Кучетата в Пловдив да се извеждат с памперси предлага общински управител

Снимката е илюстративна

© Георги Кожухаров

Снимката е илюстративнаКучетата в Пловдив да се извеждат на публични места задължително с памперси предлага управител на пловдивско общинско предприятие.


Поводът за ексцентричното предложение, което все още не е внесено в община Пловдив за обсъждане, са редица сигнали на граждани към общинското предприятие "Паркове и градини", че стопани не почистват, след като кучетата им се изхождат на публични места. В отговор директорът Стоян Алексиев лансира идеята си да задължи собствениците на кучета да им слагат памперси, когато ги разхождат на публични места. Според него това ще е добре за хигиената, става известно от изказването му пред Би Ти Ви.


От община Пловдив отказаха да коментират предложението пред "Дневник", защото все още то не е внесено "черно на бяло" в деловодството на общината. Алексиев не отговори на дадения от община Пловдив телефон за връзка.
"Когато стопаните на кучета ходят на обществени места, които са паркове и градини, е забранено за кучета, но те преминават, нека да преминават с памперси кучетата. Няма да има зацапвания, няма да има замърсявания", аргументира се Стоян Алексиев пред Би Ти Ви.


Друг аргумент в полза на идеята е инцидентът, предизвикан от облекчаващо се куче и завършил със стрелба в подлез в София. "Аз не мога да предсказвам бъдещето, но ако кучето беше с памперс, може би нямаше да се случи този трагичен инцидент", смята Алексиев. Управителят на "Паркове и градини" има намерение да подложи идеята на публично обсъждане.


Памперсите ще замърсят допълнително града


Единственият ефект от въвеждането на подобна мярка би било допълнително замърсяване на градската среда, коментира за "Дневник" Явор Гечев от фондация "Четири лапи" идеята на Алексиев. Според него далеч по-смислено би било вместо да търси "иновативни подходи", община Пловдив да приложи добре изпитани в цяла Европа мерки като поставяне в парковете на кошчета за кучешки изпражнения и пликчета за събирането им и санкциониране на собствениците, когато не почистват след домашния си любимец.


Пловдив ще бъде със сигурност първият и единствен град, където това ще се прилага подобно "иновативно решение". Има причина обаче местните власти никъде по света да не са стигнали до такова решение, посочва Гечев. Според него е редно преди пловдивските общински служители да подложат на гласуване подобно предложение, да вземат предвид, че:


- памперсите за кучета са предвидени единствено за случаите, когато животното има здравословни проблеми, но не и за ежедневна употреба. Постоянното им носене не е естествено и би предизвикало сериозен дискомфорт у домашния любимец. В резултат той постоянно ще се опитва да го свали;


- памперсите за еднократна употреба са едни от най-големите замърсители на околната среда. Според едно проучване в САЩ те се нареждат на трето място след опаковките на напитки и храна и вестниците, а също така представляват около 30% от неразградимите биоотпадъци в сметищата.


Жителите на Пловдив: за и против


Собствениците на кучета не приемат с ентусиазъм предложението да разхождат любимците си, увити в памперси. "Абсурдно е", "Как ще му сложа памперс", "Нека управителят на "Паркове и градини" да си сложи памперси и да дойде да ни даде пример".


Гражданите в пловдивските паркове обаче коментират предложението така: " Кучетата се изхождат и не им събират изпражненията, поне това да правят", "Някои ги разхождат на каишка, но други ги пускат и кучетата правят мръсотия на всяка крачка".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK