Министерството на туризма предлага да се забранят палатки и хавлии върху дюни

Министерството на туризма предлага да се забранят палатки и хавлии върху дюни

© ДневникНова забрана за опъване на палатки и поставяне на хавлии и чадъри върху дюни по Черноморието се предлага в проект за промени в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, изготвен от Министерството на туризма.


Поправките са публикувани тази сряда (8 август 2018 г.) в Портала за обществени консултации на Министерски съвет, а становища на граждани и заинтересовани страни могат да се изпращат до 7 септември – в срок от 30 дни.


Поставянето на плажни принадлежности и палатки се забранява върху подвижни бели дюни, неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни) и облесени дюни, попадащи в границите на зона "А", зона "Б" или в урбанизираните територии на населените места след границите на зона "А", се уточнява в новата алинея на в чл. 17 на сега действащата нормативна уредба.
С измененията се забранява също и преминаването, паркирането и престоя на пътни превозни средства, ремаркета и полуремаркета. Това на практика значи и забрана за каравани върху пясъчните дюни. Изключение се прави само в случаи на аварийно-спасителна дейност на територията на морския плаж.


Рестрикциите изключват случаите на разрешено строителство, когато с влязъл в сила подробен устройствен план е предвидено изграждане на: обекти с национално значение; подземни линейни обекти на техническата инфраструктура, когато няма друга техническа възможност или когато друго техническо решение е явно икономически нецелесъобразно; за специални обекти, свързани с отбраната и сигурността на страната.


Проблемът с дюните


Европейската комисия е преценила различни видове дюни като важни за опазване в мрежата "Натура 2000" и ги е обявила за защитени. Става дума за всички разновидности на дюните – пясъчните образувания, независимо от големината, старостта, степента на укрепване на пясъка.


Всички тези разновидности на дюната са важни природни местообитания. До момента обаче има редица случаи на строителство върху дюни, един от най-известните казуси беше на Несебър и остана известен като "Дюнигейт".


Вероятно проверяващите служебни лица ще глобяват нарушителите с палатки, каравани и хавлии на базата на специализираните карти, в които дюните са нанесени и описани, каквото е изискването в Закона за устройство на черноморското крайбрежие.


От четири години обаче Министерство на туризма отлага вписването и категоригизирането на дюните по Черноморието в т.нар. кадастралните карти. Това обичайно служи за оправдание на местната власт и кметовете по крайбрежието, че не знаят дали строежите на плажа са върху дюни и дали са законни или не.


Мотивите за промените


Основната цел на поправките е да се групират морските плажове, така че да се създадат възможности за ползването им и удовлетворяване нуждите на различните потребители при различни видове туристически услуги, става известно от мотивите на законотворците.


Идеята им е да разработят работещ механизъм, чрез който да се намали броят на неохраняемите плажове, като се създадат условия за повишаване на интереса към тях от страна на потенциалните концесионери или наематели. Това пише и в частична оценка на въздействието от проекта върху околната среда. Там се отбелязва, че няма нужда от пълна оценка на въздействието.


Свободното къмпингуване е разрешено


Законът позволява свободно къмпингуване по морето. В чл. 10а в Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК) "в зона "А" (100 м извън териториите на населените места, измерена по хоризонтала от границите на морския бряг или на морските плажове - бел. ред.) се разрешава къмпингуването извън категоризираните къмпинги при условия и по ред, определени в Закона за туризма и специфичните правила и нормативи, предвидени в други закони". Досега палаткуването върху дюни не беше забранено със закон.


В същото време тримата ресорни министри - на туризма (Николина Ангелкова) на екологията (Нено Димов) и вицепремиера Валери Симеонов, обявиха, че основен проблем за крайбрежието и това лято ще останат къмпингуващите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK