Кога една паднала птица е бедстваща и има нужда от помощ

Кога една паднала птица е бедстваща и има нужда от помощ

© Красимир ЮскеселиевНе всяка паднала от гнездото малка птица е бедстващ вид. Това напомнят на гражданите експертите от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пазарджик, а повод са няколко спасени от специалистите пострадали животни, както и летният сезон, в който малките се учат да летят и често има паднали.


Родителите обикновено не изоставят малките си и са винаги наоколо, готови да дадат ценни уроци по оцеляване на рожбите си, обясняват ветеринарите.


Когато става въпрос за спасяване на бебета птички, всеки случай е индивидуален и се преценява съвкупност от обстоятелства. Затова, от Спасителния център за диви животни в Стара Загора призовават гражданите да се свържат с тях по телефон за съвет преди да предприемат каквото и да било, освен ако не се изисква спешна реакция.


Щъркелите в опит за летене
Младите щъркели извършват първите си опити за летене в началото на август на къси разстояния между покривите на къщите. Често поради неопитност те кацат на неподходящи, нетипични места като улици и дворове.


В други случаи малките падат от гнездата по невнимание или са избутани от по-големите щъркелчета, обясняват ветеринарите (повече подробности как да реагираме при различни видове бедстващи или намерени диви животни може да се информирате на сайта на Спасителен център за диви животни).


Първият опит за летене при малките на щъркела не винаги е успешен. Често те имат нужда от още само няколко дни за да станат напълно готови, за да полетят. Ако намерите бебе щъркел и то е още покрито с пух, значи още му е рано да лети и е било избутано от другите щъркелчета.


Ако при тези първи опити птицата падне, но няма наранявания, не е необходима човешка намеса, подчертават специалистите. В тези случаи регионалната екоинспекция препоръчва на хората само да наблюдават какво се случва с животното и това наблюдение да продължи около 24 часа (или две денонощия).


Ако и след този период птицата не прави опити или не успява да полети, тогава трябва да се потърсят институциите за експертна помощ. Това са обикновено регионалните инспекции по околна среда или спасителни центрове, като например Спасителен център за диви животни в Стара Загора и клиника "Добро хрумване" в София.


В случай, че гнездото е на електрически стълб, най-добре е да се потърси помощ от местното електроразпределително дружество чрез кмета на населеното място, за да бъде върнато пилето обратно в гнездото при родителите му.


Ако щъркелчето е вече оперено и е паднало при първия му опит за летене, добре е да се направи опит да се подгони. В случай, че то може да бъде хванато, значи и хищник ще може. Ако все пак успее да отлети на достатъчно далечно разстояние, значи всичко е наред и птицата може да се грижи сама за себе си.


Бебета сови изследват света


Някои видове – например совите – обитават гнездото си за съвсем кратко и после тръгват "да изследват света" около него, скачайки от клон на клон, обясняват на сайта си Спасителен център за диви животни в Стара Загора. Често те падат на земята, но родителите им ги намират по звуците, които издават, и продължават да се грижат за тях. Когато това става в градовете, много от тези птички стават жертви на кучетата, котките и превозните средства.


Как изглежда новоизлюпено бебе на горска ушата сова

© Спасителен център за диви животни в Стара Загора

Как изглежда новоизлюпено бебе на горска ушата сова


Ако намерите бебе сова паднало на земята, най-добре го качете на някой по-висок клон и родителите ще продължат да си го гледат. Ако, обаче, човек прецени, че на мястото, където е, има голяма вероятност тя да не оцелее, тогава може да бъде взета.


Как да помогнем на пойна птичка


За разлика от някои нощни грабливи птици, за малките на пойните не е характерно да напускат гнездото преди да могат да летят. Намирането им на земята е доказателство, че нещо се е случило с гнездото или малкото е претърпяло инцидент.


Ако намерим малко на пойна птица, трябва да се потърси гнездото в клоните на най-близкото дърво или храст или по околните постройки и ако е достъпно, най-добре е да се върне малкото в него.


В случай, че цялото гнездо е съборено на земята, а родителите са наблизо, трябва да се направи опит да се прикрепи то отново на дървото, храста или постройката, откъдето подозираме, че е паднало, на достатъчно безопасно разстояние от земята.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK