Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Сметната палата: Контролът над биопроизводството не защитава достатъчно потребителите

Сметната палата: Контролът над биопроизводството не защитава достатъчно потребителите

© Цветелина Белутова, КапиталСистемата за надзор и контрол върху производство и търговия с биологични храни не защитава достатъчно интересите на потребителите. Това е основният извод от одит на Сметната палата за периода от 1.01.2015 г. до 30.06.2017 г., публикуван на страницата на проверяващия орган.


Във връзка с констатациите от доклада от земеделското министерство вече са предприели мерки за отстраняване на установените пропуски и актуализация на нормативната уредба и вътрешните правила и процедури, уведомяват от Сметната палата. "Дневник" изпрати запитване до ведомството какви точно са инициираните мерки от МЗХ.


Причините за недостатъчно ефективния контрол върху биологично произведените земеделски продукти и храни в търговската мрежа според проверяващите са:
– липса на информация за всички обекти в страната, които търгуват с тях;
– липса на контрол от страна на Българската агенция по безопасност на храните поради липсата на нормативна регламентация както върху тези, продавани в заведенията за обществено хранене, така и при онлайн търговията.


Дефицитът на контрол поражда риск в тези обекти да се продават храни, които не отговарят на изискванията за биологично производство. Това ограничава ефекта от извършения контрол в търговската мрежа като цяло, коментират от Сметната палата.


Няма глоби за нарушения


Не са съставяни актове за установяване на нарушения на Закона за прилагане на общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз.

Сметната палата: Контролът над биопроизводството не защитава достатъчно потребителите

© Цветелина Белутова, Капитал


Издавани са само предписания, като така проверяващите са прилагали "по-благоприятен ред" при установено нарушение на закона и не е реализирана предвидената санкция.


Разрешение за контрол: без правила


Процесът по издаване на разрешенията за контролна дейност също не е достатъчно ефективен, пише още в одита на Сметната палата.


Издаването им през по-голямата част от одитирания период е извършвано без утвърдени вътрешни правила и процедури. Има случаи на издаване на такива разрешения, без процедурите на кандидатите да отговарят на важни нормативни изисквания, а в други случаи няма увереност, че изпълняват изискванията на европейския регламент поради липса на документи, констатират проверяващите.


Риск от злоупотреби


Липсва необходимата проследимост за дейността на контролиращите лица в базата данни на лицата, осъществяващи контрола за спазването на правилата за биологично производство на земеделски продукти и храни.

Сметната палата: Контролът над биопроизводството не защитава достатъчно потребителите

© Надежда Чипева, Капитал


Според проверяващите това може да бъде използвано недобросъвестно от производители, търговци и преработватели, от една страна, а от друга, поражда риск от грешки при осъществяване на контрола в търговската мрежа от Българската агенция по безопасност на храните.


Надзорът върху контролиращите лица: неефективен


Проверките не са планирани адекватно и не са използвани възможностите за осъществяване на допълнителен контрол. Надзорът е нормативно ограничен само в рамките на до един процент от досиетата на производители, преработватели и търговци, с които контролиращите лица имат договор.


Съществуват значими пропуски при извършване на надзорните проверки и последващия контрол за изпълнение на предписанията.


Не са упражнявани правомощията за отнемане или ограничаване на разрешенията за контролна дейност и налагане на санкции и глоби, което поражда рискове в търговската мрежа да има храни и продукти, неотговарящи на изискванията за биологично производство.


Потребителите не са достатъчно осведомени за изискванията за етикетиране и означаване на биологичните храни и начините за тяхното разпознаване, е друга важна констатация на проверяващия орган.


Информационната база данни на производители, преработватели и търговци на земеделски биологични продукти и храни не изпълнява основното си предназначение: да осигурява необходимата прозрачност за потребителите.


Липсва ефективен обмен на информация между отговорните органи: Министерството на земеделието, храните и горите, Българската агенция по безопасност на храните и Държавен фонд "Земеделие" – разплащателна агенция, в случай на нередности и нарушения на правилата за биологично производство.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4550 Неутрално

  В държавата мутростан никой не е защитен.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Всеки който иска си слага етикет БИО и никой не проверява и глобява????

 3. 3 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  Начи правим закон за био-то и всичкото био си идва на мястото. :)

  Който иска да яде био намира начин. За другите оставят оправданията. :)

 4. 4 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  До коментар [#2] от "abdulhazred":

  В Германия бяха хванали 1000 производителя, че злоупотребяват, та смятай тук какво става. И не заоравайте, че био продуктите не са с по-различни съставки от останалите.

 5. 5 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Био производството у нас така или иначе с малки изключения е обсебено от мутри. И в резултат няма принос нито към бюджета, нито като някакво качество към крайния клиент. Затова държавата трябва да помисли дали да не вдигне мораториума за ГМО и да пусне развитието в тази област.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 6. 6 Профил на Newcastle Fan
  Newcastle Fan
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Идеален пример как с блокчейн технологията може да се решават подобни предизвикателства - сигурно удостоверяване на произход и характеристики на биопродукти и синхронизиране на обмена на данни между заинтересованите страни. Всичко това в сигурна и прозрачна среда на изпълнение на транзакции с пълна проследяемост. Точно това е блокчейн. С моят проект https://recheck.io/ предлагаме решения в тази насока и ще проверя дали институциите и компаниите ще осъзнаят ползата и стойността на технологията.

  По плодовете ще познаете дървото.
 7. 7 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 417 Неутрално

  До коментар [#6] от "Newcastle Fan":

  Ти прочете ли статията въобще? Ти ли ще ходиш да проверяваш кой хвърля пестициди по тиквичките?

  ще проверя дали институциите и компаниите ще осъзнаят ползата и стойността на технологията.
  —цитат от коментар 6 на Newcastle Fan


  А, това как ще го провериш точно?

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 8. 8 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  До коментар [#6] от "Newcastle Fan":

  И как точно блокчейна, ще спре някой да си напръска растенията с фунгициди или инсектициди и после да си я продаде като био? Ако спазва и карентните срокове преди да я продаде няма, и как да го хванат ако вземат проби от нея.

 9. 9 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  Между другото в момента, тези които трябва да проверят производителя, са просто едни продавачи на сертификат БИО, защото нямат никаква полза да хванат клиента си, че не е коректен производител. Просто защото после няма да им плати.

 10. 10 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 417 Неутрално

  До коментар [#9] от "Гадьо":

  Да.
  По принцип е хубаво да се подкрепя био производството, защото само така цените ще паднат и земеделието ще се промени. Но в България това засега не важи. Може би е по-важно да се купува от малки ферми и производители за да се подкрепят те, когато това е възможно...

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 11. 11 Профил на edin slep
  edin slep
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Чисти (не Био, а чисти) са доматите, краставиците и чушките, които миналата седмица ни донесе балдъзата. Отглежда ги в двора на къщата си край Варна за семейството си и няма химии - каквото се роди - това е.

  Бяхме семейни приятели с един мениджър от голям производител на био храни - обикновено ни рецитираше нахъсващи фрази, но същевременно дискретно разказваше как стоят нещата като факти. Много добре дойде на жената, която се бе повела по стадото с био храните.

  preklara rara
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  Когато на етикета пише био и цената е двойно, сигурно ли е, че купуваме био.

 13. 13 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#6] от "Newcastle Fan":

  Това, че някой ще ти ползва апп-а за да си маркира краставиците като БИО как решава проблема с измамите, т.е. краставиците са обикновенни?

 14. 14 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Когато на етикета пише био и цената е двойно, сигурно ли е, че купуваме био.
  —цитат от коментар 12 на Роси


  Щом е само двойно значи е менте!

  Истинското био е поне четворно!!!

  :)))

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK