аз лично предпочитам да има някакъв глобален катаклизъм, който да избие голяма част от идиотите които са се размножили на воля.
  обаче е някак смешно когато в спора са от едната страна учени, от другата страна - политици и бизнес лобита :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 34. 34 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4593 Весело

  До коментар [#32] от "Иво":

  * опс, забравих да сложа форумните експерти в кавички.... ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 35. 35 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  До коментар [#6] от "musashii":

  Ти май не схващаш, че климатичните промени не означават "хладно лято", например, опростено като за някои тук, зверски проливни дъждове и бури на едни места (или едни периоди) и адкси суши, и дори пожари на други.
  Да ти дам малък пример за България - миналата година, "хладния Април" уби българската смокиня, тази година пък имаше сериозно поражения по кайсията заради подобни аномалии. Все по-често ще стават такива неща. И разните резки явления вече могат да покрият половината и дори почти цялата страна, а не както преди, една малка част от нея.

  Сега как ти се струва една демографска криза И скапващ се климат? Друг е въпросът, че аз лично не виждам какво може да направи България след като дори едни тротоарни плочки в столицата не могат да се наредят като хората, а всеки по-крупен проект главно храни едни селчовци и мутри. Но това не значи, че някой ще ни пита готови ли сме, не сме ли. Това не е като да влизаш в сауната.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 36. 36 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#24] от "musashii":

  Пропуснах и "нещастието", че ще се спестят доста милиони от снегопочистване и опесъчаване на пътищата през зимата!
  От затопляне на климата виждам само ползи за България. Да му мислят арабите из пясъците, но за тях изобщо не ми пука!Точно пък за арабите!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 37. 37 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Казват 2050 година?! Сега сме 2018 значи след 32г. Да погледнем назад 32г - 1986г.
  Спомняте ли си 1986г А ба бяхте чували за баце, а дали сте си и представяли интернет или GSM технологиите? Тогава социализЪма беше зад хоризонта и баце гордо държеше струйника! А какво е след 32г.

 38. 38 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1970 Неутрално

  "Екипът на консултанта от Световната банка е представил анализ на ползите и разходите по приспособяването към измененията на климата за България. "

  Винаги много съм "харесвал" прогнози за 2050 и следващи години.
  Ако т.н. експерти можеха да познаят с прилична вероятност какво ще стане след 6 месеца, да не говорим след година, света щеше да е много по-добро място за живот.
  Самите климатични промени са си една теория, която ще се разбере дали въобще е била вярна след длста време, а може би и никога. Та нали от геологичните изследвания се знае, че хиляди години назад е имали цикли на затопляне и застудяване, без каквото и да е влияние на човека, кой днес може със 100% увереност да каже, вложете едни пари в еди какво си и те ще ви се върнат богато и пре-богато, ако тези промени ( ако и когато се случат) нямат никаква връзка с чо2вешките дейности.
  Още по смешно се преплитат тези прогнози ( за България де) с другите, дето ги правят БАН и други, най-вече родолюбиви организации, според които до 2050 държавата и нацията България ще са изчезнали по съвсем различни причини - бабите не могат да раждат, а младите са отпрашили нанякъде. В тази светлина прогнозата на СБ става напълно безпредметна.
  Аз си мисля, че вместо да четем и да се впрягаме на такива драматични и дори апокалиптични прогнози,по-добре за нас и не след 30 години, а днес тук и сега, ще е да си гледаме работата ( колкото по-добре ще е по-добре:)) и да не забравяме и хубавите страни на живота ( нашия, личния), а какво ще стане, ще научим съвсем скоро - има-нняма 30-на години. Защото, независимо от всичко, България си е едно много добро място за живеене.

 39. 39 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4593 Любопитно

  До коментар [#36] от "quatro_4x3":

  Куатро по 3, ти наистина ли си толкова късоглед (моля те не приемай това определение като обида, не говоря за твоето зрение). Глобалното затопляне оказва негативен ефект върху земеделието например, ето в Германия това горещо лято там е нанесло сериозни щети на местните земеделци, чети тук например:

  https://www.dw.com/bg/сушата-унищожава-реколтата-фермерите-бият-тревога/a-44892801

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 40. 40 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2495 Неутрално

  До коментар [#34] от "Иво":

  Ясно е че са по-големи експерти от форумните :) но не съм сигурен че може да им се доверяваме, политиците и икономиситите обичат да лъжат както им изнася

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 41. 41 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  До коментар [#20] от "Нагъл Визионер":
  До коментар [#7] от "pag":

  В статията пише с колко ще се качи средната темперстура на планетата, ама знаем, за вас тръмпистите са важни единствено алтернативните факти, не реалността.

  Ето ти и за сега какъв е резултата

  https://static.independent.co.uk/s3fs-public/thumbnails/image/2015/11/10/11/Graphic.jpg

  https://static.skepticalscience.com/graphics/Nuccitelli_OHC_Data.jpg


  Именно голаблното затопляне - което продължава - отключва откачането на климата. Честно казано, не знам какво толкова не му схващате.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 42. 42 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  До коментар [#22] от "balgariez":

  Не се надявай да има глобално захлаждане скоро време.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 43. 43 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#26] от "aralambi":ти сериозно ли "мислиш" че някой говори за самовъзпламеняване ?
  —цитат от коментар 31 на ckh41566335


  Не мисля така, опитай се да осмислиш какво съм написал. Ясно е, че пожарите са предизвикани от мафиоти, искащи да освободят площи за строежи, а у нас - от дърварските мафии. Коментарът #7 свързва пожарите с жегите.

 44. 44 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  До коментар [#24] от "musashii":

  Да, защото в пред-глобално затоплена Африка не е имало болести и зарази.....
  Между другото, какво ще стане със ски корортите? Въобще, разсъжденията ти са на ниво квартално кафене една звезда.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 45. 45 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#39] от "Иво":

  Миналото лято щети им нанесоха дъждовете.

  Чети българските класици - земеделците по презумпция понасят щети непрекъснато.

 46. 46 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Т.е. заемите от нас са много готини. 30 процента празни къщи и пропадане, но климата ни е виновен. Кога за последно садохте картоф и домат... Това вече е скъпо Ноу хоу. Като сървър.

 47. 47 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#43] от "aralambi":

  Съжалявам, не #7, коментар # 16 свързва пожарите с жегите.

 48. 48 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#33] от "ckh41566335":

  Нали си наясно, че по закона за всемирната гадост, катаклизма ще убие първо учените :)

 49. 49 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  До коментар [#32] от "Иво":

  Това не са форумни експерти, това са баровци-тарикати, открили тайната как да хванеш живота за рогата. Това са безспорно най-умните и запознати хора в света, винаги знаят повече от всички останали, вкл. експерти и учени. Тях не ги ловят непрестанните конспирации на евреи, масони, глобални елити. За това и България е такава водеща по всички показатели страна, защото сме пълни с тях, кой от кого по-умен.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 50. 50 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Могат. Ама надали.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 51. 51 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  До коментар [#45] от "niakoi_si":

  Обаче в Германия принципно не мрънкат

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 52. 52 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#35] от "deutschwagen": "миналата година, "хладния Април" уби българската смокиня, тази година пък имаше сериозно поражения по кайсията заради подобни аномалии."

  До коментар [#39] от "Иво":". Глобалното затопляне оказва негативен ефект върху земеделието например, ето в Германия това горещо лято там е нанесло сериозни щети на местните земеделци, "

  Такива аномалии е имало ВИНАГИ! Всяка година ги има в различни райони на планетата. Нали заради тях някои още се шегуват, че на социализма му пречела, ако не сушата, тогава кишата - постоянно се оправдаваха с такива аномалии, които в крайна сметка са си нещо съвсем естествено и често случващо се. Преди 30-40 години катастрофата, която предстоеше, беше глобално застудяване и ледников период!!! Някои "учени", подобни на днешните затоплисти, предлагаха да се посипят ледниците по полюсите с нещо черно, което да увеличи топенето им и да увеличи парниковия ефект, от който да се увеличат температурите и да се избегне ледниковия период, който всеки момент щеше да започне. И на тях, хора като вас, им вярваха и се опитваха да убеждават другите, че ледниковият период настъпва, а то взе, че настъпи затопляне!!! След някоя година ще изглеждате като тях. Явно сте по-млади и за сефте се сблъсквате с такива "нАучни" "прогнози", от които хиляди "учени" и финансисти се изхранват, а други си прокарват далаверите. Всеки сам избира на какво да вярва и на кого.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 53. 53 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#49] от "deutschwagen":

  Защо си толкова язвителен и обиждаш хората с различно мнение? Спорим по някаква тема, едни имат едно мнение, други - друго. Ако си мислиш, че е много убедително да обиждаш противниците си, значи имаш някакви личностни проблеми или избиваш комплекси.

 54. 54 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#44] от "deutschwagen":

  Ще ги преоборудват във вело и трекинг курорти.

 55. 55 Профил на xeb1000
  xeb1000
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Тази година се разминаваме с жертвите -
  Над 50 жертви на тежки жеги в Канада и САЩ
  07.07.2018 г., 13:10
  Десетки жертви в Япония заради жегата
  21-07-2018 г

 56. 56 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 583 Весело

  До 2050 да се повиши с 4 градуса?! Няма никакво основание да се твърди това, прави се някакво предположение. И наистина, какво стана с "глобалното затопляне", защо изчезна тоя термин? По National Geographic гледах филм от 2015, в който някакъв олигофрен налагаше тезата, че до 2030 човечеството ще загина заради промените в климата. Спомням си едни мрачни апокалиптични прогнози за 2000 г, после за 2010. Питам аз някой ще носи ли отговорност за създаването на тези истерии? През 2030 и съответно 2050 някой ще потърси ли сметка на тея мошеници или тогава ще четем прогнозите за края на света до 2100 когато температурата ще се качи с 80 градуса минимум?

 57. 57 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 313 Неутрално

  До коментар [#42] от "deutschwagen":

  Що, тва лето измрехме от жега. А неотдавна замръзна Ниагарския водопад- за пръв път от 300 год. !

 58. 58 Профил на ixy01565748
  ixy01565748
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ima nad kakvo da se zamislim I vseki spored vazmozhnostite si da raboti za uspehi na Bulgaria.

 59. 59 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Не се ядосвайте момчета, масови измирания на видовете е имало винаги, причина за тревога няма. Ето само преди 12 000 години е имало и ледникова епоха, сега глобално затопляне е напълно нормално и логично. Да, валят дъждове лятото и няма много сняг зимата но нас муха ни ухапала. Аз ще се пенсионирам преди 2050, синовете на Мусаши да му мислят.

  Умерен толераст
 60. 60 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#56] от "Black Hawk":

  Термина изчезна защото въпреки че е верен и отразява глобалното покачване на средните температури ефекта на явлението се изразява в промяна на стабилната глобална климатична система и води до ектремални феномени включително много ниски температури и бедствено положение през зимата на места и по тази причина простите хорица казват какво глобално затопляне вижте каква зима тука не сме виждали 100 години ;) те затопляне говорят. Затова позачезна термина да не бърка невежите.

  Умерен толераст
 61. 61 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4593 Любопитно

  До коментар [#40] от "ckh41566335":

  По принцип сте прав за лъжците, обаче това важи с пълна сила и за повечето съфорумци тук. ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 62. 62 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 313 Весело

  Ето новина от 2014- незапомнени студове в САЩ.
  "Дори в южни щати, като Джорджия и Алабама, където зимата традиционно е по-скоро като есен, ... до минус 17 градуса. Който излезе навън при тези температури, рискува да пострада от измръзване само за няколко минути и дори секунди, предупреждават властите"

  https://btvnovinite.bg/svetut/studat-v-sasht-opasen-za-zhivota.html

 63. 63 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4593 Любопитно

  До коментар [#49] от "deutschwagen":

  Абсолютно споделям твоето мнение! +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 64. 64 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#41] от "deutschwagen": " Именно голаблното затопляне - което продължава - отключва откачането на климата. Честно казано, не знам какво толкова не му схващате."

  Прекалено се доверяваш на всичко, което четеш и затова схващаш повече от другите. На времето, през социализма, хората казваха: "Вярно е, прочетох го във вестника!" или "казаха го по телевизията" и става дума за комунистическите медии, в които освен пропаганда и лъжи, друго нямаше. Други не вярваха и на датата на издаване на вестника. Аз лично съм си купувал тогава вестник от днес с дата от утре!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 65. 65 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 909 Весело

  До коментар [#41] от "deutschwagen":

  Ама схващаме бре, нали това уточняваме - затоплистите хитро извъртяха нещата така че каквото и да стане (а то става, исторически климатът на земята ВИНАГИ се променя при това е имало много брутални флуктуации в най-различни посоки още далеч преди сапиенсите да сме дори теоретичен фактор) да думкат тъпана и да ПРОСЯТ мангизи.

  На теб кое не ти е ясно от тая готина схема за лъжене :)

  Facing Worlds
 66. 66 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1171 Любопитно

  "Всяко евро срещу климатичните промени се възвръща"
  Е това как го разбраха не ми стана ясно

  гошо
 67. 67 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 313 Весело

  "Ледеба епоха" в САЩ (и Канада):
  "За първи път от десетилетия замръзнаха и бреговете на езерото Мичиган край Чикаго"

  http://www.bgdnes.bg/Article/2885101

 68. 68 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4593 Любопитно

  До коментар [#52] от "quatro_4x3":

  Куатро, става въпрос не само някои учени, става въпрос за почти цялата научна общност, която работи в областта на климата и околната среда. Хиляди пъти бих се доверил на тяхното становище, изводи и прогнози от колкото на разни анонимни невежи по форумите, които си мислят, че много знаят и разбират от темата (в последната група не включвам теб конкретно).

  https://climate.nasa.gov/scientific-consensus/

  https://www.ucsusa.org/global-warming/science-and-impacts/science/scientists-agree-global-warming-happening-humans-primary-cause #.W2FZmzlRWic

  А, тук може да прочетеш и негативните ефекти от тези глобални климатични промени:

  https://www.nature.com/scitable/knowledge/library/global-change-an-overview-13255365

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 69. 69 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 313 Весело

  "Незапомнени студове и снегове затиснаха Северозападен Китай и Монголия"

  https://www.mediapool.bg/nezapomneni-studove-i-snegove-zatisnaha-severozapaden-kitai-i-mongoliya-news160867.html

 70. 70 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 313 Весело
 71. 71 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 313 Весело

  "Аларма за много българи! Бял апокалипсис! Незапомнени студове, вече има жертви!"

  http://bradva.bg/bg/article/article-137496

 72. 72 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 313 Весело

  "Гълфстрийм замръзва ... което ще доведе люти зими в скандинавските страни. Финландците да се готвят за незапомнени студове, предвиждат световните учени. В близките години Северна Америка също ще се охлади значително."

  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=&article=22721

 73. 73 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  Това сочат прогнозите за загубите за България в анализ на Световната банка
  —цитат от коментар 0 на юдеите от СБ


  Имеется хас. Юдеите от СБ са яко в бизнеса със затоплизъма. През 2017 са раздали 17 милярда $ заеми за борбата с Михаля и се точат здраво да ги увеличават
  https://www.worldbank.org/en/results/2018/04/23/supporting-climate-smart-development-for-the-global-public-good

  всяко инвестирано евро в политики за намаляване влиянието от климатичните промени се възвръща
  —цитат от коментар 0 на пак тея


  Ние това отдавна го знаем. Всяко евро инвестирано в екотоци се възвръща с 16% държавногарантирана печалба за 25 години. Така се подобрява и бевепето

 74. 74 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#6] от "musashii":Ти май не схващаш, че климатичните промени не означават "хладно лято", например, опростено като за някои тук, зверски проливни дъждове и бури на едни места (или едни периоди) и адкси суши, и дори пожари на други.Да ти дам малък пример за България - миналата година, "хладния Април" уби българската смокиня, тази година пък имаше сериозно поражения по кайсията заради подобни аномалии. Все по-често ще стават такива неща. И разните резки явления вече могат да покрият половината и дори почти цялата страна, а не както преди, една малка част от нея.Сега как ти се струва една демографска криза И скапващ се климат? Друг е въпросът, че аз лично не виждам какво може да направи България след като дори едни тротоарни плочки в столицата не могат да се наредят като хората, а всеки по-крупен проект главно храни едни селчовци и мутри. Но това не значи, че някой ще ни пита готови ли сме, не сме ли. Това не е като да влизаш в сауната.
  —цитат от коментар 35 на deutschwagen


  Планетата е огромна и всеки ден някъде има екстремно природно явление.Това,че в Швеция за няколко дни е било топло нищо не означава.Дори в момента климатът е сравнително стабилен.Цивилизацията на маите се е срутила заради суша .Суша насред тропична гора Първото египетско царство е загинало заради суша.Има документирани хиляди подобни случаи.
  Включително и в България.Да беше поне прочел Елин Пелин и разказът "На нивата",където вали в продължение на една седмица.Или разказът"По жътва",където млада жена умира от топлинен удар.В началото на 20-и век.И тогава ли е имало глобално затопляне?

 75. 75 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#44] от "deutschwagen": "Между другото, какво ще стане със ски корортите?"

  И какво ще стане с тях? Май изобщо не се замисляш върху това, което пишеш???
  Ако има затопляне, просто зимните курорти постепенно ще се изместят по на север и на юг от екватора и по-високо в планините. Канада малка ли е? Скандинавските страни? Аляска? Повтаряш каквото си прочел, без изобщо да се замислиш, като папагал!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 76. 76 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 313 Весело

  "Ден след като Ниагарският водопад замръзна, световните агенции разпространиха и видеокадри. На тях се вижда как част от високия повече от 50 метра водопад е покрит с лед.  Стотици туристи се събраха да го видят, а властите издадоха предупреждение за опасност от наводнения. Живачният стълб в района е паднал до минус 20 градуса, но заради вятъра се е усещал като минус 33. Това е най-ниската температура край Ниагарския водопад от 1942-ра година насам."

  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=&article=22721

 77. 77 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 313 Весело

  "Жертвите от незапомнените студове в Индия достигнаха 39 души !"

  http://www.banker.bg/jertvite-ot-nezapomnenite-studove-v-indiia-dostignaha-39-dushi/image/23999

 78. 78 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#56] от "Black Hawk":"До 2050 да се повиши с 4 градуса?! Няма никакво основание да се твърди това, прави се някакво предположение."

  Предположения, основаващи се на други предположения или математически модели, които може да бъдат направени всякакви и така цяла верига от предположения, без нищо доказано.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 79. 79 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 313 Неутрално

  "Тежките студ"ове, които връхлетяха в Полша през изминалото денонощие, взеха пет жертви

  https://m.dnevnik.bg/sviat/2009/12/18/832206_studovete_v_polsha_vzeha_pet_jertvi/

 80. 80 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 313 Весело

  "Русия скована от полярни студове... термометрите дни наред показват минус 50 градуса"

  http://www.cross.bg/rysiya-rekordno-gazprom-1279816.html #.W2FfQylRVoM

 81. 81 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  "Всяко евро срещу климатичните промени се възвръща"Е това как го разбраха не ми стана ясно
  —цитат от коментар 66 на гошо


  Да теглим кредити от световната банка и от другите банки за финансиране на мероприятия срещу затоплянето и последиците и да ги връщаме с ЛИХВА. Лихвата е печалбата на банките - хората искат да печелят още. Без затопляне такива кредити няма да се теглят и лихвичката от тях отива на кино!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 82. 82 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1171 Неутрално
  До коментар [#16] от "Dalag Rij":

  направо си готов за площада А гърците да знаеш хич и не мислят че причините за пожарите там са "глобалното затопляне" отдават го на по прозаични причини

  гошо
 83. 83 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 313 Весело

  Пратих няколко поздравителни картички от Глобалното Затопляне по долу.
  Стигат ли ви ? Мога и още... ;-)))

 84. 84 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#68] от "Иво": " Куатро, става въпрос не само някои учени, става въпрос за почти цялата научна общност, която работи в областта на климата и околната среда. Хиляди пъти бих се доверил на тяхното становище, изводи и прогнози от колкото на разни анонимни невежи по форумите, "

  В примера, който ти дадох, глобалното застудяване и предстоящия ледников период също ги твърдяха почти цялата научна общност!!! Самата идея за почерняне на ледниците принадлежеше на няколко "учени" - няма как да е на цялата общност. И тогава не вярващите в застудяването ги наричаха невежи, само където нямаше форуми поради липсата на интернет. Всичко си беше същото като сега, само че тогава темата беше застудяване, а сега затопляне - нищо ново под слънцето.
  Опитай да намериш статии по темата от 70та - 90та година и сам ще се убедиш.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 85. 85 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 2280 Разстроено

  До коментар [#24] от "musashii": Пропуснах и "нещастието", че ще се спестят доста милиони от снегопочистване и опесъчаване на пътищата през зимата! От затопляне на климата виждам само ползи за България. Да му мислят арабите из пясъците, но за тях изобщо не ми пука!Точно пък за арабите!
  —цитат от коментар 36 на quatro_4x3


  Направо не знам какво да кажа на подобен умопомрачително тъп коментар. Като ти стане 40+ градуса тук, всяка година, месеци наред, сигурно ще ти е разкошно, щото ще си спестил пари от опесъчаването през зимата. Това, комбинирано със суши и пожари, също ще е чудесно. Да не забряваме и адските порои, предизвикващи внезапни унищожителни наводнения. Прелест, мда. Пример: Гърция. Малко по-южно от нас, но всяка година там вече има подобни катаклизми. Същото ще дойде и тук, че и по-зле ще става. Ноооо, важното е на арабите да им е зле и ние да не ринем сняг зимата.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 86. 86 Профил на banat
  banat
  Рейтинг: 283 Любопитно

  Горещата вълна завладя Европа и й нанесе сериозни щети


  opeщинитe, ĸoитo oбxвaнaxa гoлeми paйoни в Eвpoпa, вeчe пpeдизвиĸaxa cмъpтoнocни гopcĸи пoжapи и нaнecoxa гoлeми щeти въpxy peĸoлтaтa. Cлeдвaщaтa им жepтвa мoгaт дa бъдaт cлaдĸoвoднитe pиби.  Bъв втopниĸ в Гepмaния ce oчaĸвaт нaй-виcoĸитe тeмпepaтypи зa гoдинaтa, ĸaтo ce oчaĸвa тepмoмeтpитe дa ce пoвишaт дo 39 гpaдyca пo Цeлзий в няĸoи peгиoни, paзĸaзвa гepмaнcĸaтa aгeнция DРА.  Гoлeми peĸи ĸaтo Peйн и Eлбa ca пoгълнaли тoлĸoвa мнoгo тoплинa, чe pибитe зaпoчвaт дa ce зaдyшaвaт. "Oчaĸвaм тpaгeдия oщe пpeз cлeдвaщaтa ceдмицa", ĸaзa Филип Шиxep oт Швeйцapcĸaтa acoциaция зa pибapcтвo пpeд DРА.  B Xaмбypг влacтитe cъбpaxa пoчти 5 мeтpични тoнa мъpтвa pибa oт язoвиpитe пpeз yиĸeндa. Πoжapниĸapитe зaпoчнaxa дa изпoмпвaт пpяcнa вoдa в няĸoи язoвиpи и eзepa, зa дa пoвишaт нивaтa нa ĸиcлopoд.  Hяĸoлĸo oт aтoмнитe eлeĸтpoцeнтpaли в Гepмaния нaмaлявaт пpoизвoдcтвoтo нa eнepгия, зaщoтo peĸитe, изпoлзвaни зa oxлaждaнeтo им, ca пpeĸaлeнo тoпли.  Hиcĸитe нивa нa вoдaтa ycлoжнявaт и ĸopaбoплaвaнeтo, ĸaтo бeшe нaлoжeнa пълнa зaбpaнa въpxy плaвaтeлнитe cъдoвe пo peĸa Oдep в Изтoчнa Гepмaния


  Meждyвpeмeннo зeмeдeлcĸaтa acoциaция нa cтpaнaтa пoиcĸa oт пpaвитeлcтвoтo дa oтпycнe финaнcoвa пoмoщ oт 1 милиapд eвpo зa пoĸpивaнe нa зaгyбитe oт cлaбaтa peĸoлтa пpeз тaзи гoдинa.  Πpeзидeнтът нa acoциaциятa Йoaĸим Pyĸвaйд зaяви, чe гepмaнcĸитe фepмepи oчaĸвaт peĸoлтaтa oт зъpнeни ĸyлтypи дa бъдe c 20% пo-мaлĸa oт минaлaтa гoдинa, a paпицaтa e нaмaлялa c 30%, тъй ĸaтo пpeз пocлeднитe 12 ceдмици eдвa вaли.  Гpyпa oт зeмeдeлcĸи пpoизвoдитeли нa ĸapтoфи зaяви, чe oчaĸвa peĸoлтaтa дa бъдe c 25% пo-cлaбa oт минaлaтa гoдинa и пpeдyпpeди, чe зaгyбитe мoгaт дa дoвeдaт нe caмo дo пo-cĸъпи, нo и пo-ĸъcи пъpжeни ĸapтoфи - зaщoтo ĸapтoфитe ca пo-мaлĸи пpeз тaзи гoдинa.


  Mopeтaтa cъщo ca зaceгнaти. Bлacтитe в Πoлшa минaлaтa ceдмицa зaбpaниxa плyвaнeтo нa нaд 50 плaжa пo ĸpaйбpeжиeтo нa Бaлтийcĸo мope, cлeд ĸaтo гopeщoтo вpeмe дoвeдe дo пoявaтa нa тoĸcични бaĸтepии в нeoбичaйнo тoплo мope. Teмпepaтypaтa нa вoдaтa нaдxвъpли 23 гpaдyca пo Цeлзий нa няĸoи мecтa.  Aвapийни вoдни cпacитeли cъoбщиxa нa тypиcтитe нa гopeщитe пяcъчни плaжoвe - oт Швинoyйшчe нa зaпaд дo Гдиня нa изтoĸ - дa нe влизaт мopeтo, ĸъдeтo дeбeли, зeлeнo-ĸaфяви ĸoлoнии oт циaнoбaĸтepии ca ce paзpacнaли и пpeдcтaвлявaт зaплaxa зa здpaвeтo.  Близo дo Bилдecxayзeн, в Ceвepнa Гepмaния мeдицинcĸи cлyжитeли пoceтиxa гpyпa oт oĸoлo 20 дeцa и тийнeйджъpи в пoнeдeлниĸ вeчepтa, cлeд ĸaтo ĸлимaтиĸът в aвтoбyca, в ĸoйтo пътyвaxa, ce пoвpeди.
  Πoлицeйcĸи ĸyчeтa в швeйцapcĸия гpaд Цюpиx пoлyчaвaт cпeциaлни oбyвĸи, зa дa пpeдпaзят oт изгapянe нa лaпитe, движeйĸи ce пo гopeщитe yлици. Швeйцapcĸитe влacти oтмeниxa тpaдициoннитe фoйepвepĸи в няĸoи paйoни пo вpeмe нa чecтвaнeтo нa нaциoнaлния пpaзниĸ в cpядa, зapaди виcoĸия pиcĸ oт гopcĸи пoжapи.  B цялa Eвpoпa гopcĸитe пoжapи вeчe пpичиниxa гoлeми щeти. 92 дyши зaгинaxa пpи гoлeмитe пoжapи в Гъpция - нaй-cмъpтoнocният пoжap в пocлeднитe гoдини.  Teмпepaтypи дo 45 гpaдyca пo Цeлзий ce oчaĸвaт нa Ибepийcĸия пoлyocтpoв oт cpядa, a влacтитe ce пoдгoтвят зa извънpeдни cитyaции пo вpeмe нa гopeщaтa вълнa, ĸoятo ce oчaĸвa дa пpoдължи дo нeдeля.  27 oт 50-тe пpoвинции в Иcпaния ca "излoжeни нa изĸлючитeлeн pиcĸ" oт гopeщинa, ĸoятo зaпoчвa в чeтвъpтъĸ, cъoбщи нaциoнaлнaтa мeтeopoлoгичнa aгeнция.  B cъceднa Πopтyгaлия здpaвнaтa aгeнция пpeдyпpeди зa вeтpoвe oт пpax, идвaщи oт Ceвepнa Aфpиĸa. Bлacтитe oбявиxa, чe пoчти 11 000 пoжapниĸapи и 56 caмoлeтa ca в peжим нa гoтoвнocт, зa дa ce cпpaвят c гopcĸитe пoжapи.  Ho няĸoи ycпяxa дa cпeчeлят oт изгapящaтa жeгa. Πpoизвoдитeлитe нa биpa в Гepмaния oтбeлязвaт pъcт нa пpoдaжбитe c 0.6% или 300 000 xeĸтoлитpa пpeз пъpвoтo пoлyгoдиe нa 2018 г. в cpaвнeниe cъc cъщия пepиoд нa минaлaтa гoдинa.  "Ocoбeнo няĸoи видoвe бeзaлĸoxoлни (биpи) в мoмeнтa ca мнoгo тъpceни", зaяви Mapĸ-Oливep Xyнxoлц oт гepмaнcĸaтa acoциaция нa пивoвapитe.  B Дaния, ĸъдeтo мeтeopoлoгичният инcтитyт чe мeceц юли e нaй-cлънчeвият oт нaчaлoтo нa нaблюдeниeтo мy пpeз 1920 г., пpoдaжбитe нa aлĸoxoлни нaпитĸи cпaдaт в пoлзa нa бeзaлĸoxoлни биpи, coдa и бялo винo, cъoбщaвaт мecтни мeдии.

 87. 87 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1041 Любопитно

  Демек, дваи половина милиона цигани сеят ГМО, за да има какво са ядат два и половина милиона бели старци ??? А заплати и осигуровки за циганите ? А ДЪРЖАВА за циганите и старците ???

  *
  *
  /старци, не пенсионери/

 88. 88 Профил на nevermindme
  nevermindme
  Рейтинг: 284 Неутрално

  какъв икономически растеж, какви '5 лева' през 2050?! До тогава няма да има държава заради променения етнически състав на населението!

 89. 89 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#85] от "Хриси":

  Целият ти коментар е глупости, написани от един промит мозък!

  "Пример: Гърция. Малко по-южно от нас, но всяка година там вече има подобни катаклизми. "
  Тоя пример е черешката на тортата! Това, което ВЕЧЕ си научила за Гърция, там се случва откакто там има хора. Че до сега не си го знаела си е твой проблем, без никакво значение за другите. При възможност попитай някой грък за пожарите и наводненията в Гърция, че друг път да не пишеш глупости.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 90. 90 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  До коментар [#11] от "БМЗ":

  Знам, колега, знам.
  Просто иронизирам "затоплистите", които се преквалифицираха в "променисти", само и само да повтарят мантрата за "необходимите мерки", които обективно никой не знае нито какви трябва да са, нито дали ще имат някакъв ефект.
  Едни тарикати ни проглушават ушите с нещо за да си продадат стоката и да изкарат пари........

  Знанието е сила, информацията - власт
 91. 91 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Някой хора изградиха кариери, купиха си къщи и коли, изучиха децата и спестиха за пенсия - покрай КЛИМАТИчНИТЕ ПРОМЕНИ.

 92. 92 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Ооо НЕ! Пак ли?!
  Сигурен съм, че няма сериозен учен, който да се наеме да прогнозира какъв ще е климата след 30 години. Последната подобна прогноза даде грешка от около ...300% и то само за 10 годишен период. Но въз основа на тази сбъркана прогноза до момента харчим луди пари за глупости...

 93. 93 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Събрали се тук тръмпист до тръмписта, все разбирачи големи ( с няколко изключения на Наблюдател и Deutchwagen - но техните коментари само с минуси). Ами прочетете за това колко живвотински вида са на изчезване, за това как в Азия в резултат на сушата измират животни и реколтите са унищожени. И понеже Ганю ако не му бръкнат в джоба нищо не го интересува, помислете че всички тези хора като огладнеят ще тръгнат към Европа и те ще са толкова, че сегашния поток от имигранти ще изглежда като едно малко поточе и нищо няма да може да ги спре. А пък в селската кръчма довечера пак умувайте колко хубаво ще е като се стопли времето и как ще икономисате от палта и бутуши.

 94. 94 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  В момента температурата в Стокхолм е 28 градуса.А в Лондон 18 градуса.Направо е страшно с тези високи температури.

 95. 95 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#41] от "deutschwagen":


  [quote#41:...Именно голаблното затопляне - което продължава - отключва откачането на климата. Честно казано, не знам какво толкова не му схващате.[/quote]

  Малко цитати:
  "Когато през лятото на осемдесет и осма Хансен обяви, че глобалното затопляне е факт, той предсказа покачване в температурите от 0,35 градуса по Целзий през следващите десет години."
  "Действителната цифра е 0,11 градуса." Грешка над 300%.

 96. 96 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1135 Весело

  Важно е преди 2050 да направим много ски писти!

 97. 97 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Чак 2050 - хахахахха! Сега трябва да ги чакаме 32 г. за да докажем че това са пак пълни глупости! "Климатичните Промени", известни с предишното си не-много популярно име "Глобалното Затъпяване", няма как да ги има поради простата причина че няма глобус!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 98. 98 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  други вече ликвидираха икономическия растеж след 1989
  - климатичните промени вече няма какво да ликвидират

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 99. 99 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Ако глобалната температура се покачи до 2050г. с 4 градуса нарастването на икономиката ще бъде най-малката грижа. Тогава би се покачило и морското равнище което ще напрви крайбрежието на нашето Черноморие неузнаваемо. Стотици нови заливи ще се появят на картата, Бургас ще се свие почти наполовина. Трите езера ще станат големи заливи, а морето по Дунав ще стигне почти до Силистра.

 100. 100 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#99] от "dorn":

  Супер, значи плажната ивица ще се увеличи многократно, което ще доведе до още повече туризъм и растеж в икономиката!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK