Кога една паднала птица е бедстваща и има нужда от помощ

Кога една паднала птица е бедстваща и има нужда от помощ

© Красимир ЮскеселиевНе всяка паднала от гнездото малка птица е бедстващ вид. Това напомнят на гражданите експертите от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пазарджик, а повод са няколко спасени от специалистите пострадали животни, както и летният сезон, в който малките се учат да летят и често има паднали.


Родителите обикновено не изоставят малките си и са винаги наоколо, готови да дадат ценни уроци по оцеляване на рожбите си, обясняват ветеринарите.


Когато става въпрос за спасяване на бебета птички, всеки случай е индивидуален и се преценява съвкупност от обстоятелства. Затова, от Спасителния център за диви животни в Стара Загора призовават гражданите да се свържат с тях по телефон за съвет преди да предприемат каквото и да било, освен ако не се изисква спешна реакция.


Щъркелите в опит за летене
Младите щъркели извършват първите си опити за летене в началото на август на къси разстояния между покривите на къщите. Често поради неопитност те кацат на неподходящи, нетипични места като улици и дворове.


В други случаи малките падат от гнездата по невнимание или са избутани от по-големите щъркелчета, обясняват ветеринарите (повече подробности как да реагираме при различни видове бедстващи или намерени диви животни може да се информирате на сайта на Спасителен център за диви животни).


Първият опит за летене при малките на щъркела не винаги е успешен. Често те имат нужда от още само няколко дни за да станат напълно готови, за да полетят. Ако намерите бебе щъркел и то е още покрито с пух, значи още му е рано да лети и е било избутано от другите щъркелчета.


Ако при тези първи опити птицата падне, но няма наранявания, не е необходима човешка намеса, подчертават специалистите. В тези случаи регионалната екоинспекция препоръчва на хората само да наблюдават какво се случва с животното и това наблюдение да продължи около 24 часа (или две денонощия).


Ако и след този период птицата не прави опити или не успява да полети, тогава трябва да се потърсят институциите за експертна помощ. Това са обикновено регионалните инспекции по околна среда или спасителни центрове, като например Спасителен център за диви животни в Стара Загора и клиника "Добро хрумване" в София.


В случай, че гнездото е на електрически стълб, най-добре е да се потърси помощ от местното електроразпределително дружество чрез кмета на населеното място, за да бъде върнато пилето обратно в гнездото при родителите му.


Ако щъркелчето е вече оперено и е паднало при първия му опит за летене, добре е да се направи опит да се подгони. В случай, че то може да бъде хванато, значи и хищник ще може. Ако все пак успее да отлети на достатъчно далечно разстояние, значи всичко е наред и птицата може да се грижи сама за себе си.


Бебета сови изследват света


Някои видове – например совите – обитават гнездото си за съвсем кратко и после тръгват "да изследват света" около него, скачайки от клон на клон, обясняват на сайта си Спасителен център за диви животни в Стара Загора. Често те падат на земята, но родителите им ги намират по звуците, които издават, и продължават да се грижат за тях. Когато това става в градовете, много от тези птички стават жертви на кучетата, котките и превозните средства.


Как изглежда новоизлюпено бебе на горска ушата сова

© Спасителен център за диви животни в Стара Загора

Как изглежда новоизлюпено бебе на горска ушата сова


Ако намерите бебе сова паднало на земята, най-добре го качете на някой по-висок клон и родителите ще продължат да си го гледат. Ако, обаче, човек прецени, че на мястото, където е, има голяма вероятност тя да не оцелее, тогава може да бъде взета.


Как да помогнем на пойна птичка


За разлика от някои нощни грабливи птици, за малките на пойните не е характерно да напускат гнездото преди да могат да летят. Намирането им на земята е доказателство, че нещо се е случило с гнездото или малкото е претърпяло инцидент.


Ако намерим малко на пойна птица, трябва да се потърси гнездото в клоните на най-близкото дърво или храст или по околните постройки и ако е достъпно, най-добре е да се върне малкото в него.


В случай, че цялото гнездо е съборено на земята, а родителите са наблизо, трябва да се направи опит да се прикрепи то отново на дървото, храста или постройката, откъдето подозираме, че е паднало, на достатъчно безопасно разстояние от земята.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Никога. Естествен отбор се нарича. Или формулирано по друг начин -
  помогни на птица,
  умори от глад лисица.
  Ако няма рима, удари мЪ

 2. 2 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#1] от "uq":

  То по тая плоскост, що да ходиш на лекар? Те и червеите трябва да се хранят...

  Хората от край време се месим в естествения ход на природата...

 3. 3 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  До коментар [#2] от "niakoi_si":

  Защото има разлика между човек и животно. А и лекарите често помагат доста за изхранването на червеите

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5379 Неутрално

  Малка, навременна и дозирана помищ, за да остане бебето самостоятелно...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Обяснение като за малоумни !!!

 6. 6 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 569 Любопитно

  Въпрос - птичките не надушват ли, че някой е пипал малкото им? Това после може ли да ги отблъсне и те да спрат да се грижат за него?

 7. 7 Профил на Александър Тодоров
  Александър Тодоров
  Рейтинг: 233 Любопитно

  До коментар [#6] от "cristo_n":

  Птиците нямат развито обоняние, с изключение на хищните и няколко други вида. Така че няма риск от отхвърляне.

 8. 8 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#6] от "cristo_n":Птиците нямат развито обоняние, с изключение на хищните и няколко други вида. Така че няма риск от отхвърляне.
  —цитат от коментар 7 на Александър Тодоров


  Благодаря, аз щях да попитам същото. Значи правилно сме постъпили с малкото керкенезче, което се беше оплело в някаква тъпа мрежа. Внимателно го освободихме и го качихме на висок клон в горичката, където сме виждали често родителите му.

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4685 Неутрално

  "Младите щъркели извършват първите си опити за летене...."  Младите ще се оправят, но старите щъркели, които не могат да продължат и остават тук?! Тъжна гледка са как стоят премръзнали посред нивите, при -10 градуса. И неизбежното се случва. За тях някакви грижи?!

  Топ 3 на най-младите приватизатори в България при по-мащабните сделки: №1 Д. Пеееевски, №2 К. Нинова, №3 И. Прокопиев
 11. 11 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#6] от "cristo_n":Въпрос - птичките не надушват ли, че някой е пипал малкото им? Това после може ли да ги отблъсне и те да спрат да се грижат за него?

  Скъпи другарю cristo, драги _n,
  Много правилен въпрос поставяте, но поради своето покъртително невежество, някои ваши колеги от форума са ви поставили минуси.
  Човешката грижа понякога може да се окаже пагубна за дивите птици. Навремето един български поет беше описал съдбата на едно ранено щъркелче, което презимува при хората. Но когато през пролетта се завръща ятото, другите щъркели кацат около него и го убиват с клюновете си. Защото - "напусналият ятото е враг!".
  Затова поетът казва:

  Лети със своите, лети на Юг
  в безмълвието синьо на небето.
  Падни без дъх и се разбий в морето,
  ала лети - недей остава тук!  /не се чете/
 12. 12 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#6] от "cristo_n":Въпрос - птичките не надушват ли, че някой е пипал малкото им? Това после може ли да ги отблъсне и те да спрат да се грижат за него?

  Скъпи другарю cristo, драги _n,
  Много правилен въпрос поставяте, но поради своето покъртително невежество, някои ваши колеги от форума са ви поставили минуси.
  Човешката грижа понякога може да се окаже пагубна за дивите птици. Навремето един български поет беше описал съдбата на едно ранено щъркелче, което презимува при хората. Но когато през пролетта се завръща ятото, другите щъркели кацат около него и го убиват с клюновете си. Защото - "напусналият ятото е враг!".
  Затова поетът казва:

  Лети със своите, лети на Юг
  в безмълвието синьо на небето.
  Падни без дъх и се разбий в морето,
  ала лети - недей остава тук!  /не се чете/
 13. 13 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 458 Весело

  Много полезна статия, които иска да събуди малко доброта у хората. Като гледам коментарите, трудна задача.

 14. 14 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7957 Неутрално

  Бебета сови, милите перушанчета, много са сладки на снимката.

 15. 15 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3970 Весело

  До коментар [#12] от "Koba Stalin":

  Скъпи другарю Коба, драги Сталин,
  ние, праволинейните форумци /макар и не болшевики/ се съгласяваме с мнението Ви, резонно и по държавнически силно. Макар и повторено :), аз не успях да се сетя за автора на стихчето, признавам си с огромно неудобство. Но да ровя из нет-а и да се правя на интелигентна, нима щеше да е по-добре?
  Приятна вечер, Йосиф Висарионович, уважаеми Джугашвили! :)

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 16. 16 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#15] от "Bramasole":

  Скъпа другарко Bramasole, драга приятелко,

  Стихчето е, ако не ме лъже паметта от Драгомир Петров. Едва ли ще го намериш в нета. Навремето ми беше подарил стихосбирката си - една единствена. Това стихотворение съм го чел в ранната си революционна младост. Изразът "напусналият ятото е враг" , на мен като човек индивидуалист ми звучеше много "комунистически". Трябва да минат доста години за да осъзная дълбочината му. Предателството има много лица, а някои от тях са доста благовидни и йезуитски.

  /не се чете/
 17. 17 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#15] от "Bramasole":

  Скъпа другарко Bramasole, драга приятелко,

  Стихчето е, ако не ме лъже паметта от Драгомир Петров. Едва ли ще го намериш в нета. Навремето ми беше подарил стихосбирката си - една единствена. Това стихотворение съм го чел в ранната си революционна младост. Изразът "напусналият ятото е враг" , на мен като човек индивидуалист ми звучеше много "комунистически". Трябва да минат доста години за да осъзная дълбочината му. Предателството има много лица, а някои от тях са доста благовидни и йезуитски.

  /не се чете/
 18. 18 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3970 Неутрално

  До коментар [#17] от "Koba Stalin":

  Генералисимус Сталин,
  посипвам си главата с пепел, защото едва сега прочетох Ваше Л. С. от 17 юли. :(
  Нямам думи да изразя благодарността си, че сте си спомнили за мене, обикновената българска жена без партиен билет. Съжалявам, че не отговорих своевременно... вече си приготвям си топли дрехи за Колима.
  Закъснели сърдечни благодарности, уважаеми Коба! :)

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK