Наръчник с храна "първа помощ" за бедстващи животни

Керкенез, лекуван в Спасителен център за диви животни в момента, когато го пускат на свобода.

© Юлия Лазарова

Керкенез, лекуван в Спасителен център за диви животни в момента, когато го пускат на свобода.В разгара на лятото, когато редица животински видове отглеждат малките си, често има случаи на намерени невръстни бебета от различни видове. "Дневник" публикува материал кога и как се налага да помогнем на бедстващи животни. Днес потърсихме мнението на специалисти за това как и с какво да храним спасени животни, когато се налага да ги приютим, заведем на ветеринар или в регионалните инспекции по околна среда и води.


При спасяването на бебета на диви животни и птици всеки случай е индивидуален. Преди да помогнем и да храним животинче, трябва да се преценят съвкупност от обстоятелства. Затова е добре веднага да чуем мнението на специалисти. От Спасителния център за диви животни в Стара Загора призовават гражданите да се свързват с тях по телефон за съвет, преди да предприемат каквото и да било.


Съветите на ветеринарите по-долу, свързани с храненето и отглеждането на малки диви животни, са "първа помощ". Важно е да сме наясно, че посочената храна би могла да бъде и опасна при по-продължително използване.
При храненето на всички птици ползвайте пинсети, като внимавате птицата да не си нарани очите на тях, като прави резки движения.


Без топлинно обработена храна


В никакъв случай не давайте на животното топлинно обработена или овкусена храна като колбаси, супи, кисело или прясно мляко, хляб, бисквити, сготвени ястия.


Освен че най-често водят до увреждане храносмилателната система, в много от случаите тези храни стават причина за бърза и мъчителна смърт.


Пилешко за грабливите птици


Малките на нощните и дневните грабливи птици може да бъдат захранени в домашни условия с чисто, необработено пилешко месо или черен дроб.


Бебе керкенез

© Спасителен център за диви животни

Бебе керкенез


Режат се малки парченца, които преди подаването към устата се потапят във вода. На едно хранене птица с тегло 200-300 грама може да поеме 20-30 грама месо. Желателно е храненето да бъде три пъти на ден.


Бели червеи за пойните птици


За пойните птички най-достъпната храна са белите червеи, които се продават в ловно-рибарските магазини. Желателно е да се нарежат на парченца, защото са с много дебела външна ципа. Желателно е храненето да става през 2-3 часа.


Белите щъркелчета – с риба или сурово пилешко


Малките на белия щъркел може да се захранят с малки парченца необработено пилешко месо или риба. Храната се овлажнява с малко вода. Ако малкото е немощно или твърде малко, давайте парченцата храна с пинсета към клюна, като внимавате да не се набоде на нея.


За враните: сурово месо


Врановите птици може да се захранят с необработено месо - парченца пилешко или черен дроб, бели червеи (предварително нарязани) или предварително накиснати във вода до леко омекване котешки или кучешки гранули. Храната трябва да е овлажнена, за да бъде лесна за преглъщане.


Ако птицата е малка и проси храна, като си отваря клюна и грачи, трябва да поставяте малки парченца от храната в клюна. Ако е поотраснала и вече е в състояние да се храни сама, поднесете купичка с храната пред нея.


Този вид птици имат нужда от наличие на вода, която да поемат, ако имат нужда, сами.


Мляко от крава е опасно за бозайниците


Бозайниците не бива в никакъв случай да се хранят с мляко от крава. То не е подходящо за тях и най-често води до диария и смърт в рамките на няколко дни.


Бебе таралеж

© Спасителен център за диви животни

Бебе таралеж


Необходимо е да се хранят с адаптирано мляко за бебета котенца и кученца, което може да се открие във ветеринарна аптека или някои зоомагазини. Ако няма как да осигурите адаптирано мляко, най-добре предлагайте на малкото затоплена вода или физиологичен разтвор. Това може да продължи не повече от едно денонощие.


След хранене задължително масажирайте коремчето на малкото, за да го стимулирате да се изходи (дефекация), както би направила майка му.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK