Има риск Земята да се превърне в "горещ парник", сочи ново проучване

Има риск Земята да се превърне в "горещ парник", сочи ново проучване

© Denis Balibouse, ReutersСъществува риск Земята да се превърне в т.нар. от учените "горещ парник " и да се окаже в условия, при които средните температури в световен мащаб ще бъдат с 4-5 градуса Целзий по-високи от температурите в прединдустриалната епоха. Този сценарий е възможен дори ако се постигнат глобалните цели за намаляване на парниковите емисии от Парижкото споразумение за климата. Това са установили международен екип от учени в ново проучване, публикувано в Сборника на Националната академия на науките (PNAS).


Климатът ще се стабилизира в дългосрочен план при средна глобална стойност от 4-5 °C, по-висока от прединдустриалните температури с морското равнище с 10-60 метра по-високо от днешното, се посочва в доклада. В момента глобалните средни температури са малко над 1°C над прединдустриалните и се покачват с 0,17 °C на десетилетие.


Определени места на Земята ще станат необитаеми, ако "парникът Земя" стане реалност, предупреждават още учените.
Авторите правят заключението, че в момента е спешно да се ускори значително преминаването към световна икономика без въглеродни емисии.


"Въглеродните емисии от човешка дейност не са единствено определящи за температурата на Земята. Нашето изследване предполага, че глобалното затопляне с 2 °C, резултат от човешка дейност, може да предизвика други процеси на Земята (т.нар. "обратна връзка"), които да доведат до допълнително затопляне, независимо дали хората спрат да отделят парникови газове", казва водещият автор Уил Щефен от Австралийския национален университет.


Последиците от затоплянето ще бъдат "масивни, понякога резки и несъмнено разрушителни", предупреждават учените в изследването си. С преминаването на определен "критичен праг" е възможно да се стигне до необратима промяна на световния климат. Ще се задействат процеси като: размразяване на вечно замръзналите територии, загубата на метан-хидрати от океанското дъно, по-слабо поглъщане на въглерод в земята и водите, загуба на летния морски лед в Арктика и намаляване на антарктическия лед и полярните ледове.


Авторите твърдят, че екстремните метеорологични условия, на които сме свидетели в момента по света, не могат да бъдат категорично свързани с този риска от прекомерно затопляне.


Те обаче смятат, че настоящата гореща вълна в Европа може да е доказателство, че Земята е по-чувствителна към затоплянето, отколкото се смяташе досега.


Добрата новина е, че най-тежките последици може да не се случат в продължение на следващия век или два. Лошата е, че човечеството няма да може да направим нищо, след като веднъж процесът започне.


Какво можем да направим сега


В същото време сега е времето, когато можем да предприемем мерки, с които да избегнем сценария "Земя парник", но това ще изисква фундаментално различно отношение и действия спрямо планетата. Авторите твърдят, че е необходима пълна преориентация на човешките ценности, смяна на поведението, опазване на горите и биоразнообразието, развитие на технологиите, които премахват въглеродния диоксид от атмосферата. Всички трябва да станем стопани на Земята.


По думите на водещия автор, за да избегнем подобен сценарий трябва да пренасочим човешките действия от експлоатация към стопанисване на системите на Земята.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK